Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy można tak sprzedać samochód?

Featured Replies

Napisano

Sytuacja z życia (choć na szczęście nie mojego)

Jest sobie mąż i żona, posiadają samochód, zarejestrowany TYLKO na żonę (męża nie ma wpisanego w dowodzie).

Mąż postanawia go sprzedać, bez wiedzy i zgody żony (swojemu znajomemu), czy może to zrobić?

Umowa spisana żona - kupujący, podpis męża (samo nazwisko).

EDYTA: Dodam jeszcze że samochód kupiony w trakcie trwania małżeństwa czyli we wspólnocie majątkowej.

P.S.

Niby wiem jaka jest odpowiedź, ale chciałem się Was o to zapytać.

Napisano

Oczywiście, że może sprzedać (zwłaszcza jak na poprzedniej umowie jest jego charakter pisma) oink.gif

Problem w tym, że żona może unieważnić taka umowę (zgłosić przestępstwo i narobić bigosu). palacz.gif

Napisano

> art 270 kk

Nie jestem przekonany. Samochod nabyty w trakcie trwania malzenstwa bez rozdzielnosci malzenskiej jest wlasnoscia obydwojga malzonkow. Pytanie czy na umowe KS musial byc podpis zony, czy przekazanie jej polowy wartosci sprzedanego samochodu zalatwia temat?

Napisano

> Nie jestem przekonany.

ja też, z tym że do Twojej wersji

bo po co wtedy rejestracja na obojga małżonków? imho ten kto w dowodzie ten ma prawo sprzedać - krótka piłka

Napisano

> ja też, z tym że do Twojej wersji

> bo po co wtedy rejestracja na obojga małżonków?

IMO dwie osoby się wpisuje do DR, żeby: albo mieć zniżki w OC, albo żeby talie zniżki nabyć.

Napisano

> IMO dwie osoby się wpisuje do DR, żeby: albo mieć zniżki w OC, albo żeby talie zniżki nabyć.

to dziwne, bo na fabii, ktora jest tylko na mnie mam znizki zony wlasnie na podstawie aktu malzenstwa. PZU.

Napisano

> to dziwne, bo na fabii, ktora jest tylko na mnie mam znizki zony wlasnie na podstawie aktu

> malzenstwa. PZU.

Jakoś właśnie Twój przypadek jakiś dziwny mi się wydaje. Widać wszystko od ubezpieczyciela zależy.

ps. A swoją drogą, to jak sam zawieram polisę (mBank) to sam wpisuję % zniżki i prawdopodobnie nie jest to nigdzie weryfikowane.

Więc TEORETYCZNIE zawsze mogę wpisywać 60%.

Napisano

> ps. A swoją drogą, to jak sam zawieram polisę (mBank) to sam wpisuję % zniżki i prawdopodobnie nie

> jest to nigdzie weryfikowane.

> Więc TEORETYCZNIE zawsze mogę wpisywać 60%.

Przy ew. likwidacji szkody sprawdzą Twoją prawdomówność... zlosnik.gif

Napisano

> Przy ew. likwidacji szkody sprawdzą Twoją prawdomówność...

Dokłądnie i wtedy moze byc kaszana

Napisano

> Dokłądnie i wtedy moze byc kaszana

1. nikt niczego nie sprawdzal

2. jedyne co grozi, to doplata skladki zlosnik.gif

Napisano

> 1. nikt niczego nie sprawdzal

> 2. jedyne co grozi, to doplata skladki

Zebys sie nie przeliczyl. Tego nikt nie sprawdza ale jak przyjdzie do wyplaty to:

1) Mozesz uslyszec paragraf za falszywe dane

2) Ubezpieczenie jest niewazne z nieprawdziwymi danymi (ilosc % znizek)

....masz klopoty bo w ekstremalnej sytuacji moze sie okazac ze jezdziles bez ubezpieczenia

Napisano

> ....masz klopoty bo w ekstremalnej sytuacji moze sie okazac ze jezdziles bez ubezpieczenia

tez tak sadze

Napisano

> 2) Ubezpieczenie jest niewazne z nieprawdziwymi danymi (ilosc % znizek)

> ....masz klopoty bo w ekstremalnej sytuacji moze sie okazac ze jezdziles bez ubezpieczenia

Bzdura. Wystawiona polisa OC jest ważna niezależnie od tego. Gdyby można było to kwestionować to zakłady ubezpieczeń zapewne by to często robiły. Jest to ubezpieczenie obowiązkowe i rządzi się trochę innymi prawami.

Napisano

> Jakoś właśnie Twój przypadek jakiś dziwny mi się wydaje. Widać wszystko od ubezpieczyciela zależy.

Wcale nie jest dziwny. To standard - znizki przejmuje osoba w pierwszej linii pokrewienstwa, ale UWAGA - pokrewienstwo dla ubezpieczyciela nie jest tozsame z pokrewienstwem sadowym (w zanczeniu spadkow, darowizn itp). Inaczej mowiac znizki wspolmalzonka z automatu przejmuje drugi wspolmalzonek, ale nie przejmuje ich dziecko. Przerobione na przykladzie wlasnym i zony.

Napisano

> Bzdura. Wystawiona polisa OC jest ważna niezależnie od tego. Gdyby można było to kwestionować to

> zakłady ubezpieczeń zapewne by to często robiły. Jest to ubezpieczenie obowiązkowe i rządzi

> się trochę innymi prawami.

No to co powiesz na to, ze Powszchny Zlodziej Ubezpieczeniowy znajomemu narobil niezlego balaganu?

Znajomy mial szkode z jego winy w innym TU. Potrzebowal pilnie samochodu wiec praktycznie 2 dni pozniej juz mial kolejny samochod. Z OC poprzedniwgo wlasciciela zrezygnowal i wzial w PZU. Nie byl do konca uczciwy po wpisal ze ma 30% znizek w innym TU (ktore mial przed stluczka).

I tak go ubezpieczyli.

Po roku mial odnowienie polisy i dostal jeszcze kolejne 10% znizek.

Pech chial ze skaskowal ten kolejny samochod (tez z jego winy).

PZU:

1)Sprawdzilo deklarowane przez niego znizki w poprzednim TU (te ktore deklarowal poltora roku wczesniej)

2)OK mial znizki ale mial stluczke i wszystkie znizki stracil. Nie poinformowal o tym fakcie PZU.

3)PZU stwierdzilo ze zlozyl falszywe dane i sprawa poszla do sadu.

4)PZU anulowalo mu polise, mial wypadek i jest to przez sad potraktowane ze jakby jechal bez polisy i spowodowal wypadek (czytaj druga sprawa w sadzie)

//Aha, jest to czlowiek co tlucze po polsce grubo ponad przecietne przebiegi //

Napisano

> PZU:

> 1)Sprawdzilo deklarowane przez niego znizki w poprzednim TU (te ktore deklarowal poltora roku

> wczesniej)

> 2)OK mial znizki ale mial stluczke i wszystkie znizki stracil. Nie poinformowal o tym fakcie PZU.

> 3)PZU stwierdzilo ze zlozyl falszywe dane i sprawa poszla do sadu.

> 4)PZU anulowalo mu polise, mial wypadek i jest to przez sad potraktowane ze jakby jechal bez polisy

> i spowodowal wypadek (czytaj druga sprawa w sadzie)

Czy sprawa się już prawomocnie zakończyła? Osobiscie mam poważne wątpliwości czy może istnieć coś takiego jak "anulowanie polisy" - pracuję w firmie ubezpieczeniowej i nigdy o czymś takim nie słyszałem, można co najwyżej odmówić wypłaty świadczenia (co w przypadku OC też jest stricte regulowane ustawą).

Polecam lekturę

Napisano

> to dziwne, bo na fabii, ktora jest tylko na mnie mam znizki zony wlasnie na podstawie aktu

> malzenstwa. PZU.

u mnie, też w przypadku PZU, też na moje pytanie poinformowano mnie, że mam max zniżki (czyli takie jak żona) z tytułu bycia małzonkiem - auto wyłącznie na żone

Napisano

> u mnie, też w przypadku PZU, też na moje pytanie poinformowano mnie, że mam max zniżki (czyli takie

> jak żona) z tytułu bycia małzonkiem - auto wyłącznie na żone

To jest argument za wprowadzeniem związków gejowskich! Przecież partner też może mieć jakieś zniżki. zakrecony.gif

Napisano

> Nie jestem przekonany. Samochod nabyty w trakcie trwania malzenstwa bez rozdzielnosci malzenskiej

> jest wlasnoscia obydwojga malzonkow. Pytanie czy na umowe KS musial byc podpis zony, czy

> przekazanie jej polowy wartosci sprzedanego samochodu zalatwia temat?

Koledze się zmarło, a auto było na niego i żona nie mogła sprzedać bez sprawy spadkowej. Auto stało parę miesięcy, do czasu aż znalazła kupca co odważył się kupić i załatwić sprawę rajestracji na niego.

Napisano

> Czy sprawa się już prawomocnie zakończyła? Osobiscie mam poważne wątpliwości czy może istnieć coś

> takiego jak "anulowanie polisy" - pracuję w firmie ubezpieczeniowej i nigdy o czymś takim nie

> słyszałem, można co najwyżej odmówić wypłaty świadczenia (co w przypadku OC też jest stricte

> regulowane ustawą).

> Polecam lekturę

Sprawa jest w sądzie. Nieomiszkam powiadomic jak tylko bedzie mi wiadome cos wiecej

Napisano
  • Autor

> Koledze się zmarło, a auto było na niego i żona nie mogła sprzedać bez sprawy spadkowej. Auto stało

> parę miesięcy, do czasu aż znalazła kupca co odważył się kupić i załatwić sprawę rajestracji

> na niego.

Właśnie, w WK nikt tego nie sprawdza (bo nawet nie ma jak), jak klient ma wszystkie papiery to na siebie zarejestruje bez względu czyj podpis jest na umowie.

Mnie nie chodzi o samą rejestrację, a o to czy mąż ma prawo bez wiedzy żony sprzedać samochód zarejestrowany tylko na nią?

Napisano

> Mnie nie chodzi o samą rejestrację, a o to czy mąż ma prawo bez wiedzy żony sprzedać samochód

> zarejestrowany tylko na nią?

nie ma

Napisano
  • Autor

też mi się tak wydaje, ale przydała by się jakaś podstawa prawna.

żona była z tym u prawnika, a ten powiedział że mąż miał prawo tak sprzedać ten samochód... dziwne...

Napisano

> też mi się tak wydaje, ale przydała by się jakaś podstawa prawna.

> żona była z tym u prawnika, a ten powiedział że mąż miał prawo tak sprzedać ten samochód...

> dziwne...

jakby tak było to by ode mnie nie wymagali pisanej na kolanie umowy darowizny jak chciałem przyczepę na żonę przerejestrować

właściciel to właściciel a podstawa prawna zapewne jest w KC

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.