Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komp z 1,2 8v + 1,2 16v ... jak to bedzie dzialac?

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie czy po podpieciu 1,2 16v do kompa z 8v bedzie mozna w miare jakos jezdzic? Oczywiscie wiadomo ze trza to wystroic zeby to mialo rece i nogi ale chodzi mi czy bedzie umial trzymac obroty i w miare sie rozkrecac, czy da sie jechac na serii programie? zlosnik.gif

Napisano

> Mam pytanie czy po podpieciu 1,2 16v do kompa z 8v bedzie mozna w miare jakos jezdzic? Oczywiscie

> wiadomo ze trza to wystroic zeby to mialo rece i nogi ale chodzi mi czy bedzie umial trzymac

> obroty i w miare sie rozkrecac, czy da sie jechac na serii programie?

Na wiązce z 1.1 spi podpiętej w najprostszy sposób do 1.2 16V i wtryskach z 1.2 8V autem można się było normalnie poruszać . Na w tryskach z 16V powinien odpalić ale jazda jaka będzie to nie wiem.

Napisano
  • Autor

> Na wiązce z 1.1 spi podpiętej w najprostszy sposób do 1.2 16V i wtryskach z 1.2 8V autem można się

> było normalnie poruszać . Na w tryskach z 16V powinien odpalić ale jazda jaka będzie to nie

> wiem.

Tylko trzeba dodac ze ... wtryski z 8v nie pasuja p&p do 16v baaaa moge dodac ze nie jest to takie proste

Napisano

Ja zrobiłem taki manewr w 1.4 na wtryskach z 16V. Auto trzymało wolne , odpalało bez problemu i dało się normalnie poruszać na takim zestawie na wiązce z SPI. Łączysz tylko wtryski w Full Group i śmiga .

Napisano

na 2p od paluchto w 16v mialem kompa z osemki, i jechało i nie tyrkoliło

Napisano

> na 2p od paluchto w 16v mialem kompa z osemki, i jechało i nie tyrkoliło

Ale wtryski były z 8V z tego co pamiętam.

Napisano

> Ale wtryski były z 8V z tego co pamiętam.

z lancera

Napisano

> na 2p od paluchto w 16v mialem kompa z osemki, i jechało i nie tyrkoliło

Potwierdzam. Na 8v chodzi chyba lepiej niż na kompie 16v.. tylko spalanie było piździachne no.gifno.gifno.gifno.gifno.gif

Napisano

> Mam pytanie czy po podpieciu 1,2 16v do kompa z 8v bedzie mozna w miare jakos jezdzic? Oczywiscie

> wiadomo ze trza to wystroic zeby to mialo rece i nogi ale chodzi mi czy bedzie umial trzymac

> obroty i w miare sie rozkrecac, czy da sie jechac na serii programie?

Pali 20/100 i do 4 krpm nic się nie dzieje. Ale jak ruszysz typowo wyścigowo i będziesz wysoko zmieniał biegi to jedzie niewiele gorzej niż na kompie z 16. Z tą różnicą, że nie tyrkoli smile.gif Odpala lepiej jak na kompie z 16 i wolne ma lepsze jak na kompie od 16. Przynajmniej w moim przypadku gdzie komp z 16 tyrkolił mega strasznie.

Napisano

> Pali 20/100 i do 4 krpm nic się nie dzieje. Ale jak ruszysz typowo wyścigowo i będziesz wysoko

> zmieniał biegi to jedzie niewiele gorzej niż na kompie z 16. Z tą różnicą, że nie tyrkoli

> Odpala lepiej jak na kompie z 16 i wolne ma lepsze jak na kompie od 16. Przynajmniej w moim

> przypadku gdzie komp z 16 tyrkolił mega strasznie.

Zmieniłeś kompa?

Napisano
  • Autor

> bedzie jeżdził jak 700 setka bo wtryski w 16 V są w pół sekwencji

To to wie kazdy, nie pisze juz o takim prostym posunieciu jak polaczenie ze soba 2 kabelkow ...

Napisano
  • Autor

> Pali 20/100 i do 4 krpm nic się nie dzieje. Ale jak ruszysz typowo wyścigowo i będziesz wysoko

> zmieniał biegi to jedzie niewiele gorzej niż na kompie z 16. Z tą różnicą, że nie tyrkoli

> Odpala lepiej jak na kompie z 16 i wolne ma lepsze jak na kompie od 16. Przynajmniej w moim

> przypadku gdzie komp z 16 tyrkolił mega strasznie.

Z tym spalaniem to napewno przez to ze wtryski z 16v sa wydajniejsze od 8v ...

Napisano

> Zmieniłeś kompa?

Melon miał akurat kompa na zbyciu więc pomyślałem, że spróbuję.

Napisano
  • Autor

> Melon miał akurat kompa na zbyciu więc pomyślałem, że spróbuję.

Lezal mi przez pol roku komp z 8v, teraz mi takie cos wpadlo do glowy jak dziada sprzedalem miesiac temu hehe.gif

Napisano

> Melon miał akurat kompa na zbyciu więc pomyślałem, że spróbuję.

Kup sobie ecumastera i sondę i poprzycinaj czasy wstrysków co by normalnie paliło bo pewnie afr to tam 12- 13 bez przerwy jest zlosnik.gif i będzie wypas ok.gif

nagraj jakiś filmik jak to pracuje

Napisano

> Kup sobie ecumastera i sondę i poprzycinaj czasy wstrysków co by normalnie paliło bo pewnie afr to

> tam 12- 13 bez przerwy jest i będzie wypas

> nagraj jakiś filmik jak to pracuje

Sam to się raczej nie zabiorę za takie rzeczy smile.gif

Wieczorkiem wyjadę trochę poupalać to nagram jakieś wideło.

Napisano

> Sam to się raczej nie zabiorę za takie rzeczy

czemu? Przecie to je proste jak budowa cepa zlosnik.gif

> Wieczorkiem wyjadę trochę poupalać to nagram jakieś wideło.

ano czekamy czekamy biglaugh.gif

Napisano

> czemu? Przecie to je proste jak budowa cepa

> ano czekamy czekamy

Ciężka sprawa bo śniegu nasypało przed chwilą sick.gif Trzeba się rozejrzeć za zimówkami smile.gif

Napisano

czyli teoretycznie jakby były jakieś wtryski ktore pasuja P&P do 16v o mniejszej wydajnosci niz te od 16v to by jeździło dobrze i nie tyrkoliło ? hmm.gif

Napisano

> czyli teoretycznie jakby były jakieś wtryski ktore pasuja P&P do 16v o mniejszej wydajnosci niz

> te od 16v to by jeździło dobrze i nie tyrkoliło ?

Właśnie też mnie tak tknęło, że Melon ma w garażu wtryski od 8v hmm.gif

Napisano

ale Shouphas pisał ze wtryski od 8 nie sa p&p do 16 mad.gif

Napisano

> ale Shouphas pisał ze wtryski od 8 nie sa p&p do 16

A no tak.

Fura jednak nie może stać nagrzana przez dłuższy czas na wolnych bo zalewa

Napisano

ale moze jakby troche porzeźbić to by weszło 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ale Shouphas pisał ze wtryski od 8 nie sa p&p do 16

ale co to za problem, jeżeli simmeringi mają te same rozmiary i dobrze siedzą w gniazdach to nie ma problemu, a listwe też można przysunąć lub odsunąć jeżeli długość wtrysków jest inna. Wtyczki chyba na wszystkich wtryskach są takie same.

Napisano

no to w takim razie ktoś kto ma możliwość niech próbuje 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ale co to za problem, jeżeli simmeringi mają te same rozmiary i dobrze siedzą w gniazdach to nie ma

> problemu, a listwe też można przysunąć lub odsunąć jeżeli długość wtrysków jest inna. Wtyczki

> chyba na wszystkich wtryskach są takie same.

wtryski z 8v są za długie i listwa wtryskowa opiera się o dołyu o górną cześć plastikową kolektora ssącego.

Napisano

> wtryski z 8v są za długie i listwa wtryskowa opiera się o dołyu o górną cześć plastikową kolektora

> ssącego.

Da się to zdrutowac wink.gif trzeba trochę popracować nad kolektorem i się mieszczą, przez chwile chciałem jakieś duże wtryski wsadzić i się nie mieściły ale jak się popiescilo to się zmiescily wink.gif

Napisano

> Da się to zdrutowac trzeba trochę popracować nad kolektorem i się mieszczą, przez chwile chciałem

> jakieś duże wtryski wsadzić i się nie mieściły ale jak się popiescilo to się zmiescily

zeby.GIF ja troszkę inaczej podeszłem do sprawy, załozyłem plastikową listwę paliwową z wersją bez powrotu i zewnętrzny regulator ciśnienia i też zmieściłem większe wtryski niż seria zeby.GIF

Napisano

> ja troszkę inaczej podeszłem do sprawy, załozyłem plastikową listwę paliwową z wersją bez powrotu

> i zewnętrzny regulator ciśnienia i też zmieściłem większe wtryski niż seria

I to jest najprostsze rozwiązanie z tego co pamiętam.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Kup sobie ecumastera i sondę i poprzycinaj czasy wstrysków co by normalnie paliło bo pewnie afr to

> tam 12- 13 bez przerwy jest i będzie wypas

> nagraj jakiś filmik jak to pracuje

Ten zajebiaszczy postój na światłach kończy się w 3.30. Warunki pogodowe takie a nie inne więc ciężko było wcisnąć do oporu crazy.gif

Napisano
  • Autor

I jak ciagnie w porownaniu do 16v?

Spalanie mierzyles?

Napisano

> Ten zajebiaszczy postój na światłach kończy się w 3.30. Warunki pogodowe takie a nie inne więc

> ciężko było wcisnąć do oporu

po filmiku widać że radzi sobie nieźle. Teraz tylko to podstroić i by było elegancko.

Napisano
  • Autor

> po filmiku widać że radzi sobie nieźle. Teraz tylko to podstroić i by było elegancko.

A moze mi ktos powiedziec czy program z 16v zabangla w kompie z 8v?

To komp rozdziela sygnal na pol sekwencje albo full albo robi to komp?

Napisano

> A moze mi ktos powiedziec czy program z 16v zabangla w kompie z 8v?

> To komp rozdziela sygnal na pol sekwencje albo full albo robi to komp?

chyba komp albo program zlosnik.gif

Napisano

Program może i dało by się wgrać ale komputer nie ma tylko jedno wyjście na cewki/wtryski co nie pozwala wykonać pół sekwencji.

Napisano

> I jak ciagnie w porownaniu do 16v?

> Spalanie mierzyles?

Gorzej, szczególnie od dołu. Później jest magiczna granica jakichś 4,5 czy 5krpm i nagle dostaje kopa. Ale i tak gorzej niż na kompie od 16v. Spalanie no cóż. Za 50zł robię maks 70 km. Zimny na ssaniu pochodzi chwilkę ( dłuższą chwilkę bo zdążę na przykład przepakować część klamotów z ciężarówki albo całego go odśnieżyć) i się zadusi. Potem odpalam i już chodzi normalnie. Podejrzewam, że na ssaniu na zimnym dostaje o wiele za dużo paliwka. Po za tym jest trochę głośniejszy. Póki co będę go używał bo nie ma takich problemów z trakcją jak w momencie kończenia się tyrkolenia w 16v na śliskim. A w styczniu poszukam chętnego który by ogarnął program.

Napisano

nie zabangla 16 ma ponoć 24bitowe mapy, a 8 ma 16, i nawet by nie odpalił bo kość by sie nie zgadzała z firmwarem sterownika. Ale można spróbowac przepisać niektóre mapy np zapłonu, ale to trzeba mieć dobry program do zczytywania i edycji map żeby nie poperdzielić. Generalnie dużo zachodu, lepiej wystroić sterownik od podstaw, lub pobawić się masterkiem (wersja dla laika)

Napisano

> nie zabangla 16 ma ponoć 24bitowe mapy, a 8 ma 16, i nawet by nie odpalił bo kość by sie nie

> zgadzała z firmwarem sterownika.

nazwijmy to tak: jak wstawisz "procesor" dual core w płyte P4 to zadziała? pomijam oczywiście że sie nie da ale ćwiczenie podobne wink.gif

> Ale można spróbowac przepisać niektóre mapy np zapłonu, ale

> to trzeba mieć dobry program do zczytywania i edycji map żeby nie poperdzielić.

tak, notatnik wystarczy ok.gif

> Generalnie

> dużo zachodu, lepiej wystroić sterownik od podstaw, lub pobawić się masterkiem (wersja dla

> laika)

Napisano

> tak, notatnik wystarczy

jak ktoś ma wszystkie języki programowania w jednym palcu to czemu nie.

Napisano

Ale jazda na bez przerwy na przelanym silniku nie jest zbyt zdrowa dla samego silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.