Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Doblo II

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałbym prosić użytkowników takich właśnie samochdów o opinie, rady, wady, zalety, osiągi, spalanie itp, itd.

Interesuje mnie wersja kombi, 1,9 jtd.

Napisano

> Witam.

> Chciałbym prosić użytkowników takich właśnie samochdów o opinie, rady, wady, zalety, osiągi,

> spalanie itp, itd.

> Interesuje mnie wersja kombi, 1,9 jtd.

ujeżdżam takiego "diabła" od końca maja ...

1,9 multijet , blaszak "maxi" , miał 3000 km jak go przejąłem i teraz ma 13 tyś km i nic mu nie dolega...

spalania nie kontroluje , bo mam "flotę" ...

wcześniej miałem nowego "roomstera" 1,9sdi , i silnik skody ma lepsze "doły" czyli lepiej się zbiera z niskich biegów, a tego "diabłowi" brakuje , szczególnie przy wyprzedzaniu trzeba czasem zejść nawet do 3 biegu i depnąć 3500>4000 rpm by łyknąć 2>3 tiry na przykład , bardzo często jest "turbo dziura" czego skoda nie miała ....

za to paka .....

berlingo/partner i spółka nie maja ładowni w porównaniu z "diabłem"(roomster to nawet bagażnika nie ma hahaha.gif) ...

zrobiłem z niego "campera" yay.gif materać 2 osobowy napompowany , na pakę , i reszta dobytku włóczęgi :

kuchenka gazowa z butlą 3kg, ubrania , śpiwory itp...

łykend nad jeziorem Roś w Piszu udany yay.gif spanie na dzikiej plaży ,5m od wody ....

Napisano

Ojciec smiga takim 1.9MJ z 2007 , zrobil juz ponad 130kkm.

Generalnie auto niezawodne (ostatnio popsulo sie pare pierdolek - dolny zamek tylnej klapy i burczy dmuchawa) , w zawieszeniu robione tylko laczniki stabilizatora z tylu i odbijacze resorów (wlozone czarne z ducato - sa niesmiertelne , zolte fiatowskie wymieniali 2 razy na gwarancji a te jezdza juz ponad 60kkm ok.gif)

Osiagi ok - wg. danych okolo 13s do 100km/h.

Spalania - wszystko zalezy od nogi prowadzacego ale 5l w miescie sie nie spodziewaj.

Jakbys szukal to wersji z tylnymi drzwiami skrzydlowymi bo klapa to superniepraktyczna masakra.

Auto superpojemne - bylismy nim juz 3 razy na nartach w 4 osoby +narty - obylo sie bez boxu waytogo.gif

Ostatnio wiozlem nim spora kanape ok.gif

Jak masz jakies pytania to wal na priv.

Napisano

> Witam.

> Chciałbym prosić użytkowników takich właśnie samochdów o opinie, rady, wady, zalety, osiągi,

> spalanie itp, itd.

> Interesuje mnie wersja kombi, 1,9 jtd.

Mamy w firmie (wersja największa, osobowa)

Wygodne (siedzi się trochę jak na kiblu, ale szybko się przyzwyczaja), szybkie (najmocniejsza wersja), bezawaryjne (jak to w firmie - jeździ nim trochę osób, nikt zbytnio nie szanuje).

Jedyna usterka to uszczelka przedniej szyby która oderwała się na samym początku przy 170km/h (niemiłe zaskoczenie).

Nie wiem jak spalanie (jak to w firmie), nie wiem ile udźwignie (do tej pory wszystko co się wsadziło zlosnik.gif).

Auto bardzo na + waytogo.gif

Napisano

> Auto bardzo na +

Zawsze jak widze doblo i caddiego zastanawia mnie czemu ,ktos wybral vw , ktore niedosc ,ze ma pierdoklekota (1.9 TDI PD) to jest okolo 20tys drozsze w identycznej konfiguracji!

Napisano

> Zawsze jak widze doblo i caddiego zastanawia mnie czemu ,ktos wybral vw

Do kierowców Caddy mam osobliwe podejście bo za każdym razem jak widzę takiego na ulicy to mam więcej niż pewność, że zrobi coś głupiego za co będę chciał go dogonić i zamordować hehe.gif W 9 na 10 przypadków się potwierdza.

Chyba głównie dlatego, że jeżdżą nim handlowcy firm związanych z motoryzacją (tak zauważyłem) i wbrew rzeczywistości wydaje im się, że są dobrymi kierowcami.

Poważnie -chyba nie ma innego 'dostawczaka' którego kierowcy wykonywali by tak bezdennie irracjonalne manewry na drodze.

Napisano

> Poważnie -chyba nie ma innego 'dostawczaka' którego kierowcy wykonywali by tak bezdennie

> irracjonalne manewry na drodze.

Moze chca odreagowac wywalenie 20kpln w bloto hehe.gif

Mi Caddy kojarzy sie z piwem bo chyba najwiecej tego smiga w barwach bodajze tyskiego i chyba carslberga.

Napisano

> Zawsze jak widze doblo i caddiego zastanawia mnie czemu ,ktos wybral vw , ktore niedosc ,ze ma

> pierdoklekota (1.9 TDI PD) to jest okolo 20tys drozsze w identycznej konfiguracji!

to pomyśl co czuje człowiek co kupił forda conecta grinser006.gif

Napisano

> to pomyśl co czuje człowiek co kupił forda conecta

Quote:

Kurka wodna za ta cene mialbym transita na wypasie
mlot.gif

p.s. Niestety Nuovo Doblo to moim zdaniem strzal w stope fiata frown.gif w srodku ciasniej , ceny z nieba i tylne zawieszenie multi-link (nie wroze temu rozwiazaniu trwalosci chociaz w polowie takiej jak resor piorowy).

Napisano

> Quote:

> Kurka wodna za ta cene mialbym transita na wypasie

miniaturyzacja też kosztuje grinser006.gif

ciekawe co ma takiego w sobie ten ford bo straż pożarna kupiła tego trochę.

a caddy jest chyba deczko większy od doblo. no i to VW grinser006.gif

Napisano

> ciekawe co ma takiego w sobie ten ford bo straż pożarna kupiła tego trochę.

Wiesz ,ze w przetargach wszystko sie moze zdarzyc.

> a caddy jest chyba deczko większy od doblo. no i to VW

Nie jest ok.gif porownywalem wymiary , paka w doblo jest chyba nawet szersza miedzy nadkolami a caddy jest dluzsze z racji wiekszego zwisu z przodu.

Wywalic dodatkowe 20kpln bo to VW - jak mnie dla szkoda kasy no.gif

Napisano

> p.s. Niestety Nuovo Doblo to moim zdaniem strzal w stope fiata w srodku ciasniej , ceny z nieba i

> tylne zawieszenie multi-link (nie wroze temu rozwiazaniu trwalosci chociaz w polowie takiej

> jak resor piorowy).

takie same mam odczucia.

kiedyś jak siedziałem w serwisie to wpadł mi artykuł że francuzy (kangoo itd) sprzedają się 50/50 osobowych i dostawczych. a fiat chyba 70/30 dostawczych. dlatego teraz zrobili go bardziej osobowego żeby też się sprzedawał 50/50.

jak dla mnie to jest on "za bardzo osobowy" i za delikatny grinser006.gif

fajniej się chyba tylko fotele składają grinser006.gif

nie poprawili tylnej klapy a nawet jest chyba bardziej ciężka. nie poprawili klamki w tylnych drzwiach. zabudowali bagażnik schowkami pomniejszając go. zmniejszyli kierownicę że nie można już łokcia trzymać na parapeciku.

i przede wszystkim ta cena. no.gif

plusem jest dołożenie mocniejszego benzyniaka. w sumie myślałem o wymianie ale wady nie rekompensują mocniejszego silnika.

Napisano

> jak dla mnie to jest on "za bardzo osobowy" i za delikatny

Mam bardzo podobne odczucie frown.gif

> fajniej się chyba tylko fotele składają

Fakt smile.gif

> nie poprawili tylnej klapy a nawet jest chyba bardziej ciężka.

Jest duzo gorzej +wielka szyba = pewnie ogromny wydatek w razie wno.gif

nie poprawili klamki w tylnych

> drzwiach.

Wszyscy cisna czerwony guzik hehe.gif do tego te pionowej klamki zewnetrzne to poruta no.gif

>zabudowali bagażnik schowkami pomniejszając go.

zmniejszyli kierownicę że nie można

> już łokcia trzymać na parapeciku.

Tez mnie to strasznie rozczarowalo - generalnie nie ma co z lewa reka zrobic bo panel od szyb za nisko a parapecik malutki i daleko no.gif

> i przede wszystkim ta cena.

> plusem jest dołożenie mocniejszego benzyniaka. w sumie myślałem o wymianie ale wady nie

> rekompensują mocniejszego silnika.

Nowe silniki fajne 1.6MJ przyjemnie sie zbiera ale system start/stop to masakra (naszczescie mozna to to wylaczyc) ,jednakze zgadzam sie z Toba nowe fajne silnika nie rekompensuja wad i bezsensownej ceny no.gif

p.s. Jak dla mnie obecnie liderem jest nowe Berlingo/Partner - bagaznik niewiele mniejszy jak w Doblo , fajnie rozwiazane wnetrze , dobre silniki HDI , no i cena ,ktora naprawde kusi zlosnik.gif

Napisano

> Nowe silniki fajne 1.6MJ przyjemnie sie zbiera ale system start/stop to masakra (naszczescie mozna

> to to wylaczyc) ,jednakze zgadzam sie z Toba nowe fajne silnika nie rekompensuja wad i

> bezsensownej ceny

> p.s. Jak dla mnie obecnie liderem jest nowe Berlingo/Partner - bagaznik niewiele mniejszy jak w

> Doblo , fajnie rozwiazane wnetrze , dobre silniki HDI , no i cena ,ktora naprawde kusi

odpukać na razie nie mam ciśnienia na nowe auto grinser006.gif

myślałęm jeszcze o zakupie nowego "starego" doblo bo liczyłem na jakieś mega wyprzedaże i niestety się przeliczyłem grinser006.gif

Napisano

> Zawsze jak widze doblo i caddiego zastanawia mnie czemu ,ktos wybral vw , ktore niedosc ,ze ma

> pierdoklekota (1.9 TDI PD) to jest okolo 20tys drozsze w identycznej konfiguracji!

Może dlatego, że ma lepszą blachę? Doblo 2005 rok zaczyna już lekko korodować (nie bite) caddy II 99rok w tych samych miejscach rudej brak. Takie szczegóły świadczą o jakości. Plus fiata to doskonały diesel.

Napisano

> p.s. Jak dla mnie obecnie liderem jest nowe Berlingo/Partner - bagaznik niewiele mniejszy jak w

> Doblo , fajnie rozwiazane wnetrze , dobre silniki HDI , no i cena ,ktora naprawde kusi

A to że się dziwnie siedzi bo prawa noga tłucze non stop o te badziewne plastiki Cię nie razi? Podobnie jak bardzo głęboko umieszczone zapinanie pasów. Nie wspomnę już o zawieszeniu które jest tak badziewne, że jazda z większą prędkością na łukach to loteria grinser006.gif

Napisano

> A to że się dziwnie siedzi bo prawa noga tłucze non stop o te badziewne plastiki Cię nie razi?

> Podobnie jak bardzo głęboko umieszczone zapinanie pasów. Nie wspomnę już o zawieszeniu które

> jest tak badziewne, że jazda z większą prędkością na łukach to loteria

no właśnie pamiętam że w berlingo 2007 lewym piszczelem tłukłem w jakieś plastiki.

nie wiem jak w nowych ale w starej trójcy francuskiej wkurzało mnie że auto wysokie ale wozi się powietrze na głową.

Napisano

wkurzało mnie że auto wysokie ale wozi się

> powietrze na głową.

Poprzednia generacja Partnera/Berlingo jest bardziej niezawodna od tej obecnej. Obecna ma spore problemy z zawieszeniem(amortyzatory) i jakies dziwne stuki, ktorych serwis nie chce naprawiac gwarancyjnie nawet po niewielkich przebiegach.

Wozenie powietrza nad glowa rzecz wzgledna doblo od partnera/berlingo chyba pod tym wzgledem sie nie rozni smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> Może dlatego, że ma lepszą blachę? Doblo 2005 rok zaczyna już lekko korodować (nie bite) caddy II

> 99rok w tych samych miejscach rudej brak. Takie szczegóły świadczą o jakości.

Napewno hehe.gif Wiesz ile ma wspolnego Caddy z 99 z obecnym modelem ? Podpowiem Ci - znaczek VW hehe.gif

Plus fiata to

> doskonały diesel.

waytogo.gif

Napisano

> A to że się dziwnie siedzi bo prawa noga tłucze non stop o te badziewne plastiki Cię nie razi?

A w innych to wszystko obite skora ?

Nie wspomnę już o zawieszeniu które

> jest tak badziewne, że jazda z większą prędkością na łukach to loteria

Przypomne Ci - to auto ma dowozic towary a nie startowac w kjsach waytogo.gif

Napisano

> Wozenie powietrza nad glowa rzecz wzgledna doblo od partnera/berlingo chyba pod tym wzgledem sie

> nie rozni

Podejrzewam ,ze koledze chodzilo o to ,iz mimo wysokiego dachu w berlingo siedzi sie stosunkowo nisko zlosnik.gif

Napisano

> Przypomne Ci - to auto ma dowozic towary a nie startowac w kjsach

niby tak ale doblo jeździło mi się lepiej niż nowym berlingo. W berlingo miało za miękkie zawieszenie. Doblo wygrywa mimo iż ma resory.

Napisano

> niby tak ale doblo jeździło mi się lepiej niż nowym berlingo. W berlingo miało za miękkie

> zawieszenie. Doblo wygrywa mimo iż ma resory.

Dla mnie jeden pies smile.gif chociaz berlingo duzo bardziej komfortowe szczegolnie dla pasazerow tylnej kanapy waytogo.gif

Napisano

> Dla mnie jeden pies chociaz berlingo duzo bardziej komfortowe szczegolnie dla pasazerow tylnej

> kanapy

nie miałem okazji siedzieć z tyłu to nie wiem, ale pewnie masz racje bo berlingo nie ma resorów i nie siedzi się jak na kozie.

Napisano

> Może dlatego, że ma lepszą blachę? Doblo 2005 rok zaczyna już lekko korodować (nie bite) caddy II

> 99rok w tych samych miejscach rudej brak. Takie szczegóły świadczą o jakości. Plus fiata to

> doskonały diesel.

doskonała blacha boje_sie.gifrotfl.gif

maska zjedzona w okolicach ucha zamka, drzwi tylne zjedzone przy zawiasach i od dołu yikes.gif

pacjent to caddy z 2007r z przebiegiem obecnie 73kkm grinser006.gif

aaa, od nowości jeden właściciel, szkód blacharskich brak skromny.gif

Napisano

> Wozenie powietrza nad glowa rzecz wzgledna doblo od partnera/berlingo chyba pod tym wzgledem sie

> nie rozni

> pozdr.

> M.

w doblo siedzi się znacznie wyżej

Napisano

> Dla mnie jeden pies chociaz berlingo duzo bardziej komfortowe szczegolnie dla pasazerow tylnej

> kanapy

tak przy okazji tylnych pasażerów. stary miał pionowo tylne oparcie. nowy ma oparcie bardziej pod kątem ale kanapa poszła do przodu i jest mniej miejsca na nogi dla pasażerów

Napisano

> doskonała blacha

> maska zjedzona w okolicach ucha zamka, drzwi tylne zjedzone przy zawiasach i od dołu

> pacjent to caddy z 2007r z przebiegiem obecnie 73kkm

> aaa, od nowości jeden właściciel, szkód blacharskich brak

a może właściciel nie wie, że to auto kiedyś pływało? Aż ciężko w to uwierzyć, że takie szkody w tak świeżym aucie.

Napisano

> a może właściciel nie wie, że to auto kiedyś pływało? Aż ciężko w to uwierzyć, że takie szkody w

> tak świeżym aucie.

a to dziwne jak jest pierwszy właściciel i kupione w salonie hmm.gif

właściciel jest za razem jedynym użytkownikiem, który po tym zakupie mocno znielubił VW grinser006.gif

Napisano

> a to dziwne jak jest pierwszy właściciel i kupione w salonie

> właściciel jest za razem jedynym użytkownikiem, który po tym zakupie mocno znielubił VW

ja to widzę tak, źle trafił, ale fiat i tak ma większe problemy z rudą niż vw

Napisano

> kanapy

A i tak przedstawia sie biednie w porownaniu do Combo. Z tylu ten samochod jest mistrzem w swojej klasie - mam 183cm i moge niemalze nogi wyprostowac siedzac na tylnej kanapie, co jest absolutnie neimozliwe i jakiegokolwiek konkurenta.

No i w combo mozna siedziec nisko jak i wysoko - jak kto woli, zas wersja cargo ma naprawde spory kufer (bo o tym, ze europaleta wchdozi bez problemu w otwor nei musze pisac).

Napisano

> A i tak przedstawia sie biednie w porownaniu do Combo. Z tylu ten samochod jest mistrzem w swojej

> klasie - mam 183cm i moge niemalze nogi wyprostowac siedzac na tylnej kanapie, co jest

> absolutnie neimozliwe i jakiegokolwiek konkurenta.

> No i w combo mozna siedziec nisko jak i wysoko - jak kto woli, zas wersja cargo ma naprawde spory

> kufer (bo o tym, ze europaleta wchdozi bez problemu w otwor nei musze pisac).

Sorry kolego ale ogladalem combo w salonie przy okazji serwisu laczka i o tym aucie moge powiedziec jedno hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Mam 190cm wzrostu i za kierownica siedzi sie beznadziejnie z tylu siedzi sie na podlodze a suwane drzwi otwieraja sie bardzo wasko a do tego wyglad tego auta to kupa do kwadratu no.gif

p.s. a najbardziej mnie rozsmieszyla cena prezentowanego tam modelu smile.gif

Napisano

> tak przy okazji tylnych pasażerów. stary miał pionowo tylne oparcie. nowy ma oparcie bardziej pod

> kątem ale kanapa poszła do przodu i jest mniej miejsca na nogi dla pasażerów

No wlasnie to mnie bardzo niemile zaskoczylo a konkretnie test - "wsiadz za siebie" w doblo II robie to bez problemu w nuovo doblo ciasno jak w uno no.gif

Napisano

> ja to widzę tak, źle trafił, ale fiat i tak ma większe problemy z rudą niż vw

A kto w dzisiejszych czasach w dostawczym aucie patrzy na ruda...

Po 5 latach takie auto idzie na smietnik i kupuje sie nastepne...

Zreszta przy roznicy 20kpln to doblo mozna 5 razy pomalowac od nowa - CAŁE smile.gif

Napisano

> A i tak przedstawia sie biednie w porownaniu do Combo. Z tylu ten samochod jest mistrzem w swojej

> klasie - mam 183cm i moge niemalze nogi wyprostowac siedzac na tylnej kanapie, co jest

> absolutnie neimozliwe i jakiegokolwiek konkurenta.

> No i w combo mozna siedziec nisko jak i wysoko - jak kto woli, zas wersja cargo ma naprawde spory

> kufer (bo o tym, ze europaleta wchdozi bez problemu w otwor nei musze pisac).

combo to jest podwyższona corsa

Napisano

> Sorry kolego ale ogladalem combo w salonie przy okazji serwisu laczka i o tym aucie moge powiedziec

> jedno

> Mam 190cm wzrostu i za kierownica siedzi sie beznadziejnie

Co to znaczy beznadziejnie? Bo przy moich 183cm fotel mam na maxa w dol i mocno doprzodu, ale ja akurat tak lubie. Chociaz i tak chetnie wlozylbym siedzenia z corsy, bo sa nizsze,

> z tylu siedzi sie na podlodze

Sluchaj, ale ja mowie o wersji Tour, czyli osobowej, a nie o cargo czyli ciezarowej. W osobwej sa siedzenia grinser006.gif

> a suwane

> drzwi otwieraja sie bardzo wasko

No z tym to wlasnie akurat calkowicie sie nei zgodze, bo te drzwi rpzesuwaa sie najszerzej wsrod innych konkurentow. Ale IMo maja dwie drobne wady - wysoki prog w ktorym znajduje sie prowadnica i brak mozliwosci zablokowania ich w pozycji otwartej. Poza tym o czesci tylnej wersji tour nie mozna powiedziec zlego slowa (wiadomo - moglyby byc oddzielne siedziak z pelna regulacja, ale to nie w tej cenie).

> a do tego wyglad tego auta to kupa do kwadratu

No nie chcez chyba powiedziec, ze Kangoo czy Partnej sa ladniejsze. O przodie Doblo II nawet pisal nie bede, bo myslalem ze pawia puszczejak go zobaczylem...

> p.s. a najbardziej mnie rozsmieszyla cena prezentowanego tam modelu

A tego to nie wiem - bo jesli ogladales Arizone, to ja tez mam takei samo zdanie o proponowanej cenie. Ale jesli wezmeisz pod uwage normalna wersje to cena bedzie w pelni akceptowalna.

Napisano

> combo to jest podwyższona corsa

O czym ty mowisz? Combo z corsa ma wspolny przod do... szyby przedniej i deske rozdzielcza. Poza tym wszystko inne jest calkiem inne - nie dosc ze wyzszy, to zdecydowanie dluzszy, dzieki czemu ma nawiecej miejsca w srodku wsrod calej swojej klasy.

Napisano

Może i ja się wypowiem bo ujeżdzam i doblo i caddyego.

Co do cen to się troszkę mylicie. Kolega pyta o nowego doblo II. Cena jest o około 5 tys niższa niż caddego. Wychodzi nowy caddy i starszego z salonu można dostać za śmieszne pieniądze w granicach 60tys a doblo srednio 55tys.

Druga sprawa, nowe doblo jest niesamowicie małe:) Zrobili z tego autko rodzinne, zawieszenie na wielowachaczu, siedzi się dalej jak na tronie, aerodynamika pustaka:/ przy 150km/h na autostradzie trzeba krzyczeć. Czasem mam do pokonania dystans 1000km i męczy straszliwie. na plus poprawiona tapicera i kierownica.

Mówcie sobie co chcecie o caddym ale ja i tak jestem zwolennikiem tego autka. Może silnik głośny ale za to mocniejszy, mniej awaryjny, a samo autko ma na maxa wykorzystaną przestrzeń i bardzo dobrze i przewidywalnie zachowuje sie na drodze.

Mieliśmy w firmie oba auta i właśnie oczekuje na mojego nowego caddyego. Pozbywamy się wszystkich doblo. Fiat niech znajdzie jakiegoś właściciela który potrzebuje przewieźć narzędzia 5km z domu do domu.

Powód? Przez dwa miesiące na naprawę jednego z doblo wydaliśmy ok 6tys. Padła klima, odpadł lewarek zmiany biegów, zardzewiały przewody od płynu chłodzącego i popękały, świeci się kontrolka świec, wymieniany jakis booster czy cuś, przednia szyba w dwa miesiące znów pękła, no i po 6 miesiącach zaś bałwanki do wymiany... dobla mamy trzy i usterki są podobne w każdym... dziękuje za takie auto. Kompletnie nie nadaje się do firmy gdzie średnio w miesiącu przejeżdzamy ok 6tys i więcej.

Napisano

> Sluchaj, ale ja mowie o wersji Tour, czyli osobowej, a nie o cargo czyli ciezarowej. W osobwej sa

> siedzenia

Bardzo nisko posadzone no.gif

> No z tym to wlasnie akurat calkowicie sie nei zgodze, bo te drzwi rpzesuwaa sie najszerzej wsrod

> innych konkurentow. Ale IMo maja dwie drobne wady - wysoki prog w ktorym znajduje sie

> prowadnica i brak mozliwosci zablokowania ich w pozycji otwartej. Poza tym o czesci tylnej

> wersji tour nie mozna powiedziec zlego slowa (wiadomo - moglyby byc oddzielne siedziak z pelna

> regulacja, ale to nie w tej cenie).

Tu sie nie zgodze no.gif

> No nie chcez chyba powiedziec, ze Kangoo czy Partnej sa ladniejsze. O przodie Doblo II nawet pisal

> nie bede, bo myslalem ze pawia puszczejak go zobaczylem...

O gustach sie nie dyskutuje ale prosze Cie wink.gif

> A tego to nie wiem - bo jesli ogladales Arizone, to ja tez mam takei samo zdanie o proponowanej

> cenie. Ale jesli wezmeisz pod uwage normalna wersje to cena bedzie w pelni akceptowalna.

Cena tak gorzej z wyposazeniem ok.gif

Napisano

> Może i ja się wypowiem bo ujeżdzam i doblo i caddyego.

> Co do cen to się troszkę mylicie. Kolega pyta o nowego doblo II.

To jest akurat Doblo III - kolega pyta o 1.9JTD ,ktorego ztcp juz chyba nawet nie ma w ofercie fiata ok.gif

Cena jest o około 5 tys niższa niż

> caddego. Wychodzi nowy caddy i starszego z salonu można dostać za śmieszne pieniądze w

> granicach 60tys a doblo srednio 55tys.

> Druga sprawa, nowe doblo jest niesamowicie małe:) Zrobili z tego autko rodzinne, zawieszenie na

> wielowachaczu, siedzi się dalej jak na tronie, aerodynamika pustaka:/ przy 150km/h na

> autostradzie trzeba krzyczeć. Czasem mam do pokonania dystans 1000km i męczy straszliwie. na

> plus poprawiona tapicera i kierownica.

To juz omowilismy ok.gif

> Powód? Przez dwa miesiące na naprawę jednego z doblo wydaliśmy ok 6tys. Padła klima, odpadł lewarek

> zmiany biegów, zardzewiały przewody od płynu chłodzącego i popękały, świeci się kontrolka

> świec, wymieniany jakis booster czy cuś, przednia szyba w dwa miesiące znów pękła, no i po 6

> miesiącach zaś bałwanki do wymiany... dobla mamy trzy i usterki są podobne w każdym...

> dziękuje za takie auto. Kompletnie nie nadaje się do firmy gdzie średnio w miesiącu

> przejeżdzamy ok 6tys i więcej.

Haaloo ,ktorych doblo ??? tych MY2010 czy ,ktorych ?

Bo u mnie robione okolo 4 tys na miesiac i nic sie nie dzieje...

p.s. baranki wymienia sie na czarne od ducato i sie zapomina o ich istnieniu.

p.s. 2 jak sie pala kontrolki to znaczy ,ze trzeba wymienic swiece ok.gif

Napisano

> Powód? Przez dwa miesiące na naprawę jednego z doblo wydaliśmy ok 6tys. Padła klima, odpadł lewarek

> zmiany biegów, zardzewiały przewody od płynu chłodzącego i popękały, świeci się kontrolka

> świec, wymieniany jakis booster czy cuś, przednia szyba w dwa miesiące znów pękła, no i po 6

> miesiącach zaś bałwanki do wymiany... dobla mamy trzy i usterki są podobne w każdym...

> dziękuje za takie auto. Kompletnie nie nadaje się do firmy gdzie średnio w miesiącu

> przejeżdzamy ok 6tys i więcej.

przy jakim pzrebiegu te awarie??

Napisano

teraz nam w obu wybiło 200k

FAktycznie źle popatrzyłem na wątek. Tak czy siak moje opinie są o doblo II bo mam go już od półtora roku.

To nie są awarie tylko tego jednego modelu tylko wszystkich trzech te same.

Co do kontrolki to świece wymienione w aso, potem zaś się świeciło więc wymienili jakiś modół, a teraz sami już nie wiedzą.

Wychodzę z założenia że jak oddaje auto do aso to ma działać ponadto wszystko na orginalnych częściach jest a i tak się psuje.

Co ciekawe jak nam lewarek odpadł na autostradzie to w aso stwierdzili ze co drugi doblo tak ma i to normalne. No to k.... nie warto sprawdzić podczas przeglądu skoro tyle pieniędzy się u nich zostawia??

W VW jak w aso czekam w kolejce to od strzała kawe dostaje do tego jak coś naprawiają to porządnie, a aso fiata zarówno jedno drugie jak i trzecie w krk do bani i trzeba się przypominać. NA 170tys się kapli że zawory może by trzeba ustawić bo miały być już dawno.

My potrzebujemy auta do bezawaryjnej jazdy 24h na dobę i coś takiego jak doblo po prostu się w tym nie sprawdza. Co innego jeśli kupuje to mała firma, osoba fizyczna do małych przebiegów.

Napisano

Generalnie to popracuj nad jezykiem polskim bo zrozumialem nic z twojego posta frown.gif

Napisano

> teraz nam w obu wybiło 200k

> FAktycznie źle popatrzyłem na wątek. Tak czy siak moje opinie są o doblo II bo mam go już od

> półtora roku.

> To nie są awarie tylko tego jednego modelu tylko wszystkich trzech te same.

> Co do kontrolki to świece wymienione w aso, potem zaś się świeciło więc wymienili jakiś modół, a

> teraz sami już nie wiedzą.

> Wychodzę z założenia że jak oddaje auto do aso to ma działać ponadto wszystko na orginalnych

> częściach jest a i tak się psuje.

> Co ciekawe jak nam lewarek odpadł na autostradzie to w aso stwierdzili ze co drugi doblo tak ma i

> to normalne. No to k.... nie warto sprawdzić podczas przeglądu skoro tyle pieniędzy się u nich

> zostawia??

> W VW jak w aso czekam w kolejce to od strzała kawe dostaje do tego jak coś naprawiają to porządnie,

> a aso fiata zarówno jedno drugie jak i trzecie w krk do bani i trzeba się przypominać. NA

> 170tys się kapli że zawory może by trzeba ustawić bo miały być już dawno.

> My potrzebujemy auta do bezawaryjnej jazdy 24h na dobę i coś takiego jak doblo po prostu się w tym

> nie sprawdza. Co innego jeśli kupuje to mała firma, osoba fizyczna do małych przebiegów.

Podeślę twoja wypowiedź kumplowi, który prowadzi firmę transportową , i miał czekać na serwis Craftera do wiosny.... bo im śnieg na placu zalega grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To jest akurat Doblo III - kolega pyta o 1.9JTD ,ktorego ztcp juz chyba nawet nie ma w ofercie

> fiata

Tak, chodzi mi raczej o takiego 2-3 latka.

Napisano
  • Autor

> Jakbys szukal to wersji z tylnymi drzwiami skrzydlowymi bo klapa to superniepraktyczna masakra.

To ja myślałem, że taka klapa to super sprawa, jak daszek.

Napisano

ja mam w firmie 2 szt, jeden i drugi ma ok 100tys. W obydwu wymieniane sprzęgła, jeden miał naprawianą skrzynię (za długo na uszkodzonym sprzęgle jeżdżony), w jednym drążek od zmiany biegów, klocki i tarcze z przodu po 50tys, zawieszenie już drugi raz do naprawy (wahacze z przodu), bałwanki z tyłu już chyba robione. Auta z 1.9Jtd 105 i 115 km, silniki nie ruszane, palą ok 8l/100km. Acha jeszcze w obydwu poszły uchwyty trzymające chłodnicę:). Generalnie mi się super jeździ, ale niestety nie jest to bezawaryjne auto. Jeden miał na gwarancji rdzę malowany na słupkach i dachu.

Napisano

> To ja myślałem, że taka klapa to super sprawa, jak daszek.

I nic wiecej... Otworzyc to na ciasnym parkingu masakra , nizsza albo slabsza osoba ma ogromny klopot ,zeby to zamknac...

Napisano

Sorry ale klocki , tarcze i zawieszenie to wiele zalezy od ilorazu inteligencji kierowcy... Co do balwankow juz mowilem wymiana na takie z ducato i po problemie.

Napisano

> To ja myślałem, że taka klapa to super sprawa, jak daszek.

sprzedawce fiata zostali przeszkoleni odnośnie klapy: "kalpa jest w wersjach osobowych bo ładnie wygląda i poprawia widoczniść a drzwi to takie dostawcze i słupki ograniczają widoczność". każdy sprzedawca to wciska grinser006.gif

a teraz najlepsze. w dostawczaku trzeba dopłacać do klapy a w osobówce trzeba dopłącać do drzwi grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.