Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Krzyżówka

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zmienili w mojej okolicy ruch na jednym skrzyżowaniu - tj. z lewego pasa można było jechać tylko na wprost i w lewo - teraz domalowali również strzałkę w prawo.

Bardzo często można spotkać się z taką konfiguracją świateł (całe czerwone, kierunkowa w prawo - zielona) gdyż w tym czasie jadą auta z prostopadłej ulicy (tej u góry po prawej)

I teraz pytanie - czy mając taką konfiguracje świateł - jadąc niebieskim autem możemy z tego pasa skręcić w prawo - czy nie...

284330459-ulica.jpg

post-56061-14352510241684_thumb.jpg

Napisano

> Ostatnio zmienili w mojej okolicy ruch na jednym skrzyżowaniu - tj. z lewego pasa można było jechać

> tylko na wprost i w lewo - teraz domalowali również strzałkę w prawo.

> Bardzo często można spotkać się z taką konfiguracją świateł (całe czerwone, kierunkowa w prawo -

> zielona) gdyż w tym czasie jadą auta z prostopadłej ulicy (tej u góry po prawej)

> I teraz pytanie - czy mając taką konfiguracje świateł - jadąc niebieskim autem możemy z tego pasa

> skręcić w prawo - czy nie...

Nie. Sygnalizator jest dla każdego pasa osobny.

Napisano

> skręcić w prawo - czy nie...

Nie mozna. U nas przez takich co uwazali, ze mozna, polikwidowali pare przydatnych strzalek.

Edit: Myslalem, ze sytuacja wyglada tak jak swienty nizej zaprezentowal. Tak czy tak nie mozna.

Napisano

EDIT: Na prawym pasie jest sygnalizator kierunkowy? To źle spojrzałem. W tym przypadku sytuacji czysta i poprawna - możesz skręcić tylko z pasa prawego oczywiście, ponieważ sygnalizator kierunkowy dotyczy pasa, a nie wlotu.

Napisano

Podepnę się pod temat. smile.gif

284330459-ulica2.jpg

Czy z lewego pasa można w tej sytuacji skręcić w prawo?

Świeci się zielona strzałka na prawym sygnalizatorze.

Napisano

> Podepnę się pod temat.

> Czy z lewego pasa można w tej sytuacji skręcić w prawo?

moim zdaniem nie... ale strzałki warunkowej nie powinno się w takiej sytuacji stosować

Napisano

> Podepnę się pod temat.

> Czy z lewego pasa można w tej sytuacji skręcić w prawo?

> Świeci się zielona strzałka na prawym sygnalizatorze.

No przecierz dla kazdego pasa jest oddzielny sygnalizator.

Na "Twoim" pasie jest czerwone swiatlo, wiec ... mam nadzieje ze rozumiesz.

Napisano

> moim zdaniem nie... ale strzałki warunkowej nie powinno się w takiej sytuacji stosować

Teoretycznie skręcać można. Ale praktycznie zgodnie z rozporządzeniem odpowiedniego ministra strzałki warunkowej nie można stosować kiedy skręt może być wykonany z kilku pasów. Więc jeśli taka sytuacja występuje to znaczy, że organizator ruchu dał ciała.

Napisano

> Teoretycznie skręcać można.

Możesz powiedzieć na jakiej podstawie tak uważasz?

> Ale praktycznie zgodnie z rozporządzeniem odpowiedniego ministra

> strzałki warunkowej nie można stosować kiedy skręt może być wykonany z kilku pasów.

dokładnie

> Więc jeśli

> taka sytuacja występuje to znaczy, że organizator ruchu dał ciała.

prawda, ale to niestety dość często stosowane rozwiązanie nawet na nowych skrzyżowaniach

Napisano

> Możesz powiedzieć na jakiej podstawie tak uważasz?

ROZPORZADZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 28 marca 2008 r.

Quote:

4.2.2. Sygnał dopuszczajacy skrecanie w kierunku wskazanym strzałka

Oprócz sygnałów ogólnych oraz kierunkowych na skrzyżowaniu stosuje sie sygnał

dopuszczajacy skrecanie w kierunku wskazanym strzałka, w postaci sygnału czerwonego

ogólnego i zielonej strzałki skierowanej w lewo lub w prawo, nadawany przez

sygnalizator S-2 (rys. 4.2.9). Sygnał ten zezwala na ruch w najbliższa droge na

skrzyżowaniu w kierunku wskazanym strzałka, po zatrzymaniu sie przed sygnalizatorem.

Jak widać nie ma mowy o tym, że można skręcać tylko z jednego pasa. W dalszej części jest za to określone kiedy "zieloną strzałkę" można stosować:

Quote:

6.2.1.3. Stosowanie sygnału dopuszczajacego skrecanie w kierunku wskazanym

strzałka

Sygnał dopuszczajacy skrecanie w kierunku wskazanym strzałka, wyswietlany przez

sygnalizator S-2, stosuje sie, jeżeli w czasie, gdy nadawany jest sygnał czerwony ogólny,

istnieje możliwosc ruchu pojazdów skrecajacych w prawo lub w lewo, pod warunkiem

zapewnienia bezpieczenstwa pieszym i pojazdom, dla których wyswietlany jest w tym

czasie sygnał zielony. Sygnału tego nie wolno stosowac, gdy do jazdy

w kierunku zgodnym z kierunkiem wskazanym strzałka przeznaczone sa dwa lub wiecej

pasów ruchu.

Napisano

No ok, tyle, że sygnalizator stoi po prawej stronie jezdni, czyli dotyczy pasa prawego (bo lewy ma osobny sygnalizator bez warunkowej strzałki - nawet dwa 270751858-jezyk.gif ). W związku z tym wciąż mam wątpliwości, czy w takiej sytuacji można skręcić w prawo z lewego pasa... Mówię od razu - nie dam sobie niczego uciąć za taką interpretację, ale tak mi się wydaje.

Co do drugiej części, że nie powinno go w takim przypadku być, nie mam wątpliwości smile.gif Moje wątpliwości dotyczą tego, jak się zachować, jeśli jednak jest. A z taką sytuacją mam do czynienia również w moim mieście (co najmniej na dwóch skrzyżowaniach, w tym na jednym od niecałego miesiąca)

Napisano

> Jak widać nie ma mowy o tym, że można skręcać tylko z jednego pasa. W dalszej części jest za to

> określone kiedy "zieloną strzałkę" można stosować:

Nie znam sie na prawie, aleod kiedy takie rzeczy sa zalatwiane rozporzadzeniem ministra?

Napisano

> No przecierz dla kazdego pasa jest oddzielny sygnalizator.

> Na "Twoim" pasie jest czerwone swiatlo, wiec ... mam nadzieje ze rozumiesz.

Mylisz się. Nawet gdyby wisiało po 2 sygnalizatory nad każdym pasem ruchu, to nie będą one dotyczyły danego pasa, bo to są sygnalizatory S-1, tzw. ogólne.

Sygnalizator S-3 służy do regulowania ruchu na każdym pasie oddzielnie.

Zacytuję jedno zdanie z Rozporządzenia

Quote:

Nie dopuszcza się stosowania na jednym wlocie sygnałów ogólnych należących do różnych grup sygnałowych.

Napisano

> Mylisz się.

róznie to mozna interpretować

> Nawet gdyby wisiało po 2 sygnalizatory nad każdym pasem ruchu, to nie będą one

> dotyczyły danego pasa, bo to są sygnalizatory S-1, tzw. ogólne.

teoretycznie tak, a praktycznie jest tak, jak mówił kolega. Znam co najmniej kilka skrzyżowań, na których nad każdym pasem jest sygnał ogólny i np. dla pasa dla jazdy na wprost świeci się zielone, a dla prawoskrętu - w tym samym czasie, również na głównym sygnalizatorze - czerwone.

> Sygnalizator S-3 służy do regulowania ruchu na każdym pasie oddzielnie.

> Zacytuję jedno zdanie z Rozporządzenia

> Quote:

> Nie dopuszcza się stosowania na jednym wlocie sygnałów ogólnych należących do różnych grup

> sygnałowych.

teoria teorią, a praktyka praktyką... Akurat na tym skrzyżowaniu ta zasada nie jest zachowana. Nie na nim jedynym 270751858-jezyk.gif

EDIT: Poprawka była, bo odniosłem się do złego rysunku...

Napisano

> róznie to mozna interpretować

Tu nie ma co interpretować. Przepisy mówią jednoznacznie jak kierowca ma się zachować.

To że drogowcy czasami stawiają takie babole to zupełnie inna bajka.

Kierowca ma wiedzieć co oznacza dany sygnalizator niezależnie od tego, czy stoi prawidłowo, czy nie. old.gif

Jeśli widzisz, że jest oznakowanie sprzeczne, nie jednoznaczne, to dzwoń na 997 w każdym mieście.

Głupio się tłumaczyć, że pojechałeś, bo świeciło się TO zielone, a nie TAMTO, bo teoretycznie obowiązują oba światła, jeśli są okrągłe. zlosnik.gif

Ja nigdy czegoś takiego nie spotkałem i nie bardzo wierzę, że to możliwe, a nawet jeśli, to że nikt nie reaguje i coś takiego wisi lub stoi.

Napisano

> Tu nie ma co interpretować. Przepisy mówią jednoznacznie jak kierowca ma się zachować.

i wpakować się pod tramwaj - podziękuję 270751858-jezyk.gif

> To że drogowcy czasami stawiają takie babole to zupełnie inna bajka.

inna - ale jak nie chcesz dać się zabić, no to ups...

> Kierowca ma wiedzieć co oznacza dany sygnalizator niezależnie od tego, czy stoi prawidłowo, czy

> nie.

ja wiem, co oznacza, ale mam ochoty się dać zabić

> Jeśli widzisz, że jest oznakowanie sprzeczne, nie jednoznaczne, to dzwoń na 997 w każdym mieście.

nie rozśmieszaj mnie... Jedno takie skrzyżowanie jest przy starej siedzibie Zarządu Dróg Miejskich i Komunikacji Publicznej, drugie przy nowej ich siedzibie, trzecie - skrzyżowanie przed nową siedzibą 270751858-jezyk.gif

> Głupio się tłumaczyć, że pojechałeś, bo świeciło się TO zielone, a nie TAMTO, bo teoretycznie

> obowiązują oba światła, jeśli są okrągłe.

teoretycznie 270751858-jezyk.gif

> Ja nigdy czegoś takiego nie spotkałem i nie bardzo wierzę, że to możliwe, a nawet jeśli, to że nikt

> nie reaguje i coś takiego wisi lub stoi.

mało widziałeś 270751858-jezyk.gif

Napisano

> i wpakować się pod tramwaj - podziękuję

Jaki to ma związek z tematem?

> inna - ale jak nie chcesz dać się zabić, no to ups...

jw.

> ja wiem, co oznacza, ale mam ochoty się dać zabić

jw.

> nie rozśmieszaj mnie... Jedno takie skrzyżowanie jest przy starej siedzibie Zarządu Dróg Miejskich

> i Komunikacji Publicznej, drugie przy nowej ich siedzibie, trzecie - skrzyżowanie przed nową

> siedzibą

W jakim mieście?

Dzwoniłeś gdzieś w tej sprawie? Wiem, zlewka, bo i tak nic w TYM Kraju nie da się zrobić confused.gifzlosnik.gif

> teoretycznie

> mało widziałeś

Widocznie.

Napisano

> Jaki to ma związek z tematem?

> jw.

> jw.

> W jakim mieście?

Bydgoszcz

> Dzwoniłeś gdzieś w tej sprawie? Wiem, zlewka, bo i tak nic w TYM Kraju nie da się zrobić

Lepiej - powiedział mi o tym dawny pracownik ZDMiKP (o jednym takim, pozostałe kilka sam znalazłem)- i wie o tym i zarząd, i katedra drogowa UTP. Nawet wytłumaczył dlaczego tak jest zrobione - po prostu chodzi o przepustowość. I, co ciekawe, nikt nie ma wątpliwości jak jechać, bo sygnalizator główny + znak F-10 nad danym pasem jednoznacznie mówi, którego pasa dany sygnalizator dotyczy. Może i niezgodne z przepisami, ale przynajmniej jasne dla wszystkich.

> Widocznie.

ok.gif

Napisano

> No ok, tyle, że sygnalizator stoi po prawej stronie jezdni, czyli dotyczy pasa prawego (bo lewy ma

> osobny sygnalizator bez warunkowej strzałki - nawet dwa ). W związku z tym wciąż mam

Nie zgodzę się.

Przynależność do pasów dotyczy znaków drogowych.

Quote:

§ 2. 1. Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.

Sygnalizatory przynależą (tak jak S-3) tylko do określonego kierunku.

Quote:

§ 97. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator kierunkowy S-3 dotyczą kierujących jadących w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami).

EDIT:

Mały wyjątek stanowi sygnalizator S-7 ale w tych rozważaniach nie występuje.

s_07.gif

Quote:

4. Sygnał świetlny stały lub migający, nadawany przez sygnalizator S-7, oznacza nakaz opuszczenia pasa ruchu, nad którym sygnalizator jest umieszczony, i wjazdu na część jezdni znajdującą się po stronie wskazanej strzałką.

Napisano

> Nie znam sie na prawie, aleod kiedy takie rzeczy sa zalatwiane rozporzadzeniem ministra?

Wtedy kiedy ustawa to przewiduje smile.gif

Polecam ustawę "Prawo o ruchu drogowym" Artykuł 7.

Quote:

Minister właściwy do spraw transportu i minister właściwy do spraw wewnętrznych, w porozumieniu z Ministrem Obrony Narodowej, uwzględniając w szczególności konieczność dostosowania sygnałów drogowych do postanowień umów międzynarodowych, określi, w drodze rozporządzenia, znaki i sygnały obowiązujące w ruchu drogowym, ich znaczenie i zakres obowiązywania.

Napisano
  • Autor

> § 97. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator kierunkowy S-3 dotyczą kierujących jadących

> w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami).

Czy opierając się na tym art. w mojej sytuacji - jednak można skręcać w prawo z lewego pasa ??

Napisano

> Czy opierając się na tym art. w mojej sytuacji - jednak można skręcać w prawo z lewego pasa ??

Ja bym skręcał.

Uważałbym tylko, żeby któremuś z prawego pasa nie przyszło do głowy zająć po skręcie lewego.

Napisano

> Wtedy kiedy ustawa to przewiduje

> Polecam ustawę "Prawo o ruchu drogowym" Artykuł 7.

o widzisz ok.gif czlowiek glupi to sie uczy cale zycie

Napisano

> Czy opierając się na tym art. w mojej sytuacji - jednak można skręcać w prawo z lewego pasa ??

Tak jak pisałem już wcześniej. Skręcać można zgodnie z przepisami. Tyle, że teoretycznie sytuacja taka nie powinna mieć miejsca bo przepisy zabraniają zarządcy drogi takiej organizacji ruchu.

Dobrze by było taką sytuacje do zarządcy zgłosić (jeśli to jakaś jednostka państwowa to mają nawet ustawowy obowiązek ci na takie zgłoszenie odpowiedzieć w określonym terminie).

Napisano

No to żle jezdziłem przez ponad dekade.

Dobrze rozumiem, że w takiej sytuacji jadąc środkowym pasem z zamiarem skrętu w lewo, mogę opuścić skrzyżowanie ?

P.S. te strzałki to znaki poziome.

krz.jpg

Napisano

> No to żle jezdziłem przez ponad dekade.

> Dobrze rozumiem, że w takiej sytuacji jadąc środkowym pasem z zamiarem skrętu w lewo, mogę opuścić

> skrzyżowanie ?

> P.S. te strzałki to znaki poziome.

Takie umieszczenie sygnalizatorów ogólnych działających w różnych grupach sygnałowych jest niebezpieczne i sprzeczne z jakimikolwiek przepisami i zasadami. Poczytaj rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych oraz załącznik 3 do rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych.

Napisano

> No to załóżmy, że sa tam kierunkowe (S3), co to zmienia ?

Wyobraź sobie, jest poranek i wszyscy jadą ciasno zderzak w zderzak. Jedziesz prawym pasem tuż za autobusem lb za ciężarówką. Dojeżdżając do skrzyżowania nie widzisz z daleka sygnalizatorów, ale podjeżdżając bliżej pierwsze światło jakie zapewne zobaczysz, to będzie to wiszące nad lewym pasem, potem nad środkowym, a na końcu nad swoim.

I tu zaczyna się różnica.

Jeśli zaobserwowanym światłem jest sygnalizator ogólny S-1 (ten z okrągłymi lampami) i widzisz na nim zielone, to pedał i gnasz do przodu. W takim przypadku wolno Ci założyć, że jeśli wiszą lub stoją inne sygnalizatory, to musi na nich palić się ten sam kolor. Jeśli zielone, to na wszystkich, jeśli czerwone to też na wszystkich.

Jeśli natomiast widzisz sygnalizator S-3, to świecący się na nim kolor dla Ciebie nie oznacza zupełnie nic, bo fakt, że na nim pali się zielone bądź czerwone nie oznacza, że nad Twoim pasem świeci się tak samo. Może świecić się na jednym zielone, na drugim czerwone.

W ten sposób usprawnia się ruch drogowy.

Tak jak dublujący się mały sygnalizator wiszący na wysokości 1.20 - 1.30 m na słupku tego zasadniczego. To też pomaga.

Napisano

> Takie umieszczenie sygnalizatorów ogólnych działających w różnych grupach sygnałowych jest

> niebezpieczne i sprzeczne z jakimikolwiek przepisami i zasadami. Poczytaj rozporządzenie w

> sprawie znaków i sygnałów drogowych oraz załącznik 3 do rozporządzenia w sprawie szczegółowych

> warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych.

Prawda, ale niestety często stosowane (przynajmniej u mnie w mieście)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.