Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASTRA IV 1.4 turbo - zagazowanie

Featured Replies

Napisano

> Witam,

> czy da się zagazować taką asterkę?

no co ty takie auto chcesz gazować yikes.gif

Napisano

> Witam,

ile to pali, że chcesz gazowac??

Napisano

> ile to pali, że chcesz gazowac??

Poczytaj na IKGM posty kolegi AstraC wink.gif

Napisano

> Witam,

facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> ile to pali, że chcesz gazowac??

ludzie piszą, że po mieście 10l potrafi spalić. Więc gra jest warta świeczki.....

Napisano

> no co ty takie auto chcesz gazować

a co to ma za znaczenie jakie auto? Ważne, żeby nie było przeciw wskazań technicznych reszta to pikuś.

grinser006.gif

Napisano

> Witam,

Słyszałem o warsztacie gdzie się tego podjęli, w silniku 1,6. Niestety pojawił się błąd związany ze sterowaniem pompy paliwa. Ponoć nie było żadnych innych skutków ubocznych oprócz palącego się checka. Z autem na gwarancji ja bym chyba nie ryzykował. Lepiej trochę poczekać aż ktoś opanuje temat, niż pchać się na minę.

Napisano

> Witam,

Da się.

Napisano

> ludzie piszą, że po mieście 10l potrafi spalić. Więc gra jest warta świeczki.....

Czyli ewidentnie nie stać Cię na utrzymanie takiego silnika. Więc radzę z dobrego serca nie złośliwości - daruj sobie.

Napisano

> Witam,

facepalm.gif

to mi przypomina żart, który krążył po necie: "Panowie kupiłem 15 letnią Calibrę yay.gif Gdzie w mieście jest najtansza stacja LPG? blagam.gif"

Napisano

10L/100km po miescie to chyba przyzwoity wynik na taki motor... a ile gazu to łyknie?? kup sobie lepiej zwykłą benzynę a nie rób świętokractwa waytogo.gif

Napisano

> 10L/100km po miescie to chyba przyzwoity wynik na taki motor... a ile gazu to łyknie?? kup sobie

> lepiej zwykłą benzynę a nie rób świętokractwa

Jak już to świętokradztwa. Gdyby to była Impreza WRC lub coś jeszcze wyższej klasy, to bym rozumiał wasze uwagi, ale w takim wypadku to moim zdaniem nieuzasadnione. Dajcie człowiekowi robić ze swoim samochodem, co zechce. Pomimo tego, że mam u siebie LPG, to zwolennikiem gazu nie jestem, ale każdy może dysponować swoją własnością po swojemu.

10l/100 km po mieście to moim zdaniem nie jest przyzwoity wynik (chyba, że ktoś lubi być pierwszy na światłach), szczególnie, że producent podaje 7,8l. Silnik na pewno da się zagazować, tylko musi się znaleźć fachowiec.

Napisano

> Słyszałem o warsztacie gdzie się tego podjęli, w silniku 1,6. Niestety pojawił się błąd związany ze

> sterowaniem pompy paliwa. Ponoć nie było żadnych innych skutków ubocznych oprócz palącego się

> checka. Z autem na gwarancji ja bym chyba nie ryzykował. Lepiej trochę poczekać aż ktoś

> opanuje temat, niż pchać się na minę.

ciekawe jaki błąd hmm.gif może jest jakiś czujnik, który sprawdza ile paliwa wraca do zbiornika. Jeśli tak, to może da się złożyć jakiś emulator.

Jeśli silnik nie ma bezpośredniego wtrysku, a ciśnieni doładowania nie przekracza znacznie 1,0bar to da się zagazować.

Napisano

> Witam,

wpysk.gif coś takiego się należy za taki pomysł

sciana.gif jak tak można? rozumiem auto 10 lat i gazujemy ale nówka sztuka??

Napisano

> coś takiego się należy za taki pomysł

> jak tak można? rozumiem auto 10 lat i gazujemy ale nówka sztuka??

to jeszcze napisz, czemu nie. Tylko nie, że nie wypada, czy, że buractwo, tylko jakieś logiczne wytłumaczenie.

Mi się wydaje, że lepiej zainwestować w młode auto, a nie stare padło. Młode zagazujesz, pojeździsz 5 lat i zaoszczędzisz worek kasy, potem następny kupujesz itd.

Tylko nie piszcie, że lepiej klekota, o nie każdy chce mieć klekota

Napisano

> Jeśli silnik nie ma bezpośredniego wtrysku, a ciśnieni doładowania nie przekracza znacznie 1,0bar

> to da się zagazować.

To nie są argumenty dyskwalifikujące. Fakt, że przy bezpośrednim wtrysku jest dużo trudniej i w większości przypadków lepiej sobie darować. Z ciśnieniem doładowania nie ma ograniczeń.

Napisano

> to jeszcze napisz, czemu nie. Tylko nie, że nie wypada, czy, że buractwo, tylko jakieś logiczne

sam sobie odpowiedziałeś

To jak z uczuciami religijnym, nazwać można jedynie profanacją jednostki napędowej.

Napisano

> sam sobie odpowiedziałeś

> To jak z uczuciami religijnym, nazwać można jedynie profanacją jednostki napędowej.

Czyli uwazasz, ktos, komu fakt zagazowania mlodego auta nie przeszkadza ma nie zagazowac swojego, bo kogos innego to razi?

Auto kupuje sie dla siebie, nie dla sasiada.

P.S. To jest taka sama profanacja jak klekot w limuzynie, czyli zadna.

Napisano

jak kogoś stać na kurę to i na rosół kasa będzie. (jakoś tak to chyba było)

tak że kolego nie wymyślaj wirtualnych problemów.

a 10 litrów to jak na miasto zaje.. wynik kup sobie tico to 3 litry mniej spali

pzdr

Napisano
  • Autor

Bardzo dziękuję wszystkim za rzeczowe odpowiedzi. Naczytałem się,,, jestem już taaaaki mądry.

Co was to obchodzi, co ja będę z autem robił. To nie wy będziecie jeździli tym autem i to nie wasze pieniądze pójdą na ewentualny wydatek/oszczędności. Poza tym, nigdzie nie napisałem, że to zrobiłem/robię/zrobię.

Ja wiem - pokusa nabicia sobie pkt w aktywności jest duża, ale jak nie macie nic sensownego w temacie do napisania to lepiej nie piszcie.

Pozdrawiam wszystkich odpowiadających na zadane pytanie.

Tych, lubiących lać wodę też pozdrawiam ;-)

Napisano

> Witam,

Da się. Ale jak zwykle moze być jakieś ale...

Jeśli nie ma hydraulicznej regulacji luzu zaworowego to mogą być podobne problemy z gniazdami zaworowymi jak w gazowaniu z16xer Warto o to popytać. Niestety moje EPC nie ogarnia silnika A14NET wiec nie mogę tu pomóc.

Silniki 1.4 bez turbiny mają w EPC możliwe zawory do LPG. Może uturbionych jest podobnie?

Co do malkontentów kontestujących pomysł zagazowania bez żadnych konkretnych argumentów to jedynym wyjściem jest olanie ich i skupienie się na technicznej stronie problemu. Nie daj się ściągnąć na ten poziom dyskusji bo przegrasz.

W Korei Południowej auta dużo wyższej klasy sa wyposażone w instalację LPG. A wydaje mi się że poziom zaawansowania technologicznego tego kraju jest jednak delikatnie wyższy. Jakoś też nie jest to oznaką buractwa.

Możesz też spróbować uderzyć do sztywnego13 na kąciku gazowym. Jego firma gazowała dla dealerów nowe Ople i Chevrolety wiec moze mieć on praktyczne rozeznanie w temacie.

Napisano

> W Korei Południowej auta dużo wyższej klasy sa wyposażone w instalację LPG. A wydaje mi się że

> poziom zaawansowania technologicznego tego kraju jest jednak delikatnie wyższy. Jakoś też nie

> jest to oznaką buractwa.

Nie trzeba szukać na drugim końcu świata. W połowie Europy ludzie gazują auta za ponad 100tyś euro i nikt się jakoś dziwnie nie patrzy. Osobiście tankowałem ML 55 AMG, nowe S500, jaguary XJ, porsche cayenn S, subaraki sti, bmw M3....

To jest tylko i wyłącznie kwestia rachunku ekonomicznego.

Napisano

> Z ciśnieniem doładowania nie ma ograniczeń.

ale jak czytam forum i rozmawiam ze swoim gazownikiem, to wychodzi, że powyżej 1,0bar jest trudniej.

Ma ktoś może schemat jak podłącza się gaz do doładowanego silnika, jak działa taki reduktor?? jeszcze nie miałem doładowanej noPb, więc nie wiem dokładnie.

Napisano

> Ja wiem - pokusa nabicia sobie pkt w aktywności jest duża,

Nabicia punktów ? .. kurna nic nie wiedziałem.

Napisano

> Mi się wydaje, że lepiej zainwestować w młode auto, a nie stare padło. Młode zagazujesz, pojeździsz

> 5 lat i zaoszczędzisz worek kasy...

hahaha.gif zaoszczędzisz hahaha.gif ale teoria, instalacja zwróci Ci się po 3 latach auto straci na wartości po tym czasie ok 30% a jak będziesz miał gaz to kto wie czy kupujący nie będzie dodatkowo obniżał po tych 5 latach "bo zagazowany".

Napisano

Co Ty Kolego za głupoty wypisujesz hehe.gif Jak instalacja ma się zwrócić po 3 latach, to nie ma sensu inwestować. Mi zwróciła się w 4 miesiące,zależy, kto ile jeździ.

Do nas regularnie po gaz przyjeżdża klient astrą z 2006r, silnik 1,4, auto kupił z nowe już dualfuel. Zrobił do tej pory ponad 90kmil-145kkm i z jego wyliczeń wychodzi, ze zaoszczędził około 9000GBP, czyli to, co zaoszczędził+obecna wartość auta (wyższa od takiego samego bez LPG) daje mu możliwość wyjechania nową astrą z salonu.

Nie wiem jak można wyliczyć, żeby przez kilka lat eksploatować auto na gazie i żeby jeszcze na tym stracić.

Napisano

Potwierdzam, mi pierwsza instalacja II generacji w Punto I zwróciła się po jednym miesiącu (kilometrówka to piękna sprawa) w AII po 3 miesiącach.

Kalkulacja jest prosta 100 km przejeżdżam o połowę taniej niż na PB, więc śmieszą mnie te opinie ludzi którzy nigdy nie jeździli na LPG i się wypowiadają.

Napisano

> Potwierdzam, mi pierwsza instalacja II generacji w Punto I zwróciła się po jednym miesiącu

> (kilometrówka to piękna sprawa) w AII po 3 miesiącach.

> Kalkulacja jest prosta 100 km przejeżdżam o połowę taniej niż na PB, więc śmieszą mnie te opinie

> ludzi którzy nigdy nie jeździli na LPG i się wypowiadają.

Jeśli ktoś bardzo dużo jeżdzi i do tego jeszcze dostaje kilometrówkę to sprawa jest oczywista. Tyle tylko że ten post nie dotyczy zasadności używania gazu ogólnie a odnosi się do konkretnego auta. Nikt tak naprawde nie wie jak będzie się sprawować gaz z tym silnikiem.Chyba o to chodzi w tym poście.

Napisano

> Jeśli ktoś bardzo dużo jeżdzi i do tego jeszcze dostaje kilometrówkę to sprawa jest oczywista. Tyle

> tylko że ten post nie dotyczy zasadności używania gazu ogólnie a odnosi się do konkretnego

> auta. Nikt tak naprawde nie wie jak będzie się sprawować gaz z tym silnikiem.Chyba o to chodzi

> w tym poście.

nie mogę znaleźć informacji, jaki ten silnik ma wtrysk i czy ma hydraulikę na zaworach, czy jakieś szklani.

Jak ma zwykły, pośredni wtrysk i hydrauliczne popychacze, to ja tylko gazownik ma pojęcie co robi, auto nie będzie sprawiać problemów.

Napisano

> Wtrysk pośredni i hydraulika

Quote:

Nie masz uprawnień, aby zobaczyć tę część witryny.

Musisz się zalogować.

To chyba nie tak miało wyglądać zolta.gif

Napisano

> nie mogę znaleźć informacji, jaki ten silnik ma wtrysk i czy ma hydraulikę na zaworach, czy jakieś

> szklani.

> Jak ma zwykły, pośredni wtrysk i hydrauliczne popychacze, to ja tylko gazownik ma pojęcie co robi,

> auto nie będzie sprawiać problemów.

Nie znam się na gazowaniu aut bo cały czas jeżdże dieslami, choć chyba ten to ostatni. Jak kupie następne auto to pewnie benzyne ale gazu nie założe, bo moje przebiegi roczne nie przekraczają 15tkm więc moim zdaniem nie warto tak samo jak nie warto diesla, zwłaszcza tych nowych superekologicznych wynalazków.

Napisano

> Wtrysk pośredni i hydraulika

No to super bo można gazować ale odnośnik do strony nie bangla.

Napisano

> Quote:

> Nie masz uprawnień, aby zobaczyć tę część witryny.

> Musisz się zalogować.

> To chyba nie tak miało wyglądać

blagam.gifproszę tędy.

Napisano

> proszę tędy.

Bangla! yay.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> ludzie piszą, że po mieście 10l potrafi spalić. Więc gra jest warta świeczki.....

pali od 8 do 10.

kupując ją liczyłem się z tym.

gaz? icon_eek.gif

Napisano

> Witam,

zagazować się chyba i da ale na pewno poleci gwarancja GM.

Napisano

> zagazować się chyba i da ale na pewno poleci gwarancja GM.

no chyba, że zrobi to aso, ale tam ani nie jest tanio, ani porządnie no.gif

Napisano

> no chyba, że zrobi to aso, ale tam ani nie jest tanio, ani porządnie

no nie przesadzaj są duże telewizory w przytulnych poczekalniach grinser006.gif

Napisano

> no chyba, że zrobi to aso, ale tam ani nie jest tanio, ani porządnie

Mnie ASO powiedziało, że GM zabrania im montować LPG w IV ale było to w Białymstoku, może w innym ASO zamontowaliby i dali gwarancje dilerską. Choć w perspektywie czasu rozważam montaż LPG do mego TwinPorta, bo ASO powiedziało że się da bez najmniejszego problemu ale oni tego nie robią.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.