Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Generator ozonu - jak użytkować?

Featured Replies

Napisano

Witam,

kupiłem ostatnio Generator ozonu fm300 do odgrzybiania własnego auta. Ozonator ma niezbyt dużą wydajność, ok 350 mg/h (wg.producenta).

Mam pytanko do osób znających temat ozonowania, czy auto musi być fest szczelnie zamknięte podczas półgodzinnego zabiegu? Oczywiście klima off, a włączony wentylator na 1 bieg i obieg wewnętrzny.

Bo wyczytałem na którymś forum, że lepiej zostawić ciut uchylone jedno okno aby utleniona zaraza wyleciała z auta, inni znów twierdzą, że auto musi być szczelnie zamknięte.

Jak wygląda w praktyce takie ozonowanie wnętrza auta? Widział ktoś lub robił?

Pozdr.

Napisano

Daj linka gdzie to kupiłeś. A nie dali do tego instrukcji ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Kupiłem używkę na allegro.

FM-300SNP.JPG

Instrukcja jest, a jakże, instrukcji by nie było smile.gif

1. Podłączyć urządzenie do prądu

2. Ustawić czas pracy na timerze

3. Opuścić pomieszczenie.

Mnie interesuje coś więcej na jego temat, szczególnie teoria o uchyleniu szyby przy ozonowaniu.

Napisano

To nic innego niż lampka i wiatraczek. Pozamykaj wszystko szczelnie, zostaw na jak najdlużej, a potem gruntownie przewietrz. Okienka nie uchylaj, bo osłabisz działanie.

Napisano
Według wszelkich wskazań przy takim urządzeniu należy ozonować wnętrze około 30 minut i potem przez 15 minut wietrzyć. Taki cykl można powtórzyć jeszcze raz. Jeśli o samą technikę ozonowania chodzi to jeśli masz klimę, włączasz obieg wewnętrzny, klimę na 1 bieg, niską temperaturę i jazda. Rureczkę wylotu ozonu ustawiasz w miarę najwyżej, przy lusterku czy daszku słonecznym, nadmuch na szybę i jazda. Na drugi cykl ozonowania możesz rurkę zasadzić np. gdzieś w tyle. Jeśli chcesz sobie zdezynfekować kanały wentylacyjne to najlepiej wsadzić rurkę z ozonem w chwyt powietrza albo na poziomie filtra PP. Co do przeciwwskazań, to nie wolno przebywać w ozonowanym pomieszczeniu w chwili ozonowania. Potem trzeba to pomieszczenie wywietrzyć tak min. 15 minut pół godziny i można jeździć.
Napisano

na allegro są takie urządzenia po 190zł i tak sobie myślę żeby kupić, mam 4 auta i jeśli w każdym miałbym osobno ozonować to mi się zupełnie nie opłaca przecież.

Napisano

> To nic innego niż lampka i wiatraczek.

To w ogóle coś daje? oink.gif

Czy następny cud techniki na miarę magnetyzerów sick.gif

Napisano

> To w ogóle coś daje?

> Czy następny cud techniki na miarę magnetyzerów

no właśnie? znalazłem jeszcze taniej link

Napisano

ja mam takie cos i juz swoj oraz znajomych samochody odgrzybilem - naprawde dziala , zaden bajer itp

Juz ci kolega napisal jak ozonowac - nie wiecej niz 40 minut bo przegrzejesz urzadzenie i siadzie , najlepiej urzadzenie jak pracuje w cyklach 30 minut pracy , 30 minut odpoczynku itd.

Umieszczasz urzadzenie w samochodzie , rurka jak najwyzej (najlepiej na lusterko zawiesic), wlaczamy samochod, ustawiamy obieg wewnetrzny (koniecznie), dmuchawa na 1 , zamykamy okna i drzwi - i tak przez okolo 30 - 40 minut. Jak za malo to powtarzamy cykl ale po okolo 30 minutach aby urzadzenie odpoczelo

Po wszystkim intensywnie wietrzymy i radze troche dluzej niz 15 minut , zapach ozonu bedzie jeszcze czuc przez dobe-dwie ale to tylko zapach i jest nie szkodliwy

ja kupowalem swoj w tej firmie www.ozon24.pl - gosc sprzedaje takze na allegro po nizszej cenie, sa to ozonatory prawdziwe a nie jakies chinskie zabaweczki.

a i jeszcze jedno - nie polecam kupowania uzywanych gdyz jak ktos nie dbal (przegrzewal ) to wydajnosc wytwarzanego ozonu spadla i owe urzadzonko moze nie byc tak wydajne a zarazem skuteczne

Napisano

Taka maszynka dział czy to kolejne cudowne urządzenie. Najbardziej interesuje mnie usuwanie nieprzyjemnych zapachów. Jak sprawdzisz działanie to daj znać

Napisano

nieprzyjemne zapachy to bakterie i grzyby, ozon wytruje i będzie świeżo

Napisano

> Taka maszynka dział czy to kolejne cudowne urządzenie. Najbardziej interesuje mnie usuwanie

> nieprzyjemnych zapachów. Jak sprawdzisz działanie to daj znać

Mam taki o wydajnosci 25mg/h i tez dziala (zostawiam na 2-3 h raz na ca 2 miesiace ). Warsztatowe maja wydajnosc rzedu 250 mg/h. Jakies 3 lata temu cwaniaczkowe od serwisow klimy zyczyli sobie 50 zlotych za usluge, troche mniej zaplacilem za to urzadzonko (allegro)

Jeszcze jedna uwag: klimatyzacja podczas ozonowania ma byc WYLACZONA, obieg zamkniety

Napisano

A jak z zapachami szczególnie takimi po rozlanej ropie, piwie, rybie zapomnianej grinser006.gif usuwa te zapachy?

Napisano

> A jak z zapachami szczególnie takimi po rozlanej ropie, piwie, rybie zapomnianej usuwa te zapachy?

benzyna plus lpg, nigdy nie tankowalen do srodka grinser006.gif

Napisano

>

> Jeszcze jedna uwag: klimatyzacja podczas ozonowania ma byc WYLACZONA,

a kto ci takich bzdur nagadal ? klima moze byc wlaczona , nawet powinna gdy jest cieplo gdyz produkcja ozonu przy wyzszych temp bardzo mocno spada

i aby dobrze odgryzybic klime urzadzonko ma miec wydajnosc min 250 mg/h , mniejszymi to tylko pobawic sie mozna

Pamietajcie - czasteczki ozonu rozpadaja sie po 30 minutach

Polecam poczytanie www.ozon24.pl, duzo ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec i kupic cos porządnego a nie chinska zabawke ktora tylko zapach ozonu daje

Napisano

> Taka maszynka dział czy to kolejne cudowne urządzenie. Najbardziej interesuje mnie usuwanie

> nieprzyjemnych zapachów. Jak sprawdzisz działanie to daj znać

dziala na 100% bo coraz wiekszosc serwisow je ma - ja swoja kupilem po tym jak w moim ASO podczas przegladu rocznego gosc wyjal taka sama i powiedzial ze 30 minut ozonowania to 85 zl smile.gif

usuwa wszelkie zapachy , nawet jak nowa choinkę zapachowa powiesisz to po 30 minutach ozonowania bedzie bez zapachu smile.gif (sprawdzone bo dzien przed ozonowaniem powiesilem a po ozonowaniu to kawalek tekturki byl , bez zapachu).

TYlko caly czas mowie o urzadzeniach ktore produkuja min 200-250mg/h ozonu i sa sprawdzonej produkcji ( to jest min aby ozonowac samochod , mieszkanie, lodowke itp), mniejsze to juz to tylko zabaweczki

Co do samego odgrzybiania klimy to polecam czesciej niz raz na rok.

Ja swoje kupilem na wspolke z tesciem i szwagrem - wyszlo po okolo 120zl na glowe smile.gif i juz sie zwrocilo smile.gif

Napisano

> a kto ci takich bzdur nagadal ? klima moze byc wlaczona , nawet powinna gdy jest cieplo gdyz

> produkcja ozonu przy wyzszych temp bardzo mocno spada

jakis wykres tej zaleznosci?

> i aby dobrze odgryzybic klime urzadzonko ma miec wydajnosc min 250 mg/h , mniejszymi to tylko

> pobawic sie mozna

jakies dane?

[...]

> a nie chinska zabawke ktora tylko zapach ozonu daje

ten Twoj produkt jest made ???

"zapach ozonu daje "- cos wiecej, z tym zapachem?

Napisano

dla mnie to mzoesz kupic sobie i 100mg/h, uzywac go w temperaturach jakie teraz mamy na dworze i potem twierdzic ze znowu fala typu "magnetyzery"

a jezeli chcesz danych to "google"

Napisano

Warto tu zauważyć, że cząsteczki ozonu są wolnymi rodnikami - dlatego ozon oprócz silnego działania dezynfekcyjnego ma także działanie rakotwórcze.

Na szczęście ozon szybko się rozkłada.

Napisano

> Warto tu zauważyć, że cząsteczki ozonu są wolnymi rodnikami - dlatego ozon oprócz silnego działania

> dezynfekcyjnego ma także działanie rakotwórcze.

> Na szczęście ozon szybko się rozkłada.

zgadza sie dlatego w czasie ozonowania nie wolno przebywac w samochodzie , pozniej wietrzenie min 15 minut (polecam dluzej). Z danych do ktorych ja dotarlem to czastki ozonu ulegaja rozpadowi juz po 30 minutach

Jak z kazda chemia takze z ozonem trzeba uwazac smile.gif

Napisano

> dla mnie to mzoesz kupic sobie i 100mg/h, uzywac go w temperaturach jakie teraz mamy na dworze i

> potem twierdzic ze znowu fala typu "magnetyzery"

> a jezeli chcesz danych to "google"

nie przypisuj mi slow, ktorych nie wypowiedzialem i wskaz dane o ktore pytam

Napisano

> nie przypisuj mi slow, ktorych nie wypowiedzialem i wskaz dane o ktore pytam

wskazalem "google", a jak za duzo przypisalem to wybacz

Napisano

> wskazalem "google", a jak za duzo przypisalem to wybacz

czekam na dane - kiedys zalozylem nawet watek dot. szybkosci rozpadu ozony w czasie plus konieczne stezenie tegoz dla uzyskania efektu - niestety bez wiekszych rezultatow

z moich obserwacji wynika,ze ozonujac sprzetem o wydajnosci 10 procent ozonatora warsztatowego na jaki taki efekt mozna liczyc po 2 godzinach, co oznaczaloby, ze progiem skutecznosci jest dostarczenie okolo 50 mg ozonu przez kilkadziesiat minut (przyjmuje, ze tyle tego bedzie po ponad 2 h)

w przypadku ozonatora warsztatowego jest to ponad 100 mg PO kilkudziesieciu minutach, co "przeszacowuje" prog skutecznosci o 200 procent

te obserwacje to tylko szacunki

tak wiec: czekam na dane

• 5 miesięcy później...
Napisano

> ja mam takie cos i juz swoj oraz znajomych samochody odgrzybilem - naprawde dziala , zaden bajer

> itp

> Juz ci kolega napisal jak ozonowac - nie wiecej niz 40 minut bo przegrzejesz urzadzenie i siadzie ,

> najlepiej urzadzenie jak pracuje w cyklach 30 minut pracy , 30 minut odpoczynku itd.

> Umieszczasz urzadzenie w samochodzie , rurka jak najwyzej (najlepiej na lusterko zawiesic),

> wlaczamy samochod, ustawiamy obieg wewnetrzny (koniecznie), dmuchawa na 1 , zamykamy okna i

> drzwi - i tak przez okolo 30 - 40 minut. Jak za malo to powtarzamy cykl ale po okolo 30

> minutach aby urzadzenie odpoczelo

> Po wszystkim intensywnie wietrzymy i radze troche dluzej niz 15 minut , zapach ozonu bedzie jeszcze

> czuc przez dobe-dwie ale to tylko zapach i jest nie szkodliwy

> ja kupowalem swoj w tej firmie www.ozon24.pl - gosc sprzedaje takze na allegro po nizszej cenie, sa

> to ozonatory prawdziwe a nie jakies chinskie zabaweczki.

> a i jeszcze jedno - nie polecam kupowania uzywanych gdyz jak ktos nie dbal (przegrzewal ) to

> wydajnosc wytwarzanego ozonu spadla i owe urzadzonko moze nie byc tak wydajne a zarazem

> skuteczne

Odgrzeję kotleta, ale zabieram się do ozonowania samochodu urządzeniem o wydajności 200mg/h

i teraz czy:

1) wpuścić rurkę do środka a urządzenie na zewnątrz (lepszy dostęp do tlenu???). Szparę w oknie uszczeniamy

2) Urządzenie do środka i wszystko szczenie zamknięte

Co lepsze?

Napisano

> Odgrzeję kotleta, ale zabieram się do ozonowania samochodu urządzeniem o wydajności 200mg/h

> i teraz czy:

> 1) wpuścić rurkę do środka a urządzenie na zewnątrz (lepszy dostęp do tlenu???). Szparę w oknie

> uszczeniamy

> 2) Urządzenie do środka i wszystko szczenie zamknięte

> Co lepsze?

to zalezy gdzie masz bardziej suche powietrze, bo czym bardziej jest suche powietrze tym wydajnosc ozonatorow jest wieksza a czym bardziej wilgotniej tym wydajnosc w produkowaniu ozonu spada (takze w wysokich temp tez spada ), do niektorych ozonatorow dodawane sa osuszacze aby zwiekszyc ich wydajnosc

Napisano

> to zalezy gdzie masz bardziej suche powietrze, bo czym bardziej jest suche powietrze tym wydajnosc

> ozonatorow jest wieksza a czym bardziej wilgotniej tym wydajnosc w produkowaniu ozonu spada

> (takze w wysokich temp tez spada ), do niektorych ozonatorow dodawane sa osuszacze aby

> zwiekszyc ich wydajnosc

no wilgotność będzie taka sama na zewnątrz jak i wewnątrz. Ozonuje się z wyłączoną klimą

Napisano

> no wilgotność będzie taka sama na zewnątrz jak i wewnątrz. Ozonuje się z wyłączoną klimą

ja zawsze stosowałem umieszczając we wewnątrz auta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.