Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

o mały włos...

Featured Replies

Napisano

Jade sobie poza terenem zabudowanym, jest linia przerywana wiec wyprzedzam auto, nagle patrze z lewej storny na mój pas wyjeżdża auto z lasu... do tej pory nie wiem jakim cudem się zmieściłem pomiędzy jednym a drugim autem. Pytanie mam takie: kogo wina w razie wypadku? Moja? czy może tego gościa który wyjechał z lasu niby na swój pas.

Napisano

> Jade sobie poza terenem zabudowanym, jest linia przerywana wiec wyprzedzam auto, nagle patrze z

> lewej storny na mój pas wyjeżdża auto z lasu... do tej pory nie wiem jakim cudem się

> zmieściłem pomiędzy jednym a drugim autem. Pytanie mam takie: kogo wina w razie wypadku? Moja?

> czy może tego gościa który wyjechał z lasu niby na swój pas.

tego z lasu zwlaszcza, ze wlaczal sie do ruchu

co ciekawe, wyprzedzasz na skrzyzowaniu na drodze z pierszenstwem i wyjezdza ktos na swoj pas z drogi podporzadkowanej - tez wina tego z podporzadkowanej (czasami solidarna obu stron)

Napisano
  • Autor

> tego z lasu zwlaszcza, ze wlaczal sie do ruchu

właśnie tak myślałem, ale on może się tłumaczyć ze to ja zajmowałem jego pas itp.

> co ciekawe, wyprzedzasz na skrzyzowaniu na drodze z pierszenstwem i wyjezdza ktos na swoj pas z

> drogi podporzadkowanej - tez wina tego z podporzadkowanej (czasami solidarna obu stron)

na skrzyżowaniu nawet nie próbuje wyprzedzać ale mówisz że nawet jeśli to i tak jego wina?

Napisano

> na skrzyżowaniu nawet nie próbuje wyprzedzać ale mówisz że nawet jeśli to i tak jego wina?

WSPÓŁwina najwyżej

Napisano
  • Autor

> WSPÓŁwina najwyżej

ale jeśli skrzyżowania nie było? i co jeśli bym uszkodził jeszcze auto wyprzedzające?

Napisano

> ale jeśli skrzyżowania nie było? i co jeśli bym uszkodził jeszcze auto wyprzedzające?

To wtedy wina tamtego oczywista.

Napisano

> WSPÓŁwina najwyżej

Tak szczerze mowiac, IMHO w Polsce za zadko sie orzeka wspolwine.

Tak naprawde to minimum w 80% zdarzen powinna byc wspolwina, poniewaz, sytuacji gdy tylko jeden sie przyczynil do powstania wypadku w 100% a drugi nie mogl zrobic nic aby tego wypadku uniknac jest naprawde niewiele.

Napisano

Jeżeli tamto auto wyjechało z lasu, to prawdopodobnie z drogi gruntowej. Takie przecięcie się dróg (utwardzonej z gruntową) nie jest skrzyżowaniem. W związku z tym wyjeżdżający z takiej drogi jest włączającym się do ruchu i powinien ustąpić pierwszeństwa wszystkim innym pojazdom - w razie kolizji wina leży po jego stronie ok.gif

Napisano

> Jade sobie poza terenem zabudowanym, jest linia przerywana wiec wyprzedzam auto, nagle patrze z

> lewej storny na mój pas wyjeżdża auto z lasu... do tej pory nie wiem jakim cudem się

> zmieściłem pomiędzy jednym a drugim autem. Pytanie mam takie: kogo wina w razie wypadku? Moja?

tez mialem raz taka sytuacje... ino wina bylaby moja, bo.... bo miejsce sie nie nadawlo do wyprzedzania zlosnik.gif

Napisano

wina jego, Ty bys dostal mandat za wyprzedzanie na skrzyzowaniu. gosc wlaczajac sie do ruchu musi sie upewnic ze jego pas jest wolny

Napisano

> wina jego, Ty bys dostal mandat za wyprzedzanie na skrzyzowaniu. gosc wlaczajac sie do ruchu musi

> sie upewnic ze jego pas jest wolny

Były szef miał taką sytuację, i mandaty poleciały tak jak mówisz. ok.gif

Napisano

Witam serdecznie.

> tez mialem raz taka sytuacje... ino wina bylaby moja, bo.... bo miejsce sie nie nadawlo do

> wyprzedzania

To nie jest takie pewne. kiedyś w jakimś programie motoryzacyjnym była opisywana sytuacja, kiedy ktoś włączał się do ruchu z podporządkowanej. W tym czasie z lewej z przystanku ruszał autobus. Dopiero ruszał, więc ten włączający się spokojnie zdążyłby. Niestety autobus mimo podwójnej ciągłej, mimo wysepki (omijając ją) i przejścia, wyprzedzany był przez nietrzeźwego kierownika. Jego auto uderzyło w te włączające się do ruchu. No i sąd orzekł, że winny kolizji był włączający się do ruchu ponieważ nie ustąpił pierwszeństwa.

Tamten winny był jedynie wykroczeń, które popełnił: wyprzedzanie na ciągłej, na przejściu, na skrzyzowaniu, przekroczenie prędkości i kierowanie pod wpływem alkoholu. Nie był natomiast winny kolizji!

Pozdrawiam.

Napisano

> wina jego, Ty bys dostal mandat za wyprzedzanie na skrzyzowaniu.

Jakie skrzyżowanie,skoro przerywana linia była hmm.gif

Napisano

> Były szef miał taką sytuację, i mandaty poleciały tak jak mówisz.

to dostał za nieznajomosc przepisów pewnie grinser006.gif

Skrzyżowanie - "określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze."

Napisano

> to dostał za nieznajomosc przepisów pewnie

> Skrzyżowanie - "określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z

> drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze."

Nie doczytałem.

W przypadku szefa rzecz działa się na normalnym skrzyżowaniu dróg asfaltowych. ok.gif

Napisano

> Jakie skrzyżowanie,skoro przerywana linia była

czyli jak jest przerywana albo nie ma jakiejkolwiek linii, a u wylotu drogi poprzecznej masz "ustąp" lub "stop", to to nie jest skrzyżowanie? hmm.gificon_eek.gif

Napisano

Jakbyś w niego wycedził to nie wiem, czy by Ci robiło różnicę czyja to była wina...

Napisano

> Jakbyś w niego wycedził to nie wiem, czy by Ci robiło różnicę czyja to była wina...

hahaha.gif

Napisano

wina gościa wyjeżdżającego z lasu...

mój ojciec miał identyczna sytuacje tyle ze się obtarł o gościa

policja nie miała najmniejszych wątpliwości czyja była wina

Napisano

> to dostał za nieznajomosc przepisów pewnie

> Skrzyżowanie - "określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z

> drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze."

Otóż to ok.gif Napisałem wcześniej ale chyba nikt nie zauważył grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.