Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TurbogaugeIII - czy jest sens sprowadzić

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> ciekawe czy dałoby się zaadaptować takie coś z BMW, bo z tego co widze funkcje ma podobne:

widziałem na Allegro - obawiam się że to nie OBDII i trzeba by rzeźbić w instalacji. Najlepiej ściągnąc serwisówkę do BMW i poczytać.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Chińczycy się odezwali - byli w delegacji

> Dziś lub jutro zamówienie towaru

Wiadomo coś ? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wiadomo coś ?

podobno czekamy na zamówiony towar smile.gif

Napisano

> No więc zaraz idzie zamówienie do Chin na kilkadziesiąt szt. Towar przyjdzie za ok. 2 tygodnie,

> orientacyjna cena 300 - 320 zł - oczywiście dla członków AK. Chętni niech się jeszcze wpisują

> - może dałoby sie podwiesić wątek?

> Na razie lista chętnych

> 1. Mantom

> 2. Marcin_tipo

> 3. Roswell

> 4. Cherokee18

> 5. Chemmist

> 6. Mugen

> 7. Vgsoft

> 8. KvM

> 9. Macioman

> 10. Jarek_w88

> 11. Etac_owiec

> 12. Bartłomiej

Ja na dzien dzisiejszy po tak dlugich oczekiwaniach wypisuje się z zamowienia. Mam inne plany co samochodu, , wiec nie bede w niego juz inwestowal. Sorki.

Napisano
  • Autor

> Ja na dzien dzisiejszy po tak dlugich oczekiwaniach wypisuje się z zamowienia. Mam inne plany co

> samochodu, , wiec nie bede w niego juz inwestowal. Sorki.

rozumiemy zlosnik.gif

Takie są realia handlu z Chinami. Osoba, która reprezentuje producenta znowu była na wyjeździe służbowym, teraz juz jest w firmie i sprawa rusza yay.gif

Nie ma się co martwić, gdzieś na jakimś forum w PL ktoś się chwali że kupił TG od pośrednika w UK za bardzo niską cene, tj. ok. 500 zł i jest bardzo happy grinser006.gif

Napisano

> rozumiemy

> Takie są realia handlu z Chinami. Osoba, która reprezentuje producenta znowu była na wyjeździe

> służbowym, teraz juz jest w firmie i sprawa rusza

> Nie ma się co martwić, gdzieś na jakimś forum w PL ktoś się chwali że kupił TG od pośrednika w UK

> za bardzo niską cene, tj. ok. 500 zł i jest bardzo happy

Jeśli cena sie potwierdzi, to na pewno jest bardzo dobra. Ja po prostu sprzedaje swoje auto i na pól roku użytkowania nie chce lądować kasy w niego, a nowy ma kompa na standardzie.

Napisano
  • Autor

> Jeśli cena sie potwierdzi, to na pewno jest bardzo dobra. Ja po prostu sprzedaje swoje auto i na

> pól roku użytkowania nie chce lądować kasy w niego, a nowy ma kompa na standardzie.

a jaki nowy jesli to nie tajemnica ? smile.gif

Napisano
  • Autor

Towar zamówiony, podobno na 100% bedzie w Polsce na koniec stycznia cool.gif

Napisano

> Towar zamówiony, podobno na 100% bedzie w Polsce na koniec stycznia

Ja się niestety muszę wycofać. Zdecydowałem się na inne rozwiązanie.

Napisano

czyli jaka cena wkoncu wyjdzie ostatecznie? tak sie zastanawiam czy by do mojego dupowozu to podeszlo ?! obd2 nie mam, ale jakby zastosowac przejsciowke?

Napisano
  • Autor

> czyli jaka cena wkoncu wyjdzie ostatecznie? tak sie zastanawiam czy by do mojego dupowozu to

> podeszlo ?! obd2 nie mam, ale jakby zastosowac przejsciowke?

pisalem juz 300 - 330 PLN

• 3 tygodnie później...
Napisano

No i co, ze tak zapytam? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> No i co, ze tak zapytam?

przelew do Chin poszedł, czekamy na towar smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Towar ma być w Polsce w przyszłą środę tzn. 23 lutego po 350 zł z przesyłką

Ile osób jest chętnych?

Napisano

> Towar ma być w Polsce w przyszłą środę tzn. 23 lutego po 350 zł z przesyłką

> Ile osób jest chętnych?

No ja nadal chętny jestem. Jest na to jakaś gwarancja?

Napisano
  • Autor

Cena dla członków oink.gif AK to 350 zł z wysyłką

Jak by coś nie tak z komputerkiem, to kolega deklarował wymianę na inny.

Kontakt: mrowczan, GG 9104648, powołujcie się na AK i mnie zlosnik.gif

Napisano

> Kontakt: mrowczan, GG 9104648, powołujcie się na AK i mnie

A Kolega ma jakiś mail?

Napisano
  • Autor

> czyli jaka cena wkoncu wyjdzie ostatecznie? tak sie zastanawiam czy by do mojego dupowozu to

> podeszlo ?! obd2 nie mam, ale jakby zastosowac przejsciowke?

a jakie złącze masz? moze zbadamy temat smile.gif

np. zajrzyj tu http://www.viaken.pl/pl/adaptery-z-obd2/?page=1

Napisano

Sprzęt do mnie dotarł. Działa zgodnie z opisem. Przynajmniej dla mnie w sposób wystarczający (ale mi zależało tylko na wskaźnikach). Jest sporo opcji kalibracji i ustawień (np co się ma wyświetlać po włączeniu). Troszkę jest opóźnienia przy wyświetlaniu, ale to chyba naturalne. Ogólnie jeśli ktoś szuka np. wskaźnika temperatury to mogę polecić to rozwiązanie.

Napisano
  • Autor

> Sprzęt do mnie dotarł. Działa zgodnie z opisem. Przynajmniej dla mnie w sposób wystarczający (ale

> mi zależało tylko na wskaźnikach). Jest sporo opcji kalibracji i ustawień (np co się ma

> wyświetlać po włączeniu). Troszkę jest opóźnienia przy wyświetlaniu, ale to chyba naturalne.

> Ogólnie jeśli ktoś szuka np. wskaźnika temperatury to mogę polecić to rozwiązanie.

Akurat temperaturę to wyświetla powietrza dolotowego do silnika - jest ona wyższa od temp. otoczenia. To najpoważniejszy minus TG. Chyba sobie kupię osobny termometr smile.gif

Natomiast na korzyść:

- solidna konstrukcja

- bardzo czytelny wyświetlacz z jasno niebieskawym podświetleniem

- intuicyjne menu - mozna prawie od razu zaprogramowac i używać. Są 4 pola wyświetlanych parametrów (np. rpm, moc , zuzycie paliwa) i każde można ustawić wg własmych upodobań.

Ciekawa jest funkcja mocy chwilowej w KM - mozna sobie sprawdzić jaką moc rozwija silnik przy spokojnej jeżdzie, a jaką przy ruszaniu z piskiem opon zlosnik.gif

Chwilowe zuzycie paliwa - to bardzo pożyteczna funkcja. U mnie przy jeżdzie 70 km/h ma V buegu wychodzi ok. 3,8 l/100 natomiast przy gwałtownym ruszaniu TG pokazał 27 l/100 yikes.gif Tak ze jest to motywacja do spokojnej jazdy.

Napięcie w instalacji - na początku jak odpalamy silnik na mrozie i włączamy ogrzewanie tylnej szyby to U spada nawet do 13,2V. Dopiero po paru minutach jazdy jak wyłączymy grzanie to napięcie dochodzi do przepisowych 14,2V.

Co do błędów - akurat ja nie miałem, ale niestety TG nie odczytuje VIN - pokazują się krzaczki. To chyba zabezpieczenie firmy Kia, bo tak samo nie mogłem odczytać VIN za pomocą interfejsu ELM327 podłączonego do laptopa.

Napisano
  • Autor

> taka przejsciowke juz mam ale poki co nie mam wolnych 350 pln na ten gadzet

wiem, wiem ze troche to kosztuje

ale 350 to dla nas, na Allegro pewnie bedzie więcej clown.gif

Napisano

> Akurat temperaturę to wyświetla powietrza dolotowego do silnika - jest ona wyższa od temp.

> otoczenia. To najpoważniejszy minus TG. Chyba sobie kupię osobny termometr

Nie mam na myśli temp zewnętrznej, lecz temp płynu chłodzącego.

> Chwilowe zuzycie paliwa - to bardzo pożyteczna funkcja. U mnie przy jeżdzie 70 km/h ma V buegu

> wychodzi ok. 3,8 l/100 natomiast przy gwałtownym ruszaniu TG pokazał 27 l/100 Tak ze jest to

> motywacja do spokojnej jazdy.

Wprost przeciwnie. To jest motywacja do jazdy dynamicznej. Przyspieszać tak dynamicznie, żeby jak najszybciej osiągnąć prędkość podróżną.

> chyba zabezpieczenie firmy Kia, bo tak samo nie mogłem odczytać VIN za pomocą interfejsu

u mnie też nie działa.

Napisano

> u mnie też nie działa.

mój odczytał

Napisano

E, a poka foty jak wyświetla dane zlosnik.gif plisss zlosnik.gif

Napisano

> E, a poka foty jak wyświetla dane plisss

filmik Ci nawet nakręcę, ale jak zamontuję porządnie. Na razie tylko podłączyłem, by sprawdzić czy działa i schowałem do szuflady.

Napisano

> filmik Ci nawet nakręcę,

No trzymam za słowo zlosnik.gif

ale jak zamontuję porządnie. Na razie tylko podłączyłem, by sprawdzić czy

> działa i schowałem do szuflady.

Szkoda, bo towar się skończy zanim się zdecyduję, a chciałbym zobaczyć jak to się sprawuje.

Napisano

> No trzymam za słowo

> ale jak zamontuję porządnie. Na razie tylko podłączyłem, by sprawdzić czy

> Szkoda, bo towar się skończy zanim się zdecyduję, a chciałbym zobaczyć jak to się sprawuje.

Możemy się umówić - pokażę Ci na żywo jeśli jesteś aktualnie w Szczecinie.

Napisano
  • Autor

> Szkoda, bo towar się skończy zanim się zdecyduję, a chciałbym zobaczyć jak to się sprawuje.

jak się skończy to się zamówi nastepna partię smile.gif

Napisano

Czy można jeszcze dostać ten komputerek, proszę o jakieś info i cenę. Podpasuje do Hondy Civic sedan VIIg. z 2002 roku. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Czy można jeszcze dostać ten komputerek, proszę o jakieś info i cenę. Podpasuje do Hondy Civic

> sedan VIIg. z 2002 roku. Pozdrawiam.

jest wszystko napisane wyżej - 350 zł, w sprawie kupna napisz do kolegi Mrówczana smile.gif

Napisano

A może ktoś z Wawy ma takie cuś? Podłączyłbym to u siebie i przetestował.

PZDR

Napisano

> A może ktoś z Wawy ma takie cuś? Podłączyłbym to u siebie i przetestował.

> PZDR

Ja nabyłem. Fajny gadźet. Działa to całkiem przyzwoicie.

Dawaj na priv, to się umówimy.

Zaznaczam, że jeszcze go nie rozgryzałem. Jest jakaś płytka z softem, ale póki co nie wiem do czego.

Podstawowe informacje ma "na biegu".

Napisano

Mam pytanie czy powinien działac np w golfie 4 ?

Wg mnie tak ale nie chce działac niewiem.gifhmm.gif

Napisano

> http://www.leagend.com/support.asp?id=63

> Czyli powinien. A co się konkretnie dzieje?

Na ekranie pojawia się LINKING stara się połączy ok 10 sekund potem na jakas sekunde pojawia sie komunikat "ERROR" i mozna dac AGAIN lub EXIT, ale jesli nie zdaze w ciagu tej sekundy to sie wylacza, a jesli zdaze dac AGAIN to jeszcze raz jest LINKING ale znow sie nie udaje i potem nie mozna juz nic zrobic tylko wyswietla sie ERROR.

Próbowałem w golfie 4 i vw bora i w obu jest to samo niewiem.gif

Za bardzo nie mam mozliwosci sprobowania w innych samochodach frown.gif

Napisano
  • Autor

> Na ekranie pojawia się LINKING stara się połączy ok 10 sekund potem na jakas sekunde pojawia sie

> komunikat "ERROR" i mozna dac AGAIN lub EXIT, ale jesli nie zdaze w ciagu tej sekundy to sie

> wylacza, a jesli zdaze dac AGAIN to jeszcze raz jest LINKING ale znow sie nie udaje i potem

> nie mozna juz nic zrobic tylko wyswietla sie ERROR.

> Próbowałem w golfie 4 i vw bora i w obu jest to samo

> Za bardzo nie mam mozliwosci sprobowania w innych samochodach

Może uszkodzony TG? Spróbuję spytac producenta

A jakie są roczniki produkcji tych samochodów?

Napisano

> Może uszkodzony TG? Spróbuję spytac producenta

> A jakie są roczniki produkcji tych samochodów?

1999 i 2000

Napisano
  • Autor

Na razie cisza - wysłałem zapytanie, ale Chińczycy jeszcze pewnie ciężko myslą zlosnik.gif

Na razie opiszę swoje wrażenia po tych kilku dniach eksploatacji:

1. U mnie też na początku zdarzyły się zawiechy komputerka, ale teraz się dotarł i działa OK. Myslę że dobrze mu robi stałe zasilanie z aku w samochodzie. No i trzeba mocno wcisnąć wtyczkę do gniazda OBD. Myslę też że nie zaszkodziłoby rozkręcić obudowę i sprawdzić pewnośc połączeń elektroniki w środku, bo z doświadczenia wiem że Chińczykom zdarza się niestaranny montaż, a wystarczy czasem dokręcic śrubkę, czy dolutować jakiś przewód i będzie OK.

2. Do komputerka jest dołączony przewód USB do aktualizacji firmware. Niestety softu nie ma na płycie CD, ani na stronie producenta. Może tu też tkwi jakiś problem? Kupiłem niedawno odtwarzacz BluRay firmy LG i potrafił odtwarzać filmy HD z zacięciami, a po aktualizacji firmware (było na stronie LG) problem zniknął smile.gif

3. Chwilowe zuzycie paliwa , wyświetlanie przez kompa jest chyba troszkę za wysokie. Zauważyłem że jest ono proporcjonalne do pojemności silnika, którą ustawia się w SETUP. Tu chyba trzeba będzie eksperymentalnie wyznaczyć rzeczywiste zużycie (wg tsnkowania) i wprowadzić mniejszą pojemność. Ja mam akurat 1,5 ale CRDI, a wiadomo że silniki diesla z common rail są oszczędniejsze od "zwykłych" diesli. Więc chyba wyjdzie pojemnośc z 1,3 albo 1,2 zlosnik.gif

4. Prędkość samochodu podawania przez kompa jest rzeczywista - tzn. zgadza się z wyświetlaną przez GPS. Jest niższa o 7 - 10 km/h od podawanej przez prędkościomierz samochodu, co - jak juz pisano na MK - jest celowym zabiegiem producentów samochodów.

Napisano
  • Autor

Ale miałem nosa.

Własnie przyszedł mail od zółtych

"Nasz TG III obsługuje samochody z silnikiem benzynowym od 2002 r i diesla od 2004 r - musicie być tego świadomi"

Napisano

> Ale miałem nosa.

> Własnie przyszedł mail od zółtych

> "Nasz TG III obsługuje samochody z silnikiem benzynowym od 2002 r i diesla od 2004 r - musicie być

> tego świadomi"

lekka lipa :/ wiele nowych zabawek ma juz taki komputerek w standardzie, przewaga tego urzadzenia powinna byc obsluga starszych jednostek gdzie komputera pokladowego nie ma...

Napisano

> oszczędniejsze od "zwykłych" diesli. Więc chyba wyjdzie pojemnośc z 1,3 albo 1,2

Jest procedura kalibracji opisana w instrukcji

Napisano
  • Autor

> Jest procedura kalibracji opisana w instrukcji

no faktycznie jest, na razie jeszcze się nie bawiłem tym trybem pracy TG smile.gif

Ale sprawdzę przy kolejnych tankowaniach

Napisano

> Ale miałem nosa.

> Własnie przyszedł mail od zółtych

> "Nasz TG III obsługuje samochody z silnikiem benzynowym od 2002 r i diesla od 2004 r - musicie być

> tego świadomi"

Bardzo przepraszam ale wcześniej było napisane że urządzenie działa z samochodami od 1996 roku wzwyż, więc ? niewiem.gif

Napisano

> Bardzo przepraszam ale wcześniej było napisane że urządzenie działa z samochodami od 1996 roku

> wzwyż, więc ?

czyżby chuyt maketindody? grinser006.gif

Napisano

> Bardzo przepraszam ale wcześniej było napisane że urządzenie działa z samochodami od 1996 roku

> wzwyż, więc ?

Córka ma VW z 1998 roku. Sprawdzę u niej. Jeśli działa, to tym bardziej u Ciebie powinno.

Wieczorkiem lub jutro dam Ci znać.

Napisano
  • Autor

> wzwyż, więc ?

fakt, wysłałem maila, zobaczymy co zółci odpiszą

Napisano
  • Autor

sprawdzałem własnie w VW Passat 2001 kolegi

Działa smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.