Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

żarówki o zwiększonej mocy

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy wstawiając zamiast zwykłych żarówek H4 60/55W żarówki o zwiększonej mocy 100/90W czymś się ryzykuje?

Czy będą się grzały mocniej i mogą uszkodzić lampy?

Czy ktoś z was wstawiał takie mocniejsze żarówki i może podzielić się swoimi doświadczeniami?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Czy wstawiając zamiast zwykłych żarówek H4 60/55W żarówki o zwiększonej mocy 100/90W czymś się

> ryzykuje?

> Czy będą się grzały mocniej i mogą uszkodzić lampy?

Tak

> Czy ktoś z was wstawiał takie mocniejsze żarówki i może podzielić się swoimi doświadczeniami?

> Pozdrawiam

Dodatkowo mogą Ci zabrać DO

Napisano

> Witam

> Czy wstawiając zamiast zwykłych żarówek H4 60/55W żarówki o zwiększonej mocy 100/90W czymś się

> ryzykuje?

Są nielegalne. Są na tyle mocne, że włączając przeciwmgielne nie zauwazysz różnicy - więc wyobraź sobie co czują Ci z naprzeciwka zlosnik.gif

> Czy ktoś z was wstawiał takie mocniejsze żarówki i może podzielić się swoimi doświadczeniami?

Palą się klosze i złączki, aku niedoładowany, na tyle, że silnik może zimą rano nie zapalić zlosnik.gif

Napisano

> Witam

> ryzykuje?

- upaleniem kostek instalacji, spaleniem izolacji przewodów

- zniszczeniem kloszy lamp (jeśli są z poliwęglanu)

- zniszczeniem odbłyśników

- olśniewaniem innych kierowców

- nie doładowaniem akumulatora

Oczywiście.

Napisano

> Witam

> ryzykuje?

Kolega ma w Astre dwójce i jakoś dają radę. Pewnie mocniej się grzeją, żrą dużo prądu i jak masz słaby aku/alternator to mogą Ci kuku zrobić zimą.

A po co takie mocne żarówki? Chcesz oślepiać innych? A jak w trasę to masz światła drogowe, na pewno więcej na nich zauważysz, niż teraz na mijania, nawet wzmocnionych. Jak po mieście, to różnicy nie zauważysz żadnej, bo w mieście są latarnie uliczne 270751858-jezyk.gif

Napisano

Koledzy wyżej (poza niedoładowaniem aq)* oraz oślepianiem** mają rację. Krótko - nie warto. Kostki, kabe przełączniki, odbłyśniki na serio dostają mocno w d***.

Lepiej kupić jakieś żarówki +50% więcej światła albo coś w ten deseń

*te 90W więcej nie robi wielkiej różnicy dla sprawnego alternatora. No chyba, żebyśmy stali wiecznie w korku na obrotach jałowych. Ale to jest raczej nie możliwe.

** przy dobrze ustawionych reflektorach nie mają prawa oślepiać. Bo dlaczego niby te 100W miały by oślepiać, a np tungsramy +50% więcej światła już nie?

Napisano

Kupiłem zwykłe h7 Bosch za 17zł szt. swieca lepiej od Premium +30%

Napisano

> Kupiłem zwykłe h7 Bosch za 17zł szt. swieca lepiej od Premium +30%

po czym wnosisz?

może poprzednie premium +30 były już wypalone? bo z nówkami myśę nie porównywałeś

Napisano

> *te 90W więcej nie robi wielkiej różnicy dla sprawnego alternatora.

Słowo-klucz: sprawnego. Nie każdy ma szczęście do sprawnego ukłądu elektrycznego. Ja tam liczę każdy wat, nawyk jeszcze z malucha, którym się jeździło z ośmioletnim aku w mroźne zimy zlosnik.gif

Ludzie montują światła dzienne, żeby zaoszczędzić na prundzie i paliwie, a inni dają przewatowane żarówki. Co kto woli...

Ja miałem problemy z żarówkamu H7, ciągle mi padały, 2 miesiące i żarówka do śmieci. Kupiłem zwykłe Narvy, ale wersja Long Life, od ponad pół roku mam spokój, nic się nie przepala

Napisano

> Ja miałem problemy z żarówkamu H7, ciągle mi padały, 2 miesiące i żarówka do śmieci. Kupiłem zwykłe

> Narvy, ale wersja Long Life, od ponad pół roku mam spokój, nic się nie przepala

A mierzyłeś napięcie na kostce żarówki?

Napisano

> Dodatkowo mogą Ci zabrać DO

Hmm.. to teraz dowód osobisty zabierają zlosnik.gifzlosnik.gif

Pewnie za zbyt krótkie/długie włosy..

Napisano

> A mierzyłeś napięcie na kostce żarówki?

Nie mierzyłem, ale w sklepie oglądali mi spalone żarówki i powiedzieli, ze prawdopodobnie palą mi się od skoków napięcia.

A dałoby się temu zapobiec? Na elektryce znam się tyle,że potrafię zmienić żarówkę i przylutować kabelek zlosnik.gif

Napisano

> Nie mierzyłem, ale w sklepie oglądali mi spalone żarówki i powiedzieli, ze prawdopodobnie palą mi

> się od skoków napięcia.

> A dałoby się temu zapobiec? Na elektryce znam się tyle,że potrafię zmienić żarówkę i przylutować

> kabelek

No to trza sprawdzić ładowanie - alternator.

Na początek możesz zmierzyć napięcie na aku podczas ładowania.

Napisano

> Nie mierzyłem, ale w sklepie oglądali mi spalone żarówki i powiedzieli, ze prawdopodobnie palą mi

> się od skoków napięcia.

> A dałoby się temu zapobiec? Na elektryce znam się tyle,że potrafię zmienić żarówkę i przylutować

> kabelek

a jak uruchamiasz silnik to światła masz już w pozycji (włączone)? Jeśli tak to tu szukaj rozwiązania.

Napisano

> Ja miałem problemy z żarówkamu H7, ciągle mi padały,

taki ich urok, powodem jest mała bańka wysoka temperatura robi swoje.

Napisano

> taki ich urok, powodem jest mała bańka wysoka temperatura robi swoje.

a h1 ma duza banke? tez ma mala.

Napisano

> a jak uruchamiasz silnik to światła masz już w pozycji (włączone)? Jeśli tak to tu szukaj

> rozwiązania.

A czy nie jest tak, że żarówki najczęściej spalają się podczas włączania, a nie kiedy są już rozgrzane (rozgrzana ma większy opór). Przynajmniej w domowych żyrandolach, lampach, tak właśnie jest. Zawsze strzelają przy włączaniu, nigdy jak są włączone. Wiem, że skoków napięć może w domowej sieci aż takich nie ma, bo tu w samochodzie chyba powiedzmy 12,5V z aku i 14,4V z alternatora. A sprawność włókna to już nie wiem na ile jest wyliczona.

Napisano

> a h1 ma duza banke? tez ma mala.

bo ma jedno włókno tak samo jak H7 na trwałość żarówki ma jeszcze wpływ sposób eksploatacji pojazdu. Jazda po dziurach dramatycznie skraca żywotność. Ja w żony aucie żarówki H7 zmieniałem przynajmniej dwa razy w miesiącu.

Napisano

> a jak uruchamiasz silnik to światła masz już w pozycji (włączone)?

Niii... oszczędnościowe nawyki z malucha powodują, że odpalam bez świateł i bez radia, manewruje ile sie da i dopiero jak już wlacze sie do ruchu, to uruchamiam pożeracze prądu

Napisano

tez sie kiedys zastanawialem nad zarowami o zwiekszonej mocy i gdzies tam uslyszalem nie wiem na ile to prawda ze takie wynalazki potrafia nawet kable popalic shocked.gifzlosnik.gif

Napisano

> tez sie kiedys zastanawialem nad zarowami o zwiekszonej mocy i gdzies tam uslyszalem nie wiem na

> ile to prawda ze takie wynalazki potrafia nawet kable popalic

prawda, więc szkoda sobie zajmować tym czas, lepiej w ramach relaksu wypić sobie zimnego browara. piwo.gif

Napisano

> po czym wnosisz?

> może poprzednie premium +30 były już wypalone? bo z nówkami myśę nie porównywałeś

Przejeżdziłem rok i 14kkm.Lewa była ciemniejsza przy blaszce .Ale słabo swieciły .Te swiecą troche jasniej.NB bardzo dobrze świeciły w astrze..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.