Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy examiner naprawi rozjechane mapy?

Featured Replies

Napisano

Miałem złą emulację lambdy na LPG i rozjechały się mapy. Czy Examiner to naprawi?? Koszt diagnostyki i jakiegoś resetu w U-Car Skierniewice (ASO) to 50zł. Czy przez reset mam rozumieć skasowanie nastawów adaptacyjnych??

Jaką macie emulacje sondy lamda?? Na masę??

Napisano

> Miałem złą emulację lambdy na LPG i rozjechały się mapy. Czy Examiner to naprawi?? Koszt

> diagnostyki i jakiegoś resetu w U-Car Skierniewice (ASO) to 50zł. Czy przez reset mam rozumieć

> skasowanie nastawów adaptacyjnych??

> Jaką macie emulacje sondy lamda?? Na masę??

jeżeli nastawy zostały zaprogramowane na stałe to sterownik "na śmietnik"

emulacja na masę

Napisano

> jeżeli nastawy zostały zaprogramowane na stałe to sterownik "na śmietnik"

> emulacja na masę

albo do powtórnego zaprogramowania...

Napisano
  • Autor

Examiner nie dał rady mad.gif Fiat zainkasował za nic nie zrobienie 50zł brutto.

Pozostaje programowanie - http://www.kocar.com.pl/index.html

Robią to w moim sterowniku IAW1AF za 350zł. 450zł kosztuje u nich cały drugi "czysty" sterownik. Za 350zł wsadzą mu nowy, fabryczny soft bez immo. Jeśli podepnę centralkę Fiat CODE sterownik zostanie zaprogramowany immo. Jak nie podepne będzie chodził bez immo. smile.gif Kurde gryzą mnie trochę te 3 i pół setki confused.gif

Napisano

w rzeszowie gość za taką naprawę chciał 600 zł i jeszcze żeby mu auto dowieźć (pewnie myśli że ciemny lud to kupi)

ja mam to samo , kupiłem używkę za 100 zł i znalazłem elektronika który mi to przeprogramuje (ale było bardzo ciężko) ale to się nie opłaca, lepiej zapłacić te 350 bo taniej to nigdzie nie wyjdzie a zwłaszcza że gość w Tychach robi same fiaty.

Napisano

> Examiner nie dał rady Fiat zainkasował za nic nie zrobienie 50zł brutto.

Nie rozumiem - dlaczego nie dal rady? Czy w kazdym sterowniku jest tak ze mapy mogą sie rozjechac w takm stopniu ze skasowanie autoadaptacji jest juz nie mozliwe czy tylko w okreslonych typach sterownika?

Napisano
  • Autor

Piaseczno - Elektronika - 600-1000zł yikes.gif I stwierdzili, że tamten pan na pewno zrobi to źle i się wszystko popsuje. Jak powiedziałem, że robi elektronikie od fiatów i DLA FIAT'a to laska zamilkła hehe palacz.gif

Jak myślicie, czy po zapodaniu poprawnej emulacji powinno "naciągnąć" sterownik na właściwy tor pracy??

Jeśli mapa rozjedzie się za mocno, komputer łapie błąd krytyczny i wariuje. Błąd adaptacji czasem się kasuje, a czasem nawet fiatowy examiner wysiada.

Fiaty Bravo i Brava, które mają silniki z metalowymi kolektorami ssącymi, mogą pracować z tradycyjną instalacją gazową. Trzeba jednak pamiętać o pewnym problemie, jaki dotyczy sterownika wtrysku benzyny firmy Magnetti-Marelli stosowanego w tych samochodach. Podczas pracy na gazie sterownik ten musi być wprowadzony w tryb awaryjny poprzez odcięcie sygnału z sondy lambda (tu wkradł się błąd - przy odcięciu sondy komputer będzie widział napięcie na sondzie 0V i stale wzbogacał mieszankę, aż do przekroczenia wartości adaptacyjnych. Przy emulacji na masę komputer odczytuje błąd sondy [zmasowanie] i nie uwzględnia jej przy budowaniu map [sonda pracuje w trybie open-loop]). Emulowanie tego sygnału, jak to ma miejsce w przypadku innych samochodów, nie wchodzi w grę, ponieważ powoduje trwałą zmianę autoadaptacji sterownika wtrysku benzyny. Efektem tego jest trudny lub niemożliwy rozruch silnika i nieprawidłowa praca silnika na benzynie. Kończy się to wizytą w serwisie autoryzowanym i ponownym programowaniem sterownika wtrysku. W przypadku zastosowania wtrysku sekwencyjnego gazu problem ten nie występuje.

Jednak jeśli uprzemy się na instalacji II-gen, to rozwiązaniem będzie montaż sterownika Autronic AL700 i ustawienie emulacji sondy lambda tak, aby przez 620ms mieszanka była uboga, a bogata natomiast przez około 670ms.

http://moto.pl/MotoPL/1,98754,3312540.html - Źródło!!!

Napisano

> Nie rozumiem - dlaczego nie dal rady? Czy w kazdym sterowniku jest tak ze mapy mogą sie rozjechac

> w takm stopniu ze skasowanie autoadaptacji jest juz nie mozliwe czy tylko w okreslonych typach

> sterownika?

w tej serii tak jest

Napisano

> Piaseczno - Elektronika - 600-1000zł I stwierdzili, że tamten pan na pewno zrobi to źle i się

> wszystko popsuje. Jak powiedziałem, że robi elektronikie od fiatów i DLA FIAT'a to laska

> zamilkła hehe

> Jak myślicie, czy po zapodaniu poprawnej emulacji powinno "naciągnąć" sterownik na właściwy tor

> pracy??

> Jeśli mapa rozjedzie się za mocno, komputer łapie błąd krytyczny i wariuje. Błąd adaptacji czasem

> się kasuje, a czasem nawet fiatowy examiner wysiada.

> Fiaty Bravo i Brava, które mają silniki z metalowymi kolektorami ssącymi, mogą pracować z

> tradycyjną instalacją gazową. Trzeba jednak pamiętać o pewnym problemie, jaki dotyczy

> sterownika wtrysku benzyny firmy Magnetti-Marelli stosowanego w tych samochodach. Podczas

> pracy na gazie sterownik ten musi być wprowadzony w tryb awaryjny poprzez odcięcie sygnału z

> sondy lambda (tu wkradł się błąd - przy odcięciu sondy komputer będzie widział napięcie na

> sondzie 0V i stale wzbogacał mieszankę, aż do przekroczenia wartości adaptacyjnych. Przy

> emulacji na masę komputer odczytuje błąd sondy [zmasowanie] i nie uwzględnia jej przy

> budowaniu map [sonda pracuje w trybie open-loop]). Emulowanie tego sygnału, jak to ma miejsce

> w przypadku innych samochodów, nie wchodzi w grę, ponieważ powoduje trwałą zmianę

> autoadaptacji sterownika wtrysku benzyny. Efektem tego jest trudny lub niemożliwy rozruch

> silnika i nieprawidłowa praca silnika na benzynie. Kończy się to wizytą w serwisie

> autoryzowanym i ponownym programowaniem sterownika wtrysku. W przypadku zastosowania wtrysku

> sekwencyjnego gazu problem ten nie występuje.

> Jednak jeśli uprzemy się na instalacji II-gen, to rozwiązaniem będzie montaż sterownika Autronic

> AL700 i ustawienie emulacji sondy lambda tak, aby przez 620ms mieszanka była uboga, a bogata

> natomiast przez około 670ms.

> http://moto.pl/MotoPL/1,98754,3312540.html - Źródło!!!

Podaj mi typ tzn oznaczenie dokładne ecu ?jeśli chodzi o immo to raczej bez problemu to ugryzę tylko musiałbyś mieć drugie ecu z allegro oczywiście sprawne to wtedy mógłbym Ci wyczyścić. Jak bym miał takie ecu żeby zajrzeć do środka i spojrzeć jaki eprom itp to może i nastawy oryginalne bym wrzucił.

Piaseczno elektronika no to tak mają drogo bo kiedyś dzwoniłem zapytać o kilka rzeczy. Jedyna alternatywa firma Kocar. Bardzo konkretny gość bo miałem z nim przyjemność pogadać i zna się na rzeczy.

Napisano

> Piaseczno - Elektronika - 600-1000zł I stwierdzili, że tamten pan na pewno zrobi to źle i się

> wszystko popsuje. Jak powiedziałem, że robi elektronikie od fiatów i DLA FIAT'a to laska

> zamilkła hehe

oni to w ogóle mają wesołe te ceny... dziw bierze, że jeszcze w ogóle istnieją...

> czy po zapodaniu poprawnej emulacji powinno "naciągnąć" sterownik na właściwy tor

> pracy??

nie... już kaplica...

> Jeśli mapa rozjedzie się za mocno, komputer łapie błąd krytyczny i wariuje. Błąd adaptacji czasem

> się kasuje, a czasem nawet fiatowy examiner wysiada.

jeżeli ignoruje się taki fakt przez długi czas to sterownik programuje się na stałe i dupa

Napisano

> Examiner nie dał rady Fiat zainkasował za nic nie zrobienie 50zł brutto.

Dlaczego nie wgrali nowego softu?

Napisano
  • Autor

> Podaj mi typ tzn oznaczenie dokładne ecu ?jeśli chodzi o immo to raczej bez problemu to ugryzę

> tylko musiałbyś mieć drugie ecu z allegro oczywiście sprawne to wtedy mógłbym Ci wyczyścić.

> Jak bym miał takie ecu żeby zajrzeć do środka i spojrzeć jaki eprom itp to może i nastawy

> oryginalne bym wrzucił.

Magneti Marelli IAW 1AF.13/5311-SU

Napisano
  • Autor

> Dlaczego nie wgrali nowego softu?

A mają taką możliwość examinerem??

Napisano

> Dlaczego nie wgrali nowego softu?

Bo trzeba rozbierać kompa wyciągać pamięć programować w programatorze.

Kumpel mi mówił że mogą mi przez examiner wgrać soft, ale jak pojechałem to coś zaczęli się miotać. Może jest to możliwe w sterownikach poliftowych ale i tak trzeba wprowadzić kompa w tryb bootowania. W przed liftowych chyba tylko prucie ecu itd. Choć może są jakieś magiczne sztuczki dzięki którym można wgrać po kabelku.

Napisano

> Magneti Marelli IAW 1AF.13/5311-SU

Z tego sterownika mogę wyczyścić immo bez większego problemu.

Jak bym go otworzył to bym wiedział czy mogę wgrać mu nowe nastawy.

Napisano
  • Autor

> Z tego sterownika mogę wyczyścić immo bez większego problemu.

> Jak bym go otworzył to bym wiedział czy mogę wgrać mu nowe nastawy.

Jaki koszt u ciebie... O żyrardów!!! Miałbym rzut kamieniem. Od razu z panną bym maka odwiedził tongue.gif Jak czyścisz immo?? Walisz czysty wsad?? To naprawiło by mi sterownik. Facet z Tych mówił, że wywala Immo za 250zł a czyszczenie sterownika, również to robi, ale kosztuje 350zł. Mam wrażenie, że to ta sama operacja, polagająca na flashowaniu epromu czystym softem i dodatkowo odpięciem centralki Fiat CODE. Dzięki temu ECU "nie nauczy" się zabezpieczenia... Jak uważasz??

Może i examiner to robi, ale nasze lokalne serwisy fiat'a U-Car(Skierniewice) i Polmoblich(Łowicz) Nie potrafią tego zrobić

Napisano

> Jaki koszt u ciebie... O żyrardów!!! Miałbym rzut kamieniem. Od razu z panną bym maka odwiedził

> Jak czyścisz immo?? Walisz czysty wsad?? To naprawiło by mi sterownik. Facet z Tych mówił, że

> wywala Immo za 250zł a czyszczenie sterownika, również to robi, ale kosztuje 350zł. Mam

> wrażenie, że to ta sama operacja, polagająca na flashowaniu epromu czystym softem i dodatkowo

> odpięciem centralki Fiat CODE. Dzięki temu ECU "nie nauczy" się zabezpieczenia... Jak

> uważasz??

> Może i examiner to robi, ale nasze lokalne serwisy fiat'a U-Car(Skierniewice) i Polmoblich(Łowicz)

> Nie potrafią tego zrobić

immo to immo a mapy nastawy itp to inna sprawa. Do immo wgrywa się odpowiednio spreparowaną zawartość i nie podłączasz immo i masz czysty kluczyk albo podłączasz immo i komp koduje się pod twoje elementy.

Jak miałem przed fl bravkę to walczyłem i kombinowałem z immo i powinno sie udać. Natomiast wtedy jeszcze nie kombinowałem z mapami softem ale podejrzewam że temat tez do zrobienia bez większych problemów.

Miałem na myśli to że jak miałbyś drugi komp np z allegro od pewnego sprzedawcy, to moglibyśmy się umówić i byś przyjechał z zakupionym kompem ja bym wyczyścił immo i od razu by się sprawdziło czy odpala. Ew jakbym popatrzył w to ecu to może bym i wgrał Ci oryginalne nastawy do tego uszkodzonego zakładając że ten zakupiony ruszy i będzie ok. Reszta na maila

Napisano
  • Autor

Kuuuupiiiiłeeeemmmm... tubutubutubu daaam:

Komputer IAW1AF + centralkę od Immo + kluczyk matkę za... 80zł !!!

Hurrrraaaaaaaaa!!! Udało mi się na złomie dorwać :mrgreen: Zobaczymy czy działał będzie ten komplecik :twisted:

Nie zmienia to faktu, że Maćku mój stary komp może posłużyć do testowego wyczyszczenia. Jak ci się nie uda to luz bo mam drugi. Jak ci się uda to dogadamy się jakoś koleżeńsko... A potem możesz robić po 200zł tongue.gif Bo jak Tychy robią tanio - za 350zł, to miałbyś roboty a roboty hehe cool.gif

Napisano

> Kuuuupiiiiłeeeemmmm... tubutubutubu daaam:

> Komputer IAW1AF + centralkę od Immo + kluczyk matkę za... 80zł !!!

> Hurrrraaaaaaaaa!!! Udało mi się na złomie dorwać :mrgreen: Zobaczymy czy działał będzie ten

> komplecik :twisted:

> Nie zmienia to faktu, że Maćku mój stary komp może posłużyć do testowego wyczyszczenia. Jak ci się

> nie uda to luz bo mam drugi. Jak ci się uda to dogadamy się jakoś koleżeńsko... A potem możesz

> robić po 200zł Bo jak Tychy robią tanio - za 350zł, to miałbyś roboty a roboty hehe

Ok nie ma sprawy. Tylko zrób porządek z instalacją gazową żeby drugiego nie wykrzaczyć. Dogadamy się. więcej na priv Pozdr

Napisano

tanio to kupiłeś, słyszałem tylko że dorobienie kluczyka z kodem z kluczyka matki kosztuje słoną kasę może ktoś wie ile taka przyjemność kosztuje

Napisano

Dziś sprawdzałem czy jak zewrę sygnał z sondy to komp zacznie pracować w open loop ale chyba w poliftowym sterowniku jest inaczej bo nic sie nie zmieniało a sonda pokazywała 0V tzn na programie diagnostycznym.

Ciekawi mnie jedno i nie wiem czego się czepiać. Jak sonda zimna to komp nie bierze jej pod uwagę i pracuje w trybie open loop. Jak złapie odpowiednią temperaturę to pracuje w closed loop. Jedno mnie zastanawia dlaczego jak daję gazu na luzie to przełącza się w open loop i za chwilę wraca na closed i przy każdym dodawaniu gazu tak się dzieje. ??

Jak odłącze od instalacji to tak samo się dzieje zmienia się przy dodawaniu gazu ale napięcie stoi w miejscu na 0 i czasy wtrysku idą w górę ale to normalne.

Napisano
  • Autor

> Dziś sprawdzałem czy jak zewrę sygnał z sondy to komp zacznie pracować w open loop ale chyba w

> poliftowym sterowniku jest inaczej bo nic sie nie zmieniało a sonda pokazywała 0V tzn na

> programie diagnostycznym.

> Ciekawi mnie jedno i nie wiem czego się czepiać. Jak sonda zimna to komp nie bierze jej pod uwagę i

> pracuje w trybie open loop. Jak złapie odpowiednią temperaturę to pracuje w closed loop. Jedno

> mnie zastanawia dlaczego jak daję gazu na luzie to przełącza się w open loop i za chwilę wraca

> na closed i przy każdym dodawaniu gazu tak się dzieje. ??

> Jak odłącze od instalacji to tak samo się dzieje zmienia się przy dodawaniu gazu ale napięcie stoi

> w miejscu na 0 i czasy wtrysku idą w górę ale to normalne.

Widzisz 0V i to jest główny problem!!! Emulacja przez odcięcie to właśnie 0V. Mieszanka Uboga - komp ją wzbogaca. Taki długotrwały proces prowadzi właśnie do zaprogramowania bogatych wartości na stałe. (w momencie błędu - przekroczone wartości adaptacyjne). I jest równoznaczne z blokadą kompa.

Sprawdził byś jak się zachowuje sterownik przy wygenerowaniu emulacji na masę. Czyli podpięciu kabla od ecu skierowanego do sondy pod masę. Jest to tzw. emulacja usterki, czyli zmasowania sondy. Komputer wchodzi w tryb awaryjny, a sonda ma chodzić w open loop. Nie przestawią się mapy!!! Po przejsciu na Pb przekaźnik łączy kabelki od sondy do ecu i błąd nietrwały po chwili powinien się skasować. Adaptowanie startuje! Komp żyje poprawnie!

Sprawdź to jak masz czym oki??

Napisano

> Widzisz 0V i to jest główny problem!!! Emulacja przez odcięcie to właśnie 0V. Mieszanka Uboga -

> komp ją wzbogaca. Taki długotrwały proces prowadzi właśnie do zaprogramowania bogatych

> wartości na stałe. (w momencie błędu - przekroczone wartości adaptacyjne). I jest równoznaczne

> z blokadą kompa.

> Sprawdził byś jak się zachowuje sterownik przy wygenerowaniu emulacji na masę. Czyli podpięciu

> kabla od ecu skierowanego do sondy pod masę. Jest to tzw. emulacja usterki, czyli zmasowania

> sondy. Komputer wchodzi w tryb awaryjny, a sonda ma chodzić w open loop. Nie przestawią się

> mapy!!! Po przejsciu na Pb przekaźnik łączy kabelki od sondy do ecu i błąd nietrwały po chwili

> powinien się skasować. Adaptowanie startuje! Komp żyje poprawnie!

> Sprawdź to jak masz czym oki??

Napisałem wyżej.

U mnie odłączenie sondy powoduje tak jak na pisałem wcześniej że komp uznaje to za 0V i wzbogaca mieszankę widać to po czasach wtrysku. Ale zwarcie do masy nic u mnie nie zmienia wszystko jest tak jak było czasy wtrysku się wydłużają komp uznaje że sonda daje 0V.

Zastanawia mnie to że jak dodaje gazu to komp przełącza się w open loop czy odłączę sondę czy nie. To mnie zastanawia.

Może zwarcie sondy do masy w starszych sterownikach przed liftem coś daje albo ja mam coś nie tak.

Mi gazownik dziś powiedział że właśnie w tych z plastikowym kolektorem po lifcie się zwiera do masy żeby zablokować adaptację.

Napisano

> W przypadku zastosowania wtrysku

> sekwencyjnego gazu problem ten nie występuje.

Wie ktoś dlaczego problem nie występuje przy sekwencji(chcę zaspokoić tylko swoją ciekawość)?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wie ktoś dlaczego problem nie występuje przy sekwencji(chcę zaspokoić tylko swoją ciekawość)?

> Pozdrawiam BAS

Moze dlatego ze w sekwencji sondy sie nie emuluje ?

Napisano

> Moze dlatego ze w sekwencji sondy sie nie emuluje ?

A dokładniej praca elektroniki jest taka sama jak w przypadku benzyny. Każdy czujnik odpowiada za dawkowanie gazu na wtryskiwaczach.

Napisano

> Moze dlatego ze w sekwencji sondy sie nie emuluje ?

Mi właśnie podczas wymiany sondy lambda mechanik powiedział, że podczas pracy silnika na gazie, jeśli do kompa dochodzi "goły" sygnał z sondy lambda, to nie będzie to zdrowe dla silnika.

Sygnał z sondy powinien być odebrany przez komputer instalacjo gazowej i do komputera samochodu powinien zostać "wypuszczony" już emulowany.

Napisano

> Mi właśnie podczas wymiany sondy lambda mechanik powiedział, że podczas pracy silnika na gazie,

> jeśli do kompa dochodzi "goły" sygnał z sondy lambda, to nie będzie to zdrowe dla silnika.

> Sygnał z sondy powinien być odebrany przez komputer instalacjo gazowej i do komputera samochodu

> powinien zostać "wypuszczony" już emulowany.

W przypadku sekwencji sondy nie trzeba podłączać do komputera gazowego.

Napisano

> W przypadku sekwencji sondy nie trzeba podłączać do komputera gazowego.

OK. chodziło mi tylko o to, że jeżeli sygnał z sondy lambda "dochodzi" do komputera samochodu podczas pracy na LPG, to nie jest to najlepszy pomysł (wg. mechanika, bo ja po odzieżówce jestem grinser006.gif)

Napisano
  • Autor

Auto lata jak złe!!! Koszt naprawy 80zł... Warto polatać po szrocie hehe!!! Dorobiłem natenczas emlację na masę. Planuje zakup Autronic AL700 i konfigurację emulacji kwadratowej z czasami podanymi przez jakiegoś grupszego profesorka (gdzieś już je wklejałem)

Aha... "Jednak jeśli uprzemy się na instalacji II-gen, to rozwiązaniem będzie montaż sterownika AL700 i ustawienie emulacji sondy lambda tak, aby przez 620ms mieszanka była uboga, a bogata natomiast przez około 670ms."

Moje pytanie!!! Czy przy poprawnej emulacji na masę powinna zapalać się marchewa przy jeździe na LPG?? Bo u mnie nic się nie zapala :roll:

Nie wiem co zrobić?? Czy jeździć tak?? Boje się, że szukanie 2gie sprawnego sterownika, nie będzie już tak łatwe frown.gif Heh Nie dość, że mając uno w paliwie wydawał bym tyle samo na kilometr co bravo w gazie, to jeszcze psuje toto gazisko kompa...

Na tym kompie jest szatan. I nie wiem czy postawić autko i zbierać $$$ na Autronic'a Al700 i sugerować się wskazaniami kogoś z LPGForum. Czy zostawić moją emulację na masę "na przekaźniku" olać i śmigać... Kumpel składa mi aktualnie tester sondy lambda http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic723398.html także sprawdze, czy moja chodzi prawidłowo... A co z tą emulacją?!? Nie wiem dalej... No nie ma ktoś 1.6 16v przed liftem z LPG II gen.?? Co wie jaką ma emulacje??

Napisano

> OK. chodziło mi tylko o to, że jeżeli sygnał z sondy lambda "dochodzi" do komputera samochodu

> podczas pracy na LPG, to nie jest to najlepszy pomysł (wg. mechanika, bo ja po odzieżówce

> jestem )

mechanik gada głupoty screwy.gif

Napisano
  • Autor

> mechanik gada głupoty

Nie do końca!!! Jeśli komputer otrzymuje błędne wskazania z sondy (inne paliwo, inaczej się spala, inne spaliny) to może rozjechać mapę paliwa. Jeśli komp nie przestanie jej budować to namiesza... Jeździ na innym paliwie, a buduje mapy pod inne. Może się to tak mocno rozjechać, że mamy błąd krytyczny adaptacji i blokadę sterownika... Goły nieemulowany sygnał lambdy przy śmiganiu na lpg I czy II gen. to mikser istny się robi jak ecu nie "złapie", że coś jest nie tak... Pomaga w tym udana emulacja wtryskiwaczy. Czyli komp myśli, że wszystko jest oki tongue.gif

Pojawił się szczwany plan :-P

Śledzcie

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8428457#8428457

Napisano

> Nie do końca!!! Jeśli komputer otrzymuje błędne wskazania z sondy (inne paliwo, inaczej się spala,

> inne spaliny) to może rozjechać mapę paliwa. Jeśli komp nie przestanie jej budować to

> namiesza... Jeździ na innym paliwie, a buduje mapy pod inne. Może się to tak mocno rozjechać,

> że mamy błąd krytyczny adaptacji i blokadę sterownika... Goły nieemulowany sygnał lambdy przy

> śmiganiu na lpg I czy II gen. to mikser istny się robi jak ecu nie "złapie", że coś jest nie

> tak... Pomaga w tym udana emulacja wtryskiwaczy. Czyli komp myśli, że wszystko jest oki

> Pojawił się szczwany plan :-P

> Śledzcie

> http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8428457#8428457

Tak jak mówiłem mogę Ci wgrać oryginalne nastawy do tej pamięci i zobaczysz jak będzie. Mam programator mam pliki do tych aut więc coś pomodzić można. Przypomnij się na maila to podam Ci do siebie nr telefonu i jakoś się zgadamy dogadamy itd.

Nie pamiętam jak jest w tym sterowniku czy jest podstawka pod scalak ale pamięć jest do druku przewlekanego co ułatwia sprawę przy demontarzu a jak nie ma podstawki do można założyć i zmieniać scalaki w parę sekund.

Gorzej jest w sterownikach po lifcie bo wszystko smd a o hybrydach to już nie wspomnę.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Tak jak mówiłem mogę Ci wgrać oryginalne nastawy do tej pamięci i zobaczysz jak będzie. Mam

> programator mam pliki do tych aut więc coś pomodzić można. Przypomnij się na maila to podam Ci

> do siebie nr telefonu i jakoś się zgadamy dogadamy itd.

> Nie pamiętam jak jest w tym sterowniku czy jest podstawka pod scalak ale pamięć jest do druku

> przewlekanego co ułatwia sprawę przy demontarzu a jak nie ma podstawki do można założyć i

> zmieniać scalaki w parę sekund.

> Gorzej jest w sterownikach po lifcie bo wszystko smd a o hybrydach to już nie wspomnę.

> Pozdrawiam

Przytocze cytat z Matrixa tongue.gif ---> Show Me Maćku. cool.gif

Ty a te pliki z ImmoKillera to czyste wsady?? Bo mam jak pisałem na elektrodzie jakieś pliki... Jest eeprom na podstawce... Sprawdzę dzisiaj dokładnie jak tam jest... Chciałbym się nauczyć to robić, ale nie do zarobku, a żeby się zabezpieczyć na przyszłość i olewać rozjazd ewentualny map hehe grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Zarejestrowałem się na podobno niesłym portalu jakim jest Gazeo.pl. Zadałem pytanie "do eksperta". Oto pytanie i odpowiedź :

Treść pytania: Witajcie! Mam w moim fiaciku aktualnie instalację I generacji. Chodzi wyśmienicie. Wyregulowana została na podstawie artykułu "krótki poemat na temat gazu". Chodzi poprawnie. Niestety po zakupie autka okazało się, że autko niepoprawnie chodzi na Pb. W wyniku dociekliwej diagnozy okazało się, że komputer przekroczył wartości adaptacyjne, rozjechał mapy i czasy wtrysku tak, że paliwo lało się 6 razy dłużej. Błędu nie udało się skasować i byłem zmuszony zakupić drugi sterownik wraz z centralką Fiat CODE i transponderami. Całe szczęście koszt 80zł Zastosowałem przekaźnik, który po przełączeniu instalacji na zasilanie LPG łączy kabel ECU dedykowany sygnałowi z lambdy z masą (emulacja na masę). Mimo to podczas jazdy, komputer nie wyświetla "marchewki" czyli kontrolki MIL. Boje się, że następny sterownik rozjedzie nastawy adaptacyjne i znowu oprze się to o wymianę. Co sugerujecie?? Może być taka konstrukcja, czy lepiej zainwestować w sterownik AL700 i emulować sygnałem prostokątnym? Jakie powinny być czasy bogatej i ubogiej?? Co robić, żeby znowu LPG nie "popsuło" sterownika? Aha naprawa jest możliwa, ale kosztuje 350zł...

Ekspert: Silniki Fiata 1.6 16 V z produkcji do 2001 r. prawidłowo funkcjonują jedynie przy zastosowaniu emulacji "masa". Sterownik benzynowy rejestruje wówczas błąd sondy i "zamraża" korekty adaptacyjne. Każda emulacja prostokątna niestety będzie powodowała przesunięcie adaptacji do wartości skrajnych, a z powodu ułomności tego sterownika rzeczywiście jest problem z ich cofnięciem.

A euroscana i tak kupiłem z kablami i końcówką do Fiata za 140zeta - robionego hehe cool.gif

Napisano

Mnie od jakiegos czasu takze dotyczy ten problem. Mimo iz mam sekwencje STAGA 300, to mapy mi sie rozjezdzaja i ciezko mi pali + przez jakies 30sek jazdy na benzynie nie ma w ogole mocy i sie dusi. Moj sterownik to IAW49F. Kiedys tez mialem taki problem i zrobienie autoadaptacji zalatwialo sprawe, a teraz po wykonaniu autoadaptacji poprawilo sie tylko troche i to na krotki czas.

Czy poprzez EUROSCAN mozna zrobic autoadaptacje?

Jesli tak, to czy jest ktos z okolic Katowic, kto posiada euroscan i poswiecilby mi pare minut?

Ewentualnie ktos wczesniej pisal, ze mozna wgrac nowe oprogramowanie przez examiner i nie trzeba rozbierac sterownika - czy to prawda?

Napisano

> Mnie od jakiegos czasu takze dotyczy ten problem. Mimo iz mam sekwencje STAGA 300, to mapy mi sie

> rozjezdzaja i ciezko mi pali + przez jakies 30sek jazdy na benzynie nie ma w ogole mocy i sie

> dusi. Moj sterownik to IAW49F. Kiedys tez mialem taki problem i zrobienie autoadaptacji

> zalatwialo sprawe, a teraz po wykonaniu autoadaptacji poprawilo sie tylko troche i to na

> krotki czas.

> Czy poprzez EUROSCAN mozna zrobic autoadaptacje?

> Jesli tak, to czy jest ktos z okolic Katowic, kto posiada euroscan i poswiecilby mi pare minut?

> Ewentualnie ktos wczesniej pisal, ze mozna wgrac nowe oprogramowanie przez examiner i nie trzeba

> rozbierac sterownika - czy to prawda?

Zajmij się tak instalacją żeby nie trzeba było robić resetu adaptacji, przecież jest to do zrobienia o ile komponenty instalacji i strojenie jest zrobione zgodnie ze sztuką.

Napisano

Wiem, ze bede musial tak zrobic, ale poki co musze powalczyc z ECU

Napisano
  • Autor

Kupiłem dzisiaj komp do AL700. Koszt nowego?? 130-150zł. Zapłaciłem za używany?? 20zł Dostałem do tego brakujący spód obudowy centralki Fiat CODE i zapasowy kluczyk z poprawnym transponderem do mojej centralki... Silniczki krokowe mam 3... Potrzebuje jeszcze wiązkę (nowa 19zł), czujnik temperatury parownika (10-14zł nowy) i przycisk (20-30zł nowy). Wszystkie elementy jak kolega znajdzie na szrocie będe miał za 20zł... Odliczając 5zł za kluczyk i obudowę... Wydam na całego altronic'a AL700 jakieś 35zł zamiast 240zł na allegro... Czyli można tanio tak?? Kabel do regulacji zrobiłem z kabla pod COM od... Siemensa c55/s55... hehe Potrzebny do tego zwykły konwerter sygnałów RS232 na Tx/Rx zrobiony na MAX232... Czyli 90% starych kabli do telefonów pod COM Zaoszczędziłem dodatkowe 35zł grinser006.gif

Arczi_84 a przypadkiem sonda lambda ci nie padła?? To także powoduje rozjazd nawet bez lpg... Sprawdz autko pod kompem bo nie zawsze lambda zapala marchewe!!!

Napisano

> Mnie od jakiegos czasu takze dotyczy ten problem. Mimo iz mam sekwencje STAGA 300, to mapy mi sie

> rozjezdzaja i ciezko mi pali + przez jakies 30sek jazdy na benzynie nie ma w ogole mocy i sie

> dusi. Moj sterownik to IAW49F. Kiedys tez mialem taki problem i zrobienie autoadaptacji

> zalatwialo sprawe, a teraz po wykonaniu autoadaptacji poprawilo sie tylko troche i to na

> krotki czas.

> Czy poprzez EUROSCAN mozna zrobic autoadaptacje?

> Jesli tak, to czy jest ktos z okolic Katowic, kto posiada euroscan i poswiecilby mi pare minut?

> Ewentualnie ktos wczesniej pisal, ze mozna wgrac nowe oprogramowanie przez examiner i nie trzeba

> rozbierac sterownika - czy to prawda?

mam ten sam problem, ten sam sterownik (IAW 49F) i ten sam gaz (STAG 300) - jakaś plaga chyba panuje, albo druciarstwo pospolite gazowników :/

jak chcesz to mam FES i kabelki - mogę Ci resetnąć adaptację i sprawdzić błędy wink.gif

Napisano
  • Autor

Cytat gaziarza:

"Panie bo Fiat z tego Magneti Marelli to jakąś upośledzoną tą elektronikę kupił. Ja jak żyje wszystkie fiatexy daje na masę i problemów zasadniczo nie ma... Miałem przypadek sieny w 16ce co się rozjechała... Panie, ale jak mogę powiedzieć, że to moja instalacja i emulacja winna jak mi jeździ 50 aut dobrze na tym, a jedno się rozjechało?? O... masz pan na przekaźniku. No i dobra... A na cholere panu ten Altronic?? Źle chodzi?? A... kupiłeś pan za 15zł... hehe... chyba sam pojadę po zapasy awaryjne na ten szrot. Zresztą panie!!! Kto normalny pcha w 1.6 MM, w 1.8 Hitachi a w 2.0 Bosch'a?? Panie co fiat to nowa zagadka. Jak podlatuje opel to wiem z daleka, że bosch. Wpada Fiat i do momentu otwarcia machy to elektronika jest zagadką!!! Świeci się panu MIL?? Nie?? o to jesteś pan w części 25%. Jakto? A no co 4 fiat nie zapala na emulacji marchewki... Panie mnie się pan pytasz?? Makaroniarzy pytaj... Dobra lece bo mi sylikon schnie hehe..."

O a nie jest gaziarz zły bo robi fabryczne instalki np. do Kia, dla salonu.

Odnośnie oprogramowania. Teoretycznie ci mogą wgrać. W praktyce nikt nie jest na to przeszkolony!!! Umiejętności kończą się na kasowaniu usterek i próbach adaptacji. Generalnie mnie to zdziwiło, bo obok examinera stał wielki oscyloskop 8 kanałowy!!! Czyli ktoś ogarnia, albo ogarniał elektronikę... Nie wiem... Ponoć 49 dobrze się resetuje nawet zwykłym kablem... Ale czemu ma rozjazd?? Ja stawiałbym na błąd w konfiguracji stag'a albo awarię czujnika któregoś w samym aucie

Napisano

> mam ten sam problem, ten sam sterownik (IAW 49F) i ten sam gaz (STAG 300) - jakaś plaga chyba

> panuje, albo druciarstwo pospolite gazowników :/

> jak chcesz to mam FES i kabelki - mogę Ci resetnąć adaptację i sprawdzić błędy

Druciarstwo, dobrze zestrojona instalacja nie powoduje rozjeżdżania się map. Tylko któremu gazownikowi chce się ustawiać instalację, robi autokalibrację i klienta za bramę. Ustaw sobie raz a porządnie sam i nie będziesz miał problemu.

Napisano

> Druciarstwo, dobrze zestrojona instalacja nie powoduje rozjeżdżania się map. Tylko któremu

> gazownikowi chce się ustawiać instalację, robi autokalibrację i klienta za bramę. Ustaw sobie

> raz a porządnie sam i nie będziesz miał problemu.

wiem, zmierzam do tego aby ustawić tą instalkę porządnie - czekam na fachowca jak wróci z wakacji

zastanawia mnie tylko jedno - dlaczego wszystko działało bez problemu przez rok czasu i się adaptacja nie rozjeżdżała ??? dopiero niedawno się problem zaczął

Napisano

> wiem, zmierzam do tego aby ustawić tą instalkę porządnie - czekam na fachowca jak wróci z wakacji

> zastanawia mnie tylko jedno - dlaczego wszystko działało bez problemu przez rok czasu i się

> adaptacja nie rozjeżdżała ??? dopiero niedawno się problem zaczął

Adaptacja nie rozjedzie się z dnia na dzień. Z tego co słyszałem przeważnie problem zaczyna dawać o sobie znać po ok 10 000km.

Z tego co widzę masz Staga 300 Plus który ma możliwość ustawiania korekt po obrotach więc wykorzystaj to przy strojeniu. Pytanie jaki masz reduktor i wtryski - jak nie są dobrze dobrane to ze strojenia nici.

• 4 miesiące później...
Napisano

podłącze się do kolejnego tematu może mi tu ktoś wyjaśni a mianowicie: przy pracy na lpg z symulacją do masy po powrocie połączenia ECU-sonda po przejściu na pb błąd powieninien zniknąć i odczyty z sondy będą dalej brane pod uwagę?? to jest jakiś błąd chwilowy? dobrze rozumię??

Napisano

> mam ten sam problem, ten sam sterownik (IAW 49F) i ten sam gaz (STAG 300) - jakaś plaga chyba

> panuje, albo druciarstwo pospolite gazowników :/

Sory za zgryźliwość ale to są skutki oszczędzania paru zyli na instalacji LPG

I potem biora się stąd bajania że LPG to zło itp

U mnie w obu BBM BRC Sequent 24 chodzi bez zarzutu w jednym od 4 lat a w drugim od roku

I póki wasi gaziarze nie ustawią prawidłowo emulacji sondy L to możecie sobie robić ten reset autoadaptacji do exitus defecatus - nic to nie da - znaczy da - na 2-3 minuty

Napisano

> dusi.

Wklej mapy i ustawienia ze STAGa (to samo dotyczy kolegi costam000) - wtedy prawdopodobnie bedzie wiadomo co jest przyczyna a tak to sobie mozemy z fusow wrozyc. Na pewno masz za male lub za duze dysze albo\i mnoznik z kosmosu. Ja mam STAGa 200 (w starej wersji) i nie ma zadnego problemu z jakimis checkami itp mimo iz ta stara wersjia STAGa nie umozliwia dodatkowej korekcji od obrotow i temperatury.

90% procent przypadkow problemow z chceckami to wlasnie -dysze i/lub mnoznik. Na szczescie w STAGU b. łatwo to wychwycic i skorygowac dzieki reprezentacji graficznej map i mnoznika. Gdyby tylko gazownikom sie chcialo... Przyklad ignorancji gazownika byl w tym watku zacytowany - nie umie sobie proadzic z problemme to elektronike fiata wini facepalm.gif

Napisano

kolejne pytanie do którego pinu czujnika położenia przepustnicy podłączyć kabelek od sterownika lpg żeby po dodaniu gazu pojawiało się tam odpowiednie napięcie??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.