Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leon II FR 2.0 TDI CR 170KM + DSG

Featured Replies

Napisano

Skrzynie DSG to fajna sprawa, ale prawdziwą frajdę dają dopiero PDK w Prosiakach zeby.GIF (ale mam na myśli prawdziwe Prosiaki a nie tą suviastą kupę... ) . Miałem okazję takiego potworka dojeżdżać i nie wiem przyznam szczerze czym to się technicznie różni od DSG ale jest o 100% więcej fanu biglaugh.gif (nie mówię tu o mocy czy o prowadzeniu tylko o działaniu samej skrzyni smile.gif )

A co do wątku głównego czyli Leonka - jak już koledzy wspominali haczyk taki że jest to już "starsze" autko pokoleniowo, ale w zamian za to jest pozbawione sporej ilości wad wieku "niemowlęcego" więc sądzę że byłby to dobry wybór bo Leonek w sam sobie bardzo przyjemnie się prowadzi, daje też troche FRajdy z jazdy, a do tego potrafi być potulny i komfortowy spalając "śladowe" ilości paliwa smile.gif a i wyposażenie fajne jak za te pieniążki... wink.gif Pozdrawiam!

Napisano

> Kup hybrydę - na 100% spalanie w mieście będzie mniejsze niż w tradycyjnym aucie z manualem.

Nieprawda, bo nowoczesne diesle spalają mniej niż hybrydy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To radzilbym jednak sprobowac. Ja po tym wychwalaniu pod niebiosa az pojechalem do VW pojezdzic

> Scirocco 2.0T z DSG, wlasnie zeby ocenic. Auto samo fajne aczkolwiek tego wychwalania skrzyni

> to niezbyt rozumiem...frajdy jakiejs nieziemskiej wcale nie daje, lubi szarpnac, IMHO zadna

> hiperrewelacja.

IMO plusy DSG to przedewszystkim:

- znaczaca poprawa w szybkosci zmian biegów 'w góre' a szczególnie 'w dół' vs konwencjonalny automat z trybem manulanym oraz vs kombinacja 'skrzynia manualna+zwykły kierowca'

- większa ilość przełożen (np. 7 w DSG7) vs manual, co w połączeniu z szybkimi zmianami pozwala lepiej wykorzystać potencjał silnika

- możliwość jazdy w trybie zwykłego automatu - coraz bardziej przydatne w jezdzie w korkach w zatłoczonych miastach

Ofc od strony frajdy z jazdy (zaangażowanie kierowcy, czysta przyjemność z prowadzenia itp.) to żaden automat nie da tego co dobry manual (np. produkcji BMW czy Honda) natomiast musza byc do tego odpowiednie warunki drogowe a o to coraz trudniej - mając to na wzgledzie DSG jest więc chyba rozsądnym kompromisem ok.gif

Napisano

> IMO plusy DSG to przedewszystkim:

> - znaczaca poprawa w szybkosci zmian biegów 'w góre' a szczególnie 'w dół' vs konwencjonalny

> automat z trybem manulanym

A nawet w porównaniu do skrzyni manualnej!

Napisano

> Nie. Tu sie nie zgodze. Zwlaszcza jesli silnik ma dosc pary to absolutnie manual. Auto ma

> irytujacego laga przy depnieciu, do tego efekt gumy od majtek...nieeee, dzieki.

Wiecej po autobahnach musisz jezdzic. Mniej wyprzedzan a o iler silnik ma dosc pary to pod gorke zredukuje sobie sam o maksymalnie jeden bieg. A Ty z szejkiem w reku i partnerka robiaca Ci blowdzoba bedziesz szybko i komfortowo podrozowal do celu smile.gif

Natomiast jezdzac po drogach krajowych i wojewodzkich w PL to masz racje - manual, mocny silnik i nastawienie sie an ciagle wyprzedzania.

Napisano

> Wiecej po autobahnach musisz jezdzic.

Heh...w okolicy jakos nie ma ich zbyt wiele.

> A Ty z szejkiem w reku i partnerka robiaca Ci

> blowdzoba bedziesz szybko i komfortowo podrozowal do celu

Fajnie tam macie w tym dojczu grinser006.gif

> Natomiast jezdzac po drogach krajowych i wojewodzkich w PL to masz racje - manual, mocny silnik i

> nastawienie sie an ciagle wyprzedzania.

Chociaz tutaj tez partnerka moze robic grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Chociaz tutaj tez partnerka moze robic

Robic wow hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Natomiast jezdzac po drogach krajowych i wojewodzkich w PL to masz racje - manual, mocny silnik i

> nastawienie sie an ciagle wyprzedzania.

Jest dokładnie odwrotnie - od kiedy mam auto z dsg, przestałem się wkurzać jazdą po polskich 'drogach'

Tak swoją to jest to kolejny cudowny wątek na AK - tylu bzdur na temat DSG nie widziałem jeszcze w jednym miejscu... hehe.gif

Napisano

> Jest dokładnie odwrotnie - od kiedy mam auto z dsg, przestałem się wkurzać jazdą po polskich

> 'drogach'

Bede musial kiedys dorwac taki samochod na jakas dluzsza trase i sprawdzic

> Tak swoją to jest to kolejny cudowny wątek na AK - tylu bzdur na temat DSG nie widziałem jeszcze w

> jednym miejscu...

Jezdzac po polskich drogach notorycznie redukuje o 3 biegi w dol i notorycznie ma sytuacje gdy np trzymam auto na 3 biegu zeby tuz za zakretem od razu zaczac wyprzedzac. Zdaje sobie sprawe, ze DSG zmienia biegi o wiele szybciej niz ja - ale nie jestem pewien czy wybierze tak samo jak ja.

Naturalnie moze to tez byc kwestia tego ze zbyt malo jezdzilem z DSG. Byc moze uzytkujac takie auto na codzien zmienilbym zdanie.

Napisano

> Heh...w okolicy jakos nie ma ich zbyt wiele.

Zaluj - to niesamowicie oszczedza nerwy i czas.

> Fajnie tam macie w tym dojczu

Kraj aubahnem i teuronem plynacy hehe.gif

> Chociaz tutaj tez partnerka moze robic

Ale nie ma jak trzymac reki na jej glowie bo trzeba biegi zmieniac hehe.gif

Odbiegamy od tematu... Powiem tak: dobre drogi naprawde zmieniaja podejscie do automatycznych skrzyn biegow, szczegolnie w autach do codziennej jazdy.

Napisano

> Powiem tak: dobre drogi naprawde zmieniaja podejscie do automatycznych

> skrzyn biegow, szczegolnie w autach do codziennej jazdy.

Tylko, ze niestety na jakosc drog wplywu nie mam, na wybor auta juz tak. Tak wiec na razie automata nie widze, ale zdecydowanie zgadzam sie z Twoim punktem widzenia.

Napisano

> Skąd te dane? Chyba z USA W Europie tendencja zapewne jest dokładnie odwrotna

Akurat "tendencja" jest taka, ze coraz wiecej aut ma A/T.

Napisano

> Akurat "tendencja" jest taka, ze coraz wiecej aut ma A/T.

i ta tendencja bedzie sie utrzymywac. Nowoczesne automaty to nizsze spalnie (wiecej przelozen i lepsze dobranie przelozenia pod wzgledem spalania) i wyzszy komfort jazdy a przy tym bardzo dobra dynamika przy "normalnej" jezdzie.

Napisano

> i ta tendencja bedzie sie utrzymywac. Nowoczesne automaty to nizsze spalnie (wiecej przelozen i

> lepsze dobranie przelozenia pod wzgledem spalania) i wyzszy komfort jazdy a przy tym bardzo

> dobra dynamika przy "normalnej" jezdzie.

Co to znaczy nowoczesny automat?

Jesli mowimy o klasycznym A/T to znaczy,

ze przyszlosc nie jest taka zla.

Napisano

obejrzyj sobie turbo uwaga czy jak sie ten program nazywa - ostatni odcinek jest o golfie VI z uwalonym DSG ktory klapie jakie wybite przeguby w maluchu a fauwej mowi "to nie wada - to cecha" i odsyla kolesia na sosne hehe.gifno.gif

Napisano
  • Autor

> obejrzyj sobie turbo uwaga czy jak sie ten program nazywa - ostatni odcinek jest o golfie VI z

> uwalonym DSG ktory klapie jakie wybite przeguby w maluchu a fauwej mowi "to nie wada - to

> cecha" i odsyla kolesia na sosne

Oglądałem ok.gifzlosnik.gif

Dokładnie ten sam silnik i skrzynia, ale o problemie czytałem już na forach i ponoć! po wymianie przegubów wewnętrznych skrzyni problem znika.

Kusi cena oj kusi, bo za takiego Leona z 2.0 TDI CR 170KM + DSG usłyszałem dzisiaj cenę ok. 82.000zł ok.gif

VW czy SKODA z tym silnikiem i skrzynia powyżej 100.000zł i to nie mało.

Napisano

> Pytanie zasadnicze... czy Ty kiedykowiek jeździłeś automatem Bo z reguły ręczne skrzynie "wolą" te

> osoby, które nigdy nie jechały automatem lub których nie stać na dopłatę do automatu. Ot, taki

> syndrom kwaśnych winogron...

Miałem 2 x AT i pozostaję miłośnikiem normalnej, manualnej skrzyni ok.gif

Napisano

> Miałem 2 x AT i pozostaję miłośnikiem normalnej, manualnej skrzyni

obydwie to 4-biegowe antyki, jak sądzę? zlosnik.gif

Napisano

> Czy obie lub chociaż jedna była DSG ??

1. Czy moja wypowiedź odnosiła się do DSG?

2. Czy tak ciężko zrozumieć, że można lubić "mieszanie" biegami? Spędzam dosłownie pół dnia jeżdżąc po mieście i jakoś mi się nie nudzi

Napisano

> 2. Czy tak ciężko zrozumieć, że można lubić "mieszanie" biegami? Spędzam dosłownie pół dnia jeżdżąc

> po mieście i jakoś mi się nie nudzi

A ciężko zrozumieć, że to demaskuje Cię jako teoretyka nie mającego doświadczenia z DSG? cfaniaczek.gif

Zwyczajne automaty nie mają tu nic do rzeczy, bo to zupełnie inna bajka.

Napisano

> A ciężko zrozumieć, że to demaskuje Cię jako teoretyka nie mającego doświadczenia z DSG?

> Zwyczajne automaty nie mają tu nic do rzeczy, bo to zupełnie inna bajka.

Przeczytaj do jakiego postu się odniosłem to może zrozumiesz

Napisano

> Przeczytaj do jakiego postu się odniosłem to może zrozumiesz

A weź może przeczytaj temat tego wątku biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> 1. Czy moja wypowiedź odnosiła się do DSG?

> 2. Czy tak ciężko zrozumieć, że można lubić "mieszanie" biegami? Spędzam dosłownie pół dnia jeżdżąc

> po mieście i jakoś mi się nie nudzi

Cieszę się Twoim szczęściem winner.gif

Ale jaja hehe.gif

Napisano

> A weź może przeczytaj temat tego wątku

Taaaa i pewnie nikt o AT nie pisał screwy.gif

Napisano

> Cieszę się Twoim szczęściem

> Ale jaja

Grunt to mieć odpowiedź w temacie hehe.gif

Napisano
  • Autor

Dobra to teraz do porównania:

Wyposażenie aut zbliżone, planowane użytkowanie 5 lat, przedłużona gwarancja do 5 lat właśnie, przebieg ok. 100kkm - 150kkm

Leon Style 1.8 TSI 160KM + DSG: ok. 78.500zł

Leon FR 2.0 TDI CR 170KM + DSG: ok. 82.000zł

Golf 6 1.4 TSI 160KM + DSG: 87.000zł

Fabia RS 1.4 TSI 180KM + DSG: 72.000zł - przerażająco niski profil opony 205/40 i ciut uboższe wyposażenie, ciut!

Napisano

> Fabia RS 1.4 TSI 180KM + DSG: 72.000zł - przerażająco niski profil opony 205/40 i ciut uboższe

> wyposażenie, ciut!

Jeszcze się zastanawiasz? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Fabia RS 1.4 TSI 180KM + DSG: 72.000zł - przerażająco niski profil opony 205/40 i ciut uboższe

> wyposażenie, ciut!

ja bym tak nie przepłacał ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> wyposażenie, ciut!

Trochę mały i przydrogi

Napisano

> Trochę mały i przydrogi

sprawdź cenę analogicznego polo lub cupry ok.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdź cenę analogicznego polo lub cupry

Ciekawostka idea.gif

Seat Ibiza FR 1.4 TSI 150KM + DSG - 72.000zł

Wyposażenie ciut lepsze niż w Fabii, ładniejsze, ale trochę słabsze i opony ciut "wyższe" 215/40 hehe.gif

Napisano

> Trochę mały i przydrogi

To cena bez rabatu, spokojnie można zejść grubo poniżej 70tyś, a wtedy cena robi się bardzo atrakcyjna palacz.gif

Napisano
  • Autor

> To cena bez rabatu, spokojnie można zejść grubo poniżej 70tyś, a wtedy cena robi się bardzo

> atrakcyjna

Cena jest już z rabatem, bo wyposażenia jest dołożone.

Napisano
  • Autor

> Ciekawostka

> Seat Ibiza FR 1.4 TSI 150KM + DSG - 72.000zł

> Wyposażenie ciut lepsze niż w Fabii, ładniejsze, ale trochę słabsze i opony ciut "wyższe" 215/40

Ale to nie jest odpowiednik Fabii RS - sprawdź cenę Cupry, która jest dokładnym odpowiednikiem.

Napisano

> sprawdź cenę analogicznego polo lub cupry

Nie w tym rzecz. Fabia jest mniejsza od podanych konkurentów

Napisano

> Nie w tym rzecz. Fabia jest mniejsza od podanych konkurentów

i dlatego kosztuje te 10-20 tysięcy mniej od nich.

Napisano

> i dlatego kosztuje te 10-20 tysięcy mniej od nich.

Pytanie czy głównym kryterium jest cena?

Napisano
  • Autor

> Ale to nie jest odpowiednik Fabii RS - sprawdź cenę Cupry, która jest dokładnym odpowiednikiem.

Wiem, ale Cupra jest 3 drzwiowa, a tu musi być 5 furtek wink.gif

Ale Cupra oczywiście droższa.

Napisano
  • Autor

> Nie w tym rzecz. Fabia jest mniejsza od podanych konkurentów

I dlatego właśnie tak gdybam i się męczę hehe.gif

Bo przy odsprzedaży, "ci więksi" powinni pójść odpowiednio drożej.

Więc koszt użytkowania taki sam, a przy 2.0 TDI teoretycznie tańszy z racji paliwa, +/- jakieś 10.000zł przy założonym przebiegu.

Napisano
  • Autor

> Pytanie czy głównym kryterium jest cena?

Była i w zasadzie jest, ale początkowo miało być Polo 1.2 TSI bez DSG, żona uparła się jak osioł wpysk.gif na DSG, no to Fabia 1.2 TSI z DSG ale cena ok. 60.000zł mi wyszła, a Polo 70.000zł hehe.gif, no to Fabia RS, potem Golfy, Seaty i jestem w ciemnej d00pie już hahaha.gif

Napisano

> Była i w zasadzie jest,

To bierz Tatę wink.gif

> ale początkowo miało być Polo 1.2 TSI bez DSG, żona uparła się jak osioł

> na DSG, no to Fabia 1.2 TSI z DSG ale cena ok. 60.000zł mi wyszła, a Polo 70.000zł , no to

> Fabia RS, potem Golfy, Seaty i jestem w ciemnej d00pie już

Bo jeśli doszedłeś do rozważań nad Leonem i Golfem znaczy, że potancjał $ jest i kupować można większe auto

Napisano
  • Autor

> Bo jeśli doszedłeś do rozważań nad Leonem i Golfem znaczy, że potancjał $ jest i kupować można

> większe auto

Liczę i kalkuluję wszystko na okres ok. 5 lat uwzględniając utratę watości, eksploatację i wychodzi,

że koszt użytkowania wychodzi podobny we wszystkich przypadkach, ale Fabia najtaniej, Golf najdrożej, a Leon diesel teoretycznie najkorzystniej,

ale niech trafi się dwumasa, której gwarancja nie uwzględnia lub jakiś DPF, 2x wymiana oleju w DSG i cały misterny plan w facepalm.gif

Brałem jeszcze pod uwagę Golfa 6 (naprawdę świetna jakość wykończenia w środku i komfort podróżowania) w dieslu 1.6 TDI ale cena 89.000zł, ale odliczając oszczędności na paliwie wychodzi koszt eksploatacji RS, no ale to jest 105KM tongue.gif

Napisano

> obydwie to 4-biegowe antyki, jak sądzę?

a DSG to AT bo dla mnie to zautomatzowany manual ktoremu do kultury i plynynnosci "hydraulika" daleko......

Napisano

> Dobra to teraz do porównania:

> Wyposażenie aut zbliżone, planowane użytkowanie 5 lat, przedłużona gwarancja do 5 lat właśnie,

> przebieg ok. 100kkm - 150kkm

> Leon Style 1.8 TSI 160KM + DSG: ok. 78.500zł

to jest dobra opcja ok.gif

ile kosztuje wymiana oliwy w DSG w ASO - bo rozumiem ze to warunek konieczny zeby zachowac gwaracje

gwarracja na 5 lat ale na 100 czy na 150kkm?

Napisano

Popatrzmy na to tak:

Wymyślono ułatwienia - elekryczne szyby, lusterka, wspomaganie kierownicy, klima, a tymczasem z manualną skrzynią trzeba odwalić tyle prymitywnej "ręcznej" i "nożnej" pracy przy biegach i sprzęgle, jak 100 lat temu w początkach motoryzacji. Przecież w zwykłej codziennej drodze do pracy w korkach namachasz się kilkaset razy. Koszmar jakiś sick.gif, to prawie jak iść pieszo wink.gif

Dla większości ludzi którzy jeździli automatem, powrót do manuala to olbrzymi krok wstecz. Ja bym się zapłakał chyba. Skrzynia z jaką mam do czynienia ma minusy (4 biegi to za mało, sterowanie mogło by być lepsze) ale uwalnia od manualnej, żmudnej roboty. I to się najbardziej liczy smile.gif

Napisano

> Grunt to mieć odpowiedź w temacie

Nie. Grunt to wywinąć kota ogonem hehe.gif

Napisano
  • Autor

> to jest dobra opcja

> ile kosztuje wymiana oliwy w DSG w ASO - bo rozumiem ze to warunek konieczny zeby zachowac gwaracje

W 1.8TSI jest DSG 7 bieg. i jest to sucha skrzynia i oleju się nie wymienia, a w 2.0 CR TDI jest DSG 6 bieg. i wymiana co 60.000km ok 1000zł.

> gwarracja na 5 lat ale na 100 czy na 150kkm?

Do 150kkm jest limit.

Ja powinienem zrobić w przedziale 100-150kkm, przez pierwsze 2 lata na pewno nie mniej niż 60.000km.

Napisano

Ten style 1.8tsi jest z jakimś pakietem twardszego zawieszenia?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.