Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wydech przelotowy w 1.2 8V

Featured Replies

Napisano

Drodzy centomaniacy podpowiedzcie mi proszę jak najlepiej zbudować przelotowy tłumik. Co zastosować.

Mam sc 1.1 z górą od 1.2 z seryjnym kolektorem i portkami tą dwururką od 1.2.

Wiem tyle że najlepiej jest dać rurę fi45 i słyszałem żeby dać jakiś przelotowy tłumik po środku i dalej to już na końcu.

Pytanie teraz co zastosować i gdzie ten środkowy zamontować. W miejsce katalizatora czy tłumika środkowego?

Na końcu mam Michaela, czy mógłbym wg Was dospawać bezpośrednio do jego puszki rurę fi45 żeby to wszystko miało jedną średnicę?

Z góry dziękuję za porady smile.gif

P.S. Gdyby już gdzieś był ten temat to sorry ale szukałem i nie znalazłem 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Z golfa 2 gti ja mam dwa przeloty, ale na fi 50, działa

A te dwa przeloty to oryginalnie tłumiki środkowe czy jak?

Napisano

ja posiadam w fi 45 przelot na początku miałem tylko tłumik końcowy z 125p, niestety sąsiedzi i musiałem zmień teraz posiadam środkowy od poloneza w miejscu środkowego zmieścił się zeby.GIF a końcowy został taki jak był i jest cicho

Napisano

> Drodzy centomaniacy podpowiedzcie mi proszę jak najlepiej zbudować przelotowy tłumik. Co

> zastosować.

> Mam sc 1.1 z górą od 1.2 z seryjnym kolektorem i portkami tą dwururką od 1.2.

> Wiem tyle że najlepiej jest dać rurę fi45 i słyszałem żeby dać jakiś przelotowy tłumik po środku i

> dalej to już na końcu.

> Pytanie teraz co zastosować i gdzie ten środkowy zamontować. W miejsce katalizatora czy tłumika

> środkowego?

> Na końcu mam Michaela, czy mógłbym wg Was dospawać bezpośrednio do jego puszki rurę fi45 żeby to

> wszystko miało jedną średnicę?

> Z góry dziękuję za porady

> P.S. Gdyby już gdzieś był ten temat to sorry ale szukałem i nie znalazłem

Zadbaj, aby średnica od kolektora była w miare równa... bo klepsydry i inne zwężki średnio pomagają....

Napisano

> ja posiadam w fi 45 przelot na początku miałem tylko tłumik końcowy z 125p, niestety sąsiedzi i

> musiałem zmień teraz posiadam środkowy od poloneza w miejscu środkowego zmieścił się a

> końcowy został taki jak był i jest cicho

Tez mam tylko rurę fi45 i końcowy z 125p - jest zbyt głośno - będę montował jeszcze środkowy z golfa smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tez mam tylko rurę fi45 i końcowy z 125p - jest zbyt głośno - będę montował jeszcze środkowy z

> golfa

A jakiś środkowy tłumik np. od golfa wybebeszyć czy zostawić taki jaki kupie?

Jeżdził ktoś z Was albo miał doczynienia z wydechem Węglarskiego zrobionego specjalnie pod seicento 1.2?

Napisano

Z tym fi 50 to tez nie jest do końca tak, że jest super.

Oto cytat z maila od Lecha Węglarskiego odnośnie średnicy wydechu (zapytałem go czy możę wykonac wydech o średnicy 50 mm, ponieważ sprzedaje swoje wydechy o średnicy 43 mm).

Oto co mi odpisał:

Quote:

nie jest to wskazane bo 50mm to za dużo do tego silnika im większa średnica tym wolniej płyną spaliny , wydech jest głośniejszy i moment obrotowy spada 43mm to idealna średnic do 100 KM. jak startowałem CC-sportingiem to był wydech OMP wyczynowy 45 mm i był do niczego moment spadał niżej niż fabryka,. kolega miał 60mm na hamowni była totalna klapa, inny na moim wydechu 43mm i dolocie maił 63 KM

lechu."

Dodam, że pisał odnośnie silnika 1.2 8 V ze zmodyfikowaną głowicą, kolektorem, wystrojonym itp.

Napisano

> A jakiś środkowy tłumik np. od golfa wybebeszyć czy zostawić taki jaki kupie?

> Jeżdził ktoś z Was albo miał doczynienia z wydechem Węglarskiego zrobionego specjalnie pod seicento

> 1.2?

Ja się przymierzam do zakupu tego wydechu pod 1.2. Tyle że tam jest średnica 43 mm

Napisano

> Z tym fi 50 to tez nie jest do końca tak, że jest super.

> Oto cytat z maila od Lecha Węglarskiego odnośnie średnicy wydechu (zapytałem go czy możę wykonac

> wydech o średnicy 50 mm, ponieważ sprzedaje swoje wydechy o średnicy 43 mm).

> Oto co mi odpisał: Quote:

> nie jest to wskazane bo 50mm to za dużo do tego silnika im większa średnica tym

> wolniej płyną spaliny , wydech jest głośniejszy i moment obrotowy spada 43mm to

> idealna średnic do 100 KM. jak startowałem CC-sportingiem to był wydech OMP

> wyczynowy 45 mm i był do niczego moment spadał niżej niż fabryka,. kolega miał

> 60mm na hamowni była totalna klapa, inny na moim wydechu 43mm i dolocie maił

> 63 KM

> lechu."

> Dodam, że pisał odnośnie silnika 1.2 8 V ze zmodyfikowaną głowicą, kolektorem, wystrojonym itp.

1.2 z głową i 63 KM icon_eek.gif

no chyba nie o tym jednak..............

Napisano

> 1.2 z głową i 63 KM

> no chyba nie o tym jednak..............

Tak mi odpisał sam Węglarski... smile.gifMoże się spieszył confused.gif

Napisano

Ja osobiście zrobiłem sobie przelot zakończony 125p bez katalizatora

1m rury nierdzewnej fi45 koszt 23PLN

2 kolanka 90* 2x 10 PLN

końcowy 125p 33 PLN

2 metry wystarczyły dosłownie idealnie, głośno sie robi jak juz ostro ciśniesz i przyśpieszasz a tak to cisza. I wychodzi niedrogo

Napisano

> Ja się przymierzam do zakupu tego wydechu pod 1.2. Tyle że tam jest średnica 43 mm

Ja mam 43 w 16v waytogo.gif

Napisano

> Ja osobiście zrobiłem sobie przelot zakończony 125p bez katalizatora

> 1m rury nierdzewnej fi45 koszt 23PLN

> 2 kolanka 90* 2x 10 PLN

> końcowy 125p 33 PLN

> 2 metry wystarczyły dosłownie idealnie, głośno sie robi jak juz ostro ciśniesz i przyśpieszasz a

> tak to cisza. I wychodzi niedrogo

gdzie kupowałeś rury i kolanka?

Napisano
  • Autor

> gdzie kupowałeś rury i kolanka?

Właśnie daj jakieś namiary co i jak smile.gif Bo z tego co szukam to ciężko coś znaleźć

Napisano

> 2 metry wystarczyły dosłownie idealnie, głośno sie robi jak juz ostro ciśniesz i przyśpieszasz a

> tak to cisza. I wychodzi niedrogo

nie był on gośny przy 2000-2300obr ?? potem cisza i powyżej 3500 już głośno

Napisano

http://www.eurostal-metale.pl/

Ogólnie trzeba popytać bo tez sie spotkałem z firma która robi poręcze nierdzewne i oni tez tam mieli. Na początku myślałem ze nigdzie tego nie dostane. a jak nie ma to niech zamówią bo oni sie znają na tym

na początku jest lekki bas potem robi sie cicho i bliżej spodu to juz wrc fajne brzmienie... jeździłem na ulterze wcześniej i przelotu nigdy nie oddam smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za link. Będę miał teraz niezły temat do przemyśleń smile.gif

• 1 rok później...
Napisano

Trochę odkopuje ale co tam.

Ile trzeba liczyć $ na wydech do seja - w sensie odstawiam auto robią odbieram gotowe ? Czyli części +robota. Mam na myśli jakiś fi43 + koncowyf125 i chyba by wypadało jeszcze środkowy jakiś ?

Nie chce głośnego wydechu - chce odetkać silnik wink.gif

Doradźcie - może ktoś ma jakiś namiar w Poznaniu ?

Napisano

> Trochę odkopuje ale co tam.

> Ile trzeba liczyć $ na wydech do seja - w sensie odstawiam auto robią odbieram gotowe ? Czyli

> części +robota. Mam na myśli jakiś fi43 + koncowyf125 i chyba by wypadało jeszcze środkowy

> jakiś ?

> Nie chce głośnego wydechu - chce odetkać silnik

> Doradźcie - może ktoś ma jakiś namiar w Poznaniu ?

Jedź do firmy auto-wydech w Janikowie, trasa na Gniezno przed stacja shella. Ja mam wydech przelotowy wlasnie w 1.2 robiony w całości wlasnie tam. Są dwa tlumiki przelotowe i rury giete a nie sklejane z kawalkow, do tego wszystko plecionka. Towar brany z regałów dopasowany do auta podczas montazu. Robione zaraz po swapie na przelomie 2005/ 2006 roku jezdzi na aucie do dzisiaj.

Napisano

> Trochę odkopuje ale co tam.

> Ile trzeba liczyć $ na wydech do seja - w sensie odstawiam auto robią odbieram gotowe ? Czyli

> części +robota. Mam na myśli jakiś fi43 + koncowyf125 i chyba by wypadało jeszcze środkowy

> jakiś ?

> Nie chce głośnego wydechu - chce odetkać silnik

> Doradźcie - może ktoś ma jakiś namiar w Poznaniu ?

silnik modzony?

zapomnij o 125 lepiej dać fi 43 po całości + dobrany srednicą komorowy na koniec

Bedzie cicho

Napisano

Tak jak tata mówi ok.gif

Tez u nich robilem. Podczas zabiegu mozesz wejsc do kanału i ustalic z majstrem szczególy. Rurki gną co bez watpienia korzystnie wplywa na trwałosc (mniej spawow- mniej potencjalnych punktów korozji).

Podam Ci nr telefonow, bo z ulicy sie tam nie dostaniesz - wszystko na konkretny dzień i godzinę.

618150318 i 618780008

ok.gif

Napisano

> silnik modzony?

coś tam dłubnięte, 68 koni na seri wydechu 1.1 spi.

"wszyscy" na forach pisali o koncowym z 125... nie znam się dlatego pytam smile.gif

melon- dzieki za numer piwo.gif

Jak to wygląda finansowo - jakich kwot się spodziewać ? plus minus...

Napisano

> Jak to wygląda finansowo - jakich kwot się spodziewać ? plus minus...

Wykonaj fona i powiedz czego chcesz, a oni Ci odpowiedzą ile zabulisz. Osobiscie na Twoim miejscu poszedłbym we fi 45 koniecznie ze środkowym przelotowym w miejscu kata i na koniec równiez jakis przelotowy. Mają naprawdę duzy asortyment i cos tam wybierzesz na bank.

P.S. Tylko nie jedz przypadkiem do Chyb (Chybów niewiem.gif) zlosnik.gif

Napisano

>Osobiscie na Twoim miejscu

> poszedłbym we fi 45 koniecznie ze środkowym przelotowym w miejscu kata i na koniec równiez

Nie ma co tu polemizować, z obecnych tutaj najlepiej znasz moje auto - z wykresów na autokaciku widze ze sam miales 45 w stage2.

Mam nadzieję, że nie będzie za głośno na fi45+przelotowe tlumiki?

Napisano

> coś tam dłubnięte, 68 koni na seri wydechu 1.1 spi.

> "wszyscy" na forach pisali o koncowym z 125... nie znam się dlatego pytam

> melon- dzieki za numer

> Jak to wygląda finansowo - jakich kwot się spodziewać ? plus minus...

Te 6 lat temu zapłaciłem bodaj 350 zł za wszystko, czyli klamoty, robocizna, pisemna gwarancja i święty spokój waytogo.gif

Napisano

Rura 45mm, kolektor palio, dwururka,kat i koncowy z alfy 155 równało się u mnie ponad 100dB grinser006.gif raz zabrali dowód, potem trudności z podbiciem przeglądu. Teraz końcowy z alfy jest w środku, a na końcu tłumik z Golfa GTI i cicho jak w serii + auto lepiej się zbiera. Jeden tłumik to jednak zbyt luźny wydech na taki mały silnik, w dodatku ryczy jak głupi na wyższych obrotach :D Motor taki jak w 1 poscie, 1.1 + 1.2MPI góra.

Napisano

>ze środkowym przelotowym w miejscu kata i na koniec równiez

To ma jakieś znaczenie czy środkowy bedzie w miejscu obecnego środkowego czy w miejscu kata ?

Jak to się ma do tego posta: http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&am...e#Post277424397

?

Może źle widzę, ale czy tam czasem nie ma końcowego, środkowego i... kata (za stabilizatorem) ?

Napisano

rura+plecionka+2 tłumiki zawołali mi 560zł

Chyba jednak lubię moją serie zlosnik.gif

Napisano

> rura+plecionka+2 tłumiki zawołali mi 560zł

> Chyba jednak lubię moją serie

to dobra cena...nie wiem za ile chciałbyś zrobić...za 200pln?

Napisano

> to dobra cena...nie wiem za ile chciałbyś zrobić...za 200pln?

DEV placil 350, no ale rozumiem... inflacja 270751858-jezyk.gif

Napisano

Trochę się podepnę pod temat zlosnik.gif

Co myślicie o takiej konstrukcji - kolektor 4-2-1, rura fi 50 (wew. 47mm) w miejsce środkowego strumienica łuskowa, w miejsce końcowego tłumik przelotowy??? Silnik bardzo mocno dłubany... zlosnik.gif

• 2 lata później...
Napisano

Odkopię troszkę temat smile.gif

silnik jak w pierwszym poście ... 1.1 z górą 1.2 75

Kolektor i portki z 1.2 75 i tu pytanie ...

Jaką dać plecionkę ( obecnie nie posiadam ) oraz jaki tłumik środkowy ?

Wywalam katalizator a na końcu mam Ultera - którego chcę zostawić ...

Jakie średnice i jakie mniej więcej wymiary ( plecionki i tł. środkowego) ... całość ma nie przekraczać 100dB zlosnik.gif

Napisano

Panowie pomocy oslabiony.gif

byłem pomierzyłem i sam już nie wiem ....

wyjście z 2 rurki mam na fi45 więc taką plecionkę muszę kupić ... później robi się problem ....

chciałem zostawić Ultera ale seryjna rura ma tylko fi 35mm ... jak to połączyć ?

Myślałem o czymś takim

4266486168_1

Uniwersalny tłumik przelotowy - robią go na zamówienie i mogą mi robić wlot fi 45 /wylot fi40 ...

ale dalej brakuje do ultera 5mm ....

Macie jakiś pomysł ? panic.gif

Napisano

Ja mialem od pleciony do koncowego robione 45mm na gietarce (43mm wew z tego co pamietam). Mialem ultera rally ciachnietego zaraz przy puszce i tam dospawane to 45mm (a wiec byla mala "zwezka").