Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda na swiatłach w dzień

Featured Replies

Napisano

Znalazłem taką strone,która ma wielu zwolenników bez swiateł Osobiście uważam że jazda na swiatłach w dzień nie ma sensu i całkowicie zgadzam się z autorami.Może w koncu ktoś na wiejskiej to zrozumie i zmienią ten głupi przepis. chaja.gif

Napisano

Temat wałkowany setki razy palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Temat wałkowany setki razy

Może nie wszyscy go "wałkowali"a chcą sie wypowiedzieć tuk.gif

Napisano

nie dalej jak wczoraj jeszcze usiłowałem wytłumaczyć znajomej mieszkającej w Niemczech dlaczego mamy taki dziwny przepis ...

Skoro tak lubimy naśladować inne rozwiązania z krajów europejskich to dlaczego akurat skandynawskich skoro mają zupełnie inny klimat ..

Napisano

> Może nie wszyscy go "wałkowali"a chcą sie wypowiedzieć

To jeszcze proponuję - niech się ci, co jeszcze nie zdążyli, w tym wątku wypowiedzą jeszcze na temat:

- "co lepsze, diesel czy benzyna"

- "czy można włożyć xenony uniwersalne zaiact H4"

- "czy warto kupować zimówki"

Będzie z głowy icon_rolleyes.gifwink.gif

Napisano

> To jeszcze proponuję - niech się ci, co jeszcze nie zdążyli, w tym wątku wypowiedzą jeszcze na

> temat:

> - "co lepsze, diesel czy benzyna"

> - "czy można włożyć xenony uniwersalne zaiact H4"

> - "czy warto kupować zimówki"

> Będzie z głowy

i czy gaz to zło? hmm.gif

zlosnik.gif

Napisano

> nie dalej jak wczoraj jeszcze usiłowałem wytłumaczyć znajomej mieszkającej w Niemczech dlaczego

> mamy taki dziwny przepis ...

> Skoro tak lubimy naśladować inne rozwiązania z krajów europejskich to dlaczego akurat

> skandynawskich skoro mają zupełnie inny klimat ..

Ona sama bedzie niedlugo miala obowiazek jazdy na swiatlach dziennych, wiec dziwic sie nie powinna.

Napisano

Powinno sie nałożyć naproducentów wyposażenie nowychsam. w światła do jazdy dziennej i koniec. A nie tak jak w Polsce, od d... strony.

Napisano
  • Autor

> To jeszcze proponuję - niech się ci, co jeszcze nie zdążyli, w tym wątku wypowiedzą jeszcze na

> temat:

> - "co lepsze, diesel czy benzyna"

> - "czy można włożyć xenony uniwersalne zaiact H4"

> - "czy warto kupować zimówki"

> Będzie z głowy

Widze że kolega ma dzisiaj zły dzień czerwona.gif.Pewnie nawet nie zajrzałeś na stronę którą podałem,a tam są statystyki które wszystko mówią

Napisano

> .Pewnie nawet nie zajrzałeś na stronę którą podałem,

Pominąłem brednie które wypisują i przeszedłem do meritum.

-Całkowity zakaz montażu w reflektorach samochodowych żarówek o mocy większej niż 55 W

Rozumiem, że kilkadziesiąt milionów samochodów trzeba będzie wysłać na stacje diagnostyczne, producentów z całego świata przekonać, żeby dostosowali produkcje (jeżeli nie spełniają norm), firmy produkujące oświetlenie pozamykać, policjantów wyposażyć w mierniki, ...

-Wyposażanie nowych pojazdów w automatyczny włącznik świateł mijania, gdy natężenie światła słonecznego spada poniżej 75 luksów

Ponownie: montujemy czujnik zmierzchowy we wszystkich obecnych samochodach i namawiamy producentów do wpisania tego jako wyposażenie standardowe?

-Okresowe badania wzroku kierowców

to teraz powiedz wszystkim kierowcom, że zamiast kupować raz w roku żarówki, będą musieli wydać np. 50zł na badania.

-Poprawienie jakości szkolenia kierowców

jak to chcesz wyegzekwować? Przecież w założeniu kursy mają przygotować przyszłych kierowców jak najlepiej.

-Zniesienia nakazu jazdy z włączonymi światłami mijania przez całą dobę, również w okresie jesienno-zimowym

bardzo mądre... bardzo hehe.gif

ludzie -jako masa- to kretyni. Będą jeździć bez świateł w szarówce i w deszczu.

No, chyba, że będą mieli automatyczne włączniki zmierzchowe o których wcześniej wspomniano.

Tylko, weź je teraz zamontuj w kilkudziesięciu milionach pojazdów które już jeżdżą po drogach.

-Egzekwowania zakazu używania świateł przeciwmgłowych i drogowych poza określonymi w przepisach warunkami

a kto o tym zadecyduje? Pan uczciwy policjant? Włączysz światła w mżawce i przypadkiem okaże się, że to nie były 'te' warunki.

-Egzekwowania zakazu montowania w samochodach świateł ksenonowych bez homologacji oraz niedopuszczania do ruchu pojazdów w nie wyposażonych

Przecież to już jest. Nie można wprowadzić ponownie tego samego prawa.

Jeżeli teraz jest 'martwe' to później też będzie.

-Całkowitego zakazu aktywowania w samochodach sprzedawanych w Polsce funkcji automatycznego włączania świateł mijania po uruchomieniu silnika

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

czyli np. wszystkie Fiaty

-Ustalenia i pociągnięcia do odpowiedzialności karnej winnych wprowadzenia nakazu używania w dzień świateł mijania, który przyczynił się do śmierci setek osób

oczywiście hehe.gif

zaraz po tym jak pociągniemy do odpowiedzialności winnych kraksy Tupolewa

Generalnie te wymagania to zbiór utopijnych herezji.

Napisano

Ciekawe czy długo myśleli nad tym hasłem

Quote:

Kampania społeczna "Wyłącz światła - włącz myślenie"

hehe.gif

Napisano

> Pewnie nawet nie zajrzałeś na stronę którą podałem,a tam są

> statystyki które wszystko mówią

Ja zajrzalem - w sporej czesci jest to dosc bzdurna lista dziwacznych postulatow.

Napisano

> Widze że kolega ma dzisiaj zły dzień .Pewnie nawet nie zajrzałeś na stronę którą podałem,a tam są

> statystyki które wszystko mówią

No niestety zajrzałem, przeczytałem i poziom bullshitu mnie rozłożył na obie łopatki.

Dopiero teraz z trudem sie podniosłem z podłogi i wkleję tylko to:

"Włączone w dzień światła mijania utrudniają dostrzeganie obiektów (...) ponieważ podnoszą próg widzialności, poniżej którego oko ludzkie nie reaguje lub reaguje z opóźnieniem."

Takich idityzmów jest tam więcej, wystarczająco dużo żeby w połowie przestać czytać tą stronę.

Chyba że ktokolwiek kto uczył się fizjologii widzenia i zasad działania oka ludzkiego ma ochotę się pośmiać do rozpuku hehe.gif

Ps. Nie jestem zwolennikiem jeżdżenia na światłach w dzień, kompletnie mi to wisi, powstał taki przepis więc go stosuję i tyle.

Stać mnie na samochód to i na żarówki też.

Napisano

> i czy gaz to zło?

O, właśnie, to mi umknęło grinser006.gif

Napisano

. > Skoro tak lubimy naśladować inne rozwiązania z krajów europejskich to dlaczego akurat

> skandynawskich skoro mają zupełnie inny klimat ..

Quote:

Obecnie (2007) nakazu całodobowej jazdy z włączonymi światłami mijania (lub światłami do jazdy dziennej) przez cały rok wymaga się także w następujących krajach Europy: Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Islandia, Litwa[3], Łotwa, Macedonia, Norwegia, Portugalia[4], Słowacja, Słowenia, Szwecja, Węgry[5] i Włochy

Napisano

> Znalazłem taką strone,która ma wielu zwolenników bez swiateł Osobiście uważam że jazda na

> swiatłach w dzień nie ma sensu i całkowicie zgadzam się z autorami.Może w koncu ktoś na

> wiejskiej to zrozumie i zmienią ten głupi przepis.

Kolego jestes tu 3 tygodnie... Uwierz mi temat byl juz tyle razy walkowany ,ze dziwi mnie fakt braku klodki lub bana dla Ciebie.

Napisano

Powinny być obowiazkowe i takie są i koniec kropka grinser006.gif

Napisano

cicho, nie marudź, przecież zmniejsza sie ilość wypadków a przeciez głownie o to chodziło hehe.gif

Napisano
  • Autor

Widze że temat został całkowicie storpedowany.Nie chodzi tu o żarówki czy lampy które sie wypalają ale o fakt że przy 30 stopniach,gdy słonce swieci jak szalone jezdzimy na swiatłach.

Napisano

> Widze że temat został całkowicie storpedowany.Nie chodzi tu o żarówki czy lampy które sie wypalają

> ale o fakt że przy 30 stopniach,gdy słonce swieci jak szalone jezdzimy na swiatłach.

To poświęć sobie raz 70, no max 100 zł znajdź kilka godzin czasu (o ile lubisz majsterkować), załóż światła do jazdy dziennej i będziesz miał spokój. I z wypalonymi żarnikami, i przepalonymi żarówkami i z pamiętaniem o włączaniu i ze zwiekszonym zużyciem prądu.

Napisano

> ale o fakt że przy 30 stopniach,gdy słonce swieci jak szalone jezdzimy na swiatłach.

No to rozpatrz taki przykład- auto wjeżdża(przy opisanych przez Ciebie warunkach) z pustego terenu w teren leśny bez świateł. Jadący z przeciwka zauważy to auto szybciej czy później?

Napisano

> No to rozpatrz taki przykład- auto wjeżdża(przy opisanych przez Ciebie warunkach) z pustego terenu

> w teren leśny bez świateł. Jadący z przeciwka zauważy to auto szybciej czy później?

Daj spokój, nie warto takim tłumaczyć, właśnie dlatego jest obowiązek(przymus), ponieważ w PL jest sporo ludzi, których wyobraźnia tego nie ogarnia.

Pewnie mam podobne doświadczenia jak Ty, jeżdżę od zawsze(nawet jak nie było obowiązku) na światłach 24/7.

Latem, w dzień, w lesie kiedy słońce prześwituje przez las... zwyczajnie nie widać samochodu.

W tym kraju ludzie jeżdżą/jeździli bez OC, bez badań technicznych itd. Musi być obowiązek i musi być egzekwowany.

W tym kraju ludzie nie ubezpieczają domów a później trzeba im odbudowywać domy z naszych podatków po powodziach, trąbach powietrznych itd.

A ja biedny frajer jeżdżę na światłach, mam pełen pakiet ubezpieczeń samochodów, mam ubezpieczony dom i w razie czego nie muszę wyciągać łapki, tylko wyjmuję komórkę dzwonię do PZU* i problem jest rozwiązywany.

* Mam pewne doświadczenia z PZU i proszę mi nie tłumaczyć, że i tak mi nie wypłacą itd. bo testowałem smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Latem, w dzień, w lesie kiedy słońce prześwituje przez las... zwyczajnie nie widać samochodu.

Za chwile dowiesz sie, ze nie pownienes miec PJ bo masz powazny problem z oczami.

> W tym kraju ludzie jeżdżą/jeździli bez OC, bez badań technicznych itd. Musi być obowiązek i musi

> być egzekwowany.

Mnie najbardziej poraza brak wyobrazni u ludzi. Szarowka, deszcz, mgla a ktos zasuwa bez swiatel - bo panie, ja wszystko widze!

Napisano

> No to rozpatrz taki przykład- auto wjeżdża(przy opisanych przez Ciebie warunkach) z pustego terenu

> w teren leśny bez świateł. Jadący z przeciwka zauważy to auto szybciej czy później?

jak ktos ma problemy ze wzrokiem to pozniej skromny.gif

Napisano

widzisz mam to samo

od kiedy pamiętam jeżdżę na światłach non stop... już nie raz mnie uratowały więc po co mi nakaz.. wink.gif

Napisano

> Mnie najbardziej poraza brak wyobrazni u ludzi. Szarowka, deszcz, mgla a ktos zasuwa bez swiatel -

> bo panie, ja wszystko widze!

to logiczne ze jezeli jest słaba widocznosc lub obojetnie czy sie lekko zrobi pochmurno, cokolwiek to światła zapalamy, ale jesli ja widzę ze na dworze jest plus 30, widocznośc jest wspaniala dla każdego (nie tylko dla mnie) nie włączam świateł skromny.gif

teraz możecie mnie zjechać

Napisano

> jak ktos ma problemy ze wzrokiem to pozniej

A jak sie ta wada wzroku nazywa? niewiem.gif

Bo ja zauwazam pozniej, ale lekarze jakos nie znajduja wady, ktra by to mogla potwierdzic.

A badanie mam aktualne bo w tym tygodniun robilem.

Napisano

nie trzeba mieć problemów ze wzrokiem ,ale oka tak sobie tłumacz....

widocznie bardzo mało jeździsz po drogach wink.gif

Napisano

> nie trzeba mieć problemów ze wzrokiem ,ale oka tak sobie tłumacz....

> widocznie bardzo mało jeździsz po drogach

tylko w niedziele do kościoła skromny.gif

Napisano

> A jak sie ta wada wzroku nazywa?

> Bo ja zauwazam pozniej, ale lekarze jakos nie znajduja wady, ktra by to mogla potwierdzic.

> A badanie mam aktualne bo w tym tygodniun robilem.

widocznie coś jest skoro nie widac samochodu skromny.gif

Napisano

> to logiczne ze jezeli jest słaba widocznosc lub obojetnie czy sie lekko zrobi pochmurno, cokolwiek

> to światła zapalamy, ale jesli ja widzę ze na dworze jest plus 30, widocznośc jest wspaniala

> dla każdego (nie tylko dla mnie) nie włączam świateł

> teraz możecie mnie zjechać

potwierdzasz po raz kolejny że pozostałych użytkowników masz głęboko gdzieś co do widoczności oj jesteś w dużym błędzie... crazy.gif

Napisano

> tylko w niedziele do kościoła

to widać słychać i czuć

Przestań trolować... 893goodvibes.gif893goodvibes.gif893goodvibes.gif

Napisano

> widocznie coś jest skoro nie widac samochodu

A możesz mi powiedzieć co? Bo lekarz nie może.

Napisano

> potwierdzasz po raz kolejny że pozostałych użytkowników masz głęboko gdzieś co do widoczności oj

> jesteś w dużym błędzie...

wytlumacz mi prosze, jaki jest sens świecenia komus w zderzak w mieście??

Napisano

> A możesz mi powiedzieć co? Bo lekarz nie może.

czy ja wyglądam na cudotwórcę?

Napisano

> widzisz mam to samo

> od kiedy pamiętam jeżdżę na światłach non stop... już nie raz mnie uratowały więc po co mi nakaz..

Mi czy Tobie po nic, ale osobom z bardzo ograniczoną wyobraźnią jest potrzebny.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> to widać słychać i czuć

> Przestań trolować...

przestan sie wyglupiac że samochodu dużego potrafisz nie zauważyć EOT

Napisano

> czy ja wyglądam na cudotwórcę?

Patrzac na zdjecie w avatarze? hmm.gif

Sadzilem, ze skoro tak autorytatywnie wypowiadasz sie o tym czy mam chore oczy czy nie to musisz miec pojecie o czym piszesz.

Poczytaj sobie i wywnioskuj dlaczego jadac w sloneczny dzien przez las czy cieniasta alejke szybciej zauwazysz jadace z przeciwka auto z wlaczonymi swiatlami.

Napisano

> Patrzac na zdjecie w avatarze?

> Sadzilem, ze skoro tak autorytatywnie wypowiadasz sie o tym czy mam chore oczy czy nie to musisz

> miec pojecie o czym piszesz.

> Poczytaj sobie i wywnioskuj dlaczego jadac w sloneczny dzien przez las czy cieniasta alejke

> szybciej zauwazysz jadace z przeciwka auto z wlaczonymi swiatlami.

dobra, inaczej, o ile jestem w stanie zrozumiec (choć naprawde bardzo cieżko, pewnie zaraz ktoś sie zaraz do tego przyczepi, cóż AK) to świecenie w mieście, gdzie naprawde nie wiem co trzeba zrobic czy auta nie zauważyć jest dla mnie kompletnym bezsensem

Napisano

> dobra, inaczej, o ile jestem w stanie zrozumiec (choć naprawde bardzo cieżko, pewnie zaraz ktoś sie

> zaraz do tego przyczepi, cóż AK) to świecenie w mieście, gdzie naprawde nie wiem co trzeba

> zrobic czy auta nie zauważyć jest dla mnie kompletnym bezsensem

A to sie zgodze, w miescie rzadko kiedy swiatla sa potrzebne.

Napisano

> A to sie zgodze, w miescie rzadko kiedy swiatla sa potrzebne.

o to mi chodzi,

powinno sie zmienic dany nakaz tak, aby światła nalezało właczać oprócz złej widocznosci (co wiadome) także za miastem

Napisano
  • Autor

> widzisz mam to samo

> od kiedy pamiętam jeżdżę na światłach non stop... już nie raz mnie uratowały więc po co mi nakaz..

O czego cie uratowały?Chyba od zapłacenia mandatu za nie włączenie swiateł ?

Napisano

> O czego cie uratowały?Chyba od zapłacenia mandatu za nie włączenie swiateł ?

Wpadłeś na to, że mijanie samochodu, którego się nie widzi może być niebezpieczne?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> o to mi chodzi,

> powinno sie zmienic dany nakaz tak, aby światła nalezało właczać oprócz złej widocznosci (co

> wiadome) także za miastem

Problem w tym, ze tego nie da sie egzekwowac. A skoro kierowcy sa zbyt glupi aby samemu myslec to trzeba myslec za nich.

Napisano
  • Autor

> Wpadłeś na to, że mijanie samochodu, którego się nie widzi może być niebezpieczne?

Jesli go nie widzisz to albo sa złe warunki atmosferyczne albo jest noc.A wtedy to chyba normalne ze jezdzimy na swiatłach

Napisano

I znow strugasz kozaka ze wzrokiem jak T1000 albo Predator hehe.gif

Ban niczego Cie nie nauczył ?

Napisano

> A możesz mi powiedzieć co? Bo lekarz nie może.

Nie przejmuj sie to jest cyborg z planety zordon i widzi w podczerwieni...

Napisano

> A to sie zgodze, w miescie rzadko kiedy swiatla sa potrzebne.

I w miescie nie ma parkow ani terenow lesnych hmm.gif

Napisano

> I znow strugasz kozaka ze wzrokiem jak T1000 albo Predator

> Ban niczego Cie nie nauczył ?

Coś taki nerwowy ? zlosnik.gif Austria zniosła obowiązek palenia świateł zlosnik.gif

Napisano

> I w miescie nie ma parkow ani terenow lesnych

Osobiscie nie znam miast gdzie sa parki lub tereny lesne i nie ma ograniczenia predkosci do 50kmh. a przy takiej predkosci to razcej mamy czas dosc uwaznie wypatrywac innych wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.