Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszy motocykl...

Featured Replies

Napisano

Witam,

ostatnio sobie tak myślę, nad zakupem moto, tylko nie wiem co wybrać...

Podoba mi się CBR 600RR, ale wątpię, że będę w stanie opanować ten motor.

Posiadam prawo jazdy kategorii A, ale to nic nie zmienia, bo moje umiejętności są na bardzo słabym poziomie,

szczerze to nawet nie wiem na jakim są, bo większej przygody z motorami nie miałem.

Trochę pojeździłem sobie na motorze teścia, trochę na maszynach moich kolegów. Trochę kilometrów zrobiłem,

ale zdaję sobie sprawę z tego, że raczej mistrzem dwóch kółek nie jestem.

Motor dla mnie nie będzie integralną częścią życia. Będzie to raczej zajęcie hobbystyczne, popołudniowo-weekendowe.

Kolega poradził mi, że na początek dla mnie byłby dobry GS500.

Szczerze to jeszcze nie miałem przyjemności z tym motocyklem.

Z tego co "się dowiedziałem" to na pierwszy motor jest to dobry wybór...

Moglibyście mi powiedzieć, czy byłby to dobry wybór?

Coś więcej napisać o GN500?

hmm.gif

Napisano

> Witam,

> ostatnio sobie tak myślę, nad zakupem moto, tylko nie wiem co wybrać...

> Podoba mi się CBR 600RR, ale wątpię, że będę w stanie opanować ten motor.

> Posiadam prawo jazdy kategorii A, ale to nic nie zmienia, bo moje umiejętności są na bardzo słabym

> poziomie,

> szczerze to nawet nie wiem na jakim są, bo większej przygody z motorami nie miałem.

> Trochę pojeździłem sobie na motorze teścia, trochę na maszynach moich kolegów. Trochę kilometrów

> zrobiłem,

> ale zdaję sobie sprawę z tego, że raczej mistrzem dwóch kółek nie jestem.

> Motor dla mnie nie będzie integralną częścią życia. Będzie to raczej zajęcie hobbystyczne,

> popołudniowo-weekendowe.

> Kolega poradził mi, że na początek dla mnie byłby dobry GS500.

> Szczerze to jeszcze nie miałem przyjemności z tym motocyklem.

> Z tego co "się dowiedziałem" to na pierwszy motor jest to dobry wybór...

> Moglibyście mi powiedzieć, czy byłby to dobry wybór?

> Coś więcej napisać o GN500?

mialem po 3 miechach sprzedalem - za slabe

no ale jesli to ma byc do sklepu po bulki a nie dzidowania to sobie chwala ok.gif

Napisano

> Witam,

> ostatnio sobie tak myślę, nad zakupem moto, tylko nie wiem co wybrać...

> Podoba mi się CBR 600RR, ale wątpię, że będę w stanie opanować ten motor.

> Posiadam prawo jazdy kategorii A, ale to nic nie zmienia, bo moje umiejętności są na bardzo słabym

> poziomie,

> szczerze to nawet nie wiem na jakim są, bo większej przygody z motorami nie miałem.

> Trochę pojeździłem sobie na motorze teścia, trochę na maszynach moich kolegów. Trochę kilometrów

> zrobiłem,

> ale zdaję sobie sprawę z tego, że raczej mistrzem dwóch kółek nie jestem.

> Motor dla mnie nie będzie integralną częścią życia. Będzie to raczej zajęcie hobbystyczne,

> popołudniowo-weekendowe.

> Szczerze to jeszcze nie miałem przyjemności z tym motocyklem.

> Z tego co "się dowiedziałem" to na pierwszy motor jest to dobry wybór...

> Moglibyście mi powiedzieć, czy byłby to dobry wybór?

> Coś więcej napisać o GN500?

Z klasy 500 wygrywa CB500 i chyba wszyscy którzy mieli do czynienia z innymi motocyklami z tej klasy się z tym zgodzą:) Jest jeszcze trochę lepszy CBF500 ale to juz w zależności od funduszy:) CBR 600 RR sobie daruj:) już lepsza będzie F4. Pomyśl też o Fazerze, też fajne moto:) Bandit ma moc odpowiednią na ierwsze moto ale jest bardzo ciężki i to czuć na parkingu:)

Napisano

wydaje mi sie, ze GS500 szybko Ci sie znudzi, poszukaj jakiegos fazerka, bandita, horneta

Napisano

> wydaje mi sie, ze GS500 szybko Ci sie znudzi, poszukaj jakiegos fazerka, bandita, horneta

i szukaj w wersjach S czyli z owiewką:) bo jak chcesz motocykl na weekendy to pewnie dalsze trasy, owiewka to podstawa choćby moto nie wiem jak brzydko z nią wyglądal

Napisano

Chcesz sprawdzić czy Honda Transalp da Ci trochę radości?

Motocykl wybaczający dużo błędów, spokojnie zjedziesz z czarnego na szutry (mam kolegów co to i po piaskach poligonów latają), w lekkim błocie sam się taplałem.

Jak coś to możemy się umówić i zobaczysz wink.gif

ps. Być może będzie niedługo do kupienia bardzo ładny TA ok.gif

Napisano
  • Autor

Spoko, jak będę bardziej ogarnięty to się ustawimy, na razie jest to temat mocno przyszłościowy - przymierzam się do wiosny/lata.

Dzięki za podpowiedzi, wszystko przemyślę, od siebie dodam, że potrzebuję motocykla na którym się dużo nauczę i który na początku wybaczy mi moje niedociągnięcia...

Napisano

> wydaje mi sie, ze GS500 szybko Ci sie znudzi, poszukaj jakiegos fazerka, bandita, horneta

no, fazer czy hornet to genialny wybor na pierwsze moto ..... kazdemu tak zle radzisz?

Napisano

> no, fazer czy hornet to genialny wybor na pierwsze moto .....

Genialny!!!

Pierwszy i być może ostatni motocykl!

Później porad będą udzielali "wózkowicze", który wózek inwalidzki najlepszy!

Napisano

> Rozwiń.

to sa motocykle, ktore do ok 8 krpm tak sobie jada ale jak odkrecisz powyzej to dostaja skokowego przyrotu mocy i mozna sie zdziwic co potrafia, mniej przyjazne dla niedoswiadczonego usera

Napisano

TUTAJ masz wątek n/t GS500.

Znam paru gości co jeżdżąc na CB500 i GS500 jeden czy dwa sezony mieli lepsze opanowanie sprzętów co szczególnie było widać na zakrętach , niż ci którzy zaczynali od razu na sportach o poj. 600 i więcej wink.gif

Napisano

> no, fazer czy hornet to genialny wybor na pierwsze moto ..... kazdemu tak zle radzisz?

ja uwazam, ze sa dobrym wyborem na pierwszy motor, bo zakladam ze kazdy kto na motor siada ma mozg, ktorego uzywa. Dlatego tez zarowno Fazer jak i Hornet w dolnej skali obrotow pozwalaja na sprawne poruszanie sie i bardzo pewne panowanie nad sprzetem, a także jak już ktoś się objeździ na fajna zabawe w górnych granicach obrotomierza. Chyba moge miec swoje wlasne zdanie i je wyrazic, czy zawsze trzeba zgadzac sie z Toba??

Napisano

> ja uwazam, ze sa dobrym wyborem na pierwszy motor, bo zakladam ze kazdy kto na motor siada ma mozg,

> ktorego uzywa. Dlatego tez zarowno Fazer jak i Hornet w dolnej skali obrotow pozwalaja na

> sprawne poruszanie sie i bardzo pewne panowanie nad sprzetem, a także jak już ktoś się

> objeździ na fajna zabawe w górnych granicach obrotomierza. Chyba moge miec swoje wlasne zdanie

> i je wyrazic, czy zawsze trzeba zgadzac sie z Toba??

spoko, a bedziesz pozniej na jego pogrzebie? mozg nie wystarcza, potrzebne sa jeszcze umiejetnosci - dlaczego nie polecisz mu R1 na pierwsze moto? ladniej idzie na dole przeciez niz hornet czy fazer

to chyba Ciebie zabolalo, ze ktos odniosl sie krytycznie do Twojego zdania

Napisano

> spoko, a bedziesz pozniej na jego pogrzebie? mozg nie wystarcza, potrzebne sa jeszcze umiejetnosci

> - dlaczego nie polecisz mu R1 na pierwsze moto? ladniej idzie na dole przeciez niz hornet czy

> fazer

> to chyba Ciebie zabolalo, ze ktos odniosl sie krytycznie do Twojego zdania

Na pogrzeb sie raczej nie wybiore, nie przepadam za ta uroczystoscia. Nie polece R1 dlatego, ze wydaje mi sie ze to zbyt ostry motor, a fazerem i hornetem mozna spokojnie stopniowo zdobywac doswiadczenie, coraz bardziej odkrecajac manetke, ot moje zdanie, moze byc w odczuciu niektorych bledne i to szanuje 20.GIF

Napisano

zgadzam sie z sugestia kolegi smile.gif

Napisano

> spoko, a bedziesz pozniej na jego pogrzebie? mozg nie wystarcza, potrzebne sa jeszcze umiejetnosci

> - dlaczego nie polecisz mu R1 na pierwsze moto? ladniej idzie na dole przeciez niz hornet czy

> fazer

> to chyba Ciebie zabolalo, ze ktos odniosl sie krytycznie do Twojego zdania

R1 na pierwsze moto kupił mój kolega rok pojeździł znudziło mu się zamienił na samochód podchadzac bardzo rozważnie i z pokora da się na tym jeździć całkiem sprawnie

Napisano

Ja kupiłem sobie na pierwsze moto Honde NTV 650, i jestem z niej bardzo zadowolony grinser006.gif Świetnie mi sie na niej jeździ grinser006.gif

Napisano

> R1 na pierwsze moto kupił mój kolega rok pojeździł znudziło mu się zamienił na samochód podchadzac

> bardzo rozważnie i z pokora da się na tym jeździć całkiem sprawnie

czyli nie umial tym jezdzic ....

Napisano

> czyli nie umial tym jezdzic ....

kasa byla potrzebna

Napisano

> kasa byla potrzebna

skoro tak twierdzi .....

Napisano

> Ja kupiłem sobie na pierwsze moto Honde NTV 650, i jestem z niej bardzo zadowolony Świetnie mi sie

> na niej jeździ

Nie przyznawaj sie, ze kupiles na pierwsze moto cos wiekszego niz magiczna poj. 500, bo leff zaraz spyta "a dlaczego nie hayabuse" zeby.GIF

Napisano

> Nie przyznawaj sie, ze kupiles na pierwsze moto cos wiekszego niz magiczna poj. 500, bo leff zaraz

> spyta "a dlaczego nie hayabuse"

Wykazałeś kompletny brak znajomości tematu i wiedzy!

NTV to bardzo spokojny sprzęt i doskonale nadający się na pierwszy motocykl pod warunkiem, że jego wygląd i właściwości przypadną użytkownikowi do gustu.

Nie pojemność jest tutaj wyznacznikiem a inne właściwości!

Nie wolno porównywać spokojnego NTV o mocy ok. 50KM do narowistych sportów czy innych maszyn z ich silnikami.

Zresztą ktoś kto nigdy na tym nie jeździł i nie ma porównania to nie zrozumie!

Napisano

ja jeżdżę R6 z 2002, śmigam nią w sezonie prawie cały czas wszędzie gdzie tylko mogę bez względu na pogodę i porę dnia, moto jest szybkie, nerwowe dobrze prowadzi się w zakrętach tylko trzeba się przełamać ze strachem schodząc trochę niżej ale też bez przesady że od razu na kolano. Na 1 moto nie polecam bo jest wymaga doświadczenia i potrafi zaskoczyć jak się nie ma amora skrętu i powyżej 12000obr zlosnik.gif

c3c74e29e7da88c3m.jpg

Napisano

> Z klasy 500 wygrywa CB500 i chyba wszyscy którzy mieli do czynienia z innymi motocyklami z tej

> klasy się z tym zgodzą:) Jest jeszcze trochę lepszy CBF500 ale to juz w zależności od

> funduszy:)

Hehe. Wszyscy wiedza, ze w klasie 500 nie ma lepszej bestii czterosówowej niz GPZ 500S smile.gif

Napisano

> Wykazałeś kompletny brak znajomości tematu i wiedzy!

Wykazałem się dużą dozą ironii, bo domyslam sie ze 50 konna NTVka łba nie urywa. Tyle, ze w pewnych kregach panuje dziwna zasada ze "na pierwszy motur to panie 250 i jezdzij tym synu lat 5". Jak czlowiek kupi jako pierwszy motocykl cos powyzej magicznej granicy "pincet" i jeszcze na dodatek scigacza to od razu swir, dawca, glupek*. A ja i koledzy mamy inne zdanie.

* - niepotrzebne skreslic

Napisano

Jak czlowiek kupi jako pierwszy motocykl cos powyzej magicznej granicy "pincet" i jeszcze na dodatek scigacza to od razu swir, dawca, glupek*. .

> * - niepotrzebne skreslic

to ja właśnie do tej grupy należę, zacząłem od R6 i jestem nią zachwycony, liczyłem się z tym że moto będzie wymagające. Czuję do niej respekt i tak razem sobie jezdzimy juz ponad 20000km ok.gif

Napisano

> Nie przyznawaj sie, ze kupiles na pierwsze moto cos wiekszego niz magiczna poj. 500, bo leff zaraz

> spyta "a dlaczego nie hayabuse"

nie masz blizszej rodziny?

Napisano

> Wykazałem się dużą dozą ironii, bo domyslam sie ze 50 konna NTVka łba nie urywa. Tyle, ze w pewnych

> kregach panuje dziwna zasada ze "na pierwszy motur to panie 250 i jezdzij tym synu lat 5". Jak

> czlowiek kupi jako pierwszy motocykl cos powyzej magicznej granicy "pincet" i jeszcze na

> dodatek scigacza to od razu swir, dawca, glupek*. A ja i koledzy mamy inne zdanie.

> * - niepotrzebne skreslic

ic sie zastanow troche co piszesz bo najwyrazniej probujesz zrobic ze mnie matola ...

Napisano

> ic sie zastanow troche co piszesz bo najwyrazniej probujesz zrobic ze mnie matola ...

Ja tak Cie Drogi Leffku nigdzie nie nazwałem... smile.gif A o wzajemnym szacunku, o tym ze opinie sa jak dziury w d... i innych frazesow pisac nie chce.

Napisano

Jesli kierowca ma być tzw. mistrzem prostej na suchym to tak, GS znudzi się po 5 dniach.

Napisano

> Jesli kierowca ma być tzw. mistrzem prostej na suchym to tak, GS znudzi się po 5 dniach.

No i w końcu ktoś powiedział coś sensownego o czym wszyscy juz zapomnieli:) Po prostej każdy głupi potrafi jechać i nawet hayabusa szybko będzie za słaba:) Sztuką jest szybka jazda w zakrętach, a tutaj już doświadczenie na słabszych sprzętach się przydaje:)

Napisano

> No i w końcu ktoś powiedział coś sensownego o czym wszyscy juz zapomnieli:) Po prostej każdy głupi

> potrafi jechać i nawet hayabusa szybko będzie za słaba:) Sztuką jest szybka jazda w zakrętach,

> a tutaj już doświadczenie na słabszych sprzętach się przydaje:)

tutaj troszkę się rozpędziłeś ... albo różnie rozumiemy za słaba

hajka bez doświadczenia nie pozwoli na maksymalne odkręcenie manetki wink.gif

Napisano

> hajka bez doświadczenia nie pozwoli na maksymalne odkręcenie manetki

A tam, myśle ze na wysokim biegu kazdy moglby odkrecic do oporu, ale nie o to chodzi. Do kazdej maszyny trzeba czuć odpowiedni respekt. Szanuj to na czym jezdzisz, a to uszanuje Ciebie i tyle. Paciaka mozna przyjąć nawet na simsonie jesli ktos wpadnie w zakręt z piaskiem, pojmie wtedy gdzie i kiedy mozna smiało dzidować. Dla mniej doświadczonych nawet NTV bedzie sponiewierać i o to chodzi bo to włącza myślenie.

Napisano

> tutaj troszkę się rozpędziłeś ... albo różnie rozumiemy za słaba

> hajka bez doświadczenia nie pozwoli na maksymalne odkręcenie manetki

hayabusa oddaje rowno moc, nie ma zaskoczenia przy jakis obrotach ze nagle poderwie koło. Poza tym chyba najbardziej niedoświadczony motocyklista nie jest tak głupi żeby od razu do końca gaz odkręcać. Do tego hayabusa jest ciężka co też utrudnia podniesienie przedniego koła. R6 dużo lepiej z gazu na koło idzie:D

Napisano

Siema! Ja na pierwsze moto kupiłem maraudera 125 (wcześniej nie jeździłem na moto). Po trzech misiącach jazdy stwierdziłem, że jest trochę za słaby. Przydałaby się większa moc, ktorą można by było wykorzystać na długich prostych (np. autostrada). Jeżeli chodzi o zakręty to pokonuję je z niewielką prędkością ok. 40-50km/h (tutaj moto jest wystarczające, dziurawe drogi i źle wyprofilowane nie pozwalają na pokonywanie ich z większa prędkością). W następnym roku planuje się przesiaść na coś mocniejszego (myślałem o CBF 500 lub XJ600).

Napisano

podepnę się pod temat smile.gif

też noszę się z zamiarem zakupu pierwszego moto, chodzi mi o zakup czegoś w stylu supermoto, ewentualnie enduro. Zamierzam raczej jeździć w terenie, lesie itp. Tak się właśnie zastanawiam, czy ten rodzaj moto nie jest zbyt trudny do opanowania dla początkującego jeźdźca. Proszę o porady kogoś kto jeździ na takich sprzętach

Napisano

> podepnę się pod temat

> też noszę się z zamiarem zakupu pierwszego moto, chodzi mi o zakup czegoś w stylu supermoto,

> ewentualnie enduro. Zamierzam raczej jeździć w terenie, lesie itp. Tak się właśnie

> zastanawiam, czy ten rodzaj moto nie jest zbyt trudny do opanowania dla początkującego

> jeźdźca. Proszę o porady kogoś kto jeździ na takich sprzętach

DRZ400? IMO fajne moto

Napisano

enduro bardzo dużo wybacza swojemu kierowcy

przewaznie kończy sie na klapsie i siniakach (ale trzeba jeździć w ochraniaczach)

no i przy wywrotce straty nie są tak wielkie jak na szosowych zlosnik.gif

Napisano

> ps. Być może będzie niedługo do kupienia bardzo ładny TA

nie bedzie ... juz sprzedany wink.gif

Napisano

> enduro bardzo dużo wybacza swojemu kierowcy

> przewaznie kończy sie na klapsie i siniakach (ale trzeba jeździć w ochraniaczach)

> no i przy wywrotce straty nie są tak wielkie jak na szosowych

Dzięki za odpowiedź smile.gif co do DRZ400 to myślałem o czymś mniejszym, jakieś 250 na początek powinno być w sam raz. Jak będzie za słaby to kupię coś większego, albo szosówkę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.