Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomoc w wyborze auta (Astra IV?)...

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych Kolegów po długiej nieobecności,

Jako, że mojej Merivce mija 7 rok postanowiłem zmienić auto, początkowo nie biorąc pod uwagę Opla. Okazuje się, że skończyłem na Astrze IV. Bardzo Was proszę Koledzy o prześledzenie tego krótkiego wątku (nie chcę tutaj kopiować tego wszystkiego) i jakies sugestie/POMOC dla starego forumowicza. Z góry serdeczne dzięki ... robiw

link do głównego tematu:

http://www.auto-motor-i-sport.pl/motoforum/index.php?showtopic=13527&st=0

Ostatnie spostrzeżenia nt. Astry (gdyby ktoś nie chciał czytać tego wątku):

... i obejrzałem sobie dokładnie tą Asterke IV i co mogę powiedzieć (mam nawyki z Merivy):

- świetne wykonanie wnętrza, które mi pasuje w 100% - to nie B-klasa ale spoko, lepsze niż w Golfie VI!

- świetny design,

- super wyposażenie wersji Cosmo,

- wystarczający i zaskakująco pojemny bagażnik - jak w Merivie,

- trochę mało miejsca z tyłu - dziwne bo ogromny rozstaw osi - Meriva ma więcej ale to inny typ NIEDOCENIANEGO z resztą auta - siedzi się dużo wyżej i miejsca na nogi jest więcej choć płyta Corsy!

- no i tu najgorsze przyzwyczajenie z Merivy - może najlepsze ale Astra wypada tutaj BLADO : beznadziejna widoczność do tyłu - choć lusterka jak w Merivie to czujesz się "zapuszkowany" w aucie (drzwi mają chyba z 35cm grubości), w którym nic nie widać, tylna szybka malutka.... hmm tragedia i to jest najważniejsze co mi przeszkadza...

... no i nie wiem co dalej :-(. Żona nie widzi siebie w tym aucie choć może to przyzwyczajenie do zwinnej w mieście Merivy. Kusi KIA Sportage ale dużo droższa (w Oplu mam super zniżkę) i do tego trudno powiedzieć jak z awaryjnością - wnętrze może nieco gorsze niż w Astrze - więcej twardego plastiku... :-(((( robiw

Napisano

> Witam Szanownych Kolegów po długiej nieobecności,

Witamy po (chyba) trzyletniej nieobecności.

W międzyczasie kilka razy Cię tu wspominano.

Napisano
  • Autor

Mam nadzieję, że nie w zupełnie złym świetle ;-). Generalnie porzuciłem forum bo Opla kupiłem, problemów nie miałem itd. Generalnie buszuje po forach przed jakimś zakupem, potem cisza... W sumie, przez te 7 lat nie mogę narzekać poza tym co napisałem po 1 roku, że wnętrze ze słabych plastików i nie wrócę do Opla ;-).. a tutaj proszę, zastanawiam się... mogę mieć spory upust - drugi Ople i grupa zawodowa... tylko ta widoczność w Astrze...brrrr ... robiw

Napisano

> drugi Ople i grupa zawodowa...

MON?

> tylko ta widoczność w Astrze...brrrr ...

zalożysz czujniki parkowania i będzie ok.gif

Napisano
  • Autor

> MON?

Dziennikarz :-)

> zalożysz czujniki parkowania i będzie

No nie wiem, w Merivie tyle szkła a tutaj brrrr, nic nie widać...brrr... robiw

Napisano
  • Autor

> Generalnie problemów nie miałem itd....

Poza sprzęgłem co poleciało po 95tys. - docisk się rozpadł...ale Opel ma jedną, niewątpliwą zaletę - koszty eksploatacji:

sprzęgło kompletne 350, wymiana 300... robiw

Napisano

Bierz to na co cię stać i co ci się podoba. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Bierz to na co cię stać i co ci się podoba.

Hehe,

Podoba mi się B-klasa ale mnie nie stac na nowy a wywalanie 65tys. na 2-latka to ryzyko. KIA nowy Sportage - super ale czy będzie trwały. Astra IV super super ale po Merivie ciasno i nic nie widać :-(... robiw

Napisano

> Hehe,

> Podoba mi się B-klasa ... KIA nowy

> Sportage - super ... Astra IV super super

hmm...

no to co byśmy Ci tu na astrze mogli doradzić... hmm.gif

biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> hmm...

> no to co byśmy Ci tu na astrze mogli doradzić...

No tak, nie liczę, że będziecie obiektywni zwłaszcza, że mało kto przesiadł się z minivana na kompakta...:-(...robiw

Napisano

> No tak, nie liczę, że będziecie obiektywni zwłaszcza, że mało kto przesiadł się z minivana na

> kompakta...:-(...robiw

To bierz Zafirę

ooniee.gif

Napisano

> To bierz Zafirę

Dokładnie....... Bierz Zośkę....... claps.gif

Napisano
  • Autor

Brzydka, brzydka, za duża itp...robiw

Napisano

> - trochę mało miejsca z tyłu - dziwne bo ogromny rozstaw osi - Meriva ma więcej ale to inny typ

A ty jeździsz z tyłu? Bo jeśli jednak za kierownicą to IMHO nie jest to istotny argument jeśli nie masz wyrośniętych dzieci

> - no i tu najgorsze przyzwyczajenie z Merivy - może najlepsze ale Astra wypada tutaj BLADO :

> beznadziejna widoczność do tyłu - choć lusterka jak w Merivie to czujesz się "zapuszkowany" w

> aucie (drzwi mają chyba z 35cm grubości), w którym nic nie widać, tylna szybka malutka.... hmm

> tragedia i to jest najważniejsze co mi przeszkadza...

Pojeździj troche z parktronikiem to się wyleczysz z patrzenia we wsteczne lusterko. Boczne nawet niewielkie wystarczą. Ja się bardzo szybko przestawiłem i moja żona równiez. W Astrze G moja mulher.gif co chwile testowała grubość lakieru zderzaka tylnego a w Astrze H z parktronikiem nie ma nawet rysy.

Jak dla mnie tylna szyba mogła by być nawet zaspawana.

Napisano
  • Autor

Hej,

Hmmm, jak widać nie jestem zdecydowany. Fajna ta Astra, z tyłu w sumie nie jeżdżę (choć to dziwne, że przy tym rozstawie ma mniej miejsca) tylko ta widoczność do tyłu, może nawet do przodu, masakra. W minivanie jest o niebo lepiej - niby po co sobie utrudniać życie za 60tys. zł. A może to takie wrażenie? Merivę nową oglądałem ale nie jestem do niej przekonany, dziwnie wyglądają te tylne drzwi, zwłaszcza ta wygięta blacha przy oknie. Do tego węższa od starej z tyłu i w ogóle - nie chcę następcy. Zafiry też nie chcę, jakby co, nie potrzebuję już autobusu. Co ciekawe, dla mojej żony Astra jest... "taka zwyczajna", bez zadziorności itp. w wyglądzie, prawie niczym Golf VI - nie przekonuje jej. Najbardziej przekonana jest do Kii ale tu pozostaje wiele pytań:

- droższa (pewnie z 13-14tys biorąc pod uwagę zniżkę na Opla),

- nie wiadomo jak z trwałością,

- słabszy design wnętrza i chyba gorsze materiały,

- zakładam, że większe zużycie paliwa a jeżdżę 90% w mieście.

Na WIELKI plus zasługuje: ogromna ilość miejsca w środku, DESIGN, DESIGN i jeszcze raz DESIGN nadwozia - chyba najładniejsze auto jakie ostatnio widziałem...robiw

Napisano

Astra IV super super ale po Merivie ciasno i nic nie

> widać :-(... robiw

kup astrę kombi za parę miesięcy wyjdzie do salonu, będziesz miał i ładnie i dużo

tylko kup z jakimś przyzwoitym silnikiem

P.S ja pośmigam jeszcze swoją z 2-3 lata i też zmieniać będę być może na AIV - w AIV trochę deska rozdzielcza przytłacza -to fakt - (myślę że stanieje wówczas do odpowiedniego dla mnie poziomu) wink.gifale i na obecną astrę II nie mogę narzekać - tyle, że moje oczekwania w dziedzinie komfortu szczególnie tego akustycznego nie zostały przez gliwice spełnione, Po 2 latach stweirdzamże AII z dobrym dieslem lub mocnym benz. to jeden z najlepszych samochodów w historii OPLA.

pzdr

pzdr

Napisano
  • Autor

Hej,

Ale mi nie potrzebny większy bagażnika a ilość miejsca z tyłu ujdzie. W kombi widoczność do tyłu i manewrowanie będzie jeszcze gorsze a to jest to co mnie w tym aucie "boli"... No co do ceny to racja ale Opel nigdy chyba nie miał tanich aut - ja jak kupowałem swoją Merivę na początku jej produkcji to też była zdecydowanie za droga - wtedy nie miałem jeszcze zniżki. Teraz przy zniżkach za Cosmo w granicach 60tys. to ujdzie ;-) choć zdaję sobie sprawę, że Opel traci sporo na wartości - to nie VW czy Toyota...robiw

Napisano

> sporo na wartości - to nie VW czy Toyota...robiw

Jak dla mnie post nie na ten kącik. A jak jesteś niezdecydowany jakie auto kupić to nikt Cię tu nie przekona do kupna Astry IV szczególnie jeżeli uważasz, że Kia ma ładniejszy design facepalm.gif

PZDR VEN

Napisano

Opel traci

> sporo na wartości - to nie VW czy Toyota...robiw

ta utrata wartości opla wzięła się chyba z czasów kiedy gliwickie "jedynki" rdzewiały już na stokach dealera, a w silnikach strzelały paski rozrządu po 80 tys km

teraz opel to już inna bajka (chodzi mi o to że robią coraz lepsze samochody), przyszłość będzie ciekawa - wkrótce debiut nowej corsy, joy-a, ampery oj będzie się działo.

pzdr

Napisano

>Co ciekawe, dla mojej żony Astra jest... "taka zwyczajna", bez zadziorności itp. w

> wyglądzie, prawie niczym Golf VI - nie przekonuje jej.

Gust jest jak du.. Każdy inny wiec nie będę się wiele wypowiadał. Dla mnie Kia Ceed to taka Toyota. Jest nijaka żeby dogodzić każdemu. Co do trwałości Kii to mam znajomego policial.gif który ujeżdża takiego klekota i jest pozytywnie zaskoczony trwałością.

Najlepiej to zrób jazdy testowe i wtedy może coś wybierzesz.

Zorientuj się jak jest z serwisem Kia bo słyszałem o dużych kosztach nawet na gwarancji.

Napisano

> Gust jest jak du.. Każdy inny wiec nie będę się wiele wypowiadał. Dla mnie Kia Ceed to taka

> Toyota. Jest nijaka żeby dogodzić każdemu. Co do trwałości Kii to mam znajomego który

> ujeżdża takiego klekota i jest pozytywnie zaskoczony trwałością.

> Najlepiej to zrób jazdy testowe i wtedy może coś wybierzesz.

> Zorientuj się jak jest z serwisem Kia bo słyszałem o dużych kosztach nawet na gwarancji.

ale robiw mysli o KIA SPORTAGE smile.gif

Napisano

> ale robiw mysli o KIA SPORTAGE

hmm.gif porównywanie SUVa z kompaktem niewiem.gif czy to ma sens.

Napisano

> porównywanie SUVa z kompaktem czy to ma sens.

inna klasa, ale o sportage autor pisal w pierwszym poscie. Poczekajmy na wyjasnienia. Patrzac jednak na sportage to rzeczywiscie fajna bryka.. http://www.google.pl/images?hl=pl&q=...280&bih=801 KIA coraz bardziej zagraza europejskim potentatom.

Napisano
  • Autor

Czy porównywanie ma sens, hmm, nie wiem... cena podobna, gabaryty (poza wysokością) też, klasa inna, wykonanie inne...robiw

Napisano

Z tym ciasnym tyłem to trochę przesadzasz, wszystko zależy od ustawienia przedniego fotela. Porównując moją poprzednią Astrę G do J uważam, że ilość miejsca jest porónywalna.

Z widocznością do tyłu nie jest najlepiej, ale od czego są czujniki.

Na poczatku nie mogłem się przyzwyczaić do tej małej tylnej szybki, a w dodatku ją przyciemniłem smile.gif . Lusterka boczne i czujniki ułatwiają parkowanie wsteczne.

Chociaż parkowanie przodem prawie na styk też nie jest rewelacyjne, nie ma dobrej widoczności na koniec maski przedniej, a szerokie przednie słupki też widok przysłaniają.

Za to prowadzenie i precyzja układu kierowniczego jest super.

edyta: Oplowi też się ostatnio noga powinęła i przywołują do serwisów źródło

Napisano

nad czy się tu zastanawiać - BRAĆ ASTRĘ ! wink.gif

to coś zupenie innego od poprzednich modeli. ładna linie, dobre wyposażenie i cena też do przeżycia.

Napisano

> Czy porównywanie ma sens, hmm, nie wiem... cena podobna, gabaryty (poza wysokością) też, klasa

> inna, wykonanie inne...robiw

IMHO przy podobnej cenie i wyposażeniu Astra nie jest w stanie się obronić i wybór zdaje się być oczywisty na rzecz koreańczyka.

O designie tylko lekko napomknę smile.gif Też mi się podoba smile.gif

Napisano

nie ma porównania do nowej astry , żadna kia czy hunday!!!!!!!!!

bardziej już do astry nr III, można porównać.

Napisano

> nie ma porównania do nowej astry , żadna kia czy hunday!!!!!!!!!

> bardziej już do astry nr III, można porównać.

zalezy do jakiego modelu porownujesz - tutaj byla mowa o sportage, a przy nim to astra troche blednie smile.gif

Napisano

Zwłaszcza do jakości wykonania w Gliwicach

Się panom robot na taśmie spier.... i sami nie wiedzą ile sztuk poszło do ludzi wadliwie wykonanym uszczelnieniem dachu. Robot niedolał paru centymetrów uszczelnienia Woda sie leje , auta rdzewieją ale to przecież Opel i to najnowszy. Cudo ku..a techniki. sciana.gif

Z całym szacunkiem ale teraz takie czasy że to Opel może wypadać blado w szrankach z Kią czy Hyundayem

Przykro mi to pisać ale awaryjność mojej Astry G nie wytrzymuje porównania z Atosem mojego teścia. Ja jeżdze głównie po asfalcie i regularnie serwisuje auto . Teść, zapalony wedkarz jeżdzi tam gdzie bałbym się wjechać terenówką i wykorzystuje auto do pracy (elektryka budowlana) a serwisuje jak się klocki do blachy zedrą. W mojej Astrze ruda żre błotniki z tyłu a w Hultaju nawet grama rdzy. Po prostu załamka.

Dla mnie sprawa jest prosta. Jeśli za podobną sumę miałbym dostać porównywalnie wyposażonego Sportaga i Astre IV to Astra przegrywa po każdym względem.

Napisano

KIA daje dluga gwarancje, wiec z pewnoscia przylozyli sie do projektu i testow tych samochodow, bo w przeciwnym wypadku by splajtowali na przedluzonym serwisie. Generalnie zakupy warto robic u firm, ktore chca odbudowac reputacje, bo wowczas jest duze prawdopodobienstwo ze trafimy na porzadnie wykonany model.

Napisano

sorry ja nigdy nie mówiłem że polskie fabryki opla wypuszczają perfekcyjne samochody, ale lepiej że mamy tu fabrykę samochodów niż fermy świń natowskich.

Swoje zdanie co do koreańców "zeuropejszczonych" jednak podtrzymuję cool.gif

pzdr

Napisano

> Zwłaszcza do jakości wykonania w Gliwicach

> Się panom robot na taśmie spier....

oo. to widzę że nie jestem jedynym "zadowolonym" z jakości gliwickiej astry zlosnik.gif jak tu kiedyś napisałem że w gliwicach robią taczki a panowie montazyści maja parkinsona albo inny reumatyzm to mnie mało nie zjedli zlosnik.gif

Napisano

> KIA daje dluga gwarancje, wiec z pewnoscia przylozyli sie do projektu i testow tych samochodow, bo

> w przeciwnym wypadku by splajtowali na przedluzonym serwisie.

To nie wygląda tak różowo - z tej długiej gwarancji sporo rzeczy (takich, które faktycznie czasem się psują) jest wyłączonych. Z drugiej strony, musisz robić zapewne dość kosztowne przeglądy w ASO....

k.

Napisano

> oo. to widzę że nie jestem jedynym "zadowolonym" z jakości gliwickiej astry jak tu kiedyś

> napisałem że w gliwicach robią taczki a panowie montazyści maja parkinsona albo inny reumatyzm

> to mnie mało nie zjedli

czy swoja opinię o jakości montażu opierasz tylko i wyłącznie na astrze g? czy tez miales moze dłuższa stycznosc z innym ich produktem?

Napisano

> czy swoja opinię o jakości montażu opierasz tylko i wyłącznie na astrze g?

na mojej własnej skórze odczułem jakosc wykonania tego pojazdu

czy tez miales moze

> dłuższa stycznosc z innym ich produktem?

owszem - dwa przypadki w rodzinie - gliwicka astra F i druga G. Uprzedzam - wszytskie nowe, kupione w saloonie . bezwypadkowe blebleble

Napisano

> na mojej własnej skórze odczułem jakosc wykonania tego pojazdu

> owszem - dwa przypadki w rodzinie - gliwicka astra F i druga G. Uprzedzam - wszytskie nowe, kupione

> w saloonie . bezwypadkowe blebleble

nie umiejszając astrze f i g ale ich wypust miał miejsce juz jakis czas temu. przez te kilka (lub troche wiecej) lat jakość wykonania sie poprawiła i to o tyle ze gm zdecydował produkowac w gliwicach najnowszy model astre j. mam stycznosc z tym produktem na codzien i na prawde nie mam najmniejszego powodu do narzekania.

dlatego uważam, że Twoje odczucia skad inad moze i prawdziwe (w stosunku do tamtych modeli) nie odnalazły by odzwierciedlenia przy nowym modelu. nie powinno sie patrzeć na wszystko przez pryzmat jednego doświadczenia.

pzdr!

Napisano

> nie

> odnalazły by odzwierciedlenia przy nowym modelu.

nie, no oczywiscie nie twierdzę ze IV to szajs..

>nie powinno sie patrzeć na wszystko przez

pryzmat jednego doświadczenia.

> pzdr!

to prawda, masz rację...ale rozumiesz że te doświadczenia mogą zrazić do następnych wyrobów tego zakładu?

pozdro

Napisano

Eee panowie czytam sobie i tak myślę ,że to tak jak z opinnią niezniszczalnych VW .

Opinia pozostała z dawnych lat a tym czasem te nowe to już nie to choć dalej są fajne .

(odwrotność w tym przypadku)

Napisano

dają 5 lat gwarancji po to żeby zachęcić do zakupu swojego towaru, to normalne w biznesie - jeżeli robisz coś co inni, ale nikt tego nie zna możesz obniżyć cenę ale na nic się to zdaje, więc aby robić ten biznes idziesz po bandzie i dajesz 7 lat gwarancji.

to dobry haczyk + "niezły samochód" biglaugh.gif jak widać daje sukces finansowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.