Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spryskuję tył, cieknie przodem - pomocy

Featured Replies

Napisano

Przy spryskiwaniu tylnej szyby leci też z przednich spryskiwaczy. Takie małe wkurzające wycieki.

Byłem w ASO, wymienili (podobno), co się dało, ale problemu nie usunęli. Pamiętam, że u nas na kąciku problem się pojawiał i ktoś o tym pisał (chyba z Wawy), ale nie znalazłem wątku i co gorsza nie pamiętam diagnozy.

Pamięta ktoś może?

Pomoże ktoś może?

Przeszukałem już cała historię na obydwu kącikach i nie znalazłem info.

Napisano

3x byłem z tym w ASO. TTTM. Na 100% diagnozy ci nie podam bo mi się wydaje że sciemniali mi z deka irked.gif

Za 1szym razem podobno rozkrecali kierownice i mieli wymieniac cos od spryskiwaczy.... nie wiem co ale trzymałem kciuki aby poduchy nie odpaliły zlosnik2.gif Teraz to olewam bo więcej popsują niż naprawią....

Napisano

Z tego co pamiętam Fantoma z tym walczył. Cos mu wymienili w ASO ale nie pomoglo, i wyszło na to że TTTM. U mnie też to występuje, ale miałem tyle innych wkurzających usterek, że nawet mi do głowy nie przyszło żeby to zgłaszać w ASO hehe.gif

Napisano
  • Autor

Ja mam za sobą pierwszy przegląd i to jedyna usterka. Nie pocieszają mnie Wasze komentarze, ale przynajmniej wiem, na czym stoję. Dzięki waytogo.gif

Napisano

> Z tego co pamiętam Fantoma z tym walczył. Cos mu wymienili w ASO ale nie pomoglo, i wyszło na to że

> TTTM. U mnie też to występuje, ale miałem tyle innych wkurzających usterek, że nawet mi do

> głowy nie przyszło żeby to zgłaszać w ASO

nie cos a wszystko i nic to nie dało ok.gif

wszystko to znaczy zbiornik z silniczkiem i całą resztą zlosnik.gif

Napisano

> nie cos a wszystko i nic to nie dało

> wszystko to znaczy zbiornik z silniczkiem i całą resztą

u mnie też wszystko wymienili poza zbiornikiem i nic nie dało... TTTM smirk.gif

Napisano

> Mój także .

I w GP jest tak samo.

Napisano

> Przy spryskiwaniu tylnej szyby leci też z przednich spryskiwaczy. Takie małe wkurzające wycieki.

> Byłem w ASO, wymienili (podobno), co się dało, ale problemu nie usunęli.

Ja miałem też z tym problem, u mnie leżał problem gdzieś w instalacji, w tym mechanizmie który steruje szybkością wycieraczek, zmianą tył przód i właśnie spryskiwaczami, nic nie wymienili jakiś ogarnięty mechanik coś tam w instalacji poprawił i jak na razie spokój.

Napisano

Alfa 159 też tak ma furious.gif

Wynika z tego że to jakiś felerny moduł, skoro dotyczy całej grupy fiata. Może coś z przełącznikiem zespolonym?

Napisano

Skasowaliście moja poprzednią wypowiedź... no ale będę uparty nono.gif

Czy ktoś z was zadał sobie trochę trudu aby zrozumieć jak działa układ? Wątpię wink.gif

Jeśli naciskacie na manetkę a leci z przodu i z tyłu to macie uszkodzoną pompkę.

Macie tylko jedną pompkę na przód i na tył a to gdzie leci płyn zależy od tego czy pompka kreci się w lewo czy w prawo.... zamiana biegunów

Jeśli leci tu i tu to jest uszkodzony wewnętrzny układ zaworków jednokierunkowych...

Czyli pompka do wymiany old.gif

284457713-pompa1.JPG

post-15502-14352510704199_thumb.jpg

Napisano

problem jest taki, że serwis wymienia pompkę i nadal to samo, Występuje to od nowości.

U mnie jet tak, że jak prysne na tył to przód tylko lekko smarknie na szybe. Nie jest tak, że cały czas leci na szybę. dlatego najzwyczajniej to olewam (tym razem moczem) zlosnik.gif

Napisano

> problem jest taki, że serwis wymienia pompkę i

Ok... rozumiem ale można zawsze samemu sprawdzić - wyciągnąć pompkę i porównać co sie dzieje i z której rurki leci i czy z obydwu również leci ...

jest tez możliwe że ciśnienie jest wtedy tak duże... moze za małe dziurki w spryskiwaczy i płyn znajduje leprze ujście ... trzeba by było sprawdzić i zdjąc wężyk z tyłu z spryskiwacza...

więc TTTM hehe.gif

To wasza pompka

284457949-pompa2.JPG

A to pompka z Starego Bravo

284457949-pompa3.JPG

post-15502-14352510704661_thumb.jpg

Napisano

> problem jest taki, że serwis wymienia pompkę i nadal to samo, Występuje to od nowości.

> U mnie jet tak, że jak prysne na tył to przód tylko lekko smarknie na szybe. Nie jest tak, że cały

> czas leci na szybę. dlatego najzwyczajniej to olewam (tym razem moczem)

Potwierdzam -ciepłym, ciepłym moczem zlosnik.gif

Napisano

trzeba miec warunki, czas i chęci, a ja tak rzadko pryskam na tył, że w ogóle mnie to nie zajmuje. Dla mnie nie ma problemu wink.gif

Napisano

> Jeśli leci tu i tu to jest uszkodzony wewnętrzny układ zaworków jednokierunkowych...

> Czyli pompka do wymiany

To czemu leci tylko przez ułamek sekundy?

Napisano

> To czemu leci tylko przez ułamek sekundy?

Czas zwłoki kiedy zaworek w pompce się przestawi hmm.gif nie rozbierałem waszej pompki to nie wiem ale widac że Fiat coś zoptymalizował i ten zaworek jest teraz kilkakrotnie mniejszy niż był w np starym Bravo

Jak widzicie jest jedna pompka i dwa kable a z niej wychodzą dwa wężyki jeden na przód a jeden na tył..... wszystko proste jak drut..

Napisano

Na fizyce mówili coś o prawie Pascala o ciśnieniu cieczy, jak zamarzł mi tylny spryskiwacz, przodem ładnie płyn leciał i żadny zaworek zwrotny mu nie przeszkadzał

Napisano

A ja myślałem, że NB tak ma fabrycznie. Spryskiwanie przedniej szyby - dźwignia od siebie, spryskiwanie tylnej szyby - dźwignia do siebie. Zdąrzyłem się przyzwyczaić.

Napisano

> Przy spryskiwaniu tylnej szyby leci też z przednich spryskiwaczy. Takie małe wkurzające wycieki.

> Byłem w ASO, wymienili (podobno), co się dało, ale problemu nie usunęli. Pamiętam, że u nas na

> kąciku problem się pojawiał i ktoś o tym pisał (chyba z Wawy), ale nie znalazłem wątku i co

> gorsza nie pamiętam diagnozy.

> Pamięta ktoś może?

> Pomoże ktoś może?

> Przeszukałem już cała historię na obydwu kącikach i nie znalazłem info.

U mnie nic takiego nie ma od 2007 roku. Do wymiany pompka.

Napisano

o to Grande Punto ma taką samą pompkę, bo mam taki sam objaw hehe.gif unifikacja zlosnik.gif

Napisano

> o to Grande Punto ma taką samą pompkę, bo mam taki sam objaw unifikacja

Tu akurat unifikacja, natomiast rozstaw śrub na kołach ma 4x100 smile.gif

Napisano

> Na fizyce mówili coś o prawie Pascala o ciśnieniu cieczy, jak zamarzł mi tylny spryskiwacz,

> przodem ładnie płyn leciał i żadny zaworek zwrotny mu nie przeszkadzał

Myślę że jest to jakiś trop... hmm.gif

Należy sprawdzić komu wystąpiła taka usterka po tym jak zamarzł/y spryskiwacze ( płyn) .... może to ciśnienie jest tak duże że rozwala ten zaworek zwrotny w pompce

Napisano

> Myślę że jest to jakiś trop...

> Należy sprawdzić komu wystąpiła taka usterka po tym jak zamarzł/y spryskiwacze ( płyn) .... może

> to ciśnienie jest tak duże że rozwala ten zaworek zwrotny w pompce

Mogę tylko potwierdzić. Nie miałem tego problemu do niedawna, gdy zamarzła mi końcówka dyszy w spryskiwaczu z tyłu i kilka razy dłużej użyłem tylnego spryskiwacza!

Teraz jak zaczynam spryskiwać tył, to z przodu delikatnie też poleci... Mam wrażenie, że chyba wcześniej tego nie było, ale na 100% nie jestem pewien, bo nie zwracam uwagi na takie drobiazgi.

Teraz tez tak pozostanie, bo ilość tego płynu na szybie z przodu jest na tyle niewielka, że nie przeszkadza.

Napisano

> Tu akurat unifikacja, natomiast rozstaw śrub na kołach ma 4x100

bo przy okazji unifikowali się z Oplem wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Byłem w ASO, wymienili (podobno), co się dało, ale problemu nie usunęli. Pamiętam, że u nas na

> kąciku problem się pojawiał i ktoś o tym pisał (chyba z Wawy), ale nie znalazłem wątku i co

> gorsza nie pamiętam diagnozy.

> Pamięta ktoś może?

> Pomoże ktoś może?

> Przeszukałem już cała historię na obydwu kącikach i nie znalazłem info.

Mój też to ma. Serwis zakwalifikował pompę do wymiany. Zobaczymy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.