Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tankowanie i wyładowania elektrostatyczne.

Featured Replies

Napisano

Z pewnością wielu z Was wsiada do auta podczas tankowania.

Zwróćcie uwage ,że dziewczyna wysiadając nie dotkęła samochodu i to był błąd !

Drugim błędem było wyjęcie pistoletu , mogła spowodować katastrofalny pożar.

Ja również nie raz popełniłem ten pierwszy błąd i parę razy miałem mocny "strzał" w momencie gdy dotkąłem pistoletu blush.gif

na szczęście łapałem od spodu i nic się nie zapaliło. Nie wiedziałem co powoduje ,że ja się elektryzuję icon_rolleyes.gif270751858-jezyk.gif

Co robimy żeby rozładować napięcie elektrostatyczne ?

1.Dotykamy metalowej części samochodu po opuszczeniu pojazdu.

2.Dotykamy jeszcze raz jeśli wyjmowaliśmy coś z kieszeni np. portfel, klucze.

3.Pozostajemy na zewnątrz pojazdu podczas tankowania.

W przypadku zapalenia się oparów beznzyny NIE WYCIĄGAMY pistoletu z wlewu !

Wołamy na pomoc obsługę stacji i szukamy gaśnicy.

Być może nie napisałem nic nowego ale na pewno warto przestrzec tych nieświadomych.

Aha, jeszcze jedno zlosnik.gif "Pogromcy mitów" obalili teorię ,że telefony komórkowe mogą powodować zapłon oparów benzyny.

HanYs

Napisano

ja tam nie wie male chyba w takim wypadku to do bagaznika bym siegnal po swoja gasnice a nie czekal na niewiadomo co moze boooom albo nie wiem zeby.GIF po to sa te gasnice w autach zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> ja tam nie wie male chyba w takim wypadku to do bagaznika bym siegnal po swoja gasnice a nie czekal

> na niewiadomo co moze boooom albo nie wiem po to sa te gasnice w autach

o ile by zadziałała

HanYs

Napisano

ehem jak kto dba tak ma zeby.GIF

ja dbam o gasnice zeby nei walal sie po aucie itp jak kupuje lub wymieniam to raczej jakas lepsiejsza nie byle jaka za 12 zl z hipermarkieta zeby.GIF a najlepiej wozic dwie ja jedna mam w jednym schowku w bagazniku a druga po drugiej stronie zeby.GIF moze sie wydac smiesznie ale jak to mawial moj kolega "pozorny zawsze ubezpieczony" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a najlepiej wozic dwie ja jedna mam w

> jednym schowku w bagazniku a druga po drugiej stronie moze sie wydac smiesznie ale jak to

> mawial moj kolega "pozorny zawsze ubezpieczony"

ok.gif

no ale lepiej zapobiegać niż gasić wink.gif

HanYs

Napisano

dokladnie zeby.GIF tylko powiem Ci szczerze ze nie mialem pojecia ze moze sie zapalic paliwo od takiego czegos powaznie zeby.GIF takze dziek iTobie bede mogl zapobiegac grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> dokladnie tylko powiem Ci szczerze ze nie mialem pojecia ze moze sie zapalic paliwo od takiego

> czegos powaznie takze dziek iTobie bede mogl zapobiegac

zainteresowałem się jak mnie "strzeliło" parę razy przy tankowaniu ,a potem przypadkiem przeczytałem w gazecie ,że facet tankował do kanistrów które miał na pace ,a to kolejny błąd w sztuce !!! w panice wyjął pistolet , oblał siebie i samochód oslabiony.gif

oczywiście spłonął żywcem icon_rolleyes.gif

pojemnik powinien stać na ziemi/glebie/betonie old.gif

HanYs

Napisano

> Z pewnością wielu z Was wsiada do auta podczas tankowania.

> Zwróćcie uwage ,że dziewczyna wysiadając nie dotkęła samochodu i to był błąd !

> Drugim błędem było wyjęcie pistoletu , mogła spowodować katastrofalny pożar.

> Ja również nie raz popełniłem ten pierwszy błąd i parę razy miałem mocny "strzał" w momencie gdy

> dotkąłem pistoletu

> na szczęście łapałem od spodu i nic się nie zapaliło. Nie wiedziałem co powoduje ,że ja się

> elektryzuję

> Co robimy żeby rozładować napięcie elektrostatyczne ?

> 1.Dotykamy metalowej części samochodu po opuszczeniu pojazdu.

> 2.Dotykamy jeszcze raz jeśli wyjmowaliśmy coś z kieszeni np. portfel, klucze.

> 3.Pozostajemy na zewnątrz pojazdu podczas tankowania.

> W przypadku zapalenia się oparów beznzyny NIE WYCIĄGAMY pistoletu z wlewu !

> Wołamy na pomoc obsługę stacji i szukamy gaśnicy.

> Być może nie napisałem nic nowego ale na pewno warto przestrzec tych nieświadomych.

> Aha, jeszcze jedno "Pogromcy mitów" obalili teorię ,że telefony komórkowe mogą powodować zapłon

> oparów benzyny.

> HanYs

mój instruktor nauki jazdy zawsze powtarzał:

- włożysz pistolet do wlewu to najpierw oprzyj się jedną gołą ręką o nadwozie a drugą rozpocznij tankowanie

- zanim wymniesz pistolet z wlewu to zrób to co przed tankowaniem

Napisano

Na Florydzie nikt w takich sweterkach nie chodzi smile.gif Do tego wilgotnosc jest zazwyczaj na tyle duza ze rzeczy sie nie elektryzuja. A na koniec - jak masz skore w samochodzie to zwykle nie ma elektryzowania sie.

Napisano
  • Autor

> Na Florydzie nikt w takich sweterkach nie chodzi Do tego wilgotnosc jest zazwyczaj na tyle duza ze

> rzeczy sie nie elektryzuja. A na koniec - jak masz skore w samochodzie to zwykle nie ma

> elektryzowania sie.

wystarczą klapki i wykładzina podłogowa zlosnik.gif

ale to fakt ,że im bardziej sucho tym prawdopodobieństwo większe

edit:

widziałem w sierpniu kobietę w puchowj kurtce !!! hehe.gifwink.gif

HanYs

Napisano
  • Autor

> mój instruktor nauki jazdy zawsze powtarzał:

> - włożysz pistolet do wlewu to najpierw oprzyj się jedną gołą ręką o nadwozie a drugą rozpocznij

> tankowanie

> - zanim wymniesz pistolet z wlewu to zrób to co przed tankowaniem

miałeś szczęście ,że na mądrego człowieka trafiłeś ok.gif

ja żyłem w nieświadomości trzydzieści parę lat icon_eek.gif gdyby mi się zapaliło to pewnie bym spanikował 270751858-jezyk.gif

HanYs

Napisano

> miałeś szczęście ,że na mądrego człowieka trafiłeś

> ja żyłem w nieświadomości trzydzieści parę lat gdyby mi się zapaliło to pewnie bym spanikował

> HanYs

Ja tez. A juz na pewno nie szukalbym jakichs gasnic. Moje zycie jest wazniejsze niz samochod...

Napisano

> Ja tez. A juz na pewno nie szukalbym jakichs gasnic. Moje zycie jest wazniejsze niz samochod...

ja mialem na mysli poki maly ogien to gasic by nie bylo wiekszego buum bo co z tego ze twoje zycie wazniejsze i bedziesz uciekal a jak za twoim autem stoi autobus pelen ludzi?

Napisano

> ja mialem na mysli poki maly ogien to gasic by nie bylo wiekszego buum bo co z tego ze twoje zycie

> wazniejsze i bedziesz uciekal a jak za twoim autem stoi autobus pelen ludzi?

Jak otwarty zbiornik to nie powinno byc bum, a autobus podczas tankowania powinien byc pusty, mi sie kiedys pasazerowie bardzo burzyli ze ich wyganialem z autobusu.

Napisano

Jednak dobrze mieć auto na gnojówkę grinser006.gif

* to tak nawiązując do wątku - co lepsze diesel czy benzyna hehe.gifhehe.gifhehe.gif

P.S.

Jeśli dobrze widzę, to ona ma rękawiczki?

Napisano

A powszechnie utarło się że LPG jest niebezpieczne rotfl.gif

Napisano

> Jednak dobrze mieć auto na gnojówkę

> * to tak nawiązując do wątku - co lepsze diesel czy benzyna

A tak się z diesli nabijali zlosnik.gif

Napisano

Zawsze po wyjściu z samochodu dotykam ręką np. do dachu - i prawie zawsze "prąd mnie kopie" zlosnik.gif

W trakcie tankowania jedną ręką trzymam pistolet, drugą opieram się o auto wink.gif

Ot tak, na wszelki wypadek zeby.GIF

Napisano

Witam

Obecnie stosuje się układ odsysający opary (VRS) i coś takiego jest prawie niemożliwe.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Obecnie stosuje się układ odsysający opary (VRS) i coś takiego jest prawie niemożliwe.

> Pozdrawiam

Prawie robi róznicę. Podobnie małe prawdopodobieństwo występuje podczas korzystania z tel.komórkowego podczas tankowania - dopóki się nic nie stanie, to nikt nie uwierzy, że jest to możliwe.

Napisano

> Zwróćcie uwage ,że dziewczyna wysiadając nie dotkęła samochodu i to był błąd !

troche to... bzdura - musilaby nastapic niespotykany w naturalnych warunkach zbieg okolicznosci

od iskry elektrostatycznej nie zapalisz paliwa chociazby dlatego ze stezenia jego opar jest nie takie jak jest wymagane do wystapienia zjawiska zaplonu

a z telefonem i jego wplywem na zaplon paliwa to tez jedna z wiekszych bajek

Napisano

miałem LPG i robiliśmy przy tankowaniu różne operacje wybuchowe - jedyne co udało się nam uzyskać to jakiś mikrowybuch przy odłączaniu węża od samochodu

przy dieslu praktycznie nie masz możliwości spowodowania czegokolwiek podczas tankowania - nawet iskry przeskakujące pomiędzy powierzchnią ropy i elektrodą nie zapalają ropy - dopiero dosyć dokładne rozpylenie powoduje łatwopalność

benzyna jest trochę bardziej niebezpieczna, ale trzeba mieć wyjątkowego pecha, żeby tak się wyładowało i zapaliło

Napisano
  • Autor

> troche to... bzdura - musilaby nastapic niespotykany w naturalnych warunkach zbieg okolicznosci

> od iskry elektrostatycznej nie zapalisz paliwa chociazby dlatego ze stezenia jego opar jest nie

> takie jak jest wymagane do wystapienia zjawiska zaplonu

otwórz oczy zlosnik.gif

podam kolejny przykład

> a z telefonem i jego wplywem na zaplon paliwa to tez jedna z wiekszych bajek

przecież o tym piszę powyżej

HanYs

Napisano

> otwórz oczy

> podam kolejny przykład

zauważ, że to jest malutka przestrzeń zamknięta cfaniaczek.gif

spróbuj uzyskać takie stężenie na otwartej przestrzeni biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> zauważ, że to jest malutka przestrzeń zamknięta

> spróbuj uzyskać takie stężenie na otwartej przestrzeni

spójrz na pierwszy filmik, a jak poszukasz na YT to znajdziesz takich więcej

HanYs

Napisano

Dobra informacja ale dużo osób spotyka się właśnie na stacjach że jedną tankują auto a drugą się opierają o dach albo o dystrybutor.

Napisano

> Dobra informacja ale dużo osób spotyka się właśnie na stacjach że jedną tankują auto a drugą się

> opierają o dach albo o dystrybutor.

biedacy tacy przemęczeni rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

a tak na serio to czasem pistolet jest bez blokady (zepsuta) i trzeba się wesprzeć bo inaczej kręgosłup rozboli biglaugh.gif

Napisano

Nie mogę znaleźć, ale był niedawno film na DISCOVERY że po takich incydentach zmieniono pistolety na inne które nie przenoszą ładunku ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie mogę znaleźć, ale był niedawno film na DISCOVERY że po takich incydentach zmieniono pistolety

> na inne które nie przenoszą ładunku

i to duży krok dla bezpieczeństwa ale wystarczy ,że dotkniesz auta w pobliżu wlewu oslabiony.gif

zobacz co się dzieje jak facet pociera rurę PVC w pobliżu pojemnika z oparami w filmiku z Mythbusters z tego wątku

HanYs

Napisano

> spójrz na pierwszy filmik, a jak poszukasz na YT to znajdziesz takich więcej

> HanYs

na YT pilka do tenisa otwieraja zamki samochodowe... i lapia za czubki drzew tak ze z wysokosci 3 kondygnacji opadaja na ziemie li tylko przy pomocy dzialania grawitacji.... koszmar jakis.. YT staje sie wyznacznikiem prawdziwosci zjawisk i teorii....:/

telefon oraz wyladowanie elektrostatyczne nie sa w stanie spowodowac zaplonu opar paliwa w warunkach rzeczywistych

gdyby bylo realne ryzyko - podkreslam REALNE - to przed rozpoczeciem tankowania mialbys obowiazek zakladania opaski uziemiajace w celu odprowadzania ladunkow - tak jak to sie czyni przy pracach z delikatna elektronika w celu unikniecie mozliwosci zniszczenia jej poprzez spowodowanie przeskoku ladunkow elektrostatycznych

nie zauwazyles ze za czasoe przed YT nie bylo takich przypadkow a ich nagle rozmozenie zaistnialo w chwili powszechnej dostepnosci urzadzen do nagrywania obrazu oraz oprogramowania do jego obrobki?

Napisano

> Dobra informacja ale dużo osób spotyka się właśnie na stacjach że jedną tankują auto a drugą się

> opierają o dach albo o dystrybutor.

bo tak wygodnie jest i wiele z tych osob jezeli bys zapytal to gwarantuje ci ze znakomita wiekszosc osob nie mialby pojecia ze to postawa "uziemiajaca"

Napisano

> biedacy tacy przemęczeni

> a tak na serio to czasem pistolet jest bez blokady (zepsuta) i trzeba się wesprzeć bo inaczej

> kręgosłup rozboli

otoz to - a poza tym jak tak sie zepzresz to widzisz za ile tankujesz - a duzo ludzi tankuje za okreslona kwote

ja osobiscie zawsze leje "za ile wejdzie" i jak wloze pistolet to zapadke i czekam az odbije a sam luzak stoje i gapie sie gdzies sam nie wiem gdzie

Napisano
  • Autor

> na YT pilka do tenisa otwieraja zamki samochodowe... i lapia za czubki drzew tak ze z wysokosci 3

> kondygnacji opadaja na ziemie li tylko przy pomocy dzialania grawitacji.... koszmar jakis.. YT

> staje sie wyznacznikiem prawdziwosci zjawisk i teorii....:/

bzdura hehe.gif to miejsce z którego możesz wybrać co wartościowe jak z resztą w całym internecie

> telefon oraz wyladowanie elektrostatyczne nie sa w stanie spowodowac zaplonu opar paliwa w

> warunkach rzeczywistych

telefon nie ale wyładowanie tak co zostało niejednokrotnie potwierdzone podczas pożarów na stacjach benzynowych,

> gdyby bylo realne ryzyko - podkreslam REALNE - to przed rozpoczeciem tankowania mialbys obowiazek

> zakladania opaski uziemiajace w celu odprowadzania ladunkow

a czy żeby zapalić zapałkę używasz odpowiednich rękawic żeby nie poparzyć rąk ?

> nie zauwazyles ze za czasoe przed YT nie bylo takich przypadkow a ich nagle rozmozenie zaistnialo w

> chwili powszechnej dostepnosci urzadzen do nagrywania obrazu oraz oprogramowania do jego

> obrobki?

były tylko o nich nie wiedziałeś ,bo nie czytałeś prasy z innych krajów zlosnik.gif

prawdopodobeństwo zapłonu jest z pewnością bardzo małe ale jak widać na filmie ISTNIEJE !

książkowo:

"... Zagrożenia elektrycznością statyczną

Zagrożenia elektrycznością statyczną są spowodowane bezpośrednim oddziaływaniem pola elektrycznego wytwarzanego przez naelektryzowane obiekty lub oddziaływaniem wyładowań elektrostatycznych. Wyróżnia się trzy rodzaje zagrożeń:

* niekorzystne oddziaływanie na człowieka

* zakłócenia procesów technologicznych

* pożarowo-wybuchowe...."

HanYs

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.