Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno auta ze współwłaścicielką?

Featured Replies

Napisano

Witam ekipe smile.gif Prawdopodobnie w najbliższych dniach kupię auto na spółę z moją mulher.gif I mam pytanie: Czy mamy być oboje na umowie czy tylko się jakoś zgłasza w Urzędzie Miejskim?

Napisano

> Witam ekipe Prawdopodobnie w najbliższych dniach kupię auto na spółę z moją I mam pytanie: Czy

> mamy być oboje na umowie czy tylko się jakoś zgłasza w Urzędzie Miejskim?

oboje na umowie

Napisano

> Witam ekipe Prawdopodobnie w najbliższych dniach kupię auto na spółę z moją I mam pytanie: Czy

Jesli chcecie byc oboje wspolwlascicielami to oboje musicie kupic (czyli innymi slowy - oboje byc na umowie).

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi smile.gif Tak sobie teraz myślę że to było głupie pytanie bo to dosyć oczywiste... facepalm.gif W każdym bądź razie dzięki za szybkie wsparcie w chwili otępienia umysłowego wink.gifzlosnik2.gif

Pozdr ok.gif

Napisano

Możesz też zrobić inaczej - kupić sam, a jej sprzedać/darować udział we współwłasności.

To jakbyś nie chciał targać jej do sprzedającego.

Napisano

No dobra teraz ja mam pytanie aby nie zakładać kolejnego wątku. Jaka ma być umowa aby z dwóch współwłaścicieli zrobić jednego? Zwykła umowa darowizny wystarczy czy też coś więcej i z taka umową do Wydziału komunikacji?

Napisano

> Możesz też zrobić inaczej - kupić sam, a jej sprzedać/darować udział we współwłasności.

> To jakbyś nie chciał targać jej do sprzedającego.

To zależy czy są po ślubie czy nie, jeżeli nie to trzeba będzie zapłacić podatek od darowizny.

Napisano
  • Autor

> To zależy czy są po ślubie czy nie, jeżeli nie to trzeba będzie zapłacić podatek od darowizny.

No właśnie jeszcze nie są po ślubie smile.gif Więc zgodnie z waszymi sugestiami napiszemy umowę na dwoje. Pozdr ok.gif

Napisano

Kupiłem kiedyś auto na siebie (tylko ja byłem stroną umowy), ale zarejestrować chciałem również na mulher.gif. Wpisałem jej dane do formularza w Urzędzie Miasta i nie było problemów.

Napisano

> To zależy czy są po ślubie czy nie, jeżeli nie to trzeba będzie zapłacić podatek od darowizny.

Mozna podarowac chyba nawet 1% auta i nie bedzie problemu zlosnik.gif

Napisano

> Mozna podarowac chyba nawet 1% auta i nie bedzie problemu

Oczywiście, że można. waytogo.gif

Napisano

> Jaka ma być umowa aby z dwóch współwłaścicieli zrobić jednego?

Jakakolwiek przenosząca własność udziału. Może być sprzedaż, zamiana, darowizna - co chcesz.

Napisano

a do 1000zł nie ma podatku hmm.gif

tak z ciekawości, po co wpisuje się współwłaściciela ?

kiedyś miałem ojca dla zniżek, ale żonę 270751858-jezyk.gifniewiem.gif

Napisano

> Kupiłem kiedyś auto na siebie (tylko ja byłem stroną umowy), ale zarejestrować chciałem również na

> . Wpisałem jej dane do formularza w Urzędzie Miasta i nie było problemów.

Ja tak zrobiłem pół roku temu ,też bez problemów

Napisano

> a do 1000zł nie ma podatku

> tak z ciekawości, po co wpisuje się współwłaściciela ?

> kiedyś miałem ojca dla zniżek, ale żonę

Może tez dla zniżek, może żona nie ufa mężowi?

Napisano

> a do 1000zł nie ma podatku

> tak z ciekawości, po co wpisuje się współwłaściciela ?

> kiedyś miałem ojca dla zniżek, ale żonę

Dokladnie tak, do 1000 nie placisz podatkuok.gif

Jak dla mnei to jedynie dla znizek bo innych korzysci nie widze zlosnik.gif

Napisano

Tak, ale wtedy on będzie miał 99 a ona 1. W momencie kiedy przestana się kochać ona będzie w troszeczkę gorszej sytuacji.

Napisano

> Tak, ale wtedy on będzie miał 99 a ona 1. W momencie kiedy przestana się kochać ona będzie w

> troszeczkę gorszej sytuacji.

Niech się cieszy, że może mieć dzięki mężowi jakiekolwiek zniżki. ok.gif

Napisano

> Niech się cieszy, że może mieć dzięki mężowi jakiekolwiek zniżki.

a czy do zniżek musi być współwłasność, kiedyś wystarczyło że są w związku małżeńskim hmm.gif

tzn zniżki przechodziły z automatu na małżonka

Napisano

>Dokladnie tak, do 1000 nie placisz podatku

Jak dla mnei to jedynie dla znizek bo innych korzysci nie widze <

Nie pisac głupot. old.gif W pierwszej grupie podatkowej [mama, tata, brat,żona, syn...itp] wogóle nie płaci sie podatku od darowizny..! Przy wartosci ponizej kwoty wolnej od podatku [obecnie 9637 zł] nie trzeba zgłaszac do U.Sk., natomiast powyzej trzeba zgłosic, ale podatku tez nie bedzie. U. Sk. rejestruje taka darowiznę, ale zwalnia od podatku.

Napisano

Żeby nie zakładać nowego wątku. Przypadek teoretyczny:

Rodzice "kupują" dzieciom (małżonkom) auto. Generalnie chodzi o to, żeby byli FV, bo np. mają duże zniżki na daną markę (grupa zawodowa).

A chcemy zarejestrować już na siebie (mąż + żona).

Czy urząd zarejestruje auto od razu na nas, mając FV i umowę darowizny na jedno z małżonków (dziecko, żeby było w I linii pokrewieństwa), czy trzeba najpierw zarejestrować i dopiero potem darować?

Napisano

>Czy urząd zarejestruje auto od razu na nas, mając FV i umowę darowizny na jedno z małżonków (dziecko, żeby było w I linii pokrewieństwa), czy trzeba najpierw zarejestrować i dopiero potem darować? <

Podejrzewam , ze NIE. To Własciciel moze zarejestrowac autko, a włascicielem jest Ten, co ma umowe kupna, czyli Rodzic. Nie moze Ci wczesniej podarowac czegos, co nie jest zarejestrowane. Zatem musi zarejestrowac na siebie, i dopiero darowizna na syna [na przykład], Zona by musiała od swojej czesci zapłacic podatek...Przy darowiznie od Tesciów. No ale zeby była tylko Współwłascicielką autka, to mozna by darować Jej np kilka % autka, aby nie płaciła podatku. Gdyby nie te UPUSTY dla Rodziców, to najlepsze by było podarowac kase, i Wy juz na siebie kupujecie autko...

Ale proponuje zapytac w Wydz. Komunikacji, jak oni będą podchodzic do takiej darowizny, [darowanie przed rejestracja] hmm.gif

Napisano
  • Autor

To mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli umowa kupna jest na 2 osoby niespokrewnione (nie jesteśmy małżeństwem jeszcze) to kto ma zapłacić podatek PCC3 i w jakiej wysokości? hmm.gif

Napisano

niekoniecznie jak w linii prostej nie trzeba płacić, żona darowała swoją połowę auta na teścia i nic nie płaciliśmy ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.