Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zegarek "RUHLA" PF126p

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z Was słyszał coś na ten temat?

Trafiłem na aukcję z czymś takim, ale pierwsze słyszę niewiem.gif

zegw.jpg

-> Allegro

W aukcji napisane jest:

"MAGNES NA SPODNIEJ POWIERZCHNI -SŁUŻYŁO TO DO MOCOWANIA NA DESCE ROZDZIELCZEJ W AUCIE"

Na desce? W którym miejscu?

"ZEGAREK TEN W ÓWCZESNYCH CZASACH STANOWIŁ DODATKOWE,BOGATSZE WYPOSAŻENIE NASZYCH ,,KRÓLOWYCH SZOS". TEN AKURAT MOCOWANY BYŁ W MAŁYM FIACIE 126p"

Naprawdę pierwsze słyszę 893goodvibes.gif

Spotkał się ktoś z czym takim? niewiem.gif

Czy jest to jakiś "chwyt marketingowy" smirk.gif

Jeśli faktycznie takie coś występowało, to w której serii 126p?

Napisano

ciekawy bajer..

nigdy sie z czyms takim nie spotkalem...

czy wskazowki sa fluorescencyjne?

Napisano

Miałem taki zegarek za gówniarza, tzn ojciec miał. Faktycznie ma magnes do mocowania na blasze. Mechanizm beznadziejny, zegarek od początku działał wadliwie.

Napisano

> czy wskazowki sa fluorescencyjne?

Tak, ale czytaj wyżej.

Napisano

Przez mgle przewija mi sie we wspomnieniach ze taki zegarek byl w domu. Ale nie powiem ci czy byl do samochodu czy scienny, jednak nazwa ruhla byla, byla...

Napisano

> Czy ktoś z Was słyszał coś na ten temat?

> Trafiłem na aukcję z czymś takim, ale pierwsze słyszę

> -

> W aukcji napisane jest:

> "MAGNES NA SPODNIEJ POWIERZCHNI -SŁUŻYŁO TO DO MOCOWANIA NA DESCE ROZDZIELCZEJ W AUCIE"

> Na desce? W którym miejscu?

> "ZEGAREK TEN W ÓWCZESNYCH CZASACH STANOWIŁ DODATKOWE,BOGATSZE WYPOSAŻENIE NASZYCH ,,KRÓLOWYCH

> SZOS". TEN AKURAT MOCOWANY BYŁ W MAŁYM FIACIE 126p"

> Naprawdę pierwsze słyszę

> Spotkał się ktoś z czym takim?

> Czy jest to jakiś "chwyt marketingowy"

> Jeśli faktycznie takie coś występowało, to w której serii 126p?

Miałem coś takiego - na tylnej powierzchni jest magnes i możesz przyczepić go do jakiegoś metalowego elementu.

Napisano

To było takie samo wyposażenie dodatkowe jak gałka biegów z zatopionym samochodzikiem, pokrowiec z misia na kierownicę, balkonik z przyssawkami na okulary, piesek z kiwającą głową i w wersji top de luxe bliźniaczy do tego zegarka termometr hehe.gifbeksa.gif

Napisano

> To było takie samo wyposażenie dodatkowe jak gałka biegów z zatopionym samochodzikiem, pokrowiec z

> misia na kierownicę, balkonik z przyssawkami na okulary, piesek z kiwającą głową i w wersji

> top de luxe bliźniaczy do tego zegarka termometr

jak masz się zamiar nabijać to pisz na HP dla mnie masz zolta.gif

EOT

Napisano

> jak masz się zamiar nabijać to pisz na HP dla mnie masz

> EOT

Nie nabijam się - całkiem poważnie przytoczyłem suchy fakt dotyczący tego zegarka jako "fabrycznego" wyposażenia Fiata 126p. Dla lepszego zobrazowania przytoczyłem kilka przykładów podobnych gadżetów.

Napisano

Że był mocowany w malcu to wcale nie znaczy, że było to wyposażenie fabryczne hehe.gif

Od zegarków to kol. Tomirek jest, może będzie wiedział, cóż to za stworek jest.

Napisano

Ojciec miał taki zegarek w skodzie 120L zlosnik.gif Ale nigdy nie potrafił pokazywać poprawie czasu hehe.gif

Napisano

Ojciec miał fabrycznie nowego Malucha 650 E Standard z '79 (felgi piramidki) aż do 1992 ale nie przypominam sobie takiego zegarka w aucie. Prawdopodobnie był to jakiś dodatek, który mogłeś ale nie od razu musiałeś chcieć mieć w aucie zeby.GIFok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Trafiłem na aukcję z czymś takim, ale pierwsze słyszę

> -

> W aukcji napisane jest:

> "MAGNES NA SPODNIEJ POWIERZCHNI -SŁUŻYŁO TO DO MOCOWANIA NA DESCE ROZDZIELCZEJ W AUCIE"

> Na desce? W którym miejscu?

> "ZEGAREK TEN W ÓWCZESNYCH CZASACH STANOWIŁ DODATKOWE,BOGATSZE WYPOSAŻENIE NASZYCH ,,KRÓLOWYCH

> SZOS". TEN AKURAT MOCOWANY BYŁ W MAŁYM FIACIE 126p"

> Naprawdę pierwsze słyszę

> Spotkał się ktoś z czym takim?

> Czy jest to jakiś "chwyt marketingowy"

I chyba się wyjaśniło trochę, chociaż pewny nie jestem...Właśnie w Legendach PRL-u(6) pokazali malca z 1977r z przebiegiem ~400km - nieużywanym od nowości. We wnętrzu zobaczyłem COŚ, co może być takim właśnie zegarkiem. A przyczepione toto było obok... lampki oświetlenia wewnętrznego.

Napisano

> C

> SZOS".

bzdura. gadzet dostepny w sklepach. Wlasnie moj Tato siedzacy obok sobie przypomnial ze osobisvcie kupowal taki zegar w sklepie w Gliwicach. I zamocowal w duzym fiacie.

W tamtych latach wyposazeniem ekstra mogl byc najwyzej obrotomierz w 125p ew ogrzewana szyba w malarze. Ale nie zegarek , radio itp. Tego w polmozbycie nie dawali

Napisano

Ja w swoim maluchu z 1977 roku szpanowałem obrotomierzem i tzw."wakuometrem" czyli zegarem pokazującym jednostkowe spalanie paliwa. Dzięki temu ustrojstwu można było jeździc bardziej ekonomicznie smile.gif Oba gadzety produkowały zakłady MERA-LUMEL bodajże w Lublinie...

Napisano

> Ja w swoim maluchu z 1977 roku szpanowałem obrotomierzem i tzw."wakuometrem" czyli zegarem

> pokazującym jednostkowe spalanie paliwa. Dzięki temu ustrojstwu można było jeździc bardziej

> ekonomicznie Oba gadzety produkowały zakłady MERA-LUMEL bodajże w Lublinie...

W Zielonej Górze. To były Lubuskie Zakłady Aparatów Elektrycznych MERA LUMEL.

Pozdrawiam.

kwa

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Wczoraj skończyła się jedna aukcja.

---> CENA screwy.gif

Napisano

> Wczoraj skończyła się jedna aukcja.

> ---> CENA

Mój ojciec miał taki zegarek w Zastavie - potem poszedł do kosza devil.gif

Napisano
  • Autor

> Mój ojciec miał taki zegarek w Zastavie - potem poszedł do kosza

Jak zakładałem ten wątek (dwa lata temu), to takie zegarki były na allegro po 20-30zł cfaniaczek.gif Dlatego wrzuciłem link zlosnik.gifok.gif

Napisano

> jak masz się zamiar nabijać to pisz na HP dla mnie masz

> EOT

ale niestety ma racje, na allegro teraz wszystkie wymieniony wyzej pierdoły stanowia "bogatsze wyposażenie"

Napisano

Koledzy przecież wyraźnie napisane było

Quote:

Oryginalny dodatek "z epoki" do klasycznego samochodu rodem z NRD, "demoludów". Idealny do takich samochodów jak; Trabant, Wartburg, Fiat 125p czy 126p, VW garbus i innych klasycznych samochodów.

.Nigdzie nie stoi,że to wyposażenie malucha.

Napisano

Rafał , to jest zwykły "buksiak" bez wartości no.gif koleś dorobił legendę no.gif

takie zegarki kupowało się "za komuny" na Nowym Świecie , koło "empiku" , i w porównaniu do "ruskich" Rakiet,Sojuzów, czy Pobied to był śmieć no.gifbiglaugh.gif

"buksiak" napędza się wtedy gdy jest w ruchu, ma wewnętrzne wahadło ......

takie tam gówniane "perpetuum mobile" no.gifsick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.