Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie auto do 15k?

Featured Replies

Napisano

> Miałem przyjemność kilka razy przejechać się saab-em (9-5 aero) - może to i opel, może pozlepiany z

> różnych modeli - ale mam to gdzieś. To wygląda jak saab, jeździ jak saab, i daje przyjemność z

> jazdy saab-em.

> Właśnie dlatego saab nie jest dla każdego - jeśli ktoś widzi w nim pozlepiane kawałki opla, to nie

> widzi w tym saab-a i saab nie jest dla niego. Lepiej niech kupi "oryginał".

Nie karm "trola" zlosnik.gif

Napisano

> Mercedes E 1998 - 4 gwiazdki

> BMW 5 1998 - 4 gwiazdki

> Gorzej od Astry G nie wypadają...

To jeszcze pomóż znaleźć Abdielowi 12-letnie BMW czy Merca w dobrym stanie. grinser006.gif

Napisano

A zauważyłeś że Astra G to kompakt, więc na miejscu jest jej porównanie z BMW 3 i Mercedesem C ?

Za 15 tys dostaniesz E-klasę z zeszłego wieku, tak samo BMW serii 5.

Astra będzie spokojnie z roczników 2003 i młodszych.

Napisano

> Volvo S70 1998 - 4 gwiazdki

> Audi A6 1998 - 3 gwiazdki

tylko ze kazdy segment ma "swoje" gwiazdki... to ze Aygo i Camry mają po 5 gwiazdek nie znaczy ze to pierwsze jest tak samo bezpieczne smile.gif

czyli porownywanie powyzszych do Astry raczej srednie.

Napisano
  • Autor

> Zastanów się również nad Saabem 9 3.

> Również bezpieczny samochód, świetnie wyposażony, w dobrej cenie.

> Jak ma byc ekonomia to 2,0 + lpg lub diesel.

Przyznam się, że nawet nie jeździłem saabem, za raz obejrzę zdjęcia.

Napisano

> tylko ze kazdy segment ma "swoje" gwiazdki... to ze Aygo i Camry mają po 5 gwiazdek nie znaczy ze

> to pierwsze jest tak samo bezpieczne

> czyli porownywanie powyzszych do Astry raczej srednie.

Tego nie wiedziałem, myślałem, że 5 gwiazdek to 5 gwiazdek...... to do dupy te gwiazdki, wprowadzają w błąd...

Napisano
  • Autor

> z awaryjnoscia w ok 10-12 letnim aucie (po budzecie wnioskuje) to juz temat konkretnego

> egzemplarza. volvo nie słynie ze specjalnej niezawodnosci, ale tez nie jest jakos ponad

> przecietnie awaryjne - jest silne forum modelu S40/V40 - jest wielu zadowolonych wlascicieli.

> silniki to zalezy od egzemplarza: albo volvo, albo renault albo mitsubishi tazdy pewnie ma jakies

> swoje slabsze punkty do sprawdzenia.

> tylne zawieszenie to colt. Przod nie pamietam ale czesci latwodostepne i duzo zamiennikow.

Czyli w sumie standardowo jak każde auto. Czytałem kiedyś na motofakty o opiniach na temat starszych egzemplarzy volvo i były fatalne, ale z nowszych roczników już wypada ładnie smile.gif

Napisano
  • Autor

Patrzyłem też już na ceny, ale nie mogłem nic znaleźć ciekawego na ogłoszeniach z tych modeli niestety

Napisano
  • Autor

> Tego nie wiedziałem, myślałem, że 5 gwiazdek to 5 gwiazdek...... to do dupy te gwiazdki,

> wprowadzają w błąd...

Trzeba patrzeć dokładnie jaki model testowali

Napisano

> tylko ze kazdy segment ma "swoje" gwiazdki... to ze Aygo i Camry mają po 5 gwiazdek nie znaczy ze

> to pierwsze jest tak samo bezpieczne

> czyli porownywanie powyzszych do Astry raczej srednie.

Dlatego zamiast Astry proponuję wiekszy samochód, jeśli priorytetem jest bezpieczeństwo.

Napisano

Tylko trzeba pamiętać, że te gwiazdki są aktualne w samochodach bezwypadkowych a o takie z drugiej ręki zwłaszcza po dziadkach z wermachtu jest baaaardzo trudno

Napisano

> Dlatego zamiast Astry proponuję wiekszy samochód, jeśli priorytetem jest bezpieczeństwo.

Podejrzewam, że w 12-letnich egzemplarzach połowa tych gwiazdek świeci gdzies wysoko na niebie. grinser006.gif

Napisano

> A zauważyłeś że Astra G to kompakt, więc na miejscu jest jej porównanie z BMW 3 i Mercedesem C ?

Porównujemy po prostu samochody za kilkanaście tysięcy, więc nie widzę nic niestosownego w tym porównaniu.

> Za 15 tys dostaniesz E-klasę z zeszłego wieku, tak samo BMW serii 5.

> Astra będzie spokojnie z roczników 2003 i młodszych.

Co nie zmienia faktu, że konstrukcyjnie ta Astra też będzie w ubiegłym wieku.

Napisano

> Ładnie wygląda, ciekawe tylko jak technicznie stoi.

Ze zdjęc tego nie wywnioskujesz, trzeba jachac z fachowcem, albo do fachowca, co by sprawdził....

Napisano

> Tylko trzeba pamiętać, że te gwiazdki są aktualne w samochodach bezwypadkowych a o takie z drugiej

> ręki zwłaszcza po dziadkach z wermachtu jest baaaardzo trudno

Co prawda to prawda, ale to dotyczy każdego używanego, niezależnie od marki i wieku.

Napisano

> Co nie zmienia faktu, że konstrukcyjnie ta Astra też będzie w ubiegłym wieku.

I w żaden sposób nie będzie bezpieczniejsza od wymienionych aut....

Napisano

> Podejrzewam, że w 12-letnich egzemplarzach połowa tych gwiazdek świeci gdzies wysoko na niebie.

Rozwaliłem się właśnie 12-latkiem, który zresztą był w stanie co najwyżej dobrym jak na swój wiek. Wszystkie systemy bezpieczeństwa zadziałały jak powinny, karoseria nie rozpadła się na pół...

Napisano

> To jeszcze pomóż znaleźć Abdielowi 12-letnie BMW czy Merca w dobrym stanie.

Z tym nie polemizuję, łatwo pewnie nie będzie.

Napisano

> Rozwaliłem się właśnie 12-latkiem, który zresztą był w stanie co najwyżej dobrym jak na swój wiek.

> Wszystkie systemy bezpieczeństwa zadziałały jak powinny, karoseria nie rozpadła się na pół...

Polski dobry fachowiec ją spawał, dlatego dała radę........ jakby jaki helmut nie daj Bóg.... to by Cie już nie było wśród żywych hehe.gif

Napisano

> Co nie zmienia faktu, że konstrukcyjnie ta Astra też będzie w ubiegłym wieku.

Konstrukcyjnie tak, ale jej blacha oraz inne mechanizmy były przez kilka lat mniej narażone na czynniki zewnętrzne, wpływające na ich zużycie.

Innymi słowy - kilka lat krócej rdzewiała blacha, parciały gumy itp...

Te kilka lat zwykle ma wpływ na przebieg, a co za tym idzie na potencjalnie większe ryzyko, że samochód uczestniczył w kolizji/wypadku.

Itp. itd ....

Reasumując - wolę kilkuletniego kompakta, niż kilkunastoletnią "prestyżową lymuzynę", ale ja się zasadniczo nie znam, bo przecież lud Rzeczypospolitej za motoryzacyjnego Boga ma 10 letniego paska w tedeiku od dziadka z niemiec, bezwypadkowego z przebiegiem 100 tysięcy km.

Napisano

> no to bedzie cieżo...

> ale pewnie na allegro jeszcze trafi się jakaś super okazja za pół darmo. Słowo klucz przy szukaniu

> auta "igiełka" lub też "sztuka nófka panie"

Mam propozycję. Przez tydzień na autokąciku nie używać tych durnych: "nófka", "igła", "reich", "dziadek", "w tedeiku". Zobaczymy kto dłużej wytrzyma...

Napisano

> Trzeba patrzeć dokładnie jaki model testowali

A nie myslałes czasem aby kupic cos "młodego" a nie to co tu pisza starego trupa??

Jestes pewien ze np. SAAB bedzie pretendował do miana ekonomicznego auta?? ja jakos tego nie widze.

moze lepiej poszukac np. STILO, SKODY, ASTREinnymi słowy cos co nie bedzie jeszcze skarbonka, a w ewentualnej naprawie nie zrujnuje Ci budzetu.

Napisano

> Poszukam sobie na otomoto jak wyglądają ceny.

> Może tylko silnik faktycznie trochę większy bym dał.

> Teraz mam astrę 1.6, miałem kupić 1.4 ale na AK mi kiedyś odradzono i dobrze, bo nie raz wyszedłem

> przez to z tarapatów.

> Nie wiesz może jak technicznie sprawuje się Stilo? Znaczy chodzi o awaryjność? Dzięki

Powiem tak. Nie rozumiem pojęcia wyjść z tarapatów, mając róznice mocy i pojemnosci 1.4, a 1.6.

Gdybyśmy porównali 1.4 do 2.0 Turbo albo 2,5 V6 to bym zrozumiał.

Ale przy takich niewielkich roznicach większą rolę w wychodzeniu z tarapatów odgrywa wyobraźnia kierowcy i odpowiedź na pytanie " mam szanse wykonać ten manewr czy nie".

Jeździłem w życiu na szybko licząc około 20ma samochodami, o mocach od 24km (126p) do 200km (obecne Audi). Przejechalem pewnie lekko z pół miliona kilometrów tymi autami razem wziętymi i nie miałem nawet stłuczki. A co do wyprzedzania - nie ma pojęcia więcej mocy = mniej tarapatów. Wystarczy umiejętnie ocenić swoje możliwości i możliwości auta przed rozpoczęciem manewru. Wtedy mamy jasność.

BO moim A6 wyprzedzę 3 Tiry pod rząd i jeszcze 2 osobowe, gdzie Twoja Astra 1.6 by zdążyła może połowę tego.

Reasumując - potrzebny jest rozum i wyobraźnia, nie stado koni.

Napisano

> Reasumując - potrzebny jest rozum i wyobraźnia, nie stado koni.

Rozmawiamy o bezpiecznym samochodzie do 15 tyś.

Bezpieczeństwo to nie tylko moja wyobraźnia i bezpieczna jazda.... to również, a może przede wszystkim, dobra konstrukcja, która nas uchroni, gdy ktoś inny zaparkuje w naszym aucie np. wjedzie w nasz tył, bok itp co może się zdarzyc każdego dnia.... i tu niestety nowa Panda itp nigdy nie będzie bezpieczniejsza od normalnie eksploatowanego 10 letniego auta klasy średniej i premium typu saab, volvo, bmw 5, mercedes e, itp

Napisano

> Rozmawiamy o bezpiecznym samochodzie do 15 tyś.

> Bezpieczeństwo to nie tylko moja wyobraźnia i bezpieczna jazda.... to również, a może przede

> wszystkim, dobra konstrukcja, która nas uchroni, gdy ktoś inny zaparkuje w naszym aucie np.

> wjedzie w nasz tył, bok itp co może się zdarzyc każdego dnia.... i tu niestety nowa Panda itp

> nigdy nie będzie bezpieczniejsza od normalnie eksploatowanego 10 letniego auta klasy średniej

> i premium typu saab, volvo, bmw 5, mercedes e, itp

nowa Panda prowadzona przez człowieka z wyobraznia bedzie zawsze bezpiezniejsza od innego auta wyzszej klasy prowadzonego przez człowieka zyjacego w swiadomosci "bezpieczenstwa swojego auta".

jak napisał kolega wyzej, przede wszystkim myslenie pozniej auto.

patrzac na auta na naszych drogach smiem badzo watpic w teze bezpieczenstwa starych aut

Napisano

> nowa Panda prowadzona przez człowieka z wyobraznia bedzie zawsze bezpiezniejsza od innego auta

> wyzszej klasy prowadzonego przez człowieka zyjacego w swiadomosci "bezpieczenstwa swojego

> auta".

> jak napisał kolega wyzej, przede wszystkim myslenie pozniej auto.

> patrzac na auta na naszych drogach smiem badzo watpic w teze bezpieczenstwa starych aut

Włącz myślenie i przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisałem......

albo nie czytaj, bo i tak nie zrozumiesz. hahaha.gif

Napisano

> Włącz myślenie i przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisałem......

> albo nie czytaj, bo i tak nie zrozumiesz.

oczywiscie, czyli wszystkie wydatki na nowe systemy w nowych autach to zbedny wydatek bo wystarczy kupic duze stare auto ok.gif

jakie to "polskie" myslenie

zdecydoanie wolałbym sie znalezc w stos nowym np. Stilo wyp. w kilka poduch niz w mercedesie za 15 tys.

bezpieczenstwo to nie tylko gabaryty ale takze a moze przede wszystim stan techniczny samochodu.

ale co tam "duzy moze wiecej" ok.gif

Napisano

> zdecydoanie wolałbym sie znalezc w stos nowym np. Stilo wyp. w kilka poduch niz w mercedesie za 15

> tys.

> bezpieczenstwo to nie tylko gabaryty ale takze a moze przede wszystim stan techniczny samochodu.

> ale co tam "duzy moze wiecej"

Zapomniałeś, że bierzemy pod uwagę auta do 15 tyś i niestety wszystkie za ta cenę będą używane, jedne mniej drugie bardziej, ale wszystkie używane. Nie muszę Ci chyba przypominac, że 3 letni zaniedbany samochód z dużym przebiegiem, może byc w dużo gorszym stanie technicznym, od zadbanego 10 latka, serwisowanego systematycznie w ASO.

Napisano

nie powinieneś szukać dużego auta, bo mimo swoich rozmiarów wiek robi swoje. Korozja w profilach czy spawy, które od 10 lat non stop pracują powodują, że auto składa się jak tico. Gdzieś tu był podawany film jak małe reno rozniosło rzekomo najbezpieczniejsze volvo swojej dekady. Wniosek był oczywisty.

Napisano

> Troszkę by trzeba było dołozyc i taki modusik jest do kupienia

> np. ten

Może autor się zdecyduje biorąc pod uwagę upust sprzedającego, to auto niewielkim nakładem jest osiągalne i spokojnie spełnia jego wymagania.

Napisano

> zadbanego 10 latka, serwisowanego systematycznie w ASO.

yhy znajdz takiego ok.gif

ze tak zacytuje Cie:

"...Włącz myślenie i przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisałem......"

z załozenia szukamy auta stos. zadbanego czy bedzie to nowszy czy starszy(Nikt nigdzie nie napisał ze kupujemy pierwszy lepszy napotkany samochod, notabene jaka jest szansa na znalezienie igiełki tj. starego BMW, mercedesa itd. a jaka Stilo??) . z nowszym (niech bedzie to stilo) jest bardzo duza szansa ze znajdzie co sensownego z stos dobrym wyposazeniem.

ze starszym?? niech bedzie nawet zadbany/serwisowany wiek auta jak i przebieg zrobi juz swoje, chociazby z łozyskami, elem. zawieszenia itp. itd.

nie bede juz wspominał ze np. poduszki tez maja swoja "zywotnosc"

Napisano

> O to chodziło ?

O tak... takie filmiki to powinny być w programie obowiązkowym kursu na PJ.

Może nie było by takiego parcia młodzieży na Golfa I-III gen., Calibrę czy "kultowe" cc/sc.

Z drugiej strony, rodzicom kupującym auta swoim dzieciom, też przydała by się taka wiedza.

Z trzeciej strony, mądrze obmyślona akcja typu cash4clunkers, mogła by sporo zaoszczędzić budżetu nfz na ratowanie życia ofiar takich jeżdżących wraków (1 osobo/dzień na OIOM to 5-10 tys. zł), nie mówiąc o kosztach rent i utraconych dochodów podatkowych...

Napisano

Można by tak twierdzic gdyby te golfy 1-3 były w cenie nowego auta...... a one przecież kosztują 1/10 najtańszego auta z salonu.

Nie wszystkich stac na nowe auto..... dlatego m.in powstał ten wątek

Napisano

> Nie wszystkich stac na nowe auto..... dlatego m.in powstał ten wątek

oczywista oczywistosc

raczej chodzi o to, ze czesto ludzie wybieraja cos starszego, czasami wiekszego a na pewno bardziej prestiżowej marki niz malego i nowszego w TEJ SAMEJ CENIE

czesto argumentem jest, ze wieksze=bezpieczniejsze (zreszta nie jedna dyskusja na AK o tym byla)

jak po tym filmiku widac nie jest to prawda

Napisano

> Z uwagi na to że 15 tys. na nowoczesną konstrukcję nie wystarczy, to sugerował bym coś starszego

> ale wyższej klasy - coś w rodzaju Audi A6, Volvo 7, BMW 5, Mercedes E...

daj spokoj

za taka kase to nic wyprodukowanego w XXI wieku nie kupi

i bedzie to raczej dosyc mocno wyeksploatowane auto wymagajace duzych biezacych nakladow

Napisano

> Co polecicie, czym się zainteresować? Co warto, a co nie za tą cenę?

> Kryterium: mało pali i przede wszystkim bezpieczny.

> Z powodu choroby przy wypadku chciałbym mieć jakiekolwiek szanse przeżycia

> Temat pewnie już był wałkowany, ale może jakieś nowe opinie się pojawią.

Laguna 2 ok.gif

tutaj przyklad (to nie moje auto)

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=283708519&page=0&vc=1

Niestety te z poczatku produkcji byly dosyc awaryjne, ale mysle, ze co sie mialo popsuc to sie popsulo

silnik 1,8 16V podobno byl jednym z lepszych silnikow Renault

z gazem na pewno bedzie tanio

co do kryterium spalanie - z jednej strony chcesz bezpieczny samochod a z drugiej zeby malo palil

niestety bezpieczenstwo wiaze sie z wielkoscia a im wiekszy samochod tym wiekszy silnik i tym wyzsze spalanie

koledzy widzialem, ze doradzali Modusa - niby fajnie, ale w trasy juz mniej (malo stabilny ten samochod) a poza tym uderzenia czolowe to nie jedyny rodzaj wypadkow

Napisano

> koledzy widzialem, ze doradzali Modusa - niby fajnie, ale w trasy juz mniej (malo stabilny ten

> samochod) a poza tym uderzenia czolowe to nie jedyny rodzaj wypadkow

tu nie chodzi konkretnie o modusa, ale o zasygnalizowanie, że ze względu na środki, młodsze i mniejsze auto będzie na pewno bezpieczniejsze od kilkunastoletniego złoma na ówczesnym wypasie.

Napisano

> co do kryterium spalanie - z jednej strony chcesz bezpieczny samochod a z drugiej zeby malo palil

> niestety bezpieczenstwo wiaze sie z wielkoscia a im wiekszy samochod tym wiekszy silnik i tym

> wyzsze spalanie

> koledzy widzialem, ze doradzali Modusa - niby fajnie, ale w trasy juz mniej (malo stabilny ten

> samochod) a poza tym uderzenia czolowe to nie jedyny rodzaj wypadkow

Zapętlasz się w teoriach.

Napisano

> Zapętlasz się w teoriach.

czemu?

im nowszy = tym bezpieczniejszy

im nowszy i im wiekszy = jeszcze bardziej bezpieczniejszy

Napisano

> tu nie chodzi konkretnie o modusa, ale o zasygnalizowanie, że ze względu na środki, młodsze i

> mniejsze auto będzie na pewno bezpieczniejsze od kilkunastoletniego złoma na ówczesnym

> wypasie.

Nie generalizuj !!!

To, że modus jest bezpieczny, nie znaczy, że każde małe w miare nowe auto, tak samo znosi testy zderzeniowe.... np panda, sejcento itp nie maja się ni jak do modusa

Napisano

> czemu?

> im nowszy = tym bezpieczniejszy

> im nowszy i im wiekszy = jeszcze bardziej bezpieczniejszy

Chodziło mi o wypowiedz na temat modusa.

Kolega nie pisał, że chce auto w trasy, czy do miasta.... i skąd wiesz, że modus źle znosi zderzenia boczne i inne.

>czesto argumentem jest, ze wieksze=bezpieczniejsze (zreszta >nie jedna dyskusja na AK o tym byla)

>jak po tym filmiku widac nie jest to prawda

Z tym, że na filmie porównują auto skonstruowane ówcześnie i 30 lat temu.

Zapomnieli powiedzie, że w ciągu tych 30 lat, postęp w dziedzinie bezpieczeństwa ewaluował kilka krotnie.

Jakby zrobi test volvo s80 i modusa, gdzie jest 10 lat różniżnicy w konstrukcji, miałoby to jakiekolwiek odzwierciedlenie.

Napisano

> Chodziło mi o wypowiedz na temat modusa.

napisalem co uwazam nt. Modusa

> Kolega nie pisał, że chce auto w trasy, czy do miasta.... i skąd wiesz, że modus źle znosi

> zderzenia boczne i inne.

no nie napisal

ale zwykle sie jezdzi i tu i tu

co do zderzen to nie wiem, na pewno jest mniej stabilny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.