Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie auto do 15k?

Featured Replies

Napisano

> Wiesz tak mi się wydaje, że masz pełne prawo mieć swoje zdanie.

> Ale wyobraź sobie, że inni również.

knebluję Ci usta? Czy zabieram klawiaturę?

> To ja poleciłem VB jako alternatywę dla autora wątku i z całą stanowczością życzyłbym sobie nie

> nazywanie mnie niespełna rozumu !!!

Ale ja Ciebie nie nazwałem niespełna rozumu...

> Jeździłem dwiema VB i z mojego doświadczenia mogę polecić to auto jako wygodne, mało usterkowe,

> tanie w utrzymaniu.

Ja jeżdżę jedną od samego początku i z mojego doświadczenia nie mogę polecić, bo to auto nie jest mało usterkowe i tanie w utrzymaniu.

> I wybacz, ale Twoje wywody nie zmienią mojego zdania które jest poparte

> POSIADANIEM I UŻYTKOWANIEM tych aut.

Ale mam w nosie próbę zmiany Twojego zdania. Nawet nie miałem zamiaru go zmieniać.

> Autor ma na wydanie ok 15 kzł. Idąc Twym

> tokiem myślenia powinien kupić sobie rower, bo będzie NOWY.

To nie jest mój tok rozumowania. Źle rozumiesz moją wypowiedź.

> Wyluzuj czasem pośladki i pomyśl zanim kogoś obrazisz.

Ja nie ma spiętych. To ty używasz capsa...

Napisano

> Tobie się wydaje że jesteś wyrocznią czy jak ?

> Twoja racja jest bardziej "Twojsza" ?

> Przyznam że cholera mnie bierze jak czytam Twoje nie znoszące sprzeciwu wypowiedzi.

Przepraszam a propos czego to Twoje napięcie, bo nie raczyłeś mnie zacytować?

Napisano

> A ja sie nadal będę upierał że w tym przedziale który podałeś znalazłem VB 2.2 DTI i nie jest to

> zły pomysł biorąc pod uwagę bezpieczeństwo/ekonomię/komfort dla kogoś kto tego wszystkiego

> potrzebuje.

racja... w pytę bezpieczna furka... i jaki młody rocznik!

legenda: brązowe=baaardzo źle

100px.gif

100px.gif

zdjęcie poglądowe

106imt.jpg

babababbbbardzo bezpieczne auto ok.gif

nawet nie będę pokazywał 5 letniego modusa, bo to wstyd porównywać z tym weteranem...

Napisano

> knebluję Ci usta? Czy zabieram klawiaturę?

Ależ skąd, po prostu w wyniku emocji posuwasz się do epitetów.

> Ale ja Ciebie nie nazwałem niespełna rozumu...

Bezpośrednio nie, ale poczytaj swoje posty.

> Ja jeżdżę jedną od samego początku i z mojego doświadczenia nie mogę polecić, bo to auto nie jest

> mało usterkowe i tanie w utrzymaniu.

No i ? Może miałeś pecha ?

> Ale mam w nosie próbę zmiany Twojego zdania. Nawet nie miałem zamiaru go zmieniać.

W nosie owszem, tak jak i generalnie odmienne zdanie.

> To nie jest mój tok rozumowania. Źle rozumiesz moją wypowiedź.

Wytłumacz zatem.

> Ja nie ma spiętych. To ty używasz capsa...

Caps nie jest obraźliwy, Twoje niektóre teksty i owszem.

Napisano

> dokładanie dwóch tysięcy do wozu który teraz jest wart z 10 klocków (jeżeli jest sprawny) to lekkie

> przegięcie... ile można reanimować trupa? Kilkadziesiąt tysięcy to około roku-półtora jazdy

> więc gdzie tu jest jakiś sens ekonomiczny? Taniej będzie zezłomować i kupić nowsze...

Ja dołożyłem na wiosnę1 kzł do Punta wartego może z 5 i co jestem spineyes.gif

To, że chcę tym autem jeszcze pojeździć, a nie stać mnie obecnie na kupno nowszego piździka ma znaczyć, że mam jeździć trupem lub porzucić pracę (czyli pozbyć się parcha) biglaugh.gif

Aha - na zimę łatam podwozie i robię konserwację. Wiosną zać idzie do lakiernika co by usunąć "oznaki eksploatacyjne" z nadwozia, a zwłaszcza zderzaka i maski...

Normalnie wariat hehe.gif

Napisano

> wielu będzie się oszukiwać, że lepszy 10 letni vw z przebiegiem 200 kkm niż 2

> letnia Panda.

To nie oszukiwanie się - to fakt hehe.gif

Napisano

> Przepraszam a propos czego to Twoje napięcie, bo nie raczyłeś mnie zacytować?

Poczytaj co piszesz. Jak nigdy tak w tym wątku jakieś diabli Cie wzieli czy co zlosnik.gif

Napisano

> To nie oszukiwanie się - to fakt

Toż to samobójca jesteś jak jeździsz autem starszym niż 5 letnie.... ale nie powiesz, że na zakręcie koła Ci nie odpadają, sworznie się nie rozpinają, tłumik nie ciągnie się po ziemi..... jeśli nie to w najbliższym czasie na pewno to się stanie.....

I jeszcze pewnie masz jakiegoś dobrego terapeutę co leczy Cię z depresji i moczenia nocnego, po przejażdżkach tym perpetum mobile..... jak co to daj namiary na lekarza, bo ja jeżdżę 17 letnim Uno i nie wiem co mam ze sobą zrobic drive.gif

Napisano
  • Autor

> i tu się z tobą zgodzę, więc podsumowując, dla kolegi chorego na hemofilię (nie można zatamować

> krwi nawet przy drobnym skaleczeniu), który żeby się utrzymać, musi jeździć, a teraz robi to

> Astrą I, to w cenie 15-17 tys. z aut z roku 2000-2005, idąc alfabetycznie znaleźć można :

> - Cytryna Xsara Picasso ****,

> - Fiat Stilo ****,

> - Ford Mondeo mk3 **** (kumpel sprzedał tydzień temu za 8 tys. rocznik 2003, 130 tys. benzyna,

> silnik do remontu, jeździł nim 3 lata bezwypadkowo),

> - Opel Astra II ****,

> - Puegeot 307 ****,

> - Renault Laguna II *****

> Ze wskazaniem na mondeo/lagunę.

> Modusa będzie ciężko znaleźć w tej cenie (5 szt. w tej cenie na całe allezło).

> Octavię i Passata skreślam, bo wydaje mi się, że przy uwielbieniu Polaków do tych samochodów i

> przebiegach na nich robionych w DE, będzie ciężko znaleźć coś w stanie nie szrotowym. Skreślam

> też Hondę Civic, Mazdę 323F i Toyotę Avensis I, ze względu na możliwą albo legendarną

> bezawaryjność albo legendarne koszty napraw, hondę i mazdę też za sportowy charakter i

> zawiechę, która może być dla kolegi niewygodna.

> I niech ktoś napiszę że Merc z 1989 r jest bezpieczniejszy niż laguna II z 2002 r. to

Hej.

Jeszcze raz serdecznie dzięki wszystkim za odpowiedź i za pomoc.

Tak jak pisałem wcześniej będe starał się mimo wszystko kupić jakieś nowsze auto.

Ten test modus vs Volvo dał mi wiele do myślenia.

Myślę, że jeżeli uda mi się kupić tego małego pypcia (modusa) w przystępnej cenie, najwyżej poczekam i odłożę trochę więcej, to chyba na niego się zdecyduje.

Laguna też po przeczytaniu trochę opinii może być ciekawym rozwiązaniem, ale to już trzeba kupować najczęściej 8 latka jak widzę na allegro czy innych serwisach.

Co do Merca to nie wiem, nie jestem przekonany, boję się, że później zje mnie serwis, a i że spalanie będzie dość wysokie.

Nie chciałem aby ten wątek stał się miejscem kłótni, nie dobrze, że się tak stało. W każdym razie dziękuję Wszystkim za pomoc. 20.GIF

Napisano

> Chociaż jak patrzę na opinie o Lagunie,

Renault jest lepszym samochodem niż opinie o nim. Laguna II - szczególnie z początku produkcji ma swoje narowy.

Popatrz też może na Megane II - też bardzo bezpieczne auto, a w mojej opinii całkiem udane, z akceptowalnym poziomem awaryjności.

Napisano

> Chociaż jak patrzę na opinie o Lagunie, to wcale tak fajnie nie jest :/

> http://www.autocentrum.pl/renault/laguna/ii/

Że laguna jest bezpiecznym autem to nie ma wątpliwości. Nie ma wątpliwości również, że w pierwszej fazie produkcji była królową lawet i psuło się w nie dosłownie wszystko, w późniejszej fazie produkcji podobno usunięto wiekszosc usterek...... Twoja decyzja.

Napisano

> Ja dołożyłem na wiosnę1 kzł do Punta wartego może z 5 i co jestem

> To, że chcę tym autem jeszcze pojeździć, a nie stać mnie obecnie na kupno nowszego piździka ma

> znaczyć, że mam jeździć trupem lub porzucić pracę (czyli pozbyć się parcha)

> Aha - na zimę łatam podwozie i robię konserwację. Wiosną zać idzie do lakiernika co by usunąć

> "oznaki eksploatacyjne" z nadwozia, a zwłaszcza zderzaka i maski...

> Normalnie wariat

jednak nie zrozumiałes przekazu.

jezeli Cie nie stac nie kupujesz auta 20 letniego z wyzszego segmentu, tylko kupujesz cos mniejszego (a wcale nie oznacza to ze mniej bezpieczniejszego od 20 letniego trupa) mniej zjezdzonego niz ten 20 letni dziadek.

nikt nigdzie nie napisał ze ktos jest oszołomem bo ma powiedzmy 10 letnie auto, ale jezeli w mom. KUPNA masz ograniczona gotowke załozmy 10 tys. i wybierasz pomiedzy starym bmw a powiedzmy kilkuletnim modusem (który bedzie zdecydowanie mniej nadszarpniety przez czas ) to tutaj juz mozna mowic o szalenstwie ok.gif

Napisano

> A może auto od dziadka z niemiec co jeździł nim tylko do kościoła i to raz w miesiącu, bo był

> średnio wierzący.......

> stary jak nowy

okazja jak nic, nic tylko brac i modlic sie aby sie nie spsuł hehe.gif

Napisano

> okazja jak nic, nic tylko brac i modlic sie aby sie nie spsuł

Modlic się nigdy nie zaszkodzi..... a do pospuscia to ma chyba mniejsze szanse niż, te z przebiegiem 300 tyś.

Co do bezpieczeństwa - poduchy ma, a jak wypada w crash testach to nie wiem.

Napisano

> Modlic się nigdy nie zaszkodzi..... a do pospuscia to ma chyba mniejsze szanse niż, te z

> przebiegiem 300 tyś.

pewnie tak, pod warunkiem ze modlitwa zostanie wysłuchana i faktycznie to auto ma taki przebieg hehe.gif

> Co do bezpieczeństwa - poduchy ma, a jak wypada w crash testach to nie wiem.

Napisano

> Chociaż jak patrzę na opinie o Lagunie, to wcale tak fajnie nie jest :/

> http://www.autocentrum.pl/renault/laguna/ii/

To może jeszcze w ramach suplementu do mojego posta zadowolenie aut wymienionych wg tej strony - wskaźnik ilu użyszkodników nie kupiło by 2 raz tego samochodu oraz jak oceniają niezawodność (skala 1-5, im więcej tym wyższa ocena) dla drobnych i poważnych usterek (wszystkie auta poza VB 2.2 DTI miały ponad 200 ocen/opinii).

- Cytryna Xsara Picasso **** - 18%; drobiazgi 3,75 / poważne usterki 4,0

- Fiat Stilo **** - 13%; 3,81/4,18 (gdzie ta legendarna awaryjność fiata biglaugh.gif).

- Ford Mondeo mk3 **** - 18%; 3,95/3,92

- Opel Astra II **** - 19%; 4,02/4,15

- Puegeot 307 **** - 32%; 3,23/3,55

- Renault Laguna II ***** - 30%; 3,39/3,55

- Renault Modus ***** - 31% 3,79/3,92

- Renault Megane II ***** - 27%; 3,56/3,86

- Opel Vectra B ** - 23%; 3,68/3,81

- Opel Vectra 2.2 DTI ** - 22%; 3,54/3,36 (na podstawie 33 ocen)

i tu uwaga i honor dla miłośnika merców:

- Mercedes W124 - 9%; 4,29/4,24 faint.gif ale gwiazdek 0 - nie testowany przez EuroNCAP (C klasa z 1997 miała **), nie sądzę że byłby bezpieczniejszy.

test z youtube

nie chciał bym być w środku jakbym miał problemy z krzepliwością krwi...

Może w takim razie Stilo JTD (bezpieczny na ****, oszczędny, statystycznie najmniej awaryjny z wymienionych i najbardziej lubiany przez użytkowników, no i się zmieści do 15 tys.). niewiem.gif

Napisano

> 1. IMO brzydsza od chocby wymienionego Volvo V40. czy stilo.

facepalm.gif

że jakie volvo?? smirk.gif

Alfa%20Romeo%20166.jpg

Napisano

> jednak nie zrozumiałes przekazu.

> jezeli Cie nie stac nie kupujesz auta 20 letniego z wyzszego segmentu, tylko kupujesz cos

> mniejszego (a wcale nie oznacza to ze mniej bezpieczniejszego od 20 letniego trupa) mniej

> zjezdzonego niz ten 20 letni dziadek.

> nikt nigdzie nie napisał ze ktos jest oszołomem bo ma powiedzmy 10 letnie auto, ale jezeli w mom.

> KUPNA masz ograniczona gotowke załozmy 10 tys. i wybierasz pomiedzy starym bmw a powiedzmy

> kilkuletnim modusem (który bedzie zdecydowanie mniej nadszarpniety przez czas ) to tutaj juz

> mozna mowic o szalenstwie

Również się nie zgodzę, bo akurat w moim przypadku nieprzydatne byłoby drugie auto mniejsze od Punta (np wspomniana Panda). To Punto pełni rolę auta do jeżdżenia "wokół komina" i w tym celu dofinansowuję 13-letniego "trupa". Kupiłem auto segmentu kompaktowego + (bo nie oszukujmy się, że A4 to klasa wyższa) dlatego, że potrzebowałem większej przestrzeni (kombi). Fakt, że za tą kasę mógłbym kupić 2-letnią Pandę nijak ma się do potrzeb. Tak więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.