Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Będą zmiany przepisów dla cukrzykow i chorych na padaczke

Featured Replies

Napisano

zrodlo

Chorzy na cukrzycę, chcący kierować pojazdami, będą musieli m.in. przedstawić opinię diabetologa.

Osoby, u których w ciągu ostatnich dwóch lat stwierdzono atak padaczki, nie otrzymają prawa jazdy - zakładają nowe przepisy przygotowane przez Ministerstwo Zdrowia.

Projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie badań lekarskich kierowców i osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami został już skierowany do konsultacji społecznych. Nowelizacja reguluje m.in. sposób oceny stanu zdrowia osób chorych na cukrzycę oraz padaczkę, które posiadają prawo jazdy lub ubiegają się o ten dokument. Cukrzycy będą musieli przedstawiać opinię diabetologa, przeprowadzać kontrolne badania lekarskie, wykazywać świadomość ryzyka hipoglikemii i zagrożeń z nią związanych.

Konieczne będzie także regularne monitorowanie stężenia glukozy we krwi oraz udokumentowanie kontroli nad przebiegiem choroby przez lekarza prowadzącego.

Wprowadzony ma być również przepis, zgodnie z którym uprawniony lekarz, który stwierdził przypadek wystąpienia hipoglikemii bądź napadu padaczki lub jej podejrzenie, powinien o tym powiadomić organ wydający prawo jazdy w celu oceny predyspozycji chorego do kierowania pojazdami.

W projekcie określono wymagania dla przyjmujących leki przeciwpadaczkowe oraz dla tych, którzy odstawili leczenie. Bezwzględnym przeciwwskazaniem do kierowania pojazdami jest wystąpienie napadu padaczkowego w ciągu ostatnich dwóch lat choroby. Ponowne ubieganie się o prawo jazdy albo przedłużenie okresu jego ważności możliwe będzie po przedstawieniu opinii neurologicznej, potwierdzającej brak napadów padaczkowych w ciągu ostatnich 24 miesięcy.

Po tym okresie konieczne będą badania kontrolne co pół roku przez okres dwóch lat, następnie co rok przez kolejne trzy lata, a potem w zależności od wskazań lekarskich.

Osoby ubiegające się o uprawnienia do kierowania samochodem ciężarowym, autobusem lub tramwajem bądź o świadectwo kwalifikacji zawodowej, u których kiedykolwiek rozpoznano padaczkę nie mogą być uznane za zdolne do kierowania pojazdami.

Napisano

Ja bym jeszcze dolozyl obowiazkowe coroczne badania dla kierowcow powyzej 65r.z.

Napisano

> Ja bym jeszcze dolozyl obowiazkowe coroczne badania dla kierowcow powyzej 65r.z.

badania czego?

Napisano

I bardzo dobrze ok.gif Powinni się jeszcze wziąć za chorych psychicznie (np. depresja), bo ilość ludzi, prowadzących po antydepresantach (a nie wolno!) czy innych zamulaczach jest przerażająca crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym jeszcze dolozyl obowiazkowe coroczne badania dla kierowcow powyzej 65r.z.

Oki, ale niektore osoby duzo ponizej tego wieku powinny miec coroczne badania.

Napisano
  • Autor

> I bardzo dobrze Powinni się jeszcze wziąć za chorych psychicznie (np. depresja), bo ilość ludzi,

> prowadzących po antydepresantach (a nie wolno!) czy innych zamulaczach jest przerażająca

Dokladnie.

Miejmy nadzieje, ze ustawodawca nie zapomni o tym.

Napisano

> I bardzo dobrze Powinni się jeszcze wziąć za chorych psychicznie (np. depresja), bo ilość ludzi,

> prowadzących po antydepresantach (a nie wolno!) czy innych zamulaczach jest przerażająca

A co z małolatami? wiekszość ćpa, czyli są potencjalnym zagrożeniem. Podnieść wiek na prawko od 25 roku zycia. zlosnik.gif

Napisano

> Oki, ale niektore osoby duzo ponizej tego wieku powinny miec coroczne badania.

Nie przecze ok.gif

Napisano

> A co z małolatami? wiekszość ćpa, czyli są potencjalnym zagrożeniem. Podnieść wiek na prawko od 25

> roku zycia.

Za jazde po dragach sa sankcje za jazde w hiper/hipoglikemii nie a uwierz mi ,ze to nieciekawy stan (nie chodzi mi o karanie cukrzykow tylko o zmuszenie ich do odpowiedniego prowadzenia cukrzycy).

Napisano

> ale co roku?

Mysle ,ze mozna to stopniowac albo wprowadzic system podobnym do tego w USA ok.gif

Napisano
  • Autor

> Za jazde po dragach sa sankcje za jazde w hiper/hipoglikemii nie a uwierz mi ,ze to nieciekawy stan

> (nie chodzi mi o karanie cukrzykow tylko o zmuszenie ich do odpowiedniego prowadzenia

> cukrzycy).

IMHO - Bardziej zdradliwa jest hipoglikemia.

Napisano

> badania czego?

Blednika, wzroku , sluchu, ogolnej sprawnosci i refleksu.

Ostatnio widzialem staruszka ktory wysiadal z samochodu przez dobrych kilka minut i to przy pomocy wnuczki. Ciekawi mnie jak idzie mu np szybkie krecenie kierownica icon_rolleyes.gif

O osobach ktore maja np problemy z odwroceniem glowy przez ramie (czynnosc wymagana na niemieckim egzaminie PJ przy zmianie pasa i wlaczaniu sie do ruchu) nawet nie wspominam.

Nie oszukujmy sie, starsi ludzi moga byc o wiele mniej sprawni niz mlodzi. To bardzo czesto rzutuje na ich styl jazdy i mozliwosci za kolkiem.

Napisano

> IMHO - Bardziej zdradliwa jest hipoglikemia.

Uwierz mi ,ze "wytrenowany" cukrzyk dobrze wie na co ,moze sobie pozwolic.

Napisano
  • Autor

> Uwierz mi ,ze "wytrenowany" cukrzyk dobrze wie na co ,moze sobie pozwolic.

Dokladnie. Warunek taki, ze cukrzyca musi byc ustabilizowana, odpowiednia dieta, dawkowanie insuliny lub tabletek. Ale nawet "wytrenowanemu" tez zdarzaja sie wpadki.

Napisano

> Dokladnie. Warunek taki, ze cukrzyca musi byc ustabilizowana, odpowiednia dieta, dawkowanie

> insuliny lub tabletek. Ale nawet "wytrenowanemu" tez zdarzaja sie wpadki.

Bo niestety ludzie potrafia strasznie zaniedbac temat frown.gif

Napisano

> ale co roku?

masz rację, najlepiej po każdym wypadku śmiertelnym z udziałem w/w.

Niestety (a raczej "stety") - żyjemy coraz dłużej, ale w parze nie idzie zwykle sprawność człowieka.

W pewnym momencie trzeba umieć powiedzieć "pas", a że to trudna decyzja - wolę, żeby w pewnym momencie podjęło ją państwo.

Także za mnie.

Wbrew powszechnemu mniemaniu, szkodowość w grupie 60+ jest zatrważająca i przekracza szkodowość w grupie do 25 lat.

Napisano

> W pewnym momencie trzeba umieć powiedzieć "pas", a że to trudna decyzja - wolę, żeby w pewnym

> momencie podjęło ją państwo.

> Także za mnie.

Tak jak do niedawna w Szwecji, drewnianym młotem w głowe.

> Wbrew powszechnemu mniemaniu, szkodowość w grupie 60+ jest zatrważająca i przekracza szkodowość w

> grupie do 25 lat.

60+ hmmm tak to już ślepy i głuchy będę w wieku 60 lat pad.gif

Napisano

a co takiego dzieje sie z czlowiekiem w 65 roku zycia?

Napisano
  • Autor

> Bo niestety ludzie potrafia strasznie zaniedbac temat

Sami cukrzycy. Nie twierdze, ze wszyscy. Pojedyncze przypadki wiedzac, ze sa chorzy maja to gdzies delikatnie mowiac.

Ilu zyje w nieswiadomosci, ze jest chory, tego nie wie nikt.

Napisano

> a co takiego dzieje sie z czlowiekiem w 65 roku zycia?

Tajm iz tikin ałej .

Napisano

> Tak jak do niedawna w Szwecji, drewnianym młotem w głowe.

Cholera, jakbym słyszał swojego księdza...

Ale to nie w Szwecji, to w Holandii...

> 60+ hmmm tak to już ślepy i głuchy będę w wieku 60 lat

Yhm...

A ja jednak wolę, żeby ktoś podjął pewne decyzje za mnie.

Napisano

> A ja jednak wolę, żeby ktoś podjął pewne decyzje za mnie.

Mam rozumieć ,że te o podniesieniu wieku emerytalnego też ? biglaugh.gif

I nie kadź mi ,że nie jesteś zawodowym kierowcą. Skoro możesz wg. państwa wykonywać proste czynności nazywane pracą, to również możesz prowadzić samochód. Jest to niezbędne ,żeby dostać się do tej pracy. lizak.gif

Chciałem ci przypomnieć,że istnieją inne miejsca w tym kraju, które nie mają tak rozwiniętej komunikacji publicznej jak

"warszawka"

np. METRO facepalm.gif

Napisano

> 60+ hmmm tak to już ślepy i głuchy będę w wieku 60 lat

Może nie, ale nie będziesz miał świadomości, kiedy przyjdzie ten moment, że już pole widzenia nie to, nie ten refleks i sprawność.

Doskonale to widziałem u siebie w rodzinie - jeśli ktoś jeździ nie powodując nawet najdrobniejszej kolizji przez kilkadziesiąt lat, a w ciągu roku powoduje kilka głupich drobnych stłuczek (typu nie zauważył, że ktoś przed nim się zatrzymał, nie zmieścił się w miejsce parkingowe) to widać jak na dłoni, że coś z jego sprawnością jest nie tak.

Badania może przynajmniej go uświadomią, że trzeba już większej koncentracji na czynnościach, które jeszcze chwilę temu były automatyczne.

Napisano

tak, takie same jak i przed przystąpieniem na kurs czyli wydanie 100zl za papier i badanie , ktore i tak sie przejdzie.

Napisano

Pierdolisz jak potłuczony. Nie masz bladego pojęcia o działaniu antydepresantów.

Napisano

Znajomy prawnik twierdzi, że odstraszająco działa nie surowość kary za złamanie prawa, ale jej nieuchronność. Co z tego, że ciągle ktoś miesza w przepisach skoro nadal ilość osób złapanych na jeździe po pijaku jest zatrważająca. A spory procent tych, którym zabrano za to prawko jeździ sobie dalej. IMO te zmiany to kolejna próba zaglądania ludziom do kieszeni.

Napisano

to trudna decyzja - wolę, żeby w pewnym

> momencie podjęło ją państwo.

> Także za mnie.

Nikt nie podejmie tej decyzji za Ciebie, co może państwo, nie wprowadzi zakazu jazdy po 70 roku życia (choć to nie byłoby głupie hmm.gif)

Jak wprowadzi ktoś badania obowiązkowe co rok to zapełni kieszeń lekarzowi wink.gif bo jak ktoś będzie chiał jeździć to zapłaci...

A na starość może być jak z pijanym można Ci wmawiać , żeś piajny ale ty wiesz swoje wink.gif

Z najbliższych teściu ok 76lat od ponad 15 lat nie jeździ choć zdrowie w tej chwili ma do pozazdroszczenia w swoim wieku (np. wszystkie swoje zęby icon_eek.gif)

Stwierdził, ze ruch coraz wiekszy (15 lat temu icon_eek.gif) i nie warto, choć jakby zaszła konieczność wsiadłby za kółko bo traktorem pomyka po drodze krajowej do większej miejscowiści (ok 5km)

Napisano

> Cholera, jakbym słyszał swojego księdza...

Daj na tace zlosnik.gif

> Ale to nie w Szwecji, to w Holandii...

hmmm.słyszałem, że w Szwecji

> Yhm...

> A ja jednak wolę, żeby ktoś podjął pewne decyzje za mnie.

Oby eutanazji na życzenie rodziny nie wprowadzili.

Napisano

> Z najbliższych teściu ok 76lat od ponad 15 lat nie jeździ choć zdrowie w tej chwili ma do

> pozazdroszczenia w swoim wieku (np. wszystkie swoje zęby )

Ojciec mojego wujasa, gość po 80-tce nadal jeździ samochodem, co prawda nikt z nim nie chce jeździć, ale taki gość wg. mnie powinien byc przebadany, a nie 65-cio latek

> Stwierdził, ze ruch coraz wiekszy (15 lat temu ) i nie warto, choć jakby zaszła konieczność

> wsiadłby za kółko bo traktorem pomyka po drodze krajowej do większej miejscowiści (ok 5km)

Ale to jego decyzja, nikt go nie ubezwłasnowolnił i na śmietnik żaden młodzieniaszek nie wyrzucił

Napisano

> Ojciec mojego wujasa, gość po 80-tce nadal jeździ samochodem, co prawda nikt z nim nie chce

> jeździć, ale taki gość wg. mnie powinien byc przebadany, a nie 65-cio latek

Uwierz mi ,ze wielu 65cio latkow potrafi byc zaniedbanych jak ludzie po 90tce , poza tym jest to granica wieku emerytalnego czyli wielu idzie na emeryture i zaczyna dziadziec z braku pracy frown.gif

Napisano

> Uwierz mi ,ze wielu 65cio latkow potrafi byc zaniedbanych jak ludzie po 90tce , poza tym jest to

> granica wieku emerytalnego czyli wielu idzie na emeryture i zaczyna dziadziec z braku pracy

OK, jakieś badania byc powinny, ale nie tylko lekarskie, gdzie dasz w łapę i masz papier.

Lekarz powinien orzec zdolność, a wtedy testy psychofizyczne w ośrodku przed komisją

Ale zacznijmy najpierw od podniesienia wieku uzyskania PR i badaniach psychiatrycznych zlosnik.gif

Napisano

Hej! A może w ogóle wycofać uprawnienia wszystkim, którzy mają jakieś dysfuncje - brak kończyny, choroba psychiczna, wada wzroku, słuchu lub cokolwiek innego.

A skoro brak PJ oznacza utratę możliwości zarabiania oraz normalnego funkcjonowania - bo jakoś trzeba te zakupy przywieźć, czy zawieźć dziecko do przedszkola itede to dajmy im słuszną rentę niech wożą się taksówkami. 270751858-jezyk.gif

Skoro niektórzy są tak chętni do zabierania ludziom uprawnień niech zaproponują coś w zamian, bo chętnych do spychania ludzi na społeczny śmietnik nie brakuje.

Napisano

> OK, jakieś badania byc powinny, ale nie tylko lekarskie, gdzie dasz w łapę i masz papier.

Zgadzam sie przydalaby sie jakies badania psychomotoryczne waytogo.gif

Napisano

Pierwsze co należy zrobić, wprowadzić zakaz jazdy osobom do 25 roku po godz. 22 od piątku do niedzieli zlosnik.gif

Napisano

> Pierwsze co należy zrobić, wprowadzić zakaz jazdy osobom do 25 roku po godz. 22 od piątku do

> niedzieli

I odblokowanie możliwości pisania na ak po stosownym badaniu lekarskim za opłatą. zlosnik.gif

Napisano

> to trudna decyzja - wolę, żeby w pewnym

> Nikt nie podejmie tej decyzji za Ciebie, co może państwo, nie wprowadzi zakazu jazdy po 70 roku

> życia (choć to nie byłoby głupie )

Nie chodzi o zakaz jazdy powyżej x-roku życia, tylko właśnie o obowiązkowe badania.

Pewnego dnia może się okazać, że "sory winnetou" i lekarz-orzecznik powie, że "se ne da" i w ten sposób przekażę lejce w depozyt.

> Jak wprowadzi ktoś badania obowiązkowe co rok to zapełni kieszeń lekarzowi bo jak ktoś będzie

> chiał jeździć to zapłaci...

I tu jest drugi pkt - trzeba wprowadzić sensowne badania, bo na dziś to fikcja.

Napisano

> Ojciec mojego wujasa, gość po 80-tce nadal jeździ samochodem, co prawda nikt z nim nie chce

> jeździć, ale taki gość wg. mnie powinien byc przebadany, a nie 65-cio latek

A 66-latek ?

A 67,5 -latek ?

Jedni na zdrowiu podupadają szybciej, inni wolniej - nie da się wdrożyć oddzielnego przepisu dla każdego.

Zresztą - jeśli masz np 65 lat i jesteś w świetnym zdrowiu, to takie badanie to formalność, prawda ?

> Ale to jego decyzja, nikt go nie ubezwłasnowolnił i na śmietnik żaden młodzieniaszek nie wyrzucił

Zupełnie nie obczajasz idei takich badań i jedziesz populizmem.

Może wycieczka pod krzyż ?

Napisano

> Mam rozumieć ,że te o podniesieniu wieku emerytalnego też ?

Jeśli schodzimy na temat polityki, to tak, jestem jak najbardziej za tym.

Choćby widząc to, że w wielu firmach wysyła się na emeryturę ludzi, którzy z chęcią jeszcze parę lat by przepracowali i nie jest to bynajmniej ponad ich siły.

No ale "wiek ma, to niech spada".

> I nie kadź mi ,że nie jesteś zawodowym kierowcą. Skoro możesz wg. państwa wykonywać proste

> czynności nazywane pracą, to również możesz prowadzić samochód. Jest to niezbędne ,żeby dostać

> się do tej pracy.

Ale przyjacielu, wskaż mi proszę, gdzie ja napisałem, że "zabierać ludziom starszym PJ" ?!

Palcem proszę.

Ja napisałem, że ZABIERAĆ UPRAWNIENIA LUDZIOM NIEZDOLNYM DO BEZPIECZNEJ JAZDY.

I sorkens, ale argument "bo dziadunio jeździ pomalińku" to nie argument.

> Chciałem ci przypomnieć,że istnieją inne miejsca w tym kraju, które nie mają tak rozwiniętej

> komunikacji publicznej jak

> "warszawka"

> np. METRO

Aha.

No tak, zapomniałem "bo ja mam dzieci do wożenia do przedszkola".

Napisano

> Skoro niektórzy są tak chętni do zabierania ludziom uprawnień niech zaproponują coś w zamian, bo

> chętnych do spychania ludzi na społeczny śmietnik nie brakuje.

Widze ,ze piszesz ,zeby pisac i slabo ogarniasz temat...

Czekam na twoj postulat pt. "PRAWO JAZDY DLA NIEWIDOMYCH".

Napisano

> Ja napisałem, że ZABIERAĆ UPRAWNIENIA LUDZIOM NIEZDOLNYM DO BEZPIECZNEJ JAZDY.

ok.gif

A takie badania i np. pogarszające się wyniki mogą uświadomić delikwenta, że co prawda jeszcze jeździć może, ale powinien to robić z większą uwagą, ewentualnie jakoś o siebie zadbać.

> No tak, zapomniałem "bo ja mam dzieci do wożenia do przedszkola".

W wieku 65+ to już rzadko kto ma dzieci w wieku przedszkolnym smile.gif

Napisano

> Pierdolisz jak potłuczony. Nie masz bladego pojęcia o działaniu antydepresantów.

Większość antydepresantów (zwłaszcza popularny Venlafaxinum pod różnymi postaciami) absolutnie wyklucza prowadzenie pojazdów mechanicznych. Przeczytaj ulotkę smirk.gif

Napisano

Dziękujemy Przeklinakowi na jakiś czas. banned.gif

mar00ha

Napisano

> Jeśli schodzimy na temat polityki, to tak, jestem jak najbardziej za tym.

> Choćby widząc to, że w wielu firmach wysyła się na emeryturę ludzi, którzy z chęcią jeszcze parę

> lat by przepracowali i nie jest to bynajmniej ponad ich siły.

> No ale "wiek ma, to niech spada".

Nie wiem jak w Polsce, ale w UE od kilku lat jest to nielegalne.

Po przekroczeniu wieku emerytalnego pracodawca nie ma prawa wysłać pracownika na emeryturę, natomiast nie może mu tego odmówić, jeżeli pracownik sobie zażyczy.

Napisano

> W wieku 65+ to już rzadko kto ma dzieci w wieku przedszkolnym

Ale bardzo często ma wnuczki.

Napisano

> Zupełnie nie obczajasz idei takich badań i jedziesz populizmem.

> Może wycieczka pod krzyż ?

Obczajam, bardziej niż Ci się wydaje.

Boje sie tylko jednego, ze ten przepis będzie kolejnym tworzącym patologię i jak to życie pokaże, będzie więcej osób pokrzywdzonych niż zadowolonych.

Nie wydaje mi się, aby panstwo musiało, aż w ten sposób ograniczac swobodę obywateli.

Ok zróbmy jak USA, gdzie dziadek z babcia jeżdżą tylko określonymi trasami do sklepu i apteki, mając ogranicznik prędkości i co ważne niech ten przepis nie będzie kolejnym nie do wyegzekwowania.

p.s. obrońców krzyża mam w d... nie mój ból grinser006.gif

Napisano

> Obczajam, bardziej niż Ci się wydaje.

> Boje sie tylko jednego, ze ten przepis będzie kolejnym tworzącym patologię i jak to życie pokaże,

> będzie więcej osób pokrzywdzonych niż zadowolonych.

Obstawiam dolary p-ko orzechom, że NIKT nie będzie zadowolony w sytuacji, gdy lekarz-orzecznik poinformuje, że "panie Kowalski, przykro mi, ale koniec jazdy".

Tylko wiesz - po prostu w pewnym momencie TRZEBA powiedzieć "pas" ze względu na bezpieczeństwo swoje i innych.

> Nie wydaje mi się, aby panstwo musiało, aż w ten sposób ograniczac swobodę obywateli.

Można też pozwolić, żeby obywatele biegali po ulicach z kałachami - w końcu jak swoboda to swoboda.

> Ok zróbmy jak USA, gdzie dziadek z babcia jeżdżą tylko określonymi trasami do sklepu i apteki,

> mając ogranicznik prędkości i co ważne niech ten przepis nie będzie kolejnym nie do

> wyegzekwowania.

Co Ty za bzdety opowiadasz ?

Masz jakiekolwiek potwierdzenia swoich opowieści?

I znowu zajechało popuilizmem "dziadunio do apteki nie dojedzie i UMRZEEEEE...".

> p.s. obrońców krzyża mam w d... nie mój ból

Taaaa...

Napisano

> W wieku 65+ to już rzadko kto ma dzieci w wieku przedszkolnym

Ale wciąż jest to uniwersalny argument, kasujący WSZELKIE kontrargumenty.

"Masz .... dzieci?!" - i interlokutor ugotowany.

Tu mamy z kolei uniwersalny argument "bo dziadek do apteki nie dojedzie".

Napisano

> Dziękujemy Przeklinakowi na jakiś czas.

> mar00ha

może antydepresanty nie zadziałały...

Trzeba zrozumieć człowieka...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.