Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zalety i wady common rail

Featured Replies

Napisano

Proszę mi łopatologicznie wytłumaczyć, dlaczego warto/ nie warto wybierać silnika z CR.

Czy jak się coś sypnie, to naprawa jest kosmicznie droga (a w każdym razie droższa niż przy standardowej pompie wtryskowej)?

Czy łatwiej podrasować zwykłego turbodiesla czy z CR?

Napisano

Warto czy nie, w nowych raczej wyboru specjalnego nie ma zlosnik.gif Naprawy droższe bo i technologia wykonania jakby inna - cuda piezoelektrycze we wtryskach pozwalające na wielokotny wtrysk paliwa w czasie jednego suwu co raczej niewykonalne jest przy klasycznym wykonaniu, ciśnienia większe...

Napisano
  • Autor

> Warto czy nie, w nowych raczej wyboru specjalnego nie ma

No ja wybór akurat mam, dlatego się pytam

Napisano

cicho prawie jak w benzynie. nie ma żadnego porównania z pompowtryskiem

Napisano

> cicho prawie jak w benzynie. nie ma żadnego porównania z pompowtryskiem

Chyba dam Ci sie przejechac moim CRDI... Albo nie - mam lepszy koncept - zamien sie prosze w ciemno na auta, wierzac, ze CR sprawia automatycznie, ze silnik jest cichy zeby.GIF

Napisano

> Chyba dam Ci sie przejechac moim CRDI... Albo nie - mam lepszy koncept - zamien sie prosze w

> ciemno na auta, wierzac, ze CR sprawia automatycznie, ze silnik jest cichy

Kolega pytał o CR a nie o podróby. zakrecony.gif

Mam już trzeciego CR ,obecnie 2 w uzytkowaniu. Tylko 1,4 HDI na wtrysku Siemensa wali focha zimą . Ale to przez brak pompy elektrycznej w zbiorniku. Pompa wysokiego ciśnienia przy -20*C nie bardo daje radę zasysać paliwo. No nie wiem jak te najnowsze z piezowtryskami ale pewnie paliwo odgrywa najważniejszą rolę.

Napisano

> Kolega pytał o CR a nie o podróby.

Zdefiniuj w takim razie "prawdziwe" CR 270751858-jezyk.gif

CRDI to Common Rail pelna geba - wtryski od Bosha, czyli tak samo jak w JTD 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Zdefiniuj w takim razie "prawdziwe" CR

> CRDI to Common Rail pelna geba - wtryski od Bosha, czyli tak samo jak w JTD

Prawie jak JTD ale to prawie robi różnicę. zakrecony.gif

Dobra żartowałem, ale widocznie jest jakieś cóś (moze soft), że te silniki nie cieszą się dobrą opinią.

Napisano

> cicho prawie jak w benzynie . nie ma żadnego porównania z pompowtryskiem

hehe.gif no maja ludzie fantazje

Napisano

> Kolega pytał o CR a nie o podróby.

> Mam już trzeciego CR ,obecnie 2 w uzytkowaniu. Tylko 1,4 HDI na wtrysku Siemensa wali focha zimą .

> Ale to przez brak pompy elektrycznej w zbiorniku. Pompa wysokiego ciśnienia przy -20*C nie

> bardo daje radę zasysać paliwo.

super ten CR ze zima sa klopoty hehe.gif pozazdroscic w takim razie tym co maja normalne diesle ok.gif

Napisano

> super ten CR ze zima sa klopoty pozazdroscic w takim razie tym co maja normalne diesle

Mam drugi samochód z CR i w żadnym nie miałem kłopotów w zimie. Co do głośności to zależy chyba od wytłumienia silnika i komory. W Marei JTD był dosyc głośny ale w lacettim miałem parę pytań podczas jazdy od pasażerów: to diesel czy benzyna.

W Lacettim miska olejowa jest wytłumiona od zewnątrz plastikową osłoną oprócz normalnej osłony dołu silnika a od góry standardowa plastikowa czapa i muszę przyznac, że jest cicho jak na diesla.

Napisano

Jeśli masz wybór, to nie bierz CRa - mówię to po 2,5 latach jazdy autem z CRem pod maską. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz wybór, to nie bierz CRa - mówię to po 2,5 latach jazdy autem z CRem pod maską.

Dlaczego?

Napisano

> Dlaczego?

Ten w wykonaniu Fiata (wtryskiwacze Bosch'a) wcale nie jest cichszy, nie ma lepszej kultury pracy w porównaniu do np. pompowtryskiwaczy VW. waytogo.gif

O kosztach naprawy i większej wrażliwości na jakość paliwa chyba nie trzeba pisać...

Napisano

> no maja ludzie fantazje

wybacz chlopakowi - wsiadl po raz pierwszy do diesla, na dodatek toyoty i jest zachwycony zlosnik.gif

CR mówię NIE z uwagi na fakt że w większosci sieje na CB zlosnik.gif

pomijam fakt że jestem uprzedzony do diesli

Napisano

> Prawie jak JTD ale to prawie robi różnicę.

> Dobra żartowałem, ale widocznie jest jakieś cóś (moze soft), że te silniki nie cieszą się dobrą

> opinią.

Crdi nie cieszą się dobrą opinią ? Rozwiń myśl.

Napisano

> Proszę mi łopatologicznie wytłumaczyć, dlaczego warto/ nie warto wybierać silnika z CR.

> Czy jak się coś sypnie, to naprawa jest kosmicznie droga (a w każdym razie droższa niż przy

> standardowej pompie wtryskowej)?

> Czy łatwiej podrasować zwykłego turbodiesla czy z CR?

CR ekonomiczniej obchodzi się z paliwem. I nie chodzi tutaj o to, że 2.0 TD bez CR będzie spalało znacznie mniej, ale o to, że z CR mimo większej mocy będzie spalało tyle samo co o mniejszej mocy TD wcześniejszej generacji (nie wspominam o TDI bo te są z innej bajki). Do tego CR będzie wrażliwe na jakość paliwa i kosztowniejsze w naprawach (chociaż przykłady "starych" diesli Opla bez CR mówi że i tam np pompa bywa kosztowna)

Prócz tego CR jest cichsze, tyle że stwierdzenie ze diesel z CR będzie tak cichy jak benzyna jest ... nadużyciem zlosnik.gif Klekocze nadal tylko bardziej "miękko" grinser006.gif

Czy warto ? Pytanie jaka jest alternatywa bo inaczej to ciężko powiedzieć zlosnik.gif

Napisano

2.2 i-cdti w new Acordzie-cichszego diesla nie słyszałem ok.gif

Napisano

> 2.2 i-cdti w new Acordzie-cichszego diesla nie słyszałem

Ale nadal nie taki jak benzyna.

Napisano

Cudów nie ma,ale postaw koło niego coś w benzynie OHV i spytaj laika który to diesel grinser006.gif

Napisano

No tak pewnie , a tysiące osób które ma inne wrażenia są w błędzie. Kultura pracy silnika CR jest znacząco wyższa niż silnika na pompowtryskach.

> Ten w wykonaniu Fiata (wtryskiwacze Bosch'a) wcale nie jest cichszy, nie ma lepszej kultury pracy w

> porównaniu do np. pompowtryskiwaczy VW.

> O kosztach naprawy i większej wrażliwości na jakość paliwa chyba nie trzeba pisać...

Napisano

> Ten w wykonaniu Fiata (wtryskiwacze Bosch'a) wcale nie jest cichszy, nie ma lepszej kultury pracy w

> porównaniu do np. pompowtryskiwaczy VW.

icon_eek.gif

Miałem marea JTD 1,9 105KM a sąsiad ma Passata 1,9 TDI (B5). Była różnica w głośności pracy tych silników zdecydowanie na korzyść fiata zlosnik.gif

Napisano

> Cudów nie ma,ale postaw koło niego coś w benzynie OHV i spytaj laika który to diesel

tak samo jak benzyniaki Forda z lat 90 tych, głośniejszych silników benzynowych chyba nie ma, no może dorównuje mu 1500 FSO grinser006.gif

Napisano

> Miałem marea JTD 1,9 105KM a sąsiad ma Passata 1,9 TDI (B5). Była różnica w głośności pracy tych

> silników zdecydowanie na korzyść fiata

ja bym to ujął tak: TDI bardziej burczy basem a JTD tenorem ale skala głośności zbliżona zlosnik.gif

Napisano

> cicho prawie jak w benzynie. nie ma żadnego porównania z pompowtryskiem

PRAWIE robi różnicę zlosnik.gif Chociaż po przesiadce z benzyny na diesla, właśnie z CR zaskoczyła mnie cisza - ale podczas jazdy zlosnik.gif Na postoju klekoce niewiele ciszej niż stary, poczciwy diesel z pompą rzędową. A największym minusem współczesnych diesli, nie tylko tych z CR jest to, że do pracy potrzebują, tak samo, jak i benzynowce, prądu...Stary diesel jak już chodził, to tylko paliwo było trzeba dolać, nowy bez prądu nie pojedzie...

Napisano

> tak samo jak benzyniaki Forda z lat 90 tych, głośniejszych silników benzynowych chyba nie ma, no

> może dorównuje mu 1500 FSO

1500FSO potrafiło być cichutkie jak zegarek, czasami szmery ssania były głośniejsze od pracy silnika...

Napisano

> No ja wybór akurat mam, dlatego się pytam

Jeździłem z CR (JTD), teraz jeżdżę bez (DTI) - nie ma porównania. CR bije na głowę inna kulturą pracy, szybszym "wyciszeniem się" silnika po uruchomieniu, spalaniem mniejszym o 1,5/100.

Jeżeli masz wybór, a dodatkowo jest to wybór pomiędzy CDTI(JTD)/DTI w Oplu to tylko CR.

Napisano

Ale piszesz o 1.3, 1.6, 1.9, 2.0,8V czy 16V ? 1.3 rzeczywiście pracuje "inaczej" względem 1.9. 16V mam wrażenie są cichsze, mniej drażnią ucho. Aczkolwiek 1.6 wydaje mi się chodzić dość głośno w porównaniu do 2.0 ok.gif

Napisano

> Proszę mi łopatologicznie wytłumaczyć, dlaczego warto/ nie warto wybierać silnika z CR.

> Czy jak się coś sypnie, to naprawa jest kosmicznie droga (a w każdym razie droższa niż przy

> standardowej pompie wtryskowej)?

> Czy łatwiej podrasować zwykłego turbodiesla czy z CR?

porownujac dwa samochody ktorymi jezdzilem : toyota z silnikiem d4d z CR i skoda z niesmiertelnym 1,9 TDI. Diesel z CR rozwija moc plynniej, TDI reaguje bardziej brutalnie na pedal gazu. CR szybciej przestaje klekotac po nagrzaniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.