Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hot hatch za rozsądne pieniądze

Featured Replies

Napisano

> Bravo - jedynka z silnikiem 2.0 20V ....

> Stilo - 2,4 20V 170 KM

Stilo 2.4 poniżej 12tyś ? Źle mu życzysz ? zlosnik.gif

Napisano

> Ok ale jak coś ma dajmy na to 9-10 sek. do setki to nie jest Hot-hatchem, tylko co najwyżej

> Hatchbakiem z troszkę mocniejszym silnikiem.

> Znaczenie słowa hot-hatch za mocno się rozjeżdża, a powinno chyba dotyczyć tylko aut kompaktowych!?

Dziękuję że to napisałeś, bo mi się już znudziło ciągle to pisać w podobnych tematach spineyes.gif

Niedługo Samara ze spoilerem będzie hot-hatchem hehe.gif

Napisano

> Dobra, ale w/g Twojego kryterium żaden Golf GTI nie jest hothatchem.

> 10 lat temu wszystko co było hatchbakiem i miało 8-9s do setki było hothatchem - bo tylko takie hh

> były.

> Wyjątkiem był Golf R32 który był zjawiskiem samym dla siebie.

Golfa R32 też nie było 10 lat temu icon_rolleyes.gif

Od 2001 był za to Type-R robiący 100 w 6,8 sek.

Napisano

> Golfa R32 też nie było 10 lat temu

> Od 2001 był za to Type-R robiący 100 w 6,8 sek.

I to jak ktoś dobrze potrafił zmieniać biegi. Jego następca już się w 7s nie mieścił. Nie był zatem hh ?

Napisano

> Stilo 2.4 poniżej 12tyś ? Źle mu życzysz ?

Nie napisał ile chce wydac na remonty tylko za ile chce kupić hehe.gif

O coś takiego np......

Napisano

> I to jak ktoś dobrze potrafił zmieniać biegi. Jego następca już się w 7s nie mieścił. Nie był zatem

> hh ?

Wersja poliftingowa wypuszczona w 2004 robiła setkę o 0,2 sek szybciej 270751858-jezyk.gif (6,6 sek)

A ten najnowszy Type-R, to żebyś wiedział że wzbudził wielką dyskusję czy zasługuje na miano Type-R.

Moim zdaniem- nie.

Napisano

> Takich raczej nie ma oprócz najnowszych potworków z ostatnich 5 lat I to też wybór jest niewielki

Prócz Civic Type-R były też Focus ST, Astra OPC, Megane Sport osiągające 100 w około 6,5 sek od 2004-2005 r.

Pomiędzy 6,5 a 7 znalazłoby się jeszcze pare mających 5-6 lat,

a w ciągu ostatnich pięciu lat praktycznie wszystkie hot-hatche.

Moim zdaniem właśnie 7 sek to wyznacznik hot-hatcha cool.gif

Napisano

Idac tym tropem, to Clio Sport hot-hatchem nie jest...

Napisano

> Prócz Civic Type-R były też Focus ST, Astra OPC, Megane Sport osiągające 100 w około 6,5 sek od

> 2004-2005 r.

S3, 147 GTA

Napisano

> Idac tym tropem, to Clio Sport hot-hatchem nie jest...

Od 2006 r robi 100 w 6,9 więc od wtedy jest 270751858-jezyk.gif

Napisano

a przed 7.2 i juz nie 270751858-jezyk.gif

Ale te czasy sie zmieniaja..

Napisano

> Golfa R32 też nie było 10 lat temu

> Od 2001 był za to Type-R robiący 100 w 6,8 sek.

Czyli przed 2001 r ta klara aut nie istniala?

Napisano

> Czyli przed 2001 r ta klara aut nie istniala?

To byla odpowiedz na to, jakoby R32 istnial 10 lat temu.

Nie twierdze, ze cos co robilo 100 w 8 sekund 10 lat temu nie bylo hot-hatchem.

Ale watpliwe czy jest nim teraz.

Napisano
  • Autor

czyli jeszcze jako takiej sesnownej odpowiedzi nie uzyskałem. za czym warto się rozglądnąć a co sobie darować.

jedynie co wiem to to, że punto HGT to złom. STILo nie mieście się w budżecie.

a te starsze auta to przeważnie padło zajeżdzone...;/ ehhh co tu robić. może narazie zostać przy obecnym aucie??

Napisano

> jedynie co wiem to to, że punto HGT to złom. STILo nie mieście się w budżecie.

> a te starsze auta to przeważnie padło zajeżdzone...;/ ehhh co tu robić.

Masz wyjątkowo niski budżet więc nie oczekuj cudów.

HGT jest niezły, "tylko" kwestia znalezienia względnego egzemplarza.

W ostatnim "Zakupie kontrolowanym" w TVN turbo było właśnie o Punto HGT za 12.900 kr - obejrzyj jak nie widziałeś ok.gif

Napisano

> To byla odpowiedz na to, jakoby R32 istnial 10 lat temu.

> Nie twierdze, ze cos co robilo 100 w 8 sekund 10 lat temu nie bylo hot-hatchem.

> Ale watpliwe czy jest nim teraz.

LOL.

Napisano

> Moim zdaniem właśnie 7 sek to wyznacznik hot-hatcha

Mabz - ogarnij sie, bo autentycznie pieprzysz zlosnik.gif

Jak cos sie urodzilo hot hatchem to hot hatchem umrze.

Vide - stare clio 1.8 140 bhp, saxo, 106 gti - oraz multum innych samochodow, ktore wspolczesnie moglyby byc uznane za niejezdzace.

Napisano

> Jak w temacie, jakiego hot hatcha polcecacie za rozsądne pieniądze.

> mój warunek to;

> -sprint do setki poniżej 10sekund

> -benzynowy silnik wolnossący

> -fajnie jakby to był europejczyk ale nie koniecznie.

> kwota tak do 12tysięcy rocznik raczej nie ma znaczenia.

Saxo vts vel 1.6 16v

A koledze, ktory napisal, ze szuka sie takiego samochodu pol roku - gratuluje fantazji. Sadze, ze na 10 obejrzanych 2 sa naprawde calkiem ok ok.gif

Napisano

> Mabz - ogarnij sie, bo autentycznie pieprzysz

No nie wiem, kto tu się powinien ogarnąć czerwona.gif

Pisałem wyraźnie: MOIM ZDANIEM icon_rolleyes.gif

A więc: MOIM ZDANIEM hot-hach to z definicji taki sleeper, niepozorne auto którym można "zagiąć" innych kierowów np. na światłach.

Sorry ale tego nie zrobisz 15-letnim Citroenem który nie był szybki nawet jak był nowy cfaniaczek.gif

Napisano

> No nie wiem, kto tu się powinien ogarnąć

> Pisałem wyraźnie: MOIM ZDANIEM

Tiaaaa zlosnik.gif

> A więc: MOIM ZDANIEM hot-hach to z definicji taki sleeper, niepozorne auto którym można "zagiąć"

> innych kierowów np. na światłach.

Wiekszosc obecnie produkowanych hot hatchy to faktycznie sleepery - nowe clio sport z niepozornym dyfuzorem z tylu.

Civic type R, ktory wyglada przeagresywnie. S3 na 18" z czterotloczkiem pod spodem. Focus RS w ogole nie rzuca sie w oczy, spoilery sa jedynie delikatnymi akcentami na jego karoserii zlosnik.gif

> Sorry ale tego nie zrobisz 15-letnim Citroenem który nie był szybki nawet jak był nowy

Moj sentyment kaze mi napisac "Zdziwilby sie co taki 15 letni citroen potrafi" skromny.gif

Napisano

> Stilo 2.4 poniżej 12tyś ? Źle mu życzysz ?

Zle zbudowane zdanie.

Stilo 2.4 ? Zle mu zyczysz ? zlosnik.gif

Napisano

> Wiekszosc obecnie produkowanych hot hatchy to faktycznie sleepery - nowe clio sport z niepozornym

> dyfuzorem z tylu.

> Civic type R, ktory wyglada przeagresywnie. S3 na 18" z czterotloczkiem pod spodem. Focus RS w

> ogole nie rzuca sie w oczy, spoilery sa jedynie delikatnymi akcentami na jego karoserii

Chyba ci się trochę klasy pomyliły...

Ale żebyś wiedział, że łatwo pomylić zwyczajnego Civica z Type-R - są prawie identyczne.

A Golf z Gti? - tak samo. I o to chodzi.

Napisano

> Chyba ci się trochę klasy pomyliły...

> Ale żebyś wiedział, że łatwo pomylić zwyczajnego Civica z Type-R - są prawie identyczne.

> A Golf z Gti? - tak samo. I o to chodzi.

vw-golf-gti-mkvi_6.jpg

Bo kazdy golf 1.6 stoi na 18" i ma 2 koncowki wydechow z tylu.

Napisano

> Bo kazdy golf 1.6 stoi na 18" i ma 2 koncowki wydechow z tylu.

Bo każdy kierowca stojący na światłach wychodzi z auta i dokładnie ogląda je dookoła hehe.gif

Weź się czep tramwaju facepalm.gif

Napisano

> Bo każdy kierowca stojący na światłach wychodzi z auta i dokładnie ogląda je dookoła

> Weź się czep tramwaju

Ale Ref wyjątkowo zlosnik.gif ma 100% racji - Civic Type-R, Focus RS i wiele innych - trzeba być ślepym żeby nie zauważyć że to wersje "sportowe"

Ciężko określić je mianem sleeperów...

Napisano

> Bo kazdy golf 1.6 stoi na 18" i ma 2 koncowki wydechow z tylu.

nie oszukujmy się, są hot-hatche nawet nowe, które wyglądaja mocno niepozornie. Są tez starsze, które rzucają sie w oczy i nawet laik się domyśli, że jakiś cieplejszy piec pod maską siedzi.

przykład:

2937187125_664d704ecf.jpg

napompowane nadkola, garb na masce, rzucające się w oczy koła.

i drugi

volkswagen-golf-gti-170.jpg

po prostu bogatsza wersja golfa.

Napisano

> jedynie co wiem to to, że punto HGT to złom. STILo nie mieście się w budżecie.

Chyba coś źle zrozumiałeś zlosnik.gif

HGT nie jest złomem. Zwyczajnie nie jest najlepszy w klasie. Lepsze są Francuzy ok.gif

Jako ciekawostka, jakiś ostatni odcinek zakupu kontrolowanego. Tak wiem, to nie jest dobry przykład wink.gif

A co do Stilo. Silniki 2.4 są dosyć "wymagające" Musisz pilnować poziomu oleju jak oka w głowie i najlepiej nie upalać bo się wysra. Chyba nie o to chodzi w hothatchu.

Dla mnie to auto nadaje się tylko do jakiejś spokojnej jazdy autostradami ze świadomością że jest czym przycisnąć. No i dźwięk ma przezarąbisty - 5 cylindrów ok.gif

Gdzieś można znaleźć filmik na youtube jak koleś jedzie Stilo Abarth po Nurburringu smile.gif Jak widać też się da ok.gif

> a te starsze auta to przeważnie padło zajeżdzone...;/ ehhh co tu robić. może narazie zostać przy

> obecnym aucie??

Ja bym brał jakiegoś małego Francuza.

Jeśli kupisz jakiegokolwiek hothatcha który będzie w dobrym stanie to będziesz zadowolony. Obojętnie czy to będzie Citroen Saxo VTS, czy Civic Type-R ok.gif

Napisano

> Jak w temacie, jakiego hot hatcha polcecacie za rozsądne pieniądze.

> mój warunek to;

> -sprint do setki poniżej 10sekund

> -benzynowy silnik wolnossący

> -fajnie jakby to był europejczyk ale nie koniecznie.

> kwota tak do 12tysięcy rocznik raczej nie ma znaczenia.

A po polsku to już nie można napisać?

Napisano

> Ale Ref wyjątkowo ma 100% racji - Civic Type-R, Focus RS i wiele innych - trzeba być ślepym żeby

> nie zauważyć że to wersje "sportowe"

> Ciężko określić je mianem sleeperów...

Czyżby? W typowy dla siebie mało kulturalny sposób zarzucasz mi to czy tamto.

Ale czy naprawdę można uważać, że każdy na pierwszy rzut oka odróżni Type-Ra od normalnego Civica 3D?

Polskią bieda-wersję z kołpakami i zaślepkami w miejscu rur wydechowych- może, ale taką wersję?

Type-R czy nie? Otóż nie.

new_image_1.jpg59506al.jpg

Napisano

> Ale Ref wyjątkowo ma 100% racji

Na ogol mam 75% a reszta to metafizyka robiaca zle wrazenie hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Polskią bieda-wersję z kołpakami i zaślepkami w miejscu rur wydechowych- może, ale taką wersję?

Opowiedz nam czym sie roznie Polska bida-wersja od bidy wersji z innych panstw hehe.gif

Napisano

> Opowiedz nam czym sie roznie Polska bida-wersja od bidy wersji z innych panstw

Tym że nie jest w ogóle oferowana IThankYou.gif

Napisano

> Tym że nie jest w ogóle oferowana

Znaczy w PL nie ma bidy czy w innych krajachnie ma bidy?

Bo jesli idzie o inne kraje to spiesze powiedziec, ze bidy sa. Czesto sa tak bidne ze az powinno sie zabronic ich sprzedazy ze wzgledow estetycznych.

Napisano

> To byla odpowiedz na to, jakoby R32 istnial 10 lat temu.

> Nie twierdze, ze cos co robilo 100 w 8 sekund 10 lat temu nie bylo hot-hatchem.

> Ale watpliwe czy jest nim teraz.

No to mam propozycje na krola tej klasy: najnowszy wrx sti. Jest hot i jest hach. I ma ponizej 7 sec do 100. icon_rolleyes.gif

Napisano

> No to mam propozycje na krola tej klasy: najnowszy wrx sti. Jest hot i jest hach. I ma ponizej 7

> sec do 100.

I tylko cena z innej bajki grinser006.gif

Napisano

> I widac to baaardzo wyraznie.

Na pierwszy rzut oka, prawda? biglaugh.gif Dobre brawo.gif

Napisano

> Znaczy w PL nie ma bidy czy w innych krajachnie ma bidy?

> Bo jesli idzie o inne kraje to spiesze powiedziec, ze bidy sa. Czesto sa tak bidne ze az powinno

> sie zabronic ich sprzedazy ze wzgledow estetycznych.

Niemcy - jako kraj na wpół postkomunistyczny- się nie liczą 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Na pierwszy rzut oka, prawda? Dobre

tak, na pierwszy. Zarowno z przdou jak i z tylu. PÜrzy czym z tylu bedzie to widoczne wyrazniej bo spojler jest kompletnie inny. Tylne lampy tez.

Napisano

> Niemcy - jako kraj na wpół postkomunistyczny- się nie liczą

Mieszkam w zachodnich Niemczech a nie DDR grinser006.gif

Napisano

> Na pierwszy rzut oka, prawda? Dobre

Oj przesadzacie kolego. FN2 rozni sie od Type-S duuuzo wyrazniej niz EP3 roznil sie od Sporta.

Napisano

> Oj przesadzacie kolego. FN2 rozni sie od Type-S duuuzo wyrazniej niz EP3 roznil sie od Sporta.

Oj, ja tak nie uważam.

Np. Type-S można zamówić z dużym spoilerem, a Sporta nie można było.

Do tego teraz Type-R w standardzie jest bez oznaczeń- naklejki po bokach za dopłatą

a poprzedni był obowiązkowo z wielkimi naklejkami icon_eek.gif

Więc moim zdaniem trend widocznie wyraźny.

Napisano

> Mieszkam w zachodnich Niemczech a nie DDR

No wiem, ale to właśnie specyficzny rynek. Nie wiem z czego to się bierze ale tam bieda-wersje,

a nawet bieda-modele jak choćby słynny Landwind biglaugh.gif bywają faktycznie oferowane.

Napisano

> Oj, ja tak nie uważam.

> Np. Type-S można zamówić z dużym spoilerem, a Sporta nie można było.

Nie da sie zamowic spojlera type r do wersji innej niz r. To co jest w katalogu rozni sie od tego co montuje fabryka do eRki.

> Do tego teraz Type-R w standardzie jest bez oznaczeń- naklejki po bokach za dopłatą

> a poprzedni był obowiązkowo z wielkimi naklejkami

> Więc moim zdaniem trend widocznie wyraźny.

Napisano

> Oj, ja tak nie uważam.

> Np. Type-S można zamówić z dużym spoilerem, a Sporta nie można było.

To nie jest ten spojler.

> Do tego teraz Type-R w standardzie jest bez oznaczeń- naklejki po bokach za dopłatą

> a poprzedni był obowiązkowo z wielkimi naklejkami

Fakt, naklejki byly. Ale jesli pominiesz felgi i lotke to Sport sie od Type-R nie roznil niczym. A teraz poza tym jest inny grill, inne zderzaki...

Napisano

> To nie jest ten spojler.

> Fakt, naklejki byly. Ale jesli pominiesz felgi i lotke to Sport sie od Type-R nie roznil niczym. A

> teraz poza tym jest inny grill, inne zderzaki...

Inne lampy z tylu...

Napisano

> Nie da sie zamowic spojlera type r do wersji innej niz r. To co jest w katalogu rozni sie od tego

> co montuje fabryka do eRki.

Dobra, wiem.

Lepiej powiedz jak Twoja jazda próbna? grinser006.gif

Napisano

> Dobra, wiem.

> Lepiej powiedz jak Twoja jazda próbna?

Zasadniczo nijak. Z kilku powodow:

1. Nie mozna juz zamowic nowej eRki z fabryki.

2. Pogoda zalamala sie kompletnie.

3. Po baaaardzoi dlugich debatach z dilerem postanowilem odczekac do wiosny. Na chwile obecna w Niemczech stoi ponad 20 sztuk bialych R, ktore sa niezarejestrowane. Przed koncem roku musza dostac rejestracje bo inczaje mozna je zezlomowac. Diler radzi poczekac az sie zarejestruja i postoja 3-4 miesiace. To w jego opinii mocno obnizy cene - glownie przez to, ze wedlug prawa auto majace blachy od 6 miesiecy nie moze byc juz sprzedawane jako nowe (niezalznie od przebiegu).

Z tych wzgledow odpuscilismy sobie sciaganie auta na jazde na probna i umowilismy ze on monitoruje rynek a ja czekam na telefon smile.gif

Ale!... co sie odwlecze to nie uciecze wink.gif

Napisano

> Ale!... co sie odwlecze to nie uciecze

ok.gif

Z tym że w 2011 dalej będzie można sprzedawać auta nie spełniające normy Euro 5,

bo to rok przejściowy. Ich liczba nie będzie mogła tylko przekroczyć 10% ogólnej sprzedaży.

Ale myślę że na porządny rabat tak czy inaczej możesz liczyć ok.gif

Tak kupiłem kiedyś nówkę Type-Ra z końca produkcji 2005 - i dostałem z tego powodu ponad 3000 Euro rabatu.

A wartość rynkową przy późniejszej odsprzedaży miał mimo to taką samą jak reszta cool.gif

Napisano

> Z tym że w 2011 dalej będzie można sprzedawać auta nie spełniające normy Euro 5,

> bo to rok przejściowy.

Moj diler twierdzi, ze nie i dlatego radzi czekac.

>Ich liczba nie będzie mogła tylko przekroczyć 10% ogólnej sprzedaży.

Watpie aby sprzedaz eRki przekroczyla 10% sprzedazy Hondy... Ale naturalnie sprzedaz modeli z silnikami 2,2 dosc mocno to zmeinia.

> Ale myślę że na porządny rabat tak czy inaczej możesz liczyć

Moge i licze. Zreszta diler juz obiecal bardzo duzo. lacznie z z tym ze dolozy wszelkich staran abym jak najtaniej dostal interesujace mnie akcesoria (kola 19'', 18 calowe zimowki zalozone na orginalne kola itp). Patrzac na ceny dobrych zimowek w tym rozmiarze (od 200 do 300 euro za sztuke) jest to wazny aspekt zakupu.

> Tak kupiłem kiedyś nówkę Type-Ra z końca produkcji 2005 - i dostałem z tego powodu ponad 3000 Euro

> rabatu.

Tyle to mozna miec teraz bez problemow.

> A wartość rynkową przy późniejszej odsprzedaży miał mimo to taką samą jak reszta

Raczej bede sie nastawial na zostawienie auta w rozliczeniu. To szybkie i wygodne rozwiazanie, szczegolnie gdy auto jest regularnie serwisowane u dilera.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.