Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy można załozyc opony o różnym indeksie prędkości?

Featured Replies

Napisano

jednego producenta a wiec ten sam bieżnik i rozmiar ten sam możesz założyc

Napisano

> Na jednej osi H na drugiej V....

> Rozmiar identyczny.

Tak, ale ten niższy powinien być równy lub większy od minimalnego homologowanego w tym samochodzie dla tego rozmiaru opony.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> jednego producenta a wiec ten sam bieżnik i rozmiar ten sam możesz założyc

Na różnych osiach może być różny bieżnik byle na osi były identyczne opony.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> jednego producenta a wiec ten sam bieżnik i rozmiar ten sam możesz założyc

mialem 2 take same opony, model rozmiar, predkosci.

roznily sie tylko krajem, w ktorym zostaly wyprodukowane.

bieznik byl tez rozny.

tak wiec trzeba uwazac.

Napisano

IMO nie...

inny indeks prędkości to trochę inna konstrukcja opony...inna jej twardość etc...

może nie zawuażalnie ale nie chciałbym tak mieć...

Napisano

> Na różnych osiach może być różny bieżnik byle na osi były identyczne opony.

> Pozdrawiam BAS

wiem, wiem źle przeczytałem

zrozumiałem, że chodzi o opony na jednej osi sciana.gif

Napisano

> Rozmiar identyczny.

pewnie przepisy nie pozwalają bo opony mają być na osi identyczne, ale w praktyce to nie ma znaczenia co potwierdzają zasady dotyczace opon z innych krajów...

Napisano

> pewnie przepisy nie pozwalają bo opony mają być na osi identyczne, ale w praktyce to nie ma

> znaczenia co potwierdzają zasady dotyczace opon z innych krajów...

Przeciez napisal na jednej osi H a na drugiej V. Czyli na osiach sa identyczne i na to przepisy zezwalaja.

Napisano

> Przeciez napisal na jednej osi H a na drugiej V. Czyli na osiach sa identyczne i na to przepisy

> zezwalaja.

no tak grinser006.gif

ale dodając do wczesniejszego posta: w UK gdzie motoryzacja jest bardziej zaawansowana wszystko jest OK jeśli wszystkie opony mają ten sam rozmiar - mogą być róznych marek, itp...

Napisano

> Rozmiar identyczny.

mozna

Napisano

> Rozmiar identyczny.

To ja się dołączę do pytania, jeżeli samochód ma prędkość maksymalną 193km/h a założę opony o indeksie T czyli 190km/h czy mogą być z tego jakieś konsekwencje w przypadku kontroli policyjnej czy likwidacji szkody z ubezpieczenia? Nie poruszam sie i tak z prędkościami zbliżonymi do Vmax a opony które chce kupić występują do indeksu T. Można spokojnie na takich jeździć czy szukać czegoś z wyższym indeksem?

Napisano

Indeks prędkości może nie bezpośrednio ale pośrednio jest powiązany z indeksem nośności ... można taką zalezność znaleźć. W specyfikacji aut są zawarte minimalne wartości jakie opona musi spełnić - nośność, indek prędkości itp.... znaczenie ma tu moc auta i jego osiągi....

Tak naprawde ja zawsze wybieram opony o większym indeksie prędkości.... H / V / W to nie znaczy zaraz, że będę 240 km/h galopował po terenie zabudowanym ale takie opony mają więcej oplotu - sa mocniejsze i mniej podatne na przebicia oraz uszkodzenia na naszych drogach podczas gwałtownych manewrów, hamowania lub przyspieszania...

To tak na marginesie wink.gif

Napisano

> Indeks prędkości może nie bezpośrednio ale pośrednio jest powiązany z indeksem nośności ... można

> taką zalezność znaleźć. W specyfikacji aut są zawarte minimalne wartości jakie opona musi

> spełnić - nośność, indek prędkości itp.... znaczenie ma tu moc auta i jego osiągi....

> Tak naprawde ja zawsze wybieram opony o większym indeksie prędkości.... H / V / W to nie znaczy

> zaraz, że będę 240 km/h galopował po terenie zabudowanym ale takie opony mają więcej oplotu -

> sa mocniejsze i mniej podatne na przebicia oraz uszkodzenia na naszych drogach podczas

> gwałtownych manewrów, hamowania lub przyspieszania...

> To tak na marginesie

Często zdarza się jednak, że w ofercie są opony o tym samym indeksie nośności ale różnych indeksach prędkości. W takim wypadku nie ma różnicy w wytrzymałości opony.

Napisano

> Często zdarza się jednak, że w ofercie są opony o tym samym indeksie nośności ale różnych indeksach

> prędkości. W takim wypadku nie ma różnicy w wytrzymałości opony.

W takim razie z czego wynika w tym wypadku różnica w indeksie prędkości. Jest ona sztucznie wprowadzona w celu dywersyfikacji cen?

Czy np. ważąc opony dałoby się rozróżnić te o mocniejszej konstrukcji? Ciekaw jestem, czy dałoby się znaleźć zależność masy od indeksów prędkości/nośności i na tej podstawie oceniać rzeczywiste parametry opony.

Napisano

> W takim razie z czego wynika w tym wypadku różnica w indeksie prędkości. Jest ona sztucznie

> wprowadzona w celu dywersyfikacji cen?

Nie mam zielonego pojęcia. Może różnica w mieszance?

> Czy np. ważąc opony dałoby się rozróżnić te o mocniejszej konstrukcji? Ciekaw jestem, czy dałoby

> się znaleźć zależność masy od indeksów prędkości/nośności i na tej podstawie oceniać

> rzeczywiste parametry opony.

Warto sprawdzić. Ale wydaje mi się, że opony o tym samym rozmiarze i nośności powinny ważyć tyle samo. Ja obstawiam różnice w składzie mieszanki z której zrobiono oponę.

Napisano

> Rozmiar identyczny.

możesz to zrobić zgodnie z prawem jeśli konstrukcja bieżnika w tych oponach jest taka sama.

Napisano

> Często zdarza się jednak, że w ofercie są opony o tym samym indeksie nośności ale różnych indeksach

> prędkości. W takim wypadku nie ma różnicy w wytrzymałości opony.

Może tak być że dany typ opony ma tylko inny znacznik a walą z sztancy wink.gif Czysty marketing ... wink.gif Ale opona o indeksie V lub W ma znacznie więcej oplotu niz ta z indeksem T... ktoś kiedyś przecinał opony i to udowadniał... rodzaj oplotu równiez był inny teraz już nie pamientam ale coś tam było stalowy drut inny itp..

Napisano

> Rozmiar identyczny.

Jezeli nie przekroczysz wartosci minimalnej to spokojnie mozna zalozyc ( index predkosci. o do indexu nosnosci to musi byc dostosowany do calkowitego dopuszczonego ciezaru pojazdu, wiekszy moze byc zawsze tylko w jakim celu przeplacac.

wink.gif

Napisano

> W takim razie z czego wynika w tym wypadku różnica w indeksie prędkości. Jest ona sztucznie

> wprowadzona w celu dywersyfikacji cen?

Może być jak z procesorami - są potrzebne dwurdzeniowe? Ok, blokujemy dwa w czterordzeniowym i sprzedajemy jako dwurdzeniowy. W przypadku opony można oponę o de facto wyższym indeksie prędkości sprzedawać jako oponę o niższym indeksie - rynek chce, rynek ma.

Napisano

> no tak

> ale dodając do wczesniejszego posta: w UK gdzie motoryzacja jest bardziej zaawansowana wszystko

> jest OK jeśli wszystkie opony mają ten sam rozmiar - mogą być róznych marek, itp...

To że coś jest inaczej niż w PL nie znaczy z zasady, że lepiej. Akurat uważam że ten przepis ma sens.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.