Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło czy koło dumasowe? 1.9 JTD 105

Featured Replies

Napisano

Hejka wink.gif Autko Brava JTD 105. Nalatane 243 tysiące ( sprawdzone zgadza się). Pytanie : dwumasa czy sprzęgło ? wink.gif Otóż auto zachowuje się przy ruszaniu jak kangur. Poszarpuje mocno. Nie da się ruszyć żeby koła zamieliły zlosnik.gif Biegi przełączają się w miarę dobrze (muszę sprawdzić jeszcze stan oleju w skrzyni). Przy zmianie biegu po zapięciu biegu słychać takie metaliczne puk puk.. . Po gwałtownym odjęciu gazu słychać też jak by takie uderzenie metaliczne. Wysprzęglik odpowietrzony trochę się poprawiło. Jak zdiagnozować czy to koło dwumasowe czy sprzęgło są jakieś sposoby? Miłego piątkowego wieczoru wink.gif

Napisano

ja mam 244 i tyz sprzeglo do wymiany zlosnik.gif zgrzyta 1 i R i na adin tez kangurka malego robi zlosnik.gif

Napisano

> Poszarpuje mocno. Przy zmianie biegu po zapięciu biegu słychać takie metaliczne puk puk..

> Po gwałtownym odjęciu gazu słychać też jak by takie uderzenie metaliczne.

Objawy dźwiękowe jak i ruchowe wskazują zdecydowanie na zbyt duży luz na kole dwumasowym , ale wcale bym się nie zdziwił jakby sprzęgło w tej sytuacji też było w kiepskiej kondycji smirk.gif

Napisano

u mnie sprzęgło i dwumas nowe (VALEO) przebieg 234 000km a i tak przy ruszaniu czasami szarpie... ale stuki metaliczne to ewidentnie dwumas - słychać go nawet na wolnych obrotach jak się dobrze wsłuchać...

Napisano
  • Autor

> Jak przy gaszeniu silnika puka to dwumasa

Przy gaszeniu silnika nie puka smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wyjąć skrzynie

Co po wyjęciu skrzyni? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie sprzęgło i dwumas nowe (VALEO) przebieg 234 000km a i tak przy ruszaniu czasami szarpie...

> ale stuki metaliczne to ewidentnie dwumas - słychać go nawet na wolnych obrotach jak się

> dobrze wsłuchać...

to teraz pytanie dlaczego szarpie skoro dwumas i sprzęgło nowe? hmm.gif

Napisano

> Co po wyjęciu skrzyni?

zobaczyć co jest do wymiany i wymienić zużyte elementy

Napisano
  • Autor

> zobaczyć co jest do wymiany i wymienić zużyte elementy

No dobra ale jak rozpoznać zużycie koła dwumasowego ? Nie widziałem nigdy koła dwumasowego na oczy wink.gif A takie regenerowane dwumasy są coś warte? hmm.gif

Napisano

> No dobra ale jak rozpoznać zużycie koła dwumasowego ? Nie widziałem nigdy koła dwumasowego na oczy

> A takie regenerowane dwumasy są coś warte?

przeszukaj AK było pokazywane wielokrotnie a jak nie to google.

Nie wiem nie montuję regenerowanych

Napisano

> No dobra ale jak rozpoznać zużycie koła dwumasowego ? Nie widziałem nigdy koła dwumasowego na oczy

jak wyjmiesz koło na stół to będzie sie ruszalo na lewo i prawo - jesli luz jest zbyt duzy i przy maksymalnych wychyleniach slychac stuki to dwumas sie konczy...

Napisano

> A takie regenerowane dwumasy są coś warte?

Jak kupiłem nowy dwumas to mogłem go obracać (lewo/prawo) zaledwie na kilka milimetrów. Przy starym kilka cm biglaugh.gif

Wymieniałem jednocześnie sprzęgło i koło. Przy ruszaniu z miejsca jest teraz zdecydowanie lepiej.

Napisano

> Wymieniałem jednocześnie sprzęgło i koło. Przy ruszaniu z miejsca jest teraz zdecydowanie lepiej.

(...) ale nie idealnie...

wydaje mi się że trzeba też poduchy powymieniać żeby było OK.

Napisano

> (...) ale nie idealnie...

> wydaje mi się że trzeba też poduchy powymieniać żeby było OK.

Dwie wymieniłem (akurat te najdroższe wink.gif). Poprawiło to co nieco, jest mniej drgań, ale nie jest idealnie.

Nie wiem - musiałbym się przejechać innym BBMem z JTD pod maską, bo nie mam do czego porównywać.

Napisano

ja przy podobnych objawach wymieniłem sprzegło i dwumas a okazało się że poduchy silnika i skrzyni biegów są pourywane - mam tylko żal do mechanika że nie sprawdził wcześniej , bo dwumas był jeszcze w niezłym stanie ..

Napisano

> ja przy podobnych objawach wymieniłem sprzegło i dwumas a okazało się że poduchy silnika i skrzyni

> biegów są pourywane - mam tylko żal do mechanika że nie sprawdził wcześniej , bo dwumas był

> jeszcze w niezłym stanie ..

Poduszki lepiej zawsze sprawdzić najpierw. Było o tym na forum już. Tańsza opcja wink.gif

No u mnie poduszki i dwumas nie były w najlepszym stanie.

Poduszki co prawda nie były pourywane, ale sztywności nie miały za grosz.

Napisano

> Poduszki lepiej zawsze sprawdzić najpierw. Było o tym na forum już. Tańsza opcja

> No u mnie poduszki i dwumas nie były w najlepszym stanie.

> Poduszki co prawda nie były pourywane, ale sztywności nie miały za grosz.

A ile taka tańsza opcja stoi - komplet? Mam podobne objawy, szarpanie przy ruszaniu, pzebieg 224 tyś, sprzęgło wymienione przy 210 tyś. Ostatnio robiłem przegląd w ASO i "mistrzu" stwierdził, że przy takim przebiegu to szarpanie już będzie i tyle, ale mnie się to nic a nic nie podoba. Również jak jadę pod ostrą górkę na I biegu to autem szarpie dość dość.

Napisano

> A ile taka tańsza opcja stoi - komplet? Mam podobne objawy, szarpanie przy ruszaniu, pzebieg 224

Wymieniałem dwie poduszki - pod skrzynią i tą z okolic rozrządu.

Ceny około: 115zł i 270zł

Dwie pozostałe kosztują po około 80 zł.

Tutaj na dole masz zdjęcie poglądowe poduszek.

Napisano

> Wymieniałem dwie poduszki - pod skrzynią i tą z okolic rozrządu.

> Ceny około: 115zł i 270zł

> Dwie pozostałe kosztują po około 80 zł.

> Tutaj na dole masz zdjęcie poglądowe poduszek.

A kupione nówki sztuki czy z używki z Alledrogo? Z Twojego linka cena poduszki silnika to 248 złotych, czy to ta o której pisałeś że coś koło 270 kosztuje??

Napisano

> A kupione nówki sztuki czy z używki z Alledrogo? Z Twojego linka cena poduszki silnika to 248

> złotych, czy to ta o której pisałeś że coś koło 270 kosztuje??

Oczywiście nowe. Dolicz przesyłkę i wyjdzie podobnie.

Tą od skrzyni kupowałem w sklepie (115zł), a drugą w ASO (wyszło 301zł). Na przesyłkę z allegro nie miałem czasu.

Co ciekawe - za zamiennik w ASO wychodziło coś koło 400zł waytogo.gif Więc wziąłem oryginał.

Ogólnie cena ze sklepu była podobna do tej z ASO (też około 300 zł).

Nowa poduszka z ASO była co najmniej o 1kg lżejsza od starej crazy.gif Ale pasowała. Trzeba uważać na śruby. W jednej gwint się ukręcił, a druga wcale nie chciała wyjść z poduszki. Więc było cięcie....

Napisano

> Oczywiście nowe. Dolicz przesyłkę i wyjdzie podobnie.

> Tą od skrzyni kupowałem w sklepie (115zł), a drugą w ASO (wyszło 301zł). Na przesyłkę z allegro nie

> miałem czasu.

> Co ciekawe - za zamiennik w ASO wychodziło coś koło 400zł Więc wziąłem oryginał.

> Ogólnie cena ze sklepu była podobna do tej z ASO.

> Nowa poduszka z ASO była co najmniej o 1kg lżejsza od starej Ale pasowała. Trzeba uważać na

> śruby. W jednej gwint się ukręcił, a druga wcale nie chciała wyjść z poduszki. Więc było

> cięcie....

dzięki, chyba też wymienię te poduchy. Ja mam Bravę jtd100 cf3 z 2001 r - wersja sprowadzona z Francji co zdaje się że i przebieg w ECU zapisuje. Do 200000 praktycznie bezawaryjna (nie licząc przyczyn jatrogennych czyli mechaników i ich inwencji) po 200000 wymieniłem zestaw naprawczy obie strony tył, sprzęgło, a teraz dwumas od koła paska klinowego czy jakoś tak. Ale przy zapalaniu strasznie huśta autem i przy ruszaniu takie szarpanie jest. W ASO stwierdzili, że dwumas jest ok. więc może te poduchy jednak... Ty zdaje się, że jesteś z Wrocka. Ja mam rodzinę w tym pieknym mieście - jak kiedyś podjadę to możemy się umówić i porównamy Bravencje.

Napisano

> W ASO stwierdzili,

> że dwumas jest ok. więc może te poduchy jednak... Ty zdaje się, że jesteś z Wrocka. Ja mam

> rodzinę w tym pieknym mieście - jak kiedyś podjadę to możemy się umówić i porównamy Bravencje.

Spoko smile.gif

Co do dwumasu to ciekawe jak go sprawdzili. No chyba, że przy zmianie sprzęgła.

Ja mam co prawda przebieg trochę większy, ale poduszki u Ciebie pewnie też mają już spory udział w tych drganiach.

Napisano

> Spoko

> Co do dwumasu to ciekawe jak go sprawdzili. No chyba, że przy zmianie sprzęgła.

>

Też się nad tym zastanawiałem bo sprzęgło zmieniałem gdzie indziej hehe.gif no nic, zobacze jak będzie po wymianie poduch. jeszcze raz dzięki serdeczne!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.