Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TurbogaugeIII - czy jest sens sprowadzić

Featured Replies

Napisano

> zapytanie do Chińczyków wysłane - czekamy na odpowiedź

ok.gif ciekawe czy odpowiedzą grinser006.gif

> BTW ktoś kupił TG na Allegro i nie umie ustawić sobie normalnych (metrycznych) jednostek typu litr

> czy kilometr

to akurat banał dla mnie był skromny.gif

tak przy okazji dzisiaj chyba wpadłem jak zresetować sobie ilość paliwa w baku cool.gif

zatankowałem gazik i nic się nie zmieniło, w sumie logiczne, bo ecu daje dane dot paliwa a nie LPG

jednak dane te są przesyłane chyba tylko w momencie tankowania hmm.gif

bo jeżdżąc na gazie "ubywało" mi paliwa, więc TG działał dla mnie prawidłowo

pozostała kwestia resetu przy tankowaniu o co pytałem wcześniej

dzisiaj mi się udało zrobić reset, trochę na około ale chyba działa

należy wprowadzić korektę średniego spalania fillup - np o 0,1%

na wyświetlaczu pojawiło się 39L, czyli tyle ile ustawiłem wcześniej pojemność zbiornika gazu

teraz zobaczymy jak będzie ubywać

aaa tak przy okazji, używa ktoś jeszcze TG ? bo jak widzę to gadam sam ze sobą i kolegą Mantom hehe.gifspineyes.gif

to jeszcze się pochwalę spalaniem ... udało mi się zejść o prawie litr icon_eek.gif

z dzisiejszego tankowana wyszła średnia niecałe 9,7L (z 370km)

wcześniej wyniki były ok 10.6-10.1L/100km

czyli po jakiś 35kkm zwróci mi się koszt zakupu urządzenia zakrecony.gif

kluczem IMO jest dążenie do jak najczęstszego uzyskania 0,0 przy spalaniu chwilowym hmm.gif

i dynamiczne przyspieszanie, do tej pory dużo hamowałem silnikiem, ale też często przyspieszałem długo i delikatnie hmm.gif

niestety lepsze spalanie może też mieć inne podłoże - naprawiłem pewien układ w silniku, akurat jak załozyłem TG hehe.gifspineyes.gif

Napisano
  • Autor

> ciekawe czy odpowiedzą

własnie odpowiedzieli "It is O2 sensor value. You can check Page 8". Czyli chodzi o sondę lambda

> aaa tak przy okazji, używa ktoś jeszcze TG ? bo jak widzę to gadam sam ze sobą i kolegą Mantom

tutaj nie wiem, ale skoro na Allegro widac sprzedaż to pewnie jeszcze ktoś uzywa smile.gif

> to jeszcze się pochwalę spalaniem ... udało mi się zejść o prawie litr

> z dzisiejszego tankowana wyszła średnia niecałe 9,7L (z 370km)

> wcześniej wyniki były ok 10.6-10.1L/100km

> czyli po jakiś 35kkm zwróci mi się koszt zakupu urządzenia

> kluczem IMO jest dążenie do jak najczęstszego uzyskania 0,0 przy spalaniu chwilowym

> i dynamiczne przyspieszanie, do tej pory dużo hamowałem silnikiem, ale też często przyspieszałem

> długo i delikatnie

> niestety lepsze spalanie może też mieć inne podłoże - naprawiłem pewien układ w silniku, akurat jak

> załozyłem TG

No i bardzo dobrze ok.gif Ja też widzę, jak niepotrzebnie marnowałem paliwo tongue.gif

Napisano

> własnie odpowiedzieli "It is O2 sensor value. You can check Page 8". Czyli chodzi o sondę lambda

hehe.gif tyle to ja wiem, oxygen to tlen, wiec zakrecony.gif

tylko jak odczytać co te wartości znaczą hmm.gif

bo sonda podaje sygnał w V, nie wiem jaka jest u mnie, pewnie 1V, więc powinny być jakieś wartości w zakresie od 0,0-1,0V

a tu pokazuje okolice 50 i 100 spineyes.gif w [%]

Napisano

> hmmm tutaj wątek chyba wygasł, ale mozna spróbowac na innym forum

ano frown.gif

dzisiaj jadę z przyczepką, zobaczymy jakie będą wyniki grinser006.gif

na razie działa ok.gif po skasowaniu tankowania zasięg wylicza dość sensownie cool.gif

jednak rozwiązania zagadki z wskazaniem sondy nie znalazłem zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> jednak rozwiązania zagadki z wskazaniem sondy nie znalazłem

może to tajemnica? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

a może jacyś eksperci z AK sie wypowiedzą? smile.gif

Napisano

> może to tajemnica?

> a może jacyś eksperci z AK sie wypowiedzą?

To żadna tajemnica. Wystarczy otworzyć google i czytać, czytać, czytać... KLIK >>

Tu nie jest istotne urądzenie odczytujące, tu ważny jest system odczytu danych z czujników, poprzez komputer.

• 3 miesiące później...
Napisano

Zamontowałem w końcu urządzonko na "stałe" w aucie, siedzę nad instrukcją, testuję, a tu zonk:

- nie mogę znaleźć funkcji "rejestratora" "czarnej skrzynki" hmm.gif

- nie wiem gdzie jest kasacja fill up po zatankowaniu

HELP

Napisano

> Zamontowałem w końcu urządzonko na "stałe" w aucie, siedzę nad instrukcją, testuję, a tu zonk:

> - nie mogę znaleźć funkcji "rejestratora" "czarnej skrzynki"

> - nie wiem gdzie jest kasacja fill up po zatankowaniu

> HELP

Rejestrator jest w menu Trip

Tam masz kolejno: Trip 1, Trip 2,...itd. To jest ta czarna skrzynka.

Jeśli chodzi o paliwo, to w menu FILLUP wprowadzasz ew. poprawkę ilości zatankowanego paliwa i wciskasz SAVE.

Masz wyzerowane paliwo, czyli stan "Pełny zbiornik"

Napisano
  • Autor

> Zamontowałem w końcu urządzonko na "stałe" w aucie

No to gratulacje, lepiej późno niż wcale zlosnik.gif

BTW muszę pochwalić producenta, bo u mnie TG działa bez problemów cool.gif Nie wiem czy wspomniałem, ale u mnie po wyjeżdzęniu kilku zbiorników paliwa wyszło, że trzeba wprowadzić korektę zuzycia paliwa o ok. 15% w dół zlosnik.gif Czyli tak jak kombinowałem od początku - producent ustawił jakąś średnią wartośc dla zwykłego diesla, a ja mam CRDI kóry jest oszczędniejszy od zwykłego własnie o te 15%

Napisano

> Jeśli chodzi o paliwo, to w menu FILLUP wprowadzasz ew. poprawkę ilości zatankowanego paliwa i

> wciskasz SAVE.

OK, rozgryzłem dziada smile.gif Bardzo fajne urządzonko! smile.gif

Napisano

> BTW muszę pochwalić producenta, bo u mnie TG działa bez problemów

u mnie też działa, ale przestał sie resetować po dniu hmm.gif

z uwag jeśli chodzi o spalanie, to u mnie się pokrywa ładnie - ustawione LPG, pojemność 1.8 i korekta -7%

jedynie pod obciążeniem (jazda z przyczepą) zaniża spalanie

a i kasowanie błędów działa waytogo.gif

byłem za granicą i zapaliła się kontrolka silnika ... TG pokazał i skasował błąd cool.gif

ogólnie fajne urządzono, choć kilka rzeczy można by poprawić - właśnie kasowanie pewnych parametrów

aha i jedna duża wada ... i po kilku miesiącach już tak nie cieszy grinser006.gif

też mam zamontowane na stałe

aaa i jeszcze jedno, na ostrym słońcu ekran robi sie czarny - od gorąca, ale to już urok LCD grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie też działa, ale przestał sie resetować po dniu

może się dotarł? devil.gif

> z uwag jeśli chodzi o spalanie, to u mnie się pokrywa ładnie - ustawione LPG, pojemność 1.8 i

> korekta -7%

> jedynie pod obciążeniem (jazda z przyczepą) zaniża spalanie

> a i kasowanie błędów działa

> byłem za granicą i zapaliła się kontrolka silnika ... TG pokazał i skasował błąd

a jaki to był błąd? Ja tam wożę listę błędów, bo kontrolka nie zapala się ot tak sobie i trzeba sprawdzić przyczynę

> ogólnie fajne urządzono, choć kilka rzeczy można by poprawić - właśnie kasowanie pewnych parametrów

> aha i jedna duża wada ... i po kilku miesiącach już tak nie cieszy

> też mam zamontowane na stałe

> aaa i jeszcze jedno, na ostrym słońcu ekran robi sie czarny - od gorąca, ale to już urok LCD

no to może załóź w jakiejś obudowie, albo gdzieś na dole deski rozdzielczej aby LCD nie był wsytawiony n asłońce

Napisano

> może się dotarł?

może, ale wolałem wersję poprzednią hehe

> a jaki to był błąd? Ja tam wożę listę błędów, bo kontrolka nie zapala się ot tak sobie i trzeba

> sprawdzić przyczynę

bogata mieszanka, gaz grecki mu nie smakował hehe.gif

> no to może załóź w jakiejś obudowie, albo gdzieś na dole deski rozdzielczej aby LCD nie był

> wsytawiony n asłońce

jakoś wytrzyma, ciężko znaleźć miejsce na desce gdzie słońce nie pali

nie jest to jakiś problem, więc grinser006.gif

może ze dwa razy się zdarzyło

Napisano
  • Autor

> bogata mieszanka, gaz grecki mu nie smakował

he he, może to jakaś forma protestu Greków przeciwko kryzysowi? zlosnik.gif

Napisano

> jakoś wytrzyma, ciężko znaleźć miejsce na desce gdzie słońce nie pali

ja znalazłem takie miejsce, przy okazji TG jest niewidoczny gdy z niego nie korzystam smile.gif

mam taki problemik, nie wiem czy u Was też wystąpił. Ostatniej nocy TG całkowicie mi się wyłączył - tj. zegar przestał odliczać. zaskoczył dopiero jak włączyłem zapłon.

poza tym jeszcze raz podkreślam - świetna zabawka, zwłaszcza w takich autach, jak moje, gdzie odo jest w milach smile.gif można porównywać ile auto pali na tej samej trasie gdy jest przejezdna, albo jest korek.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam po raz pierwszy,i od razu pytanie , nie zawieruszył się gdzieś jeden egzemplarz do sprzedania ?, a może komuś już się nie przyda i chcę odsprzedać ?

Napisano
  • Autor

> Witam po raz pierwszy,i od razu pytanie , nie zawieruszył się gdzieś jeden egzemplarz do

> sprzedania ?, a może komuś już się nie przyda i chcę odsprzedać ?

Witamy też zlosnik.gif

1. Na forum wypada się przedstawić

2. Jak nikt z kolegów nie ma. to kup tutaj, powołując się na AK i mnie zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Od kilku dni testuję w swoim Alto komputer Autel Maxitrip TP100. Funkcje podobne jak TurboGauge (komputer pokładowy, bieżące parametry, kody, czarna skrzynka), natomiast cena jest atrakcyjna - 60$ + ok. 20 $ wysyłka do Polski. W urządzeniu niestety wadliwie pracuje zegarek - z tego co wyczytałem na necie ten typ tak ma, ale jeśli komuś nie przeszkadza że godziny zarejestrowane na "czarnej skrzynce" są przekłamane, to jest to ciekawa alternatywa, za pół ceny TG. Wygląda na to że pozostałe funkcje działają ok.

Napisano
  • Autor

> Od kilku dni testuję w swoim Alto komputer Autel Maxitrip TP100. Funkcje podobne jak TurboGauge

> (komputer pokładowy, bieżące parametry, kody, czarna skrzynka), natomiast cena jest atrakcyjna

> - 60$ + ok. 20 $ wysyłka do Polski. W urządzeniu niestety wadliwie pracuje zegarek - z tego co

> wyczytałem na necie ten typ tak ma, ale jeśli komuś nie przeszkadza że godziny zarejestrowane

> na "czarnej skrzynce" są przekłamane, to jest to ciekawa alternatywa, za pół ceny TG. Wygląda

> na to że pozostałe funkcje działają ok.

No to czekamy na relacje . A jak z solidnościa wykonania MT?

Z tym pół ceny to nie do końca jest tak, bo dla AK cena zakupu TG jest sporo nizsza niż oficjalna smile.gif

Napisano

> W urządzeniu niestety wadliwie pracuje zegarek -

U mnie w TG tez pracuje wadliwie.

Napisano

> No to czekamy na relacje.

Urządzenie kupione na amazon.com, przesyłka za pośrednictwem www.shipito.com (bezpośrednio do Polski Amazon tego nie wysyła). Póki co pojeździłem trochę po mieście - wygląda na to że prawie wszystko działa ok. Na zagranicznych forach piszą o problemach z zegarkiem i mogę to potwierdzić - przy wyłączonym silniku zegarek wariuje. Powoduje to błędne daty i godziny zapisu tras do czarnej skrzynki. Wiedziałem o tym przed zakupem i mi to akurat nie przeszkadza. Inny problem na jaki skarżą się na internecie to zawieszanie przy wysokiej temperaturze w samochodzie zaparkowanym na słońcu (pomaga odpięcie wtyczki i ponowne podłączenie) - na razie jeszcze się z tym nie spotkałem. Zaraz po zakupie wgrałem nowsze firmware (v. 1.2) - podobno pomaga na jakieś problemy z dokładnością mierzenia dystansu. Na razie z zakupu jestem zadowolony, urządzenie znakomicie spełnia swoją rolę. To czego mi brakuje to możliwość jednoczesnego wyświetlania danych z komputera (np. spalanie) i czujników (temperatura, obroty) - czy w TG tak można? Wcześniej korzystałem z zestawu interfejs OBD2 na BT i stary palmtop - było to rozwiązanie znacznie tańsze i nawet bardziej funkcjonalne, ale wkurzała konieczność każdorazowego demontażu palmtopa, bo strach go zostawić na szybie. TurboGauge nigdy nie miałem, ale z pooglądanych filmików pokazujących działanie wynika, że menu i funkcje MaxiTrip są praktycznie identyczne jak w TG. Jeśli ktoś w Rzeszowie chciałby pooglądać MT albo porównać z TG, to proszę o info.

> A jak z solidnościa wykonania MT?

Wygląda ok. Chińszczyzna, ale nie wygląda jakby miała się rozlecieć po paru tygodniach

> Z tym pół ceny to nie do końca jest tak, bo dla AK cena zakupu TG jest sporo nizsza niż oficjalna

Faktycznie z pół ceny to przesadziłem, ale łącznie wyniosło mnie to poniżej 230 zł - wg mnie to jest dalej bardzo atrakcyjna cena.

Napisano

> To żadna tajemnica. Wystarczy otworzyć google i czytać, czytać, czytać... KLIK

> Tu nie jest istotne urądzenie odczytujące, tu ważny jest system odczytu danych z czujników, poprzez

> komputer.

byłem wczoraj u gaziarzy, bo to jednak nie grecki gaz, a bunt do jazdy z przyczepą (tylko jak buda na haku to zapala się p0172) grinser006.gif

coś tam skorygowali, pewnie będzie teraz za ubogo hehe.gif

ale zainteresował ich TG grinser006.gif przez to straciłem 30min hehe.gif

pan się pobawił i powiedział że bardzo fajne urządzenie jak za taką kasę

zobaczył tam to, czego ja przez pół roku nie widziałem np korekty wtrysku, dość istotny parametr ok.gif

wyszło że zamrożona ramka pokazuje pełne dane (ja myślałem że tylko błąd), czyli jak w klasycznych testerach obd ok.gif

ale tych odczytów sondy nie był w stanie odszyfrować

więc dalej szukam co oznacza +-50 na banku 1 i -+100 na banku 2 oslabiony.gif

może trza pomęczyć chińczyków ? cfaniaczek.gif

nie ma jakiejś aktualizacji softu ?

bo trochę mnie wkurza ten brak resetu przy komputerze dziennym ... już mam bieżące zużycie na poziomie 1000km spineyes.gifhehe.gif

jedyna wada to dość wolne odczyty, w porównaniu do profi skanerów ... ale wiadomo że cena robi swoje wink.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Hej. Mógłby mi ktoś podesłać link do softu do updatu, albo link do strony gdzie go można znaleźć? Z góry dzięki.

Mi niestety urządzenie nie działa. Mocno je przerabiałem i prawdopodobnie uszkodziłem coś frown.gif

Po podłączeniu USB/OBD włącza się podświetlanie ekranu i na tym koniec frown.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> W końcu sprzęt zamontowałem

> Wygląda to tak

Wyglada w miare poprawnie, mozna sie zastanowic nad daniem jakiejs folii na wyswietlacz by kolorystycznie pasowalo to do radia.

Napisano

> Wyglada w miare poprawnie, mozna sie zastanowic nad daniem jakiejs folii na wyswietlacz by

> kolorystycznie pasowalo to do radia.

Gdybym wiedział ile mnie to w miarę poprawnie bedzie kosztowało czasu wysiłku i pieniędzy to bym nawet nie zaczynał tematu. Noszę sie z zamiarem wymiany wyświetlacza na negatyw. Folia to super pomysł - pierwotnie myślałem o kupnie całego LCD pod kolor. Thx

Napisano

> Gdybym wiedział ile mnie to w miarę poprawnie bedzie kosztowało czasu wysiłku i pieniędzy to bym

> nawet nie zaczynał tematu. Noszę sie z zamiarem wymiany wyświetlacza na negatyw. Folia to

> super pomysł - pierwotnie myślałem o kupnie całego LCD pod kolor. Thx

Mogę sobie wyobrazić ze bylo przy tym sporo roboty. Generalnie całe to doposażanie nawet w przypadku OEM'owych akcesoriów to raczej niedzwieczny temat a co dopiero w przypadku tego typu rzezby tongue.gif

Tak na marginesie co sie stało z tym dodatkowym rzadkiem przyciskow / zaslepek na dole konsoli - tam gdzie znajduje sie przycisk start / stop, regulacja grzania foteli itp?

Napisano

> Mogę sobie wyobrazić ze bylo przy tym sporo roboty. Generalnie całe to doposażanie nawet w

> przypadku OEM'owych akcesoriów to raczej niedzwieczny temat a co dopiero w przypadku tego typu

> rzezby

> Tak na marginesie co sie stało z tym dodatkowym rzadkiem przyciskow / zaslepek na dole konsoli -

> tam gdzie znajduje sie przycisk start / stop, regulacja grzania foteli itp?

Nic. U mnie tego nie było. Widać ze bieda wersja.

Napisano

Witam

Nie wiece może jak to działa w samochodach sprowadzonych z USA. Chodzi mi o przeliczanie z mil na km i ewentualnie o spalanie.

Napisano

> Witam

> Nie wiece może jak to działa w samochodach sprowadzonych z USA. Chodzi mi o przeliczanie z mil na

> km i ewentualnie o spalanie.

jest możliwość ustawienia jednostek angielskich hmm.gif

poszukaj na filmikach

Napisano

> jest możliwość ustawienia jednostek angielskich

> poszukaj na filmikach

>

angielskie to ja mam ustawine na stałe w samochodzie a chcę mieć w km i l/km

Napisano

> angielskie to ja mam ustawine na stałe w samochodzie a chcę mieć w km i l/km

też chyba nie ma problemu, ustawiasz km i on sobie zlicza hmm.gif

nie wiem jak to sprawdzić, musiał bym u siebie np ustawić angielskie i porównać hmm.gif

w instrukcji jest opcja ustawienia ile km = mil hmm.gif

Napisano

> Gdybym wiedział ile mnie to w miarę poprawnie bedzie kosztowało czasu wysiłku i pieniędzy to bym

> nawet nie zaczynał tematu. Noszę sie z zamiarem wymiany wyświetlacza na negatyw. Folia to

> super pomysł - pierwotnie myślałem o kupnie całego LCD pod kolor. Thx

no, to fakt, nameczyles sie przy tym niesamowicie rotfl.gif

Napisano

Obecnie zrezygnowałem z MaxiTrip TP100 i zakupiłem Kiwi MPG http://www.plxkiwi.com/kiwimpg/index.html. Możliwości ma mniejsze (tylko spalanie bieżące/średnie, zużycie paliwa w litrach/złotówkach, prędkość, obroty, temperatura, obciążenie, dystans, kody błędów), ale za to jest bardzo mały i pasuje w każdą wolną lukę na desce. Obsługa prosta i wygodna.

W Autel MaxiTrip TP100 po aktualizacji firmware znika problem z błędnymi wartościami zegara w "czarnej skrzynce". Ogólnie polecam ten komputerek. Ja zrezygnowałem z niego gdyż design i gabaryty nie pasują mi do wystroju samochodu wink.gif

Napisano

jeżeli użadzonko ma służyć tylko jako komp pokładowy to moge polecic coś takiego Mam zainstalowane od miesiąca i działa rewelacyjnie, jest naprawdę dobrze pomyślane.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Hej. Mógłby mi ktoś podesłać link do softu do updatu, albo link do strony gdzie go można znaleźć?

> Z góry dzięki.

> Mi niestety urządzenie nie działa. Mocno je przerabiałem i prawdopodobnie uszkodziłem coś

> Po podłączeniu USB/OBD włącza się podświetlanie ekranu i na tym koniec

To działa? Jak by to to soft jest tutaj

BTW fajnie zamontowałeś ok.gif

Napisano

> To działa? Jak by to to soft jest tutaj

> BTW fajnie zamontowałeś

Jak wspominalem naderwalem tasiemke od LCD. Po zlutowaniu dziala.

Napisano
  • Autor

> jeżeli użadzonko ma służyć tylko jako komp pokładowy to moge polecic coś takiego Mam

> zainstalowane od miesiąca i działa rewelacyjnie, jest naprawdę dobrze pomyślane.

Wygląda OK. Ale obawiam się , ze moga byc problemy z pomiarem chwilowego spalania w silnikach z Common Rail - było o tym na pewnym forum. A tak w ogóle to firma Telwis mogłaby zrobic też jakiś komputerek na OBD II (najlepiej z pomiarem temperatury na zewnątrz) - nie każdemu chce się męczyć ze skomplikowanym podłączaniem do instalacji, no i "kupując u nas dajesz prace Polakom, a nie Chińczykom"

Napisano

> Wygląda OK. Ale obawiam się , ze moga byc problemy z pomiarem chwilowego spalania w silnikach z

> Common Rail - było o tym na pewnym forum. A tak w ogóle to firma Telwis mogłaby zrobic też

> jakiś komputerek na OBD II (najlepiej z pomiarem temperatury na zewnątrz) - nie każdemu chce

> się męczyć ze skomplikowanym podłączaniem do instalacji, no i "kupując u nas dajesz prace

> Polakom, a nie Chińczykom"

Inna opcja:

- interface OBD2 na bluetooth np. http://allegro.pl/elm-327-bt-bezprzewodowy-bluetooth-elm327-obd2-pl-i1875632088.html

- smart phone + program Torque https://androidmarket.googleusercontent.com/android/market/org.prowl.torque/ss-480-1-10

• 3 tygodnie później...
Napisano

Przede wszystkim witam jako nowy na forum.

W drugim słowie pragnę podziękować forumowiczom którzy zdążyli mi pomóc mailowo zanim udało mi się zalogować w AK. (Mantom) Jestem prawie zdecydowany ale mam jeszcze kilka małych wątpliwości co do funkcji jakie posiada urządzonko. Jak spisuje się wskazanie zasięgu? Z ilu kilometrów zlicza tą średnią? Czy można zmienić (skrócić) odświezanie czasu pomiaru zużycia chwilowego? Czy można mieć jednocześnie pomiary z różnych kategorii np. Zużycie chwilowe, zasięg, napięcie, ilość paliwa w zbiorniku? Czy ktoś posiada polską instrukcję obsługi bo przyznam że tłumaczenie google nie do końca satysfakcjonuje? Dużo tych pytań ale bardzo bym sobie chciał sprawić TG pod choinkę i być usatysfakcjonowany

Napisano

A jeszcze jedno ważne dla mnie pytanie. Czy urządzenie pamięta ustawienia korygujące? Tzn czy mogę je zapisać odłączyć od samochodu przyjść za tydzień i będzie pamiętało? A jeśli tak to czy mogę je wybrać dla więcej niż jednego samochodu? Chcę używac w dwóch diametralnie różnych.

Napisano
  • Autor

Witamy na forum smile.gif

Osobiście nie korzystam z planowania trasy, więc może koledzy coś podpowiedzą. Instrukcji polskiej nie mam - może Mrówczan dodaje ? O ile pamiętam to tłumaczył na polski. smile.gif

Korekcje wskazań spalania komputerek pamięta

Napisano

> Jak spisuje się wskazanie zasięgu?

wskazuje prawidłowo, do 10-20km, z tym że ja mam auto na LPG więc tu jest spore pole do błędów, np odpalanie na noPB

z tego co zaobserwowałem to sypie się tylko przy jeździe z przyczepą, wtedy zawyża wskazanie, tzn pokazuje ok 1L za mało na 100km/h

> Z ilu kilometrów

on chyba liczy na bierząco, tzn na podstawie zużycia chwilowego "zdejmuje litry", pierwsze wskazanie jest od średniego spalania globalnego

> zlicza tą średnią? Czy można zmienić (skrócić) odświezanie czasu pomiaru zużycia chwilowego?

zużycie chwilowe to zużycie w danej chwili, więc nie wiem jak chcesz to zmienić ?

masz jeszcze zużycie średnie - "obecne, dzienne, całkowite"

> Czy można mieć jednocześnie pomiary z różnych kategorii np. Zużycie chwilowe, zasięg,

> napięcie, ilość paliwa w zbiorniku?

napięcie nie, bo jest z innej grupy, grupy tzw gauge, ale pozostałe wyświetlisz na raz i można dowolnie konfigurować

u mnie np jest prędkość śr, śr. spalnie całkowiete, spalanie chwilowe i zasięg.

> Czy ktoś posiada polską instrukcję obsługi bo przyznam że

> tłumaczenie google nie do końca satysfakcjonuje?

nie mam, też korzystałem z googla, ale urządzenie jest dość proste i dasz sobie radę.

niestety u mnie coś się pochrzaniło z datami i tak np dzienne parametry mają czasem tydzień, chwilowe też potrafią się nie skasować przez kilka dni, chyba ma to związek z zegarem, może reset by trzeba zrobić ?

aha, ustawienia pamięta, nawet po podpięciu do innego auta, co mnie zdziwiło, bo gdzieś kiedyś czytałem że to resetuje ustawienia, z tym że podłączyłem do auta które tylko część parametrów czytało (pug 406 z 2002r.)

Napisano

Nie do konca zrozumiałeś o co mi chodzi.

Patrząc na filmiki zużycie chwilowe jest z odświeżaniem powiedzmy co 2-3 sekundy. Czy da się skrócić ten czas np do 1 sekundy? Tak jak jest w autach VW i inni.

A jeśli chodzi o zasięg to ma decydujące znaczenie z czego jest wyliczany podam na przykładzie. Robicie 900 km na zbiorniku komputer pokazuje średnie 4,5 litra na 100km i pozostały zasięg np 100 km bo w zbiorniku zostało 4,5 litra ropy. Wyjeżdżacie na niemiecką autostradę bądź stajecie w korku gdzie zużycie rośnie dwukrotnie i jak wtedy reaguje wskazanie komputerka? Jeżdżę Hyundaiem w którym zasięg po każdym tankowaniu oscyluje wokół 800 km prawie bez wpływu w jaki sposób pokonałem ostatnie kilometry (oszczędnie czy nie) i kilkukrotnie zdarzyło mi się że w czasie jazdy wskaźnik zasięgu potrafił przeskoczyć z 300 km na 600. Nigdy natomiast nie przyrasta płynie nawet jeśli zmieniam diametralnie styl jazdy na oszczędny albo wyjeżdżam poza miasto. Wcześniej jeździłem autami rodziny VW/Seat/Skoda i tam wskazanie zasięgu wciąż płynie zmieniało się ponieważ zgodnie z zapisem w instrukcji zasięg był wyliczany na podstawie średniego zużycia z ostatnich 30 km.

Napisano

> Nie do konca zrozumiałeś o co mi chodzi.

> Patrząc na filmiki zużycie chwilowe jest z odświeżaniem powiedzmy co 2-3 sekundy. Czy da się

> skrócić ten czas np do 1 sekundy? Tak jak jest w autach VW i inni.

2s ... coś dużo, a może tyle, nigdy tego nie liczyłem wink.gif

w każdym razie tego nie zmienisz na 100%, wynika to z mocy obliczeniowej wink.gif

> A jeśli chodzi o zasięg to ma decydujące znaczenie z czego jest wyliczany podam na przykładzie.

> Robicie 900 km na zbiorniku komputer pokazuje średnie 4,5 litra na 100km i pozostały zasięg np

> 100 km bo w zbiorniku zostało 4,5 litra ropy. Wyjeżdżacie na niemiecką autostradę bądź

> stajecie w korku gdzie zużycie rośnie dwukrotnie i jak wtedy reaguje wskazanie komputerka?

> Jeżdżę Hyundaiem w którym zasięg po każdym tankowaniu oscyluje wokół 800 km prawie bez

> wpływu w jaki sposób pokonałem ostatnie kilometry (oszczędnie czy nie) i kilkukrotnie zdarzyło

> mi się że w czasie jazdy wskaźnik zasięgu potrafił przeskoczyć z 300 km na 600. Nigdy

> natomiast nie przyrasta płynie nawet jeśli zmieniam diametralnie styl jazdy na oszczędny albo

> wyjeżdżam poza miasto. Wcześniej jeździłem autami rodziny VW/Seat/Skoda i tam wskazanie

> zasięgu wciąż płynie zmieniało się ponieważ zgodnie z zapisem w instrukcji zasięg był

> wyliczany na podstawie średniego zużycia z ostatnich 30 km.

szczerze ... nie wiem

jak pisałem ja jeżdże na LPG, robię ok 350km i przeważnie się pokrywa, choć np teraz TG wskazał 0 a ja zrobiłem jeszcze 40km, tyle że jak pisałem, robię 1-2km na noPB przy każdym odpaleniu

wydaje mi się że on wylicza że średniej całkowitej, czyli np u mnie jest to teraz z 3000km jakieś 10.5L

tankuje, podaje zasięg 350km i pomału schodzi, bez skoków, ale i średnia nie zmienia się skokowo, bo jest to za duży dystans

hmm.gif

Napisano

Ktos sie orientuje na ile realne są wskazania mocy? Mi zawyza o ok 9 %. Co ciekawe tylko pow obr teoretycznej mocy maks. Przy obr 4400 pokazuje dokładnie tyle ile powinno byc.

Napisano

Sprzet dotarl. Jak sie kasuje srednie zuzycie paliwa. Wogole jak zresetowac calkowicie?

Napisano

> Sprzet dotarl. Jak sie kasuje srednie zuzycie paliwa. Wogole jak zresetowac calkowicie?

właśnie się nie kasuje, ono jest związane z całkowitym przebiegiem

może reset pomoże hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.