Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gleba

Featured Replies

Napisano

> Ten ktory to mawial nie wiedzial o czym mowil, motocykl nie narty, jak bedziesz lecial nastepny raz

> na urlop to zabookuj lot z pilotem ktory jeszcze sie uczy- bez rozpierdo*enia samolotu wiec

> sie nie nauczy

Andy, weź się ogranij trochę. zolta.gif

Napisano

> kuszące... chyba skorzystam.

> zaproś je kiedyś na tor w Lublinie lub Radomiu, niech też ujrzę ten cud

Acha. to jezdzac po torze trzeba uzywac przeciwskretu a jadac juz w terenie niezabudowanym czy zabudowanym to juz nie ? ? ? Ciekawa teoria ! grinser006.gif

Niewiem czy ktos w twojej rodzinie jezdzi rowerem ? Spytaj go wiec czy wie co to jest przeciwskret ?

Nastepnym pytaniem jakie zadasz, bedzie to jak ty jezdzisz tym rowerem ? Przeciez bez przeciwskretu sie nieda !

Do szczescia brakuje mi tylko abys powiedzial, ze jezdzac rowerem a motocyklem jest roznica w technice prowadzenia grinser006.gif

Napisano

> Andy, weź się ogranij trochę.

No wlasnie kto tu ma sie ogarnac ? Piszesz, ze jak sie nie przewrocisz to sie nie nauczysz, w/g mnie pilot zanim sie nauczy to tez przeciez powinien kilka samolotow zgruzowac grinser006.gif Bez gleby sie nie nauczysz ? Ciekawa teoria grinser006.gif

wink.gif

Napisano

> No wlasnie kto tu ma sie ogarnac ?

Ty - ze Swoimi wykropkowanymi przekleństwami. nono.gif

> Piszesz, ze jak sie nie przewrocisz to sie nie nauczysz, w/g

> mnie pilot zanim sie nauczy to tez przeciez powinien kilka samolotow zgruzowac Bez gleby

> sie nie nauczysz ? Ciekawa teoria

No i zerkaj czasem, komu odpisujesz. grinser006.gif

Napisano

> Do szczescia brakuje mi tylko abys powiedzial, ze jezdzac rowerem a motocyklem jest roznica

Tak, jest różnica.

Skoro nie mogę ci pomóc, to przynajmniej uczynię cię szczęśliwym hehe.gif

Wiemy, że każdy jeździ przeciwskrętem bo inaczej skręcić się nie da a przynajmniej jest to trudne. Ale my chyba żyjemy na różnych poziomach i dalsza dyskusja nie ma sensu.

Napisano

Koledzy Luterq i andy7 zapewne obaj macie rację!

Wiele osób jeździ doskonale na jednośladach nie zdając sobie sprawy, ze wykonują przecwskret! Oni mają po prostu już wrodzony taki talent i nawet nie znają tego określenia, robią to intuicyjnie!

Kiedyś miałem okazję rozmawiać na temat jazdy na motocyklu z młodym chłopaczkiem, który świetnie sobie radził na rowerze i jakimś pierdzipędzie. Powiedziałem mu właśnie o przeciwskręcie. Wytłumaczyłem jak to się odbywa i co powoduje.

Cały czas patrzył na mnie jak na wariata bo logicznie myśląc to "trzeba być głupim aby skręcając w prawo kręcić kierownicą w lewo i odwrotnie!"

Powiedział, że to przetestuje i wiecie jaki był skutek?

Wywalił się jak głupi bo zamiast zdać się jak dotychczas na intuicję i "bezmyślnie" pokonać slalom zaczął kombinować! smile.gif

Jednak po chwili stwierdził wniebowzięty: k.... to ja to cały czas robiłem????!!!

Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że większość ludzi nie posiada wrodzonych zdolności i musi je nabyć drogą ćwiczeń! hehe.gif

Napisano

> Tak, jest różnica.

Wiem, pedalowac nie trzeba grinser006.gif

wink.gif

Napisano

> Wiem, pedalowac nie trzeba

I motor w przeciwienstwie do roweru wyrywa spod tyłka... zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam

> W czwartek zaliczyłem na jeździe glebę - wylazł pies, ja spanikowałem - heble na maksa i bach -

> strat za dużych poza moją kurtkę, naciągniętym nadgarstku (2 tygodnie w szynie gipsowej),

> podrapanym moto, nerwami instruktora (siedział z tyłu).

> Kurcze adrenalina trochę czasu trzymała, żona wurwiona i ja sam się zastanawiam czy dalej brnąć w

> moto - kurs jakoś skończe - musze się przełamac

> Pozdrawiam

sorry. muszę to powiedzieć. Typowy brak doświadczenia, ale nie łam się. właśnie trochę tego doświadczenia nabyłeś...:)

Napisano

> jak sie nie przewrócisz, to się nie nauczysz...

uuu... tu się absolutnie nie zgodzę. Ja kilka lat jeździłem moto oi nigdy nie leżąłem. Uważam, że właśnie w naszych trudnym warunkach jeździć moto i nie leżeć, nie mieć wypadku czy kolizji to sztuka i właśnie pokaz umiejętności panowania nad motocyklem i nad tym co się na drodze dzieje. Niemniej nikomu nie polecam nauki przez glebę. Na moto to niebezpieczne i często bardzo kosztowne.

Napisano
  • Autor

> sorry. muszę to powiedzieć. Typowy brak doświadczenia, ale nie łam się. właśnie trochę tego

> doświadczenia nabyłeś...:)

nie masz za co przepraszać - doświadczenia się nabywa z wiekiem i kilometrami - mam prawko na samochód już 20 lat no i trochę tys. km za sobą jednak cały czas twierdzę, że umiem tylko trochę jeździć

Pozdrawiam

Napisano

> uuu... tu się absolutnie nie zgodzę. Ja kilka lat jeździłem moto oi nigdy nie leżąłem. Uważam, że

> właśnie w naszych trudnym warunkach jeździć moto i nie leżeć, nie mieć wypadku czy kolizji to

> sztuka i właśnie pokaz umiejętności panowania nad motocyklem i nad tym co się na drodze

> dzieje. Niemniej nikomu nie polecam nauki przez glebę. Na moto to niebezpieczne i często

> bardzo kosztowne.

e tam nie znasz sie ja przy takiej pogodzie daje o glebe co tydzień zlosnik.gif

jak sie nie przewracasz znaczy że za wolno jeździsz biglaugh.gif

Napisano

> jak sie nie przewracasz znaczy że za wolno jeździsz

hmm.gif a nie jest odwrotnie? jak długo potrafisz utrzymać równowagę po zatrzymaniu? więc jak dla mnie to jak się przewracasz, to za wolno jeździsz biglaugh.gifhehe.gif przecież nie od dziś wiadomo, że kręcące się koła wspomagają zachowanie równowagi poprzez efekt żyroskopowy = czyli im szybciej się kręcą, tym trudniej się przewrócić biglaugh.gifzlosnik2.gif

Napisano

nigdy nie sprawdzałem ile moge utrzymać równowoge po zatrzymaniu hmm.gif

znaczy że przewracam sie bo jade za wolno ?? sciana.gif

Napisano

Witam

Nie wiem czy się chwalić czy żalić 1raz na motocyklu w życiu. Kolegi Yamaha TT 600 (chyba) 1 jazda w terenie uznanym za łatwy i pierwsza wywrotka.

Obolały obojczyk łokieć i noga na które j lega crosówka, Ślady krwawe na łokciu, nie wiedziałem ze motocykl terenowy jest tak wymagający i taki ciężki przy poodnoszeniu ale co tam jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz.

ALe przy najbiliższej możliwej okazji znów wsiadam i sie uczę.

Ile kosztuje prawko na motocykle??? bo jakoś na starość zlosnik.gifprzyjdzie mi jeszcze zdawac egzaminy grinser006.gif

Napisano

ja placilem 750 zl za kurs i 162 zl za egzamin ktory niestety dopiero w kwietniu

Napisano

jazda za wolno, hmmmm, chcialbym zobaczyc tych ktorzy tak sie wypowiadaja na francuzkich drogach w alpach, dozwolone jest 90 km/h. Ciekawe ktorzy by je rozwineli nie zmieniajac pampersa grinser006.gif

wink.gif

Napisano

> jazda za wolno, hmmmm, chcialbym zobaczyc tych ktorzy tak sie wypowiadaja na francuzkich drogach w

> alpach, dozwolone jest 90 km/h. Ciekawe ktorzy by je rozwineli nie zmieniajac pampersa

chyba nie do mnie mialo to byc skierowane 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> ja placilem 750 zl za kurs i 162 zl za egzamin ktory niestety dopiero w kwietniu

a czemu dopiero? jesli wolno spytac? bo w WRC ciagle sie egzaminy odbywaja (ZTCW)

Napisano

> a czemu dopiero? jesli wolno spytac? bo w WRC ciagle sie egzaminy odbywaja (ZTCW)

w Siedlcach wg dyrektora osrodka zaczal sie juz okres zimowy spineyes.gif i egzaminy zawieszone frown.gif

Napisano

> w Siedlcach wg dyrektora osrodka zaczal sie juz okres zimowy i egzaminy zawieszone

czad... w wrc zawieszaja dopiero jak jest slisko albo nie da sie przejechac trasy z innego powodu (np zalalo wiadukt). Zimno w niczym (podobno) nie przeszkadza... cytat: "se pan zalozy 2kurtki i bedzie ok" zlosnik.gif

Napisano

> czad... w wrc zawieszaja dopiero jak jest slisko albo nie da sie przejechac trasy z innego powodu

> (np zalalo wiadukt). Zimno w niczym (podobno) nie przeszkadza... cytat: "se pan zalozy 2kurtki

> i bedzie ok"

dobre podejscie, a tak musze czekac do wiosny, ale nic kase akurat zbiore, zdam, kupie sprzeta i w trase zlosnik.gif

Napisano

> w Siedlcach wg dyrektora osrodka zaczal sie juz okres zimowy i egzaminy zawieszone

Widac gosciu ma zdrowe podejscie do tematu a co wazniejsze zdaje sobie sprawe z niebezpiueczenstwa jazdy na niedogrzanych oponach, co za tym idzie ich zmniejszonej przyczepnosci do nawierzchni.

wink.gif

Napisano

>misiek1919 płacilem 750 zl za kurs i 162 zl za egzamin ktory niestety dopiero w kwietniu <

Mam pytanie czy koszta takie same jak ma się już prawko kat B od 16 lat?? przecie teorie znam, chyba skutecznie bo konto czyste zlosnik.gif

Napisano

> Mam pytanie czy koszta takie same jak ma się już prawko kat B od 16 lat?? przecie teorie znam,

> chyba skutecznie bo konto czyste

Takie same

Napisano

> Mam pytanie czy koszta takie same jak ma się już prawko kat B od 16 lat?? przecie teorie znam,

niestety to jest wlasnie chory przepis, bo tez mam prawko kategori b od 4 lat i na nowo musialem przechodzic wszystko, zadnych znizek, po prostu jestes traktowany tak jakbys nie mial prawka

Napisano

Wydaje ci się że znasz, to co jest na testach a to co w rzeczywistości robisz to dwie odmienne kwestie, uwierz że nie zdał byś teori jeśli byś wczesniej nie poczytał testów i poprawnych odpowiedzi.

Napisano

> Widac gosciu ma zdrowe podejscie do tematu a co wazniejsze zdaje sobie sprawe z niebezpiueczenstwa

> jazdy na niedogrzanych oponach, co za tym idzie ich zmniejszonej przyczepnosci do nawierzchni.

Czy przy predkosciach i manewrach, ktore sa wykonywane na egzaminie potrzeba "parujących" opon świeżo co wyjętych z kocy grzewczych?? IMHO nie...

Napisano

> Czy przy predkosciach i manewrach, ktore sa wykonywane na egzaminie potrzeba "parujących" opon

> świeżo co wyjętych z kocy grzewczych?? IMHO nie...

Nic bardziej mylnego ! O ile na placu mozna zaliczyc 8 - mki i ruszanie pod gorke tak przy slalomie mozny ( przy braku szczescia ) zaliczyc glebe

Proponuje Ci wykonac hamowanie awaryjne, tylko uazaj abys asfalti szczena nie przeoral, to raz. Dwa to swierzak nie radzi sobie z motocyklem tak jak ktos kto przejezdzil pare zim ( nie zozwazajac czy bylo to rozsadnie czy nie ).

wink.gif

Napisano

> Nic bardziej mylnego ! O ile na placu mozna zaliczyc 8 - mki i ruszanie pod gorke tak przy slalomie

> mozny ( przy braku szczescia ) zaliczyc glebe

Cały kurs ćwiczyłem slalom na placyku, którego nawierzchnia bardziej przypominała szuter niz gładki asfalt (był to jakiś kruszący sie beton miejscami dodatkowo posypany piaskiem) i żyje. W żadnym rozporządzeniu nie jest napisane ze na egzaminie w slalomie trzeba schodzić na kolano smile.gif

> Proponuje Ci wykonac hamowanie awaryjne, tylko uazaj abys asfalti szczena nie przeoral, to raz.

Właśnie wróciłem z krótkiego oblatywanka i kilka razy zdarzyło mi się gwałtownie zahamować - dalej żyje. AAAA.. zapomniałem spytać czy te awaryjne hamowania to mam ćwiczyć z 200 czy 300km/h - bo przy predkościach egzaminacyjnych i jednej tarczy na przodzie (w takiej konfiguracji jest wiekszosc motocykli egzaminacyjnych) wielką sztuką jest zablokowanie koła na suchej nawierzchni nawet przy +2 stopniach celsjusza.

> Dwa

> to swierzak nie radzi sobie z motocyklem tak jak ktos kto przejezdzil pare zim ( nie

> zozwazajac czy bylo to rozsadnie czy nie ).

Żadnemu "młodemu" adeptowi nie każe, ani nie życzę zdawać egzamin na śniegu - jak na razie za oknem czy nawet w prognozach o nim nie slychać. Ale nie zgadzam się z decyzją dyrektora ośrodka, który kończy z egzaminami na ten rok "bo tak-bo w gabinecie mam zimno"

Napisano

> niestety to jest wlasnie chory przepis, bo tez mam prawko kategori b od 4 lat i na nowo musialem

> przechodzic wszystko, zadnych znizek, po prostu jestes traktowany tak jakbys nie mial prawka

nie jest to do konca chore, bo masz czesc teorii specjalistycznej przygotowanej do konkretnej kategorii prawa jazdy, a po drugie odnowienie wiedzy teoretycznej i nowelizacji przepisow nikomu nie zaszkodzilo

Napisano

Zapisz sie do Warszawy na Odlewnicza.

Jeszcze raz powtorze, ja zdawalem tam w grudniu (chyba cos kolo 10tego). Wiem, ze egzaminy odbywaja sie do pierwszych sniegow.

Co do obaw o jazdy przy niskich temperaturach, to jest lekka przesada. Na placu przy manewrach nie przekracza sie 10km/h, wiec nawet na sniegu daloby sie zaliczyc placyk. Miasto to inna sprawa, ale na pewno gorzej sie jezdzi podczas deszczu niz przy 0'C.

A jezdzilem juz w tym sezonie przy -5 i podczas duzych ulew. A jest to moj pierwszy sezon. Zrobilem przez ten rok ponad 7 000km.

PS.

Dzis zaliczymem tez piekna fotke z fotoradaru smile.gif Ale bylo to od przodu, wiec olewam sprawe zupelnie. Miale, kolo 70km/h

Straz ustawila radar pod gorke na Spacerowej w Wawie. Kurcze, o 7:30 facepalm.gif straz biznesowo-miejska....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.