Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

koszt eksploatacji

Featured Replies

Napisano

Kiedyś wpadłem na świetny pomysł - policzyć ile kosztuje mnie samochód rocznie.

Jest wrzesień a moje wyniki są następujące. Dodam tylko że auto nie jest samochodem firmowym, pojazd typowo na dojazdy do pracy + weekendy.

okres. 01.01.2010 - dziś

Wydanych pieniędzy: 8 476 zł

- paliwowe 3 061 zł

- serwisowe 2 405 zł

- pozostałe 3 010 zł

Wpisów: 48

- paliwowych 37

- serwisowych 7

- pozostałych 4

Przejechał: 9 931 km

Średni koszt na miesiąc: [?] 498,60 zł

Tylko nie piszcze że ...... volvo zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no dobra... ale kogo to obchodzi?

Pewnie nikogo ale przestrzegam przed głupimy pomysłami busted.gif

Napisano
  • Autor

> Pewnie nikogo ale przestrzegam przed głupimy pomysłami

tym bardziej nie rozumiem... chodzi Ci o to, że miesięczny koszt 500zł to dużo?

Napisano
  • Autor

> tym bardziej nie rozumiem... chodzi Ci o to, że miesięczny koszt 500zł to dużo?

Tam jest lekki błąd ze względu na jeden wpis z 2009. Tak naprawdę wychodzi 1000zł/ mc

Napisano
  • Autor

> I jakie wnioski ??

śpisz spokojnie jak nie prowadzisz dzienniczka.

Napisano

> Tam jest lekki błąd ze względu na jeden wpis z 2009. Tak naprawdę wychodzi 1000zł/ mc

Tak się zastanawiam czy to dużo czy mało?

Napisano

> W PL chyba dużo (patrz przebieg/koszt)

To po co kupiles taki drogi w eksploatacji samochod? Albo inaczej - stac Cie na jego utrzymanie?

Napisano

> W PL chyba dużo (patrz przebieg/koszt)

Przejeżdżasz miesięcznie 800km za 1000zł ?

Napisano

> okres. 01.01.2010 - dziś

> - serwisowe 2 405 zł

A cóż to za padlina, że w 8 m-cy trzeba było 2,5 kzł wydać ?

> - pozostałe 3 010 zł

Czyli co ? Drzewka zapachowe i miś na kierownicę - 3k na "pozostałe" to strasznie dużo.

Napisano
  • Autor

Stać mnie tak to bym nie kupował chodzi o to że zawsze mi się wydawało że to auto jest w miarę tanie w utrzymaniu i wiele do niego nie dokładam, a tu po podzieleniu wychodzi prawie 1000zł/ mc . Pozostałe koszty to np. Opony, ubezpieczenie itp. Serwis 2000zł to chyba nie wiele jeśli się stara dbać o auto.

Napisano

> Serwis 2000zł to chyba nie wiele jeśli

> się stara dbać o auto.

W 8 m-cy ?? Chyba że wymieniasz rzeczy dobre na nowe.

Bo jeśli auto wymaga serwisu za 2k w 8 m-cy to albo coś poważnego padło (zdarza się), albo jest upierdliwie awaryjne jeśli chodzi o drobiazgi - znaczy zużyte i trzeba się go pozbyć.

Napisano

> Tak się zastanawiam czy to dużo czy mało?

1000zł to prawie połowa średniej pensji netto w PL.

Napisano

> W 8 m-cy ?? Chyba że wymieniasz rzeczy dobre na nowe.

> Bo jeśli auto wymaga serwisu za 2k w 8 m-cy to albo coś poważnego padło (zdarza się), albo jest

> upierdliwie awaryjne jeśli chodzi o drobiazgi - znaczy zużyte i trzeba się go pozbyć.

Nie pisal czy to auto nowe.

Jezeli kupil uzywke, to nie widze tragedii w kosztach serwisu.

Wystarczy, ze wstawil gdzies auto na rozrzad i standardowa wymiane plynow, a jak to w uzywce moze cos w zawieszeniu poprawic wypadalo.

Nie siejcie tragedii, bo wydanie 2tys. w 8 miesiecy na naprawy nowki (lub dopiero co kompleksowo naprawionego samochodu uzywanego) to tragedia, w innym przypadku nic strasznego.

Napisano
  • Autor

> Nie pisal czy to auto nowe.

> Jezeli kupil uzywke, to nie widze tragedii w kosztach serwisu.

> Wystarczy, ze wstawil gdzies auto na rozrzad i standardowa wymiane plynow, a jak to w uzywce moze

> cos w zawieszeniu poprawic wypadalo.

Dokładnie tak jak piszesz.

Auto mam nie całe 2 lata. Nalatane ma ponad 200kkm więc chyba tak ma być. Zdziwił mnie tylko wynik średniej na m-c bo każdy wie jak to jest że co chwile coś wyskakuje. To u bezpieczenie, jakaś naprawa , paliwo itp. itd. To normalne jeśli się posiada samochód. Jednak w mojej głowie było zapisane że wcale na niego dużo nie wydaje a to się okazuje że to wcale tak nie jest. Co do serwisu to tydzień temu odebrałem brata Saaba 9-5 aero i zapłaciłem 2 tys za uszczelkę pod głowicą wiec moje koszty to nic.

Napisano

> no dobra... ale kogo to obchodzi?

mnie na przykład! też czasem robię podliczenie kosztów eksploatacji moich samochodów.

ideą forum jest dzielenie się swoimi doświadczeniami i przemyśleniami i jeśli takowe zamieszczone są w odpowiednim dziale, to niema powodu, by komentować je niegrzecznymi i nic nie wnoszącymi do tematu postami!

EOT

Napisano

> Czyli co ? Drzewka zapachowe i miś na kierownicę - 3k na "pozostałe" to strasznie dużo.

Do drzewek można doliczyc np alusy jakieś, może pokrowce nowe, może kompletny zestaw kosmetyków do auta, jakiś grajek, nawigacja i pewnie się uzbiera...

A jeśli chodzi o te serwisowe koszty to tak jak koledzy pisali. A może gośc sobie oponki wymienił.

Według mnie jest ok.

Napisano

> Nalatane ma ponad 200kkm więc chyba tak ma być.

To wiele tłumaczy.

Tak już jest ze współczesnymi samochodami - założenie jest że do 150 kkm mają być niezawodne, później mają skłonić właściciela do zakupu nowego.

> naprawa , paliwo itp. itd. To normalne jeśli się posiada samochód.

Normalne jak się posiada stary samochód. Jak masz "nowy" to powinieneś jeździć od przeglądu do przeglądu bez kosztów serwisowych - czyli ok. 1 kpln na 30 kkm - w polskich warunkach na 2 lata.

> Co do serwisu to tydzień temu odebrałem brata Saaba 9-5 aero i zapłaciłem 2 tys za uszczelkę pod

> głowicą wiec moje koszty to nic.

A ile przejechał ten saab do tego remontu ?

Bo znałem takie aero, które było zupełnie bezawaryjne gdzieś do 170-180 kkm, a potem przy 200 kkm się po prostu skończyło (silnik, turbina, skrzynia).

Napisano

mnie wychodzi 50 groszy kilometr w tym roku, licze tak pi razy drzwi ale przejechałem jakieś 8000 km, tankowałem, wymieniłem filtry, ubezpieczyłem, wymieniłem wycieraczki... koszt miesieczny jakieś 500 zł za wszystko

Napisano
  • Autor

> A ile przejechał ten saab do tego remontu ?

> Bo znałem takie aero, które było zupełnie bezawaryjne gdzieś do 170-180 kkm, a potem przy 200 kkm

> się po prostu skończyło (silnik, turbina, skrzynia).

Mniej więcej się zgadza ma coś ok 220kkm-230kkm auto polskie sprawdzone w serwisie w którym było kupione i serwisowane więc przebieg powinien się zgadzać.

Napisano

> okres. 01.01.2010 - dziś

Ja kiedyś policzyłem faktury za paliwo z ub. roku.

Na 13.000km fiatem banzyny było na 4100zł, serwis 570zł i tyle zlosnik.gif

Napisano

> Mniej więcej się zgadza ma coś ok 220kkm-230kkm

Więc niestety, niech się właściciel przygotuje na wydatki.

9-5 aero to bardzo fajne auto, ale jako auto klasy premium o ponadprzeciętnych osiągach był projektowany z myślą o pierwszym właścicielu, który nie będzie eksploatował auta tak długo.

Jeśli będzie miał dobre wrażenie, kupi następne tej samej marki ("nowy model"), niezależnie od tego jakie będzie miało opinie u dojeżdżaczy padliny.

Po prostu w tej kategorii nie wypada jeździć "starym" autem, więc po max 3-5 latach auto trzeba zmienić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.