Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie mieści mi się linka prędkościomierza

Featured Replies

Napisano

Chciałem sobie doposażyć mój bolid w prędkościomierz i drogomierz i w tym celu kupiłem linkę prędkościomierza dedykowaną do CC.

Okazało się że ma możliwości jej zamontować, bo miejsce montowania linki prędkościomierza w dyferencjale patrzy dokładnie w maglownicę i nie ma możliwości żeby linka się tam zmieściła bez złamania jej przy mocowania.

No i pytanie - o co chodzi?

Samochód to CCS, silnik 1.2 16V, maglownica krótka od wspomaganego SC, skrzynia SCS (dyfer zakładam że również).

Łapy skrzyni chyba seryjne (przednia na 100% seryjna od CCS).

Jak to powinno wyglądać?

Napisano

> Chciałem sobie doposażyć mój bolid w prędkościomierz i drogomierz i w tym celu kupiłem linkę

> prędkościomierza dedykowaną do CC.

> Okazało się że ma możliwości jej zamontować, bo miejsce montowania linki prędkościomierza w

> dyferencjale patrzy dokładnie w maglownicę i nie ma możliwości żeby linka się tam zmieściła

> bez złamania jej przy mocowania.

> No i pytanie - o co chodzi?

> Samochód to CCS, silnik 1.2 16V, maglownica krótka od wspomaganego SC, skrzynia SCS (dyfer zakładam

> że również).

> Łapy skrzyni chyba seryjne (przednia na 100% seryjna od CCS).

> Jak to powinno wyglądać?

bez problemu powinno podejsc. Moze masz jakas dziwna poduszke i masz zbytnio podniesiona skrzynie do gory ? Jakas krotsza poduszka czy cosik

Napisano
  • Autor

> bez problemu powinno podejsc. Moze masz jakas dziwna poduszke i masz zbytnio podniesiona skrzynie

> do gory ? Jakas krotsza poduszka czy cosik

Może jakoś tak być.

No nic - trudno.

Wolę wyżej skrzynie niż prędkościomierz.

Najwyżej sobie GPS zainstaluje wink.gif

Napisano

będziesz dziś w blaszakgarage? to bym wpadl i zobaczył jak to u Ciebie wygląda zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> będziesz dziś w blaszakgarage? to bym wpadl i zobaczył jak to u Ciebie wygląda

Będę, będę.

Już się zbliżam do końca składania to może się nawet załapiesz na uruchamianie grata.

Napisano

> Chciałem sobie doposażyć mój bolid w prędkościomierz i drogomierz i w tym celu kupiłem linkę

> prędkościomierza dedykowaną do CC.

> Okazało się że ma możliwości jej zamontować, bo miejsce montowania linki prędkościomierza w

> dyferencjale patrzy dokładnie w maglownicę i nie ma możliwości żeby linka się tam zmieściła

> bez złamania jej przy mocowania.

> No i pytanie - o co chodzi?

> Samochód to CCS, silnik 1.2 16V, maglownica krótka od wspomaganego SC, skrzynia SCS (dyfer zakładam

> że również).

> Łapy skrzyni chyba seryjne (przednia na 100% seryjna od CCS).

> Jak to powinno wyglądać?

ANGELSKA SKRZYNIE MASZ... ALE LINKA POWINNA PODEJSC... MOZE MASZ JAKAS LIPNA LINKE MIALEM PODOBNY PROBLEM U MNIE WLAZO smile.gif (LINKA BO TEN CZUJNIK NIUE CHCIAL PODEJSC)

Napisano

> ANGELSKA SKRZYNIE MASZ... ALE LINKA POWINNA PODEJSC... MOZE MASZ JAKAS LIPNA LINKE MIALEM PODOBNY

> PROBLEM U MNIE WLAZO (LINKA BO TEN CZUJNIK NIUE CHCIAL PODEJSC)

Po pierwsze nie krzyczi wylacz Capsa, a po drugie czym wedlug ciebie rozni sie skrzynia angielska od kontynentalnej? niewiem.gif

Napisano

A co może być przyczyną przekłamywania prędkościomierza o około 20 km/h?

Napisano

> A co może być przyczyną przekłamywania prędkościomierza o około 20 km/h?

Inny rozmiar kol, ktory masz na samochodzie w stosunku do rozmiaru samochodu, z ktorego zostala wzieta skrzynia oraz stalej samego predkosciomierza.

Napisano

> Inny rozmiar kol, ktory masz na samochodzie w stosunku do rozmiaru samochodu, z ktorego zostala

> wzieta skrzynia oraz stalej samego predkosciomierza.

Koła mam 5,5x13 4x98 fiata. Do tego dystanse po 20 mm i opony 175/50/13.

I tak Wam tez przekłamuje?

Napisano

> Koła mam 5,5x13 4x98 fiata. Do tego dystanse po 20 mm i opony 175/50/13.

> I tak Wam tez przekłamuje?

przy ponad 200 moze kłamać nawet o 30 ok.gif

Napisano

> Koła mam 5,5x13 4x98 fiata. Do tego dystanse po 20 mm i opony 175/50/13.

> I tak Wam tez przekłamuje?

mi o 13km/h zawyża na takich oponach (pomiar dokonywany względem obrotomierza który teoretycznie powinien pokazywać dobrze)

Napisano
  • Autor

> mi o 13km/h zawyża na takich oponach (pomiar dokonywany względem obrotomierza który teoretycznie

> powinien pokazywać dobrze)

U mnie obrotomierz wcale nie pokazuje dobrze - zawyża wskazanie o około 8%

Napisano

> Po pierwsze nie krzyczi wylacz Capsa, a po drugie czym wedlug ciebie rozni sie skrzynia angielska

> od kontynentalnej?

1 sorry pisalem na fonie....

2 jednak sie rozni bo nie podejdzie czujnik do predkosciomierza przez angielska skrzynie musialem wymienic calu licznik... bo mialem elektroniczny.... miejsce gdzie wkreca sie czujnik jest niedostepne przez polozenie maglownicy.... wiec jednak sie rozni... albo ja mialem jakas lipna sztuke...

Napisano

> 1 sorry pisalem na fonie....

> 2 jednak sie rozni bo nie podejdzie czujnik do predkosciomierza przez angielska skrzynie musialem

> wymienic calu licznik... bo mialem elektroniczny.... miejsce gdzie wkreca sie czujnik jest

> niedostepne przez polozenie maglownicy.... wiec jednak sie rozni... albo ja mialem jakas lipna

> sztuke...

A to w wersji angielskiej maglownica jest w innym miejscu niz w europejskiej? Nie ogariam tego niewiem.gif

Napisano

> A to w wersji angielskiej maglownica jest w innym miejscu niz w europejskiej? Nie ogariam tego

o ile dobrze pamietam to dokladnie przeszkadza drazek w maglownicy... nie jestem mechanikiem nie wiem jak dokladnie to opisac icon_rolleyes.gif... z maglownicy wychodzi drazek kolumny kierownicy (jest takie zgrubienie od dolu w maglownicy i to to przeszkadza w zalozeniu czujnika)... linke tez ciezko zalozyc. ja opuscilem skrzynie zalozylem linke i dopiero dokrecilem inaczej nie bylo bata... nie mam juz tej skrzyni... komus ja popchnolem... pamietam ze byla od angielskiej wersji abarta z szyber dachem... 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> o ile dobrze pamietam to dokladnie przeszkadza drazek w maglownicy... nie jestem mechanikiem nie

> wiem jak dokladnie to opisac ... z maglownicy wychodzi drazek kolumny kierownicy (jest takie

> zgrubienie od dolu w maglownicy i to to przeszkadza w zalozeniu czujnika)... linke tez ciezko

> zalozyc. ja opuscilem skrzynie zalozylem linke i dopiero dokrecilem inaczej nie bylo bata...

> nie mam juz tej skrzyni... komus ja popchnolem... pamietam ze byla od angielskiej wersji

> abarta z szyber dachem...

No ale to wlasnie w europejskiej wersji nad skrzynia w maglu jest wyjscie na kolumne. Zupelnie tego nie widze. Moze to ktos jasniej wylozyc?

Napisano

> No ale to wlasnie w europejskiej wersji nad skrzynia w maglu jest wyjscie na kolumne. Zupelnie tego

> nie widze. Moze to ktos jasniej wylozyc?

to mi przeszkadzalo

nie pamietam juz ktora dokladnie kant zaslanial to wejscie na czujnik waytogo.gif

Napisano

> to mi przeszkadzalo

> nie pamietam juz ktora dokladnie kant zaslanial to wejscie na czujnik

No ale to chyba jest wlasnie wersja LHD maglownicy, a ty mowisz o wersji angielskiej... W takim razie co -skrzynia ma w innymmiejscu wyjscie na linke predkosciomierza?

Napisano

> No ale to chyba jest wlasnie wersja LHD maglownicy, a ty mowisz o wersji angielskiej... W takim

> razie co -skrzynia ma w innymmiejscu wyjscie na linke predkosciomierza?

mam teraz inna skrzynie i czujnik by wlazl takze angielska skrzynia musi miec w innym miejscu to miejsce na linke/czujnik palacz.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> to mi przeszkadzalo

> nie pamietam juz ktora dokladnie kant zaslanial to wejscie na czujnik

No tak samo to wygląda u mnie.

Chciałem podłączyć pilotowi haldę, ale okazuje się że ciężko będzie - jedyne legalne miejsce podłączenia czujnika to pod deską rozdzielczą na lince prędkościomierza, a linki podłączyć u mnie nie dam rady.

A dokładanie czujnika przy kole, albo przy samym dyfrze jest zabronione...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> mam teraz inna skrzynie i czujnik by wlazl takze angielska skrzynia musi miec w innym miejscu to

> miejsce na linke/czujnik

A może ktoś wie czym różnią się linki prędkościomierza w poszczególnych modelach?

Bo w katalogu widzę że CC900, CC1100, SC900, SC1100 i Punto 75 mają różne linki.

Czy różnią się tylko długością, czy może też końcówką przy skrzyni?

Bo może od jakiegoś innego samochodu linka by podeszła (długość nie gra roli, bo jak dla mnie może napędzać tylko impulsator haldy).

Napisano

> A może ktoś wie czym różnią się linki prędkościomierza w poszczególnych modelach?

> Bo w katalogu widzę że CC900, CC1100, SC900, SC1100 i Punto 75 mają różne linki.

> Czy różnią się tylko długością, czy może też końcówką przy skrzyni?

> Bo może od jakiegoś innego samochodu linka by podeszła (długość nie gra roli, bo jak dla mnie może

> napędzać tylko impulsator haldy).

zwykla z 1.1 SPI

Napisano

Mam pytanie odnośnie prędkościomierzu. Ma ktoś w skali 1:1, zeskanowane albo ksero tarcz obrotka i prędkościomierza?

Bo mam pewną koncepcje ale nie mam tarcz. A póki co nie chce swoich demontować.

Napisano

ja mam ten sam problem u mnie linka wytrzymoje tydzien czasu i sie ukrenca dorabial ni facet juz dwa razy i przerabial mam skrzynie od jakiegos fiata 1.2 16v i glowka do wkrencania nie pasowala trzeba bylo skrzynie opuscic. a oszukiwal o 20kmjavascript:void(0)

Napisano

> ja mam ten sam problem u mnie linka wytrzymoje tydzien czasu i sie ukrenca dorabial ni facet juz

> dwa razy i przerabial mam skrzynie od jakiegos fiata 1.2 16v i glowka do wkrencania nie

> pasowala trzeba bylo skrzynie opuscic. a oszukiwal o 20kmjavascript:void(0)

popraf te błendy bo asz oczy bolom zlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.