Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skoda Octavia II 2.0 TDI niespodziewany pad

Featured Replies

Napisano

Przepraszam, że na głównym, a nie u skodziarzy, ale zależy mi na szybkiej odpowiedzi - tam za mały ruch, a poza tym może odpowiedź zna posiadacz innej marki.

Auto hulało aż miło - o 19 zajechałem do kolegi pod dom, zgasiłem zamknąłem i poszedłem się gościć. Wieczór zimny i wilgotny, ale bez deszczu.

W aucie aku 5 letni - od nowości, nosiłem się z zamiarem wymiany (choć jeszcze nie było żadnych złych objawów).

O 22.30 wsiadłem, przekręciłem kluczyk - zapaliły się wszystkie kontrolki na desce które być powinny, ale przekręciłem w pozycję rozrusznika - coś stukło - hukło delikatnie, z przodu jakby po prawej i w aucie nastała ciemność. Pulsował jedynie wyświetlacz FIS na desce ( świecił raz jaśniej raz ciemniej) i coś rytmicznie tykało w skrzynce bezpieczników po lewej stronie koło nóg kierowcy. Żadnych smrodów, dymu, iskier i innych dodatkowych efektów. Zdjąłem klemę, odczekałem chwilę i założyłem znowu.

W środku światełko świeciło, ale słabiej niż normalnie, kontrolki po kluczyku zapaliły się na desce, ale nie wszystkie ( w tej chwili nie pamiętam, których zabrakło), jak przekręciłem na rozrusznik, wszystko zgasło, ale już nie pykało. Zdjąłem klemę, założyłem ponownie po dłuższej chwili, światełko świeciło się normalnie, kontrolki na desce też, ale po przekręceniu w zapłon znowu ciemność.

Pytanie: padł aku, zwarcie w rozruszniku czy jeszcze coś gorszego? Pojawić się jutro przy aucie z nowym aku, czy lepiej na trok i do mechanika, żeby podanie nowego, zdrowego prądu czegoś bardziej nie uszkodziło?

Napisano

Jak mi tak cykło/pykło podczas próby uruchomienia to był koniec aku, zwarły się cele

Napisano

> Przepraszam, że na głównym, a nie u skodziarzy, ale zależy mi na szybkiej odpowiedzi - tam za mały

> ruch, a poza tym może odpowiedź zna posiadacz innej marki.

> Auto hulało aż miło - o 19 zajechałem do kolegi pod dom, zgasiłem zamknąłem i poszedłem się gościć.

> Wieczór zimny i wilgotny, ale bez deszczu.

> W aucie aku 5 letni - od nowości, nosiłem się z zamiarem wymiany (choć jeszcze nie było żadnych

> złych objawów).

> O 22.30 wsiadłem, przekręciłem kluczyk - zapaliły się wszystkie kontrolki na desce które być

> powinny, ale przekręciłem w pozycję rozrusznika - coś stukło - hukło delikatnie, z przodu

> jakby po prawej i w aucie nastała ciemność. Pulsował jedynie wyświetlacz FIS na desce (

> świecił raz jaśniej raz ciemniej) i coś rytmicznie tykało w skrzynce bezpieczników po lewej

> stronie koło nóg kierowcy. Żadnych smrodów, dymu, iskier i innych dodatkowych efektów. Zdjąłem

> klemę, odczekałem chwilę i założyłem znowu.

> W środku światełko świeciło, ale słabiej niż normalnie, kontrolki po kluczyku zapaliły się na

> desce, ale nie wszystkie ( w tej chwili nie pamiętam, których zabrakło), jak przekręciłem na

> rozrusznik, wszystko zgasło, ale już nie pykało. Zdjąłem klemę, założyłem ponownie po dłuższej

> chwili, światełko świeciło się normalnie, kontrolki na desce też, ale po przekręceniu w zapłon

> znowu ciemność.

> Pytanie: padł aku, zwarcie w rozruszniku czy jeszcze coś gorszego? Pojawić się jutro przy aucie z

> nowym aku, czy lepiej na trok i do mechanika, żeby podanie nowego, zdrowego prądu czegoś

> bardziej nie uszkodziło?

sprawdź miernikiem napiecie na akumulatorze. Jeżeli jest niskie - ok. 11V to odpal od drugiego auta i zobacz jakie jest ładowanie aku. Jeżeli prawidłowe tzn. pow. 13.3 V, to aku do wymiany.

Napisano

> Jak mi tak cykło/pykło podczas próby uruchomienia to był koniec aku, zwarły się cele

Miałem to samo z 3 letnim aku. Auto zapaliło pod domem, pojechałem do centrum do sklepu. Wróciłem po 15 minutach i już nie zapaliło - objawy jak w opisane w wątku.

.

Napisano

U mnie w identyczny sposób rok temu zakończył swój żywot akumulator - nastąpiło zwarcie cel... Tak, jak koledzy piszą, można spróbować sprawdzić napięcie, ale ja bym od razu spróbował odpalić auto "na kable".

Napisano

> U mnie w identyczny sposób rok temu zakończył swój żywot akumulator - nastąpiło zwarcie cel... Tak,

> jak koledzy piszą, można spróbować sprawdzić napięcie, ale ja bym od razu spróbował odpalić

> auto "na kable".

Miałem identycznie - zwarcie w aku a objawy bardzo zbliżone

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim. W takim razie rano spróbuję przełożyć aku z innego auta i odpalić. Mam nadzieję, że na tym się skończy...

Napisano

> Dzięki wszystkim. W takim razie rano spróbuję przełożyć aku z innego auta i odpalić. Mam nadzieję,

> że na tym się skończy...

Najpierw zmierz napięcie!!!

Napisano

aku

z awari stawiam na : licznik/predkosciomierz grinser006.gif miałem kiedys awarie i objawy były takie same grinser006.gif

Napisano

> aku

> z awari stawiam na : licznik/predkosciomierz miałem kiedys awarie i objawy były takie same

Nie musi być awaria.

Jak u mnie ostatnio padł w Seicento alternator, to robił takie piękne zwarcie że chyba nawet we Fiacie nie wiedza jakie rzeczy potrafi wyświetlić głupi licznik kilometrów w tym aucie zlosnik.gif

Objawy były też takie same. Auto nie kręciło, na liczniku pojawiały się dziwne napisy i zapalały wszystkie kontrolki losowo. Nie paliło się światełko, a wycieraczki chodziły jakby ich silniczek zalać smołą sick.gif

Napisano
  • Autor

Auto naprawione i bangla smile.gif

Stary aku po podłączeniu miernika pokazywał 12,54 V, ale po włączeniu samych postojówek na mierniku pokazało się 5,3V - jednym słowem prawidłowe napięcie podawał tylko bez obciążenia.

Bateria oryginalna marki Acuma z 2005 r. - więc jej prawo było się skończyć.

Po założeniu nowego aku marki Banner (350zł) autko chodzi jak dawniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.