Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leon II FR 2.0 TDI CR 170KM + DSG

Featured Replies

Napisano

Witam szanowne grono grinser006.gif

Szukam auta i motam się już niemiłosiernie sciana.gif

Założenia to możliwie ekonomiczne, ale z pazurem i jak potrzeba to ma jechać zlosnik.gif Koniecznie z DSG! I oczywiście dobry stosunek ceny do wyposażenia i jakości.

I tak przebrnąłem już przez:

1. Fabia RS 180KM - ok. 72.000zł

2. Golf 6 TSI 160KM - ok. 86.000zł

3. Golf 6 TSI 1.6 TDI - ok. 89.000zł - ta propozycja jako super ekonomia, ale gdzie tu pazur hmm.gif Drogo i słabo.

Ale Golf naprawdę jest świetnie wykończony w środku.

I dzisiaj wypatrzyłem Leona FR 2.0 170KM TDI CR z DSG 6 bieg

Cena, uwaga: ok. 85.000zł icon_eek.gif

(Seata "na żywo" nie oglądałem)

Za golfa GTD z tym silnikiem VW woła 110.000zł

Gdzie jest haczyk?

Wyposażenie w zasadzie jak w Golfie, ogólnie spory wypas.

TDI i 170KM sugeruje, że powinno być czym jechać.

Różnice: dlaczego do 2.0 TDI jest skrzynia DSG 6 bieg, a nie 7 ?

I co to w ogóle za silnik, czy ma jakieś typowe wady ??

Jak ze spalaniem?

Jeśli ktoś coś wie na ww. temat to proszę o wskazówki uwagi, o cokolwiek, porównywać można Leona do Golfa.

Brany jest też pod uwagę "zwykły" Leon z 2.0 TDI CR 140KM.

Czy to ten sam silnik i lepiej już 170KM ?

Napisano

Nie wiem kto tu wspominał, ale w Leonie komuś DSG się wykrzaczyło,

koszt naprawy chyba z 7-8 tys. zł hehe.gif

Napisano

.

> I dzisiaj wypatrzyłem Leona FR 2.0 170KM TDI CR z DSG 6 bieg

> Cena, uwaga: ok. 85.000zł

> (Seata "na żywo" nie oglądałem)

> Za golfa GTD z tym silnikiem VW woła 110.000zł

> Gdzie jest haczyk?

> Wyposażenie w zasadzie jak w Golfie, ogólnie spory wypas.

> TDI i 170KM sugeruje, że powinno być czym jechać.

> Różnice: dlaczego do 2.0 TDI jest skrzynia DSG 6 bieg, a nie 7 ?

> I co to w ogóle za silnik, czy ma jakieś typowe wady ??

kiedys dawno temu cinkos wklejal tu info nt dsg 6s

ponoc kupa straszna

2.0tdi tez mial jakies felerne serie

Napisano

> kiedys dawno temu cinkos wklejal tu info nt dsg 6s

> ponoc kupa straszna

Jak się zepsuje, tak? Czy co?

Bo choć nie lubię automata, to z DSG byłem zachwycony.

Ale fakt, że musiałem czekac na jazdę próbną Golfem Gti bo... w tym egzemplarzu co był w salonie (nówka do demonstacji!) padła skrzynia biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> .

> kiedys dawno temu cinkos wklejal tu info nt dsg 6s

> ponoc kupa straszna

Znalazłem w necie info, że skrzynia szarpała, ale sprawa już wyjaśniona - wymieniano mechatronikę i jak rękę odjął ponoć.

Okolice 2008r.

> 2.0tdi tez mial jakies felerne serie

No wiem, że coś z głowicami, ale chyba temat już też zażegnany !?

Napisano

> Znalazłem w necie info, że skrzynia szarpała, ale sprawa już wyjaśniona - wymieniano mechatronikę i

> jak rękę odjął ponoć.

> Okolice 2008r.

> No wiem, że coś z głowicami, ale chyba temat już też zażegnany !?

nie wiem nie znam sie nie interesuja mnie desegie itdi skromny.gif

Napisano

> Nie wiem kto tu wspominał, ale w Leonie komuś DSG się wykrzaczyło,

> koszt naprawy chyba z 7-8 tys. zł

chyba na czesciach z allegro. U nas w robocie babiczka ma ma wiekowego audika w kombiku z tym ustrojstwem . "Połatali" jej skrzynie za jedyne 6kzl

Napisano

> chyba na czesciach z allegro. U nas w robocie babiczka ma ma wiekowego audika w kombiku z tym

> ustrojstwem . "Połatali" jej skrzynie za jedyne 6kzl

Automaty to ZUO zlosnik.gif

Ale jeśli już ktoś chce kupić, to klasyczne rozwiązania, czyli wszystko

co było przed DSG smile.gif

Napisano

> Witam szanowne grono

> Szukam auta i motam się już niemiłosiernie

> Założenia to możliwie ekonomiczne, ale z pazurem i jak potrzeba to ma jechać Koniecznie z DSG! I

> oczywiście dobry stosunek ceny do wyposażenia i jakości.

> I tak przebrnąłem już przez:

> 1. Fabia RS 180KM - ok. 72.000zł

> 2. Golf 6 TSI 160KM - ok. 86.000zł

> 3. Golf 6 TSI 1.6 TDI - ok. 89.000zł - ta propozycja jako super ekonomia, ale gdzie tu pazur Drogo

> i słabo.

> Ale Golf naprawdę jest świetnie wykończony w środku.

> I dzisiaj wypatrzyłem Leona FR 2.0 170KM TDI CR z DSG 6 bieg

> Cena, uwaga: ok. 85.000zł

> (Seata "na żywo" nie oglądałem)

> Za golfa GTD z tym silnikiem VW woła 110.000zł

> Gdzie jest haczyk?

> Wyposażenie w zasadzie jak w Golfie, ogólnie spory wypas.

> TDI i 170KM sugeruje, że powinno być czym jechać.

> Różnice: dlaczego do 2.0 TDI jest skrzynia DSG 6 bieg, a nie 7 ?

> I co to w ogóle za silnik, czy ma jakieś typowe wady ??

> Jak ze spalaniem?

> Jeśli ktoś coś wie na ww. temat to proszę o wskazówki uwagi, o cokolwiek, porównywać można Leona do

> Golfa.

> Brany jest też pod uwagę "zwykły" Leon z 2.0 TDI CR 140KM.

> Czy to ten sam silnik i lepiej już 170KM ?

Odnośnie silnika i DSG poszperaj na: Masters

Aktualnie serwis leży ale pewnie szybko naprawią.

Może nie znajdziesz tan bezpośredniej odpowiedzi ale często gęsto ludzie pytają o chiptuning silnika w aucie z DSG i kluczowe pytanie zawsze się pojawia do ilu NM przeniesie DSG. To da ci pogląd jaki masz zapas NM... jeśli mały to diabli wiedzą ile kmów przeżyje.

Kumpek ma Golfa VI Varianta , najmocniejszego TSI jakiegoś ( z kompresowem) i zachwycony jest pod niebiosa tą DSG. Generalnie frajda maksymalna a skrzynia działa OSZAŁAMIAJĄCO szybko, zarówno na automacie jak manualu. Nie maiałem okazji z nim pojeździć, tylko przekazuję opinie.

Napisano

> Automaty to ZUO

> Ale jeśli już ktoś chce kupić, to klasyczne rozwiązania, czyli wszystko

> co było przed DSG

NIe wiem jak z awaryjnością ale jeśli chodzi o przyjemność z jazdy to chyba bym tylko celował w jakąś 2 sprzęgłówkę a DSG już trochę jest na rynku i wydaje się jednym z najrozsądniejszych wyborów, ale ja laik jestem, może inne marki mają coś lepszego i już SPRAWDZONEGO (ze stażem na rynku) ? niewiem.gif

Napisano

> Automaty to ZUO [..]

Strach przed nieznanymzlosnik.gif? 96% rynku aut to automat i nie spotkalem sie ze stwierdzeniem ze DSG jest szczegolnie jakies inne (=bardziej awaryjne) niz "normalne skrzynie' (=inne automatic).

Popatrz teraz wszyscy wprowadzaja DSG, Ford, Hyundai juz nie dlugo, GM etc ...

Napisano

> Jak się zepsuje, tak? Czy co?

Urban myth zlosnik.gif

> Bo choć nie lubię automata, to z DSG byłem zachwycony.

> Ale fakt, że musiałem czekac na jazdę próbną Golfem Gti bo... w tym egzemplarzu co był w salonie

> (nówka do demonstacji!) padła skrzynia

hmm.gif Co 3 Golf u mnie sprzedany to GTI DSG (28%) i juz wiele napisano o Q VW - a dokladnie jej brak (wiem bedzie oburzenie na forum ze jakto - swiety.gif, niezniszczalny VeeD, skrzypi trzeszczyziew.gif) ale jeszcze nie spotkalem sie na zeby komus sie DSG rozlecial palacz.gif . Ani u mnie ani w Republiek van Suid Afrika- a tam VW to podstawowa jednostka komunikacjizlosnik.gif

Napisano

> Strach przed nieznanym? 96% rynku aut to automat i nie spotkalem sie ze stwierdzeniem ze DSG jest

> szczegolnie jakies inne (=bardziej awaryjne) niz "normalne skrzynie' (=inne automatic).

W pewnej znanej mi firmie mają trzy Passaty DSG - dwa z nich już są po gwarancyjnej wymianie skrzyni (objaw: szarpanie przy zmianie biegów). Seat Toledo DSG w rodzinie - coś tam strzeliło w skrzyni (szczegółów nie znam), auto już po gwarancji, koszt naprawy zbliżony do wartości auta, więc popsuty samochód został sprzedany za jakieś grosze.

Jeździ się tym bardzo fajnie (mam na myśli tę nowszą skrzynię z suchym sprzęgłem - autem z tą starszą wersją nie dane mi było jeździć) i w większości przypadków nawet w trybie automatycznym działanie tej skrzyni jest po prostu zachwycające zlosnik.gif (chociaż można podać parę sytuacji, które sprawiają problemy - np. bardzo wolny podjazd pod górkę, poniżej prędkości dla obrotów biegu jałowego), ale ja osobiście wydałbym na to własne pieniądze tylko przy jednym założeniu: sprzedaż auta przed zakończeniem gwarancji. zlosnik.gif Gdybym nie miał pewności, że tak się stanie, to wolałbym rozejrzeć się za czymś innym.

Napisano

> Strach przed nieznanym? 96% rynku aut to automat

Skąd te dane? Chyba z USA smile.gif W Europie tendencja zapewne jest dokładnie odwrotna smile.gif

Napisano

Dlatego wolałbym mieć ręczną skrzynię i wachlować nawet 6-ma biegami,

niż jakikolwiek automat. Chociaż te starsze powinny dawać radę,

ale z drugiej strony, lubię kontrolować sam który mam bieg, niż

pozwalać robić to czemuś co nie ma mózgu smile.gif

Napisano

> Dlatego wolałbym mieć ręczną skrzynię i wachlować nawet 6-ma biegami,

> niż jakikolwiek automat.

A ja wolę jednak automat. skromny.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Dlatego wolałbym mieć ręczną skrzynię i wachlować nawet 6-ma biegami, niż jakikolwiek automat.

Pytanie zasadnicze... czy Ty kiedykowiek jeździłeś automatem hmm.gif Bo z reguły ręczne skrzynie "wolą" te osoby, które nigdy nie jechały automatem lub których nie stać na dopłatę do automatu. Ot, taki syndrom kwaśnych winogron... skromny.gif

Napisano

> Pytanie zasadnicze... czy Ty kiedykowiek jeździłeś automatem Bo z reguły ręczne skrzynie "wolą" te

> osoby, które nigdy nie jechały automatem lub których nie stać na dopłatę do automatu. Ot, taki

> syndrom kwaśnych winogron...

Jechałem - nie wypowiadałbym się gdybym nie jechał. Nie mam oczywiście,

ale różni znajomi przez szereg lat się przewijają przez życie i czymś

tam jeździłem. Paskiem, Corollą i Fordem. Ogólnie rzecz biorąc, nie

podchodzą mi takie skrzynie, mimo że działa to całkiem miło. Lewa

noga cały czas szuka sprzęgła, a czasami przeszkadza "wycie" czyli

IMO zbyt niski bieg w stosunku do tego jaki ja bym wbił ręcznie smile.gif

Napisano

> W pewnej znanej mi firmie mają trzy Passaty DSG - dwa z nich już są po gwarancyjnej wymianie

> skrzyni (objaw: szarpanie przy zmianie biegów). Seat Toledo DSG w rodzinie - coś tam strzeliło

> w skrzyni (szczegółów nie znam), auto już po gwarancji, koszt naprawy zbliżony do wartości

> auta, więc popsuty samochód został sprzedany za jakieś grosze.

Nie wiem jaka skrzynia (tiptronic? niewiem.gif), ale dorzucę audi a6 2005 r. (wolnossąca benzyna, więc szału "mocowego" nie ma) kuzynki - auto od nowości, jeżdzone raczej spokojnie, niecałe 70 tkm i już wymieniany sterownik (?) skrzyni za kilka kpln. icon_rolleyes.gif

Napisano

Haczyk polega na tym że Leon jest samochodem konstrukcyjnie wiekowym ( produkcja od bodajże 2004 r.)

Co do DSG- jak koledzy wyżej piszą - fajnie cudownie pod warunkiem gwarancji - poczytaj o tej skrzyni na forum np skody octavii - z tego co chłopaki piszą to koszt wymiany ( bo mało kto jest to w stanie naprawić) to ok 25 tyś pln.

Napisano

> Lewa noga cały czas szuka sprzęgła

Do tego się można przyzwyczaić biglaugh.gif - na początek wystarczy lewą stopę trzymać na podpórce.

> a czasami przeszkadza "wycie" czyli IMO zbyt niski bieg w stosunku do tego jaki ja bym

> wbił ręcznie

Zdarza się też w drugą stronę - bieg za wysoki, obroty za niskie. Ale w aucie używanym codziennie, na dojazdy do pracy, sklepu, itd. to się po prostu sprawdza. Popatrz, co trzeba robić w korku, by podjechać autem z manualną skrzynią o parę metrów do przodu - a jeszcze jak się trafi jakiś wolno pełzający korek, to nawet jazda na jedynce bez gazu bywa za szybka. W przypadku skrzyni automatycznej puszczasz hamulec i to wszystko.

IMO z czasem skrzynie manualne będą powoli ustępować pola na rzecz różnych zautomatyzowanych rozwiązań - nawet na naszym rynku.

Napisano

Popatrz, co trzeba robić w korku,

> by podjechać autem z manualną skrzynią o parę metrów do przodu [...]

> puszczasz hamulec i to wszystko.

U mnie jest na tyle mocy silnika na biegu jałowym, że ja puszczam tylko sprzęgło, nie interesując się gazem zlosnik.gif

Ale masz rację - rozwiązania automatyczne pewnie będą wypierać

skrzynie ręczne za które kiedyś pewnie przyjdzie dopłacać w nowych autach zlosnik.gif

Napisano

> Jechałem - nie wypowiadałbym się gdybym nie jechał. Nie mam oczywiście,

> ale różni znajomi przez szereg lat się przewijają przez życie i czymś

> tam jeździłem. Paskiem, Corollą i Fordem. Ogólnie rzecz biorąc, nie

> podchodzą mi takie skrzynie, mimo że działa to całkiem miło. Lewa

> noga cały czas szuka sprzęgła, a czasami przeszkadza "wycie" czyli

> IMO zbyt niski bieg w stosunku do tego jaki ja bym wbił ręcznie

Jeździłeś jakimiś prehistorycznymi jak widzę głównie czterobiegowymi automatami. Ja też takich nie lubię, ale te współczesne 6-8 biegów to inna bajka. Trzymają obroty zwykle nawet niżej niż przy skrzyni ręcznej się to robi, błyskawicznie zmieniają biegi, a do tego umożliwiają pełną ręczną zmianę w razie potrzeby/ochoty.

Ja więcej auta z ręczna skrzynią nie kupię jeśli nie będę musiał.

Napisano

> Automaty to ZUO

> Ale jeśli już ktoś chce kupić, to klasyczne rozwiązania, czyli wszystko

> co było przed DSG

Przejedz sie autem z DSG, to moze przestaniesz pisac takie bzdury icon_rolleyes.gif

Napisano

> Kumpek ma Golfa VI Varianta , najmocniejszego TSI jakiegoś ( z kompresowem) i zachwycony jest pod

> niebiosa tą DSG. Generalnie frajda maksymalna a skrzynia działa OSZAŁAMIAJĄCO szybko, zarówno

> na automacie jak manualu. Nie maiałem okazji z nim pojeździć, tylko przekazuję opinie.

To radzilbym jednak sprobowac. Ja po tym wychwalaniu pod niebiosa az pojechalem do VW pojezdzic Scirocco 2.0T z DSG, wlasnie zeby ocenic. Auto samo fajne aczkolwiek tego wychwalania skrzyni to niezbyt rozumiem...frajdy jakiejs nieziemskiej wcale nie daje, lubi szarpnac, IMHO zadna hiperrewelacja.

Napisano

> Skąd te dane?

Ode mnieskromny.gif -

Chyba z USA W Europie tendencja zapewne jest dokładnie odwrotna

Nie, nie , nie, foch.gif... Z Ozskromny.gif, od danych z EU mam ciebiefly.gif..

Po prostu pokazuje ze boisz sie nieznanegozlosnik.gif - skoro (u mnie) 96% to automat i nikt nie narzeka wazniak.gif

Napisano

> Ode mnie -

> Chyba z USA W Europie tendencja zapewne jest dokładnie odwrotna

> Nie, nie , nie, ... Z Oz, od danych z EU mam ciebie..

> Po prostu pokazuje ze boisz sie nieznanego - skoro (u mnie) 96% to automat i nikt nie narzeka

Może mniejsza awaryjność wynika z innego stylu jazdy u Ciebie? hmm.gif

W Polsce, szczególnie w ciasnych miastach, taki automat musi się mocno namachać. W Kangurowie zapnie jakiś tam bieg i jedzie kilkadziesiąt km. grinser006.gif

Napisano

> W pewnej znanej mi firmie mają trzy Passaty DSG - dwa z nich już są po gwarancyjnej wymianie

> skrzyni (objaw: szarpanie przy zmianie biegów). Seat Toledo DSG w rodzinie - coś tam strzeliło

> w skrzyni (szczegółów nie znam), auto już po gwarancji, koszt naprawy zbliżony do wartości

> auta, więc popsuty samochód został sprzedany za jakieś grosze.

Dam ci inny przykladzlosnik.gif. Wszelkie "company car" u mojej 1szej zony to A3, A4, A6 od jakis 10 lat. Co 2-3 lata wywalane. I tak w 2007 pamietam

ze na 20 A3 ktore jezdza po Sydney 13(lub 11 (slownie 13 lub 11zlosnik.gif mialo problemy z skrzynia), wszlekie objawy pomiedzy jesli dobrze pamietam 103 k km. I co ciekawe wszystkie w A3, A4 robily po 150- k km zanim odchodzily na zlom.

Teraz w ciagu ostatnich 2 lat gdzie pracuje kupilismy ok 200 VW Transporter - wiekszosc benzyna, jest pare - a raczej bylo pare Diesel. Moge dokladnie sprawdzic ale z tego co wiem ani jeden nie mial problemow z DSG.winner.gif. Owszem chlopcy skarza sie na brak mocy, Q wykonania, halas Diesel ale nikt sie nie skarzyl na DSG.

Czyli albo postep w Q w ciagu 3 lat albo niewiem.gif.

> Jeździ się tym bardzo fajnie [...]

Ma pare slaboscizlosnik.gif

(chociaż można podać parę

> sytuacji, które sprawiają problemy - np. bardzo wolny podjazd pod górkę, poniżej prędkości dla

> obrotów biegu jałowego),

o to to to - nono.gif

ale ja osobiście wydałbym na to własne pieniądze tylko przy jednym

> założeniu: sprzedaż auta przed zakończeniem gwarancji.

niestety - ale to tylko mi mowi ze ludzie tacy jak my sa dinosauramizlosnik.gif. Auto ma dzis wytrzymac max 6 latpalacz.gif - i to sa slowa GM a nie mojezlosnik.gif

Gdybym nie miał pewności, że tak się

> stanie, to wolałbym rozejrzeć się za czymś innym.

Tylko co ci pozostajehmm.gif? Jesli wszyscy ida w strone dwuch sprzegielhmm.gif.

Napisano

> Może mniejsza awaryjność wynika z innego stylu jazdy u Ciebie?

Zgoda - inna charakterysytka skrzyniidea.gif

> W Polsce, szczególnie w ciasnych miastach, taki automat musi się mocno namachać. W Kangurowie

> zapnie jakiś tam bieg i jedzie kilkadziesiąt km.

Jest w tym prawda - np Corolla ad na 4 lub Overdrive zmieniala juz przy 80km/h. Hyundai i45 (Sonata) bije rekordy sprzedazy ... ale pierwsze egzemplarze mialy charakterystyke na rynki EU. Dziennikarze mieli rajbokser.gif.

W ciagu 3 miesiecy Hyundai wlozyl lokalna charakterysytke zawieszenia, zmienil charakterystyke zmiany biegow, i wymienil opony (wiekszosc drog jest albo beton albo kamienisty asfalt - halas)... i nareszcie sie tym przyjemnie jezdziok.gif

[...] ale np powoli Sydney zaczyna przypominac EU miasta = drogi nie sa dostosowane do takiego naplywu ludnoscipad.gif

Napisano

> Skąd te dane? Chyba z USA W Europie tendencja zapewne jest dokładnie odwrotna

Tendencja jest akurat jest taka, że procentowy udział automatów w Europie rośnie.

Napisano

> To radzilbym jednak sprobowac. Ja po tym wychwalaniu pod niebiosa az pojechalem do VW pojezdzic

> Scirocco 2.0T z DSG, wlasnie zeby ocenic. Auto samo fajne aczkolwiek tego wychwalania skrzyni

> to niezbyt rozumiem...

A przełączyłeś na tryb S? cfaniaczek.gif

Wtedy da i kołami zabuksować, i w ogranicznik obrotów uderzyć. Serio!

> frajdy jakiejs nieziemskiej wcale nie daje, lubi szarpnac, IMHO zadna hiperrewelacja.

Może była zepsuta biglaugh.gif

Napisano

> Tendencja jest akurat jest taka, że procentowy udział automatów w Europie rośnie.

ale dalej bedzie ponizej 10%hmm.gifniewiem.gif????

Napisano
  • Autor

Te problemy z DSG o których piszecie - szarpanie i inne, to ponoć wina mechatroniki, po wymianie wszystko jak ręką odjął, ponoć!. Aktualnie chyba problem nie występuje?!

Chyba faktycznie cena niska bo i model schodzący, tak jak ktoś napisał produkcja od 2004r. hmm.gif

Napisano

> Przejedz sie autem z DSG, to moze przestaniesz pisac takie bzdury

Ja nie mówię że to nie jest dobre rozwiązanie jeśli chodzi o działanie

tego, ale razem z Danielem dowodzimy, że gdy to się zepsuje to

jest bardzo kosztowne w naprawie. Podjłąbyś takie ryzyko mając

auto z DSG po gwarancji? hmm.gif

Napisano

[...] Ale w aucie używanym codziennie,

> na dojazdy do pracy, sklepu, itd. to się po prostu sprawdza. Popatrz, co trzeba robić w korku,

> by podjechać autem z manualną skrzynią o parę metrów do przodu - a jeszcze jak się trafi jakiś

> wolno pełzający korek, to nawet jazda na jedynce bez gazu bywa za szybka. W przypadku skrzyni

> automatycznej puszczasz hamulec i to wszystko.

[...]

No i jeszcze jedna wazna rzecznono.gif - w manual-u nie da sie czytachahaha.gif

gtrnh-data.gif

Napisano

> Po prostu pokazuje ze boisz sie nieznanego - skoro (u mnie) 96% to automat i nikt nie narzeka

To nie jest tak. Po prostu gdy całe społeczeństwo przyzwyczajono

na siłę do jakiegoś rozwiązania, to nie jest ono w stanie docenić

innego. No bo niby jak ma docenić, skoro nawet nie potrafiliby jeździć

manualami? W Europie jest tak, że powiedzmy 95% aut to manuale,

ale Europejczyk pojedzie automatem, a 95% użytkowników automatów

z Oz czy USA nie pojedzie autem z manualną skrzynią, bo nie będzie

potrafiło obsłużyć sprzęgła.

Napisano

> Może była zepsuta

A wiesz to nawet mozliwe, bo jezdzilem tym co byl w zakupie kontrolowanym grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> To nie jest tak. Po prostu gdy całe społeczeństwo przyzwyczajono

> na siłę do jakiegoś rozwiązania, to nie jest ono w stanie docenić

> innego.

O jakie stronie mowisz - spoleczenstwo manual - rozwiazanie DSG, czy spoleczenstwo DSG - rozwiazanie manualhmm.gif?

No bo niby jak ma docenić, skoro nawet nie potrafiliby jeździć

> manualami?

A skad to przekonaniezlosnik.gif?

Dla jakiej kary mam sobie meczys noge w manual-uniewiem.gif? Co ja takiego zrobilem zebym wajcha machalbuu.gif.

Przeciez jak chce pomachac, pobawic sie rpm to moge zawsze wrzucic w tryb manualfly.gif. Ba malo tego jak jade autemmulher.gif to zawsze w trybie Sport/Manual; -dlaczego bo IMVHO w trybie A to ledwo sie toczyzlosnik.gif

W Europie jest tak, że powiedzmy 95% aut to manuale,

> ale Europejczyk pojedzie automatem, a 95% użytkowników automatów

> z Oz czy USA nie pojedzie autem z manualną skrzynią, bo nie będzie

> potrafiło obsłużyć sprzęgła.

I to jest mylne wrazeniehmm.gif, Powiedzmy 50 % - i wiekszosci to mulher.gif. Wiekszosc mlodych gniewnych ma jakies V8, Skyline czy cos co jest manual na dzien dobry. Kiedy juz dobijesz do 30 to malo z nich pozostaje na manualidea.gif - i nawet to widze po sobie - ostatni manual -z wyboru byl w 2001... Nigdy wiecej = za stary ie robiezlosnik.gif

Napisano

> i nawet to widze po sobie - ostatni manual -z wyboru byl w 2001... Nigdy

> wiecej = za stary ie robie

No wlasnie. Czyli lenistwo grinser006.gifgrinser006.gif

Ale ja Cie ogolnie rozumiem, do jazdy po miescie tez bardzo chetnie mialbym jakiegos porzadnego automata.

Napisano

> No wlasnie. Czyli lenistwo

> Ale ja Cie ogolnie rozumiem, do jazdy po miescie tez bardzo chetnie mialbym jakiegos porzadnego

> automata.

Do jazdy na trasie rowniez - pod warunkiem ze silnik mialby dosc pary.

Napisano

> dowodzimy, że gdy to się zepsuje to jest bardzo kosztowne w naprawie.

I to pisze osoba jeżdżąca doładowanym silnikiem diesla, gdzie w razie awarii idzie sie w skarpetkach? To już szczyt hipokryzji nono.gif

Napisano

> Ale ja Cie ogolnie rozumiem, do jazdy po miescie tez bardzo chetnie mialbym jakiegos porzadnego

> automata.

Jak wynajdą automaty takie, że auto w mieście palić będzie mniej

niż manual, to może kupię? smile.gif

Napisano

> Do jazdy na trasie rowniez - pod warunkiem ze silnik mialby dosc pary.

Nie. Tu sie nie zgodze. Zwlaszcza jesli silnik ma dosc pary to absolutnie manual. Auto ma irytujacego laga przy depnieciu, do tego efekt gumy od majtek...nieeee, dzieki. Zeby nie bylo jechalem dosc mocnymi auto - Insignia 2.8T (tragedia totalna, do lagu skrzyni dochodzil lag silnika) i Acura 3.5 - tu juz lepiej, reakcja na gaz byla szybka ale z kolei skrzynia slabiutko.

Napisano

> Jak wynajdą automaty takie, że auto w mieście palić będzie mniej

> niż manual, to może kupię?

Do salonu VAGa po DSG7 marsz! hehe.gif

U mnie katalogowo po mieście jest 7.5, a manualu 8.0 albo 8.1

Napisano

> I to pisze osoba jeżdżąca doładowanym silnikiem diesla, gdzie w razie awarii idzie sie w

> skarpetkach? To już szczyt hipokryzji

Jakich "skarpetkach"? niewiem.gif

Porównaj ceny naprawy/wymiany dsg z turbiną czy dwumasą w popularnym sadzomiotaczu. ok.gif

Napisano

> Nie. Tu sie nie zgodze. Zwlaszcza jesli silnik ma dosc pary to absolutnie manual. [...]

I tu sie z toba zgodzeok.gif. Mlodzi gniewni wybieraja np V8 w manual - potem jak mowie jak dobijesz 30tki to ci sie to nudzi. Dzisiaj np mialem malolata - 21 lat - i jako narzedzie do pracy kupil 210kW w manualu - weekend podobno jest na zabawezlosnik.gif...

Napisano

> automata.

Noga boli wciskasz, wyciskaszpad.gif... Nawet zwykly - nieporzadny manual jest lepszy niz manual.

Jakto twinsen napisal MANUAL TO ZUOzlosnik.gifhahaha.gifwink.gif

Napisano

> Jak wynajdą automaty takie, że auto w mieście palić będzie mniej

> niż manual, to może kupię?

Kup hybrydę zlosnik.gif - na 100% spalanie w mieście będzie mniejsze niż w tradycyjnym aucie z manualem.

Napisano

> Owszem chlopcy skarza sie na brak mocy, Q wykonania, halas Diesel

> ale nikt sie nie skarzyl na DSG.

> Czyli albo postep w Q w ciagu 3 lat albo .

Nie wiem, czy to może nie jest kwestia specyfiki użytkowania związanej z miejscem hmm.gif - ja się w każdym razie trochę uprzedziłem. zlosnik.gif

> Tylko co ci pozostaje? Jesli wszyscy ida w strone dwuch sprzegiel.

Na razie przynajmniej jeszcze można wybierać biglaugh.gif - u mnie w domu już tylko jedno auto jest ze skrzynią manualną.

Być może z czasem zracjonalizuje się też jakoś kwestia serwisowania. hmm.gif To, że VW w razie problemów zazwyczaj wymienia po prostu całą skrzynię, z punktu widzenia czasu trwania naprawy i pewności co do jej wyniku jest OK - więc na gwarancji nie stanowi to większego problemu (dla przykładu Fiat miał inne podejście i z tego powodu, gdy trafiłem do ASO ze źle zmieniającą biegi skrzynią Selespeed w AR 156, to serwis grzebiąc w skrzyni unieruchomił auto definitywnie biglaugh.gif - i potem do innego ASO, które znało się lepiej, przewożono auto na lawecie, a naprawa gwarancyjna trwała w sumie ponad miesiąc hahaha.gif).

Napisano

> I tu sie z toba zgodze. Mlodzi gniewni wybieraja np V8 w manual - potem jak mowie jak dobijesz

> 30tki to ci sie to nudzi. Dzisiaj np mialem malolata - 21 lat - i jako narzedzie do pracy

> kupil 210kW w manualu - weekend podobno jest na zabawe...

Dobijam do 30tki i jakos sie nie nudzi...ale zobaczymy, teraz to ponoc rok w ta czy w ta robi roznice grinser006.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.