Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf V czy Bravo ?

Featured Replies

Napisano

> Jak dla mnie oba te auta są lub mogą być ładne (w zależności od wersji i wyposażenia). Golfem V

> przejechałem podczas ostatnich wakacji ok 3kkm i muszę przyznać, że to jako zwolennik

> skośnookich byłem pozytywnie zaskoczony.

> Niestety jak dla mnie ogromnym minusem obu tych aut jest nisko zawieszony przód. Wiem, że na 100 %

> prędzej czy później gdzieś bym nim zarył (co zresztą zdarzyło mi się w wypożyczonym Golfie)

to jest niestety spora wada Bravo. Dla mnie największa przy codziennym użytkowaniu. Ja się już nauczyłem jeździć tak, że mniej więcej wiem jakie koleiny czy krawężniki muszę omijać, ale to i tak bywa męczące: non stop "skanowanie" drogi przed autem wypatrując nierówności, które większość innych aut może pokonać bez problemu. Na szczęście najniższym punktem jest plastikowa osłona silnika, więc nawet w przypadku jej uszkodzenia nie będzie to wielka strata. Z tego powodu też nie bardzo żona chce jeździć tym autem, a ja się boję jej dawać, bo jest przyzwyczajona do matiza, którym pokonuje wszystkie krawężniki zlosnik.gif

> Miałem też okazję pojeździć prawie nowym Golfem VI 1.4 TSI i też było fajnie. Ja jednak za podobną

> kasę wolałbym kupić 1-2 lata starsze auto, ale wyższej klasy. Najczęściej oferują one lepsze

> wyciszenie, większy komfort, większe bezpieczeństwo.

Idąc tym tropem ja bym wolał auto o 5-7 lat starsze jeszcze wyższej klasy niż Twoje zlosnik.gif

Napisano

Świadczy o fabrycznym bublu którego być nie powinno w samochodzie takiej klasy. Amen biglaugh.gif

> W moim 530d zmienili turbo przy 10km przebiegu na gwarancji.

> O czym to swiadczy ? O niczym.

Napisano
  • Autor

... skomplikuję jednak bardziej zlosnik.gif. Włączam do zawodów Civica 1,8 z 2007r. Przebieg podobny do nalotu poprzednich.

Z poniższych wypowiedzi, nasunęło mi się coś o czym zapomniałem - utrata wartości i łatwość odsprzedaży. Ta w przypadku Bravo będzie wysoka, a odsprzedać może być go ciężko. Golf też jednak może mieć problem z powyższymi, a to z racji swojej trzydrzwiowości ( ot specyfika miejsca w którym mieszkam ). Civic powinien być łatwiejszy do sprzedania, a i w chwili obecnej jest trochę tańszy niż dwa pozostałe samochody, bo sprzedaje go osoba prywatna, a nie komis. Mniejsza komplikacja konstrukcji silnika, a i kosmiczne wnętrze też jest całkiem fajne.

No i co tu wybrać? zlosnik.gif

P.S. Przyszło mi jeszcze do głowy za podobne pieniądze BMW 320 z 2005r (E90), ale to już jest trochę za stary samochód.

P.S.2 Samochód zostanie w moich rękach przynajmniej 4-5 lat, a to daje mu wiek 7-8 lat pod koniec użytkowania.

Napisano

> Idąc tym tropem ja bym wolał auto o 5-7 lat starsze jeszcze wyższej klasy niż Twoje

Jest jednak pewna granica rozsądku w tym rozumowaniu - i tak np. za nowego, sensownego kompakta trzeba zapłacić 55-70k. Ma się w zamian kilkuletnią gwarancję, którą czasem ciężko wyegzekwować i chyba fajne poczucie posiadania czegoś nowego, gdzie nikt nie siedział i pierdział nam w siedzenie, jak zadbamy tak będziemy mieli + konieczność przeglądów w ASO w celu zachowania gwarancji.

Za podobną kasę można mieć 2 letnie auto klasy Vectra/Mondeo/C5/LagunaIII + kilka innych (kolejność dowolna), często jeszcze na gwarancji, i nad takim wyborem ja się zastanawiam.

Masz rację, że można za tą samą kasę kupić 5-7 letniego wypasa, ale moim zdaniem (popartym pewnym doświadczeniem) to będzie auto z wysokimi kosztami eksploatacji.

Napisano

> ... skomplikuję jednak bardziej . Włączam do zawodów Civica 1,8 z 2007r. Przebieg podobny do nalotu

> poprzednich.

Bardzo fajny samochód. Kolega ma i nie narzeka. Też zgłaszał na gw. jakieś pierdoły typu trzeszczący pedał sprzęgła, ale większych problemów brak. Spalanie rozsądne przy spokojnej jeździe. Musisz tylko mieć świadomość, ze charakterystyka tego silnika jest zupełnie inna niż T-Jeta czy TSI. Brak turbo, silnik ożywa dopiero przy wyższych obrotach, przy których jest imho za głośny, ale potrafi dać frajdę z jazdy (tak podejrzewam, bo jeździłem tylko jako pasażer wink.gif )

> P.S.2 Samochód zostanie w moich rękach przynajmniej 4-5 lat, a to daje mu wiek 7-8 lat pod koniec

> użytkowania.

Utratą wartości to imho można się przejmować gdy sprzedajesz samochód mający 3 lata. Wtedy różnice mogą być spore. Przy aucie 7-8 letnim, czy będzie ono warte 15 czy 20 tys PLN, to już imho nie robi większej różnicy, biorąc pod uwagę, że ta różnica może Ci się zniwelować kosztem serwisu czy ubezpieczenia.

Napisano

> ... skomplikuję jednak bardziej . Włączam do zawodów Civica 1,8 z 2007r. Przebieg podobny do nalotu

> poprzednich.

co naczy podobny? bravo ma 25kkm, golf 50kkm

ja bym brał civica smile.gif

a to dlatego, że mi się nim świetnie jeździ

Napisano
  • Autor

> co naczy podobny? bravo ma 25kkm, golf 50kkm

> ja bym brał civica

> a to dlatego, że mi się nim świetnie jeździ

35kkm.

Napisano
  • Autor

> T-Jeta czy TSI. Brak turbo, silnik ożywa dopiero przy wyższych obrotach

Z tego sobie zdaję sprawę, ale mi nie przeszkadza to jakoś bardzo.

> Utratą wartości to imho można się przejmować gdy sprzedajesz samochód mający 3 lata. Wtedy różnice

> mogą być spore. Przy aucie 7-8 letnim, czy będzie ono warte 15 czy 20 tys PLN, to już imho nie

> robi większej różnicy, biorąc pod uwagę, że ta różnica może Ci się zniwelować kosztem serwisu

> czy ubezpieczenia.

Wszystkie opłaty rocznie są o jakieś 50% wyższe w przypadku Civica, a to oznacza, że różnica w cenie zakupu będzie równa zeru po trzech latach użytkowania.

Napisano

> Wszystkie opłaty rocznie są o jakieś 50% wyższe w przypadku Civica, a to oznacza, że różnica w

> cenie zakupu będzie równa zeru po trzech latach użytkowania.

Dlatego wybierz ten samochód, który Ci się bardziej podoba, ewentualnie w przypadku używanych, budzi Twoje największe zaufanie co do stanu wink.gif

Napisano

> P.S.2 Samochód zostanie w moich rękach przynajmniej 4-5 lat, a to daje mu wiek 7-8 lat pod koniec

> użytkowania.

No to bym sobie darował Civica zlosnik.gif - stara Honda = zardzewiała Honda.

Napisano

> Ja kupiłem nowe Bravo 1.6 Multijet, znajomy używanego Golfa V 1.9 TDI z przebiegiem 150000 km.

> Taka sama moc, zbliżony moment ale kultura pracy na korzyść Golfa.

Kurna, jak 1.9TDI może mieć lepszą kulturę pracy od czegokolwiek ? zlosnik.gif

Napisano

Ja osobiście kierując się tylko i wyłącznie wyglądem zewnętrznym oraz wnętrzem, brałbym Bravo bez zastanawiania. wink.gif

Napisano

moim zdaniem bravo.. choc tylko tym jezdzilem, komfort mi odpowiada, wykonczenie itp, jakosc uwazam za bardzo dobra, w golfie pewnie podobnie, ale stylistycznie golf odpada w tym porownaniu..., choc kazdy moze miec inny gust...

Napisano

> Kurna, jak 1.9TDI może mieć lepszą kulturę pracy od czegokolwiek ?

Niemiecka kultura, musi być wyższa. Kolega nas podpuszcza i teraz przed kompem tarza się ze śmiechu hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ja osobiście kierując się tylko i wyłącznie wyglądem zewnętrznym oraz wnętrzem, brałbym Bravo bez

> zastanawiania.

Witam w klubie waytogo.gif .

Napisano

osobiście wybrałem bravo

Napisano

> Chyba AC

ok.gif

Pełne ubezpeiczenie golfa to 3800, fiata 1400 wink.gif

Napisano

> Pełne ubezpeiczenie golfa to 3800, fiata 1400

Niezależnie od tego gdzie wykupisz? wink.gif

Napisano

cały ten wątek jest żenujący, ale już takie "argumenty" to dno absolutne...

Napisano

> Odwieczny problem - makaron czy nudziarz?

> Fiat Bravo T-jet 150 koni - rok 2008 25kkm przebiegu

> Vw Golf V Tsi 140 koni - rok 2007 50kkm przebiegu

> W przypadku Bravo jest jeszcze rok gwarancji, Golf jej już nie ma.

> Kto miał przyjemność jeździć jednym i drugim, by móc się wypowiedzieć na temat wrażeń z poruszania

> się nimi?

> Najważniejszym chyba jest to, jak ma się jakość wnętrza i ogólnie wykonania Fiata w stosunku do VW?

A jaka jest cena takiego Golfa?

Napisano

> Pełne ubezpeiczenie golfa to 3800,

Być może da się za tyle ubezpieczyć, ale z całą pewnością można dwa razy taniej.

Napisano

> Oba kosztują niecałe 12k euro.

> Civic to wydatek 10,5k.

Z opłatami? czy plus opłaty? Tak czy inaczej całośc wyjdzie ponad 50 tyś?

Napisano
  • Autor

Mi to akurat nie robi różnicy, bo ubezpieczenie w IRL to dokładnie takie same pieniądze w obu przypadkach ok.gif.

Napisano
  • Autor

> Z opłatami? czy plus opłaty? Tak czy inaczej całośc wyjdzie ponad 50 tyś?

Zapomniałem dodać, sprawa tyczy się Irlandii i samochodów które będą jeździć tutaj ok.gif.

Napisano

> Zapomniałem dodać, sprawa tyczy się Irlandii i samochodów które będą jeździć tutaj .

no własnie coś mi tu nie pasowało grinser006.gif prawdopodnie będe sprzedawal GOLFA VI z 2009 roku TSI 122Km jakbys byl zainteresowany? tylko te 12 tyś euro to troszku mało grinser006.gif

Napisano

> Zapomniałem dodać, sprawa tyczy się Irlandii i samochodów które będą jeździć tutaj .

Brałbym nowszy.....przegląd będzie później zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Brałbym nowszy.....przegląd będzie później

To akurat mi nie robi żadnej różnicy, bo to ja tutaj robię przeglądy skromny.gifhehe.gif .

Napisano
  • Autor

> no własnie coś mi tu nie pasowało prawdopodnie będe sprzedawal GOLFA VI z 2009 roku TSI 122Km

> jakbys byl zainteresowany? tylko te 12 tyś euro to troszku mało

To już i tak jest na maksa wyśrubowany budżet, ale dzięki za propozycję waytogo.gif .

Napisano

Kalkulator Ci się popsuł? hmm.gif

Napisano

> ... skomplikuję jednak bardziej . Włączam do zawodów Civica 1,8 z 2007r....

Widzisz, na tym forum o co byś nie pytał to poradzą Ci Bravo, bo Golf to złożony z przystanku po "pierwszym" właścicielu i malinka, a japończyk każdy bo każdy to już szajs bo pedał się zablokował u jednej z firm z kraju kwitnącej wiśni.

Moim zdaniem najlepiej zrobisz jak wsiądziesz w każde auto, przejedziesz się, prześpisz się z tematem i wybierzesz to co najlepiej Ci pasuje ok.gif

Ja np chociaż wizualnie podoba mi się bmw za cholerę nie mogę się w nim odnaleźć- pozycja za kierownicą itp i dlatego też w przemyśleniach zakupu odpada.

Napisano

na serio? Tyle płacisz za Golfa? icon_eek.gif

Napisano

> Odwieczny problem - makaron czy nudziarz?

> Fiat Bravo T-jet 150 koni - rok 2008 25kkm przebiegu

> Vw Golf V Tsi 140 koni - rok 2007 50kkm przebiegu

> W przypadku Bravo jest jeszcze rok gwarancji, Golf jej już nie ma.

> Kto miał przyjemność jeździć jednym i drugim, by móc się wypowiedzieć na temat wrażeń z poruszania

> się nimi?

> Najważniejszym chyba jest to, jak ma się jakość wnętrza i ogólnie wykonania Fiata w stosunku do VW?

2 lata temu stalem przed dylematem nowy Golf vs nowe Bravo, oba ze slabszymi turbo benzynami ... jedzilem obydwoma, wybralem Fiata i zrobil bym to ponownie muszac jeszcze raz dokonac wyboru pomiedzy tymi dwoma samochodami ok.gifok.gifok.gif

Fiat ma twardsze plastiki, ale jak na razie po 28tys km nie trzeszcza. wizualnie - kwestia gustu .. u mnie pod kazdym wzgledem Golf przegral.. pozazdroscilem tylko kompresora wink.gif dodam tylko, chociaz dla Ciebie nie ma to znaczenia bo to zapewne jednostkowy przypadek, ze testowka VW byla totalnie niedorobionym egzemplarzem w ktorej nie wchodzil jeden z biegow (juz nie pamietam ktory), stukalo podszybie oraz drzwi i jakies tam inne duperele, ktore w zadnej innej marce sie nie przytrafily na jezdzie probnej.. a ze do tego wszystkiego dochodzilo moje nastawienie, ze VW nie kupie dla samej zasady nie kupowania VW, i ze nic ladniejszego na rynku nie bylo, wiec yjscie bylo tylko jedno - Fiat Bravo ok.gifok.gifok.gif wyboru nie zaluje, na dzien dzisiejszy widze tylko jedna alternatywe - Alfa Giulietta serduszka.gif

Civic jest fajny, mialem okazje troche posmigac takim z silnikiem 1.8 zanim kupilem Bravo .. niestety frajda z jazdy duzo mniejsza niz w przypadku doladowanych 1.4 hmm.gif deska rozdzielcza dosc twarda i kosmiczna, ale za to ergonomicznoscia bije Fiata i Golfa razem wzietego, trzeba sie tylko przyzwyczaic smile.gif

Napisano

> Niezależnie od tego gdzie wykupisz?

Zależnie. Obie najtańsze od "pewnych" firm.

Na AC firmy typu PTU odrzucam.

Pod uwagę brałem Hestię, Alianz, PZU, Benefia wink.gif

Napisano

> Kalkulator Ci się popsuł?

Z tych firm które wymieniłem (czyli wg mnie wypłacalnych) daj niższą ofertę na firmę za 2 letniego golfa wink.gif

Napisano

> na serio? Tyle płacisz za Golfa?

3830 w Hestii.

Bravo 1400zł w Benefii, a w Hestii oscylowało ok. 2k wink.gif

Napisano

> Zależnie. Obie najtańsze od "pewnych" firm.

> Na AC firmy typu PTU odrzucam.

> Pod uwagę brałem Hestię, Alianz, PZU, Benefia

Nie chcę Cię martwić, ale wypłata szansa na bycie wydymanym przez Allianz czy PZU jest o niebo większa niż w przypadku PTU. hehe.gif

Napisano

> Zależnie. Obie najtańsze od "pewnych" firm.

> Na AC firmy typu PTU odrzucam.

> Pod uwagę brałem Hestię, Alianz, PZU, Benefia

Widzisz - to dziwne. Bo za Golfa z 2009 roku zapłaciłem sporo mniej za pakiet ubezpieczenia w Allianz.

mar00ha

Napisano

> Widzisz - to dziwne. Bo za Golfa z 2009 roku zapłaciłem sporo mniej za pakiet ubezpieczenia w

> Allianz.

> mar00ha

Ja w Hestii przez 2 lata płaciłem pakiety po 3,9% wartości. Po dwoch latach pakiety się skończyły wink.gif

Napisano

> A jaka jest cena takiego Golfa?

Właśnie podajcie konkrety, ile Golf i ile Bravo?

Napisano
  • Autor

> Właśnie podajcie konkrety, ile Golf i ile Bravo?

Jest poniżej - okolice 12k euro za Bravo i Golfa.

Z tym, że wiem iż z Golfa jestem w stanie zjechać z 1k euro smile.gif.

W sumie to nastawiłem się już na niego, bo Civic odpadł za trzeszczące i cieniutkie plastiki dookoła zegarów.

To jest najbardziej chyba irytująca mnie rzecz - brzęczenia i trzeszczenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.