Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto dla dużej rodziny....

Featured Replies

Napisano

Jest sobie rodzina 5osobowa, 2+3, do tej pory na wakacje i wyjazdy rodzinne jeździli sobie Vitem, które było 5 osobowe i miało pake z tyłu co bardzo było przydatne do wożenia rowerów itp.

Rodzina powiększyła się o jednego nowego członka, wiec potrzebny jest praktycznie taki sam samochód tylko ze 6osobowy, musi pomieścić rowery i wózek, rozwiązanie typu rowery na dach odpadaja... Jest tak duże i pakowne auto?

Auto może być nowe lub używane cena do ok 200-250tyś zł.

Napisano

> no tak, tylko ze ja chciałem auto dla 6 a nie 26 osób

a w czym problem zamówic sobie auto z 6 miejcami a w wolnym miejcu jakieś dodatkowe wyposażenie skromny.gif

Napisano

> Może Mercedes klasa R w wersji Long

Ciezko bedzie do niej upchnac rowery. Dosc niska jest. No chyba ze rowery maja byc z tylu na jakims bagazniku.

Napisano
  • Autor

> Przy takim budżecie nie lepiej pomyśleć o dwóch autach?

w tym domu jest już pare aut, od E-klass na trase, po przez l200 do lasu i B-klassy do miasta, na wakacje było właśnie vito które zrobiło się ciut za małe... A na wakacje wiadomo ze jedzie się jednym samochodem.

Napisano
  • Autor

> no to może multivan?

> tylko że nowy

a jest taka możliwość ze z przodu 3 miejsca i z tyłu też, a reszta paka?

Napisano

> w tym domu jest już pare aut, od E-klass na trase, po przez l200 do lasu i B-klassy do miasta, na

> wakacje było właśnie vito które zrobiło się ciut za małe... A na wakacje wiadomo ze jedzie się

> jednym samochodem.

może vw caravell? 3 rzędy i spory bagażnik...

Napisano
  • Autor

> Może Mercedes klasa R w wersji Long

za mały, nie ma gdzie rowerów dać. R-klassa odpadła, była na próbe w rodzinie przez tydzień ale okazała się mała...

Napisano
  • Autor

> może vw caravell? 3 rzędy i spory bagażnik...

a ostatni rząd może być demontowany? tak aby powiększyć auto?

Napisano

> a ostatni rząd może być demontowany? tak aby powiększyć auto?

na 100%, są chyba dwie wersje długości, wiec ta dłuższa powinna mieć całkiem ok bagażnik

Napisano

Jeśli tylko na wakacje - może jakiś camper...

Napisano

> Jest sobie rodzina 5osobowa, 2+3, do tej pory na wakacje i wyjazdy rodzinne jeździli sobie Vitem,

> które było 5 osobowe i miało pake z tyłu co bardzo było przydatne do wożenia rowerów itp.

> Rodzina powiększyła się o jednego nowego członka, wiec potrzebny jest praktycznie taki sam samochód

> tylko ze 6osobowy, musi pomieścić rowery i wózek, rozwiązanie typu rowery na dach odpadaja...

> Jest tak duże i pakowne auto?

> Auto może być nowe lub używane cena do ok 200-250tyś zł.

jeśli rowery mają być dla całej rodzinki jednocześnie, do tego wózek i jakieś bagaże (jak to na wakacjach) to imho vw caravelle nawet z długim rozstawem osi nie zapewni wystarczającej ilości miejsca

jeśli rodzinka jest jak widać do mb przekonana to może niech sprawdzi sprintera, wersja z niskim dachem i rozstawem osi standard

do tego miejsce na 6-8 osób i zostaje sporo miejsca z tyłu na bagaże

jestem pewien że przy takim budżecie to dopasują sobie wnętrze według własnych potrzeb

Napisano

Rozumiem, że ludzie nie mają co robić z kasą, ich sprawa nie wnikam zlosnik.gif

ale w takim przypadku nie wystarczy odwiedzić wypożyczalni camperów?

Napisano

> no tak, tylko ze ja chciałem auto dla 6 a nie 26 osób

wyrzucisz siedzenia i będziesz miał bagażnik na rowery waytogo.gif

a jak się jeszcze rodzina powiększy niech będzie na zapas hmm.gifhmm.gifhmm.gif

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że ludzie nie mają co robić z kasą, ich sprawa nie wnikam

> ale w takim przypadku nie wystarczy odwiedzić wypożyczalni camperów?

a na niedzielny wyjazd na jakieś jeziorko? czy gdzieś dalej do rodziny? Camper i wypożyczalnia odpada...

Napisano
  • Autor

> jeśli rowery mają być dla całej rodzinki jednocześnie, do tego wózek i jakieś bagaże (jak to na

> wakacjach) to imho vw caravelle nawet z długim rozstawem osi nie zapewni wystarczającej ilości

> miejsca

> jeśli rodzinka jest jak widać do mb przekonana to może niech sprawdzi sprintera, wersja z niskim

> dachem i rozstawem osi standard

> do tego miejsce na 6-8 osób i zostaje sporo miejsca z tyłu na bagaże

> jestem pewien że przy takim budżecie to dopasują sobie wnętrze według własnych potrzeb

Vito do tej pory było super autem jeśli chodzi o takie wycieczki, stosunkowo mały a jednocześnie bardzo pojemny... Sprinter to już tak bardziej śmierdzi dużym busem...

Napisano

> Vito do tej pory było super autem jeśli chodzi o takie wycieczki, stosunkowo mały a jednocześnie

> bardzo pojemny... Sprinter to już tak bardziej śmierdzi dużym busem...

może i tak, ale różnica w wielkości nie jest aż tak powalająca żeby go nie rozważyć

Vito jeśli mieli długie jest tylko nieznacznie krótsze od Sprintera co zaproponowałem

Napisano
  • Autor

> To może po prostu taxi?

tylko chyba ze 2taxi, jedna na bagaż druga na ludzi ale i tak pomysł bardzo uroniony...

Napisano

> a na niedzielny wyjazd na jakieś jeziorko? czy gdzieś dalej do rodziny? Camper i wypożyczalnia

> odpada...

no to kupić tego campera, w budżecie się zmieści (używany), albo szarpnąć się na nówkę

będzie szacun na dzielni hehe.gif

Napisano

> tylko chyba ze 2taxi, jedna na bagaż druga na ludzi

Na taxi jeżdżą również busy.

> ale i tak pomysł bardzo uroniony...

Chyba poroniony? hmm.gif

Swoją drogą - nie mniej, niż problem z tego tematu. hehe.gif

Napisano

> Swoją drogą - nie mniej, niż problem z tego tematu.

czy nie mam wrażenia, że jakiś czas temu przewijał się podobny wątek

o rodzicach i nowym samochodzie ? old.gif

Napisano

> czy nie mam wrażenia, że jakiś czas temu przewijał się podobny wątek

> o rodzicach i nowym samochodzie ?

Coś tam było, ale tamtem miał być bez limitu PLN i żeby na spotkanie "byznesowe" nie było siary pojechać. rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> no to kupić tego campera, w budżecie się zmieści (używany), albo szarpnąć się na nówkę

> będzie szacun na dzielni

camper odpada....

Napisano
  • Autor

> Chyba poroniony?

> Swoją drogą - nie mniej, niż problem z tego tematu.

zły pomysł to jest grinser006.gif hehe

Napisano

Viano

Powiem tak, Klient ma takiego Longa, układ foteli też 6 i też tak jak w aukcji drugi rząd tyłem do kierunku jazdy. Miejsca na bagaż jest w trzy zady. Tył na poduszkach, automat, jedyne na co narzeka to tylny napęd zimą w połączeniu z automatem. Bywa problematycznie, poza tym same zalety ok.gif

Napisano

Popatrz na sprowadzanego z USA Suburbana:

chevrolet_suburban.jpg

Pojazd jest tak olbrzymi że możesz załadować 7 osób, rowery, bagaże itp. i jeszcze miejsca zostanie. Do tego gaz (miejsca na zbiornik jest sporo) i jedziesz wygodnie i niedrogo.

Napisano

> Viano

"Bardzo elegancki wygląd - Idelny na karawan pogrzebowy !!!!!!!!!" hahahahaah hehe.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> "Bardzo elegancki wygląd - Idelny na karawan pogrzebowy !!!!!!!!!" hahahahaah

no nie codziennie kupuje się taki samochód jako auto rodzinne. Jestem skłonny stwierdzić, że jako karawan takie auta sprzedają się znacznie częściej hehe.gif

Napisano

> no nie codziennie kupuje się taki samochód jako auto rodzinne. Jestem skłonny stwierdzić, że jako

> karawan takie auta sprzedają się znacznie częściej

no cóż, jak ktoś ma 6-cio osobową rodzinę, no musi sięgać po niekonwencjonalne środki smile.gif

Napisano

> Vito do tej pory było super autem jeśli chodzi o takie wycieczki, stosunkowo mały a jednocześnie

> bardzo pojemny... Sprinter to już tak bardziej śmierdzi dużym busem...

Więc może coś mniejszego (jak zaproponowany już viano) + przyczepa na bagaże? Jeżeli chcą wozić ze sobą komplet rowerów dla całej rodziny w środku to niestety bez busa się nie obejdzie.

Napisano

> Popatrz na sprowadzanego z USA Suburbana:

> Pojazd jest tak olbrzymi że możesz załadować 7 osób, rowery, bagaże itp. i jeszcze miejsca

> zostanie. Do tego gaz (miejsca na zbiornik jest sporo) i jedziesz wygodnie i niedrogo.

Niedrogo powiadasz?

A jakiej pojemności jest tam silnik? Ile garów? Ile pali benzyny?

Co do wygody, to sie po trosze z Tobą zgodzę, choć słowo "wygoda" znika, jeśli przyjdzie Ci zaparkować gdzieś na mieście (w PL, żeby nie było). Ale "niedrogo" to ten samochód chyba nie będzie jeździł.

Pozdro

Bartek

Napisano

A musisz ten wózek i te rowery trzymać w środku samochodu? Nie można wózka wyrzucić na dach z rowery na hak za samochodem?

Tak się składa, że moja rodzinka też jest 6os. Z tym że jest nieco ciężej, bo najmłodszy narybek mam w wersji podwójnej. Czyli wózek jest odpowiednio większy. Gdybym miał budżet, o którym piszesz, kupowałbym Forda Galaxy lub ew. VW Multivana. Ewentualnie rozglądał sie za Hondą Oddysey bądź Toyotą Sienną (oba z USA). W takich samochodach spokojnie pomieścisz rodzinkę, jej bagaże a dodatkowy sprzęt w postaci żelastw przeróżnych można wywalić na zewnątrz.

Wybacz, ale w głowie mi się nie mieści, że Viano okazało się za małe dla 6os. Ja daję radę w Maździe MPV a ona jest jednak o numer mniejsza od ww.

Pozdro

Bartek

Napisano

Nie woziłem 5 osób , nie ładowałem rowerów , transportowałem prezesa i siebie oraz czasem jakieś żelastwa (po usunięciu wszystkich foteli) .

Mi się podoba Chrysler Grand Voyager

Napisano

> A jakiej pojemności jest tam silnik? Ile garów? Ile pali benzyny?

5.3L V8 z deaktywacją cylindrów = jakieś 14-15 w mieście i około 10-11 na trasie.

Napisano

> 5.3L V8 z deaktywacją cylindrów = jakieś 14-15 w mieście i około 10-11 na trasie.

Mocy pewnie ze 300KM (zakładam, bo nie chce mi się szukać). Instalacja LPG do V-ósemki będzie sporo kosztowała. Zużycie gazu to prawdopodobnie jakieś 20l na setkę (może deko mniej). Żeby nie stawać co chwila na stacji, zbiornik powinien mieć ze 100l. A to dodatkowa masa oraz zajmowanie miejsca.

Ja bym szukał mocnego diesla, bo przy takich gabarytach te silniki lepiej pasują. tak, wiem, w US olej napędowy to unikat.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Ja bym szukał mocnego diesla, bo przy takich gabarytach te silniki lepiej pasują. tak, wiem, w US

> olej napędowy to unikat.

Nowego nie znajdziesz, ale są takie używane:

2005-Ford-Excursion.jpg

Ford Excursion - był z dwoma dieslami - 7.3L V8 250 KM i 6.0L V8 325 KM. Ten pierwszy to antyk, ale bardzo niezawodny. Ten drugi to znacznie nowocześniejsza jednostka, ale niezwykle zawodna - Fordowi udało się ją dopracować dopiero w 2006 roku, kiedy Excursion nie był już produkowany.

Napisano

> Nowego nie znajdziesz, ale są takie używane:

> Ford Excursion - był z dwoma dieslami - 7.3L V8 250 KM i 6.0L V8 325 KM. Ten pierwszy to antyk, ale

> bardzo niezawodny. Ten drugi to znacznie nowocześniejsza jednostka, ale niezwykle zawodna -

> Fordowi udało się ją dopracować dopiero w 2006 roku, kiedy Excursion nie był już produkowany.

Expedition w zupelnosci wystarczy 7 osob + bagaz ok.gif

Napisano

> Popatrz na sprowadzanego z USA Suburbana:

> Pojazd jest tak olbrzymi że możesz załadować 7 osób, rowery, bagaże itp. i jeszcze miejsca

> zostanie. Do tego gaz (miejsca na zbiornik jest sporo) i jedziesz wygodnie i niedrogo.

do tego nie zaparkujesz nigdzie bez godzinnego poszukiwania, ubezpieczenie kosztowac bedzie krocie a w przypadku wiekszej usterki bedziesz miał auto tygodniami na podnosniku. ponadto do płaczu dzieci dołaczy stukot i chrzęst zle spasowanych plastików.

Napisano

> Expedition w zupelnosci wystarczy 7 osob + bagaz

Ale bez rowerów. W Excursion jeszcze Ci się rowery zmieszczą smile.gif

Napisano

> ponadto do płaczu

> dzieci dołaczy stukot i chrzęst zle spasowanych plastików.

I pawie. Ja np. nie jestem w stanie jechać w Suburbanie na tylnym siedzeniu - dostaję natychmiast choroby morskiej. Zresztą ten sam problem mam w Mustangu - samochód ze sztywną osią powoduje u mnie natychmiast wymioty.

Napisano

> Nie woziłem 5 osób , nie ładowałem rowerów , transportowałem prezesa i siebie oraz czasem jakieś

> żelastwa (po usunięciu wszystkich foteli) .

> Mi się podoba Chrysler Grand Voyager

przy 6 osobach, bagaznik nie jest duży

poza tym... auto głośne, awaryjne i ogólnie jestem na nie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

wynalazki z usa odpadają a już na pewno lpg, najlepiej jeśli bedzie to MB, VW, czy Audi.

Q7 jest również małym autem, tak samo jak R-klasa, rowery i wózek muszą być w środku, poza tym raz na miesiąc auto bardzie służyło jako środek transportu jakiś większych gabarytów (biurko, stół itp) a to już trudno dać na dach.

Idealnym rozwiązaniem bedzie chyba MB Viano 3+3 a reszta paki, tylko czy takie zestawienie jest możliwe?

Napisano

> Idealnym rozwiązaniem bedzie chyba MB Viano 3+3 a reszta paki, tylko czy takie zestawienie jest

> możliwe?

Pan płaci, Pan wymaga. Idź do MB i zapytaj.

Pzdr

Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.