Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra orginalne radio

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanko.

Czym się różnią radioodtwarzacze DELCO CDR 500 od CDR 500 Simens VDO.

Na pierwszy rzut oka to widzę tylko że różnią się umiejscowieniem dwóch przycisków....

Napisano

> Witam

> Mam pytanko.

> Czym się różnią radioodtwarzacze DELCO CDR 500 od CDR 500 Simens VDO.

> Na pierwszy rzut oka to widzę tylko że różnią się umiejscowieniem dwóch przycisków....

Jakością dźwięku oczywiście na korzyść VDO Siemens.

Ale jak już masz zamiar wchodzić w coś oryginalnego to polecam VDO CD 441 XED KLIKEN

Napisano

Witam

Na pierwszy rzut oka różnią się sterowaniem. Z tego co wiem to w DELCO właśnie te guziki są wysuwane i kręcone jak zwykłe potencjometry,

w VDO są to przyciski i masz pełną elektronikę. Co do dalszych różnic to niech się wypowiedzą koledzy którzy takie radia użytkowali.

Napisano

> Czym się różnią radioodtwarzacze DELCO CDR 500 od CDR 500 Simens VDO.

Mocą wzmacniacza. VDO o wiele lepiej i ładniej gra.

Napisano

> Mocą wzmacniacza. VDO o wiele lepiej i ładniej gra.

potwierdzam, nie wiem jakie glosniki montowali w bertone ale jestem bardzo mile zaskoczony dzwiekiem ok.gif

Napisano

witaj

nadal masz dostęp do nowego radia, które opisujesz ?

pzdr

Napisano

> witaj

> nadal masz dostęp do nowego radia, które opisujesz ?

> pzdr

Czekam na odpowiedź czy jeszcze są jak tylko będę miał info dam znać.

Ja użytkuje moje od roku i już kilka osób powaliła jakoś dźwięku.

Napisano

A sorki ,tak to jest jak człowiek nie doczyta . Owszem czyta CDRW , ja miałem na mysli MP3 grinser006.gif

Napisano

> Jakością dźwięku oczywiście na korzyść VDO Siemens.

> Ale jak już masz zamiar wchodzić w coś oryginalnego to polecam VDO CD 441 XED KLIKEN

a co jest wyswietlane na tym wyswietlaczy, bo CDR 500 podaje informacje na gorny wyswietlacz konsoli. hmm.gif

Napisano

> a co jest wyswietlane na tym wyswietlaczy, bo CDR 500 podaje informacje na gorny wyswietlacz

> konsoli.

Napis Remote Display oznacza, że dane wyświetlane są na fabrycznym wyświetlaczu. Radio to obsługuje wyświetlacz w konsoli i sterowanie z kierownicy, jak fabryka przykazała.

Napisano

> Napis Remote Display oznacza, że dane wyświetlane są na fabrycznym wyświetlaczu. Radio to obsługuje

> wyświetlacz w konsoli i sterowanie z kierownicy, jak fabryka przykazała.

no dobrze, a co jest na radiu wyswietlane?

Napisano

> no dobrze, a co jest na radiu wyswietlane?

Radio nie ma wyświetlacza.

Napisano

> Radio nie ma wyświetlacza.

ok.gif nie dostrzeglem, ze tam jest tylko napis ok.gifok.gif

Napisano

> nie dostrzeglem, ze tam jest tylko napis

Według mnie wyświetla bardziej sensownie niż cdr 500 bo podczas odczytu CD pokazuje czas 00 37 a nie TR 01

Napisano

> Według mnie wyświetla bardziej sensownie niż cdr 500 bo podczas odczytu CD pokazuje czas 00 37 a

> nie TR 01

ok.gif fakt, lepiej.

obawiam sie jedynie, ze takie radio bardziej kusi. O cdr500 sie nie martwie, nawet jak zostawiam samochod otwarty. A ten cd 441 to pewnie panel ma zdejmowany?

Napisano

Podobno tylko to kółko z przyciskami po prawej stronie się demontuje grinser006.gif Swoją drogą ciekawe kto taki patent wymyślił grinser006.gif

Napisano

> fakt, lepiej.

> obawiam sie jedynie, ze takie radio bardziej kusi. O cdr500 sie nie martwie, nawet jak zostawiam

nie ma reguły, mi latem ukradli 4 kołapki używane (wiesz takie marketówki) koszt nowego kompletu 35 zł (wcześniej ukradli mi 2 kołpaki fabryczne, ale 2 zostawili - k.wa hmm.gif o co chodzi zastanawiam się do dziś, swojego soniaka nie wyciągam bo mi się nie chce - i tak na AC mnie co roku łoją więc samochodu do domu nie będę w kawałkach przynosił.

pozdrawiam

Napisano

z tego co piszesz widać że znasz się na rzeczy w temacie jakości car audio i odsłuchu, więc mam jeszcze jedno pytanie, czy radio siemensa vdo zagra lepiej niż np nowość balupunkta za jakieś 500-700 pln i generalnie co jest powodem że na tych samych głośnikach jedno radyjko gra fajnie inne sztucznie i bezbarwnie.

czy siemens jest/był czymś w rodzaju hi-fi yamahy, technicsa w sprzęcie domowym ?

pzdr

Napisano

> z tego co piszesz widać że znasz się na rzeczy w temacie jakości car audio i odsłuchu, więc mam

> jeszcze jedno pytanie, czy radio siemensa vdo zagra lepiej niż np nowość balupunkta za jakieś

> 500-700 pln i generalnie co jest powodem że na tych samych głośnikach jedno radyjko gra fajnie

> inne sztucznie i bezbarwnie.

> czy siemens jest/był czymś w rodzaju hi-fi yamahy, technicsa w sprzęcie domowym ?

Dołączam się do pytania o różnice w brzmieniu różnych "radioodbiorników" przy tych samych głośnikach.

Nie jestem audiofilem, ale słuch mam. Mój stareńki, taniuchny, ale montowany fabrycznie Car300 gra bardzo przyzwoicie na małej mocy. Dołożenie do "pieca" (cha,cha) powoduje trudne do wytrzymania zniekształcenia. Jednak uważam, że jak na tak tani sprzęt gra lepiej niż w nie jednym wypasionym starszym mercedesie.

W czym tkwi tajemnica?

Napisano

> Dołączam się do pytania o różnice w brzmieniu różnych "radioodbiorników" przy tych samych

> głośnikach.

> Nie jestem audiofilem, ale słuch mam. Mój stareńki, taniuchny, ale montowany fabrycznie Car300 gra

> bardzo przyzwoicie na małej mocy. Dołożenie do "pieca" (cha,cha) powoduje trudne do

> wytrzymania zniekształcenia. Jednak uważam, że jak na tak tani sprzęt gra lepiej niż w nie

> jednym wypasionym starszym mercedesie.

> W czym tkwi tajemnica?

Podstawa to głośniki, które musi zasilić dobre radio.

W twoim przypadku radio ma słabą końcówkę mocy i traci dynamikę przy mocniejszym graniu.

Napewno po zmianie na mocniejsze radio zniekształcenia znikną.

Car 300 ma tylko 4x7 watt.

Jeśli chodzi o siemens to poprostu jest to niemiecka firma która wspólnie z VDO klepie radyjka do samochodów.

Ani siemens ani VDO nie ma wielkich tradycji audio.

Też miałem obawy przed zakupem VDO CD 441 XED ale po zakupie szczęka mi opadła.

Możliwe jest, że nowy blaupunkt zagra lepiej ale to 500 - 700 zł a ja dalem 350zł.

Polecam do poczytania KLIKEN

Napisano

> Podstawa to głośniki, które musi zasilić dobre radio.

> W twoim przypadku radio ma słabą końcówkę mocy i traci dynamikę przy mocniejszym graniu.

> Napewno po zmianie na mocniejsze radio zniekształcenia znikną.

> Car 300 ma tylko 4x7 watt.

> Jeśli chodzi o siemens to poprostu jest to niemiecka firma która wspólnie z VDO klepie radyjka do

> samochodów.

> Ani siemens ani VDO nie ma wielkich tradycji audio.

> Też miałem obawy przed zakupem VDO CD 441 XED ale po zakupie szczęka mi opadła.

> Możliwe jest, że nowy blaupunkt zagra lepiej ale to 500 - 700 zł a ja dalem 350zł.

> Polecam do poczytania KLIKEN

Widzę, że masz duże rozeznanie w temacie. smile.gif

Mógłbyś podać jakiej mocy i impedancji głośniki były montowane w AG z 2003r. Nie chciałbym grzebać przy nich a informacje oficjalne mogą być niepewne.

Pisząc wcześniejszy post miałem na myśli pytanie. Czy fabryczne radia nie mają jakiś układów korekcyjnych dopasowanych do reszty instalacji, które troszkę oszukując, dają tak dobry efekt odsłuchowy?

Znam się trochę na elektronice i akustyce i wiem, że dobry efekt w małej przestrzeni samochodu i przy napięciu 14V ciężko uzyskać. W zasadzie trudno osiągnąć moc powyżej 20 W (RMS) przy tym napięciu i impedancji 4 Ohm. Montując przetwornicę napięcia można za niewielkie pieniądze użyć bardzo dobrych wzmacniaczy "stacjonarnych".

Co sądzisz na ten temat?

Napisano

> napięciu i impedancji 4 Ohm. Montując przetwornicę napięcia można za niewielkie pieniądze

> użyć bardzo dobrych wzmacniaczy "stacjonarnych".

> Co sądzisz na ten temat?

Pytanie co prawda nie do mnie, ale tu obawiałbym się dwóch rzeczy: trudności z wyeliminowaniem zakłóceń z instalacji samochodowej oraz znacznie cięższych niż w domu warunków "środowiskowych" (temperatura, wilgotność).

Pozdrawiam,

k.

Napisano

> Pytanie co prawda nie do mnie, ale tu obawiałbym się dwóch rzeczy: trudności z wyeliminowaniem

> zakłóceń z instalacji samochodowej oraz znacznie cięższych niż w domu warunków

> "środowiskowych" (temperatura, wilgotność).

> Pozdrawiam,

> k.

Nie miałem na myśli przetwornicy 12/230V i domowego wzmacniacza! Chodzi o przetwornicę 12/35V i użycie wzmacniacza przygotowanego do tych napięć. Już dawno temu były takie projekty amatorskie, a i fabryczne dla "audiofilów " samochodowych opierają się na tej idei. Wymusza to fizyka.

Napisano

> Nie miałem na myśli przetwornicy 12/230V i domowego wzmacniacza! Chodzi o przetwornicę 12/35V i

> użycie wzmacniacza przygotowanego do tych napięć. Już dawno temu były takie projekty

> amatorskie, a i fabryczne dla "audiofilów " samochodowych opierają się na tej idei. Wymusza to

> fizyka.

Pomysł juz przerabiałem - lepiej od razu wrzucić wzmacniacz.

W sumie się nakombinujesz, a za niewielką kasę kupić gotowy wzmacniacz wyciagasz sygnał z radia i .....

Tylko po co .....

Napisano

domess Mógłbyś się odnieść do pytań z mojego przed-przedostatniego postu. Zależy mi na tych informacjach. Jakby Ci się gdzieś "pałętały" to podaj je, proszę.

Też uważam, że przesada w mocy wzmacniacza i kombinacje z przetwornicami, to sztuka dla sztuki. 4x10W w 2 m3 samochodu w zupełności wystarczy aby uszkodzić słuch, ale jak ktoś jest już przygłuchy to potrzebuje więcej.

Poza tym nie lubię "grających" samochodów na ulicy miasta. Czasami aż się prosi wrzucić granat i zrobić barszcz z buraków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.