Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda CRV mk1 opinie

Featured Replies

Napisano

witajcie

co myślicie o tym aucie? Jakie typowe bolączki, jak gazuje się podstawowy silnik 2.0, jak z korozją?

Napisano

> witajcie

> co myślicie o tym aucie? Jakie typowe bolączki, jak gazuje się podstawowy silnik 2.0, jak z

> korozją?

Ma takowy sprzęcik mój wujek. Ma firmę budowlaną i auto traktuje roboczo.

Z bolączek pamiętam problem z wentylatorem nagrzewnicy, uszkodzenie półośki ( ale tam coś mechanicznie chyba się stało). Wuj robił również tulejki w tylnym zawieszeniu. Dodatkowo zmieniał dwa razy sprzęgło - ale z jego winy, w zimę ciągał busy na pół sprzęgle - nie umiał jeszcze jeździć autem z napędem na 4 koła.

Poza tym auto odpala i jedzie gdzie trzeba.

Rudego nie stwierdzono.

Auto nie do zabicia, mimo przebiegu 400.000 nie sprawia żadnych kłopotów. Do mechanika jeździ jak coś już mocno stuka smile.gif

Na budowach lata po błota i często wozi ciężkie elementy.

Sam się za jakiś czas będę przymierzał do podobnego auta. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Sam się za jakiś czas będę przymierzał do podobnego auta.

a orientujesz się może czy te silniki dobrze znoszą gaz?

Napisano

> a orientujesz się może czy te silniki dobrze znoszą gaz?

To nie lepiej kupić diesla? Po co gazować taki silnik, który oszczędności

nie da za wiele, bo to i tak wiele pali. Taką masę trzeba popchać,

ile ugrasz na gazie? Zamiast 10 benzyny spali 15 gazu crazy.gif

Napisano

> witajcie

> co myślicie o tym aucie? Jakie typowe bolączki, jak gazuje się podstawowy silnik 2.0, jak z

> korozją?

2.0 byl chyba jedynym ?

bolączek brak. korozja - brak ok.gif

mam w rodzinie takiego starucha, bo mamie żal sprzedać, chociaż jeździ innym sciana.gif

Napisano

> witajcie

> korozją?

Świetne auto, ostatnie prawdziwe Hondy. Nie do zajechania ok.gif

Napisano

> To nie lepiej kupić diesla? Po co gazować taki silnik, który oszczędności

> nie da za wiele, bo to i tak wiele pali. Taką masę trzeba popchać,

> ile ugrasz na gazie? Zamiast 10 benzyny spali 15 gazu

tam chyba nie było diesla hmm.gif

dopiero w IIgen CRV doczekał się klekota

co do ekonomii, na przykładzie Grand Vitary

diesel spali ci 8-9L, po 4zł z hakiem

a benzyna 12-15L, ale po 2.3zł

więc taniej raczej nie będzie hmm.gif

sam myślę o jakimś 4x4 i chyba jednak pójdę w benzyna+gaz, np wspomniana vitara z benzynką 2.0 ok 140KM, wydaje się OK

jeśli chodzi o CRV to raczej ma pochlebne opinie, mnie jedynie przeszkadzał napęd, który włącza się kiedy chce

chyba szukał bym rav4 hmm.gif

Napisano

> witajcie

> korozją?

jest tylko jedna wada - naped. wlacza sie w najmniej oczekiwanym mamecie i auto moze stac sie bardzo malo przewidywalne.

Napisano
  • Autor

> To nie lepiej kupić diesla? Po co gazować taki silnik, który oszczędności

> nie da za wiele, bo to i tak wiele pali. Taką masę trzeba popchać,

> ile ugrasz na gazie? Zamiast 10 benzyny spali 15 gazu

diesel może być już zdrowo dojechany poza tym nie wydaje mi się aby spalił mniej niż 9-10l a gazu jak spali 14 na mieście to raczej max, a auto będzie jeździło zwykle poza miastem to jeszcze mniej.

Napisano

> witajcie

> korozją?

jezdzilem takim cudem przez rok

ok 200 tys nalotu

ogolnie niezly ale dosc tandetny samochod i widac w nim ze juz jego czass minol dawno

jezdzilem 2.0 cztero biegowym automatem przyspiesznei do 100 bylo lepsze niz w czterobiegowym automacie crv z 2007(inne zestopniowanie)

niezawodnosc taka ze jezdzi i sie niby nie psuje ale wszystkich plynow ubywa dosc szybko grinser006.gif( dla porownania w 13 letniej brawie nic nie ubywa ale mechaniczne usterki byly)

Z usterek to jeszcze standart dla aut w tym wieku czyli nie dzialajace podgrzewanie foteli, ledwo juz dzialajace elektryczne szyby i zegarek nie dzialajcy (czyli mam na mysli szeroko pojete elektro gadzety)

I jeszcze zapomnialem dodac ze byla juz 2w bo naprawa 4w byla bardzo kosztowna i potobno to standartowa usterka leciwych crv

pali sporo i w miescie i w trasie 13-15 litrow bylo norma

z ergonomi mnie wkurzalo ze nie widac bylo czy mam zamkniety obieg lub wlaczana klime bo lampki widocczne tylko noca

o propanie nie wiem bo na benzyne byla

rdzewiala srednio ale rdzewiala nie jak tico ale nie jak audi cos po srodku czyli

ale powiem tylko ze obecny focus mk2 ktorym tu jezdze lepszy jest w prowadzeniu i w ogole

Napisano

> jezdzilem takim cudem przez rok

> ok 200 tys nalotu

> ogolnie niezly ale dosc tandetny samochod i widac w nim ze juz jego czass minol dawno

> jezdzilem 2.0 cztero biegowym automatem przyspiesznei do 100 bylo lepsze niz w czterobiegowym

> automacie crv z 2007(inne zestopniowanie)

> niezawodnosc taka ze jezdzi i sie niby nie psuje ale wszystkich plynow ubywa dosc szybko ( dla

> porownania w 13 letniej brawie nic nie ubywa ale mechaniczne usterki byly)

> Z usterek to jeszcze standart dla aut w tym wieku czyli nie dzialajace podgrzewanie foteli, ledwo

> juz dzialajace elektryczne szyby i zegarek nie dzialajcy (czyli mam na mysli szeroko pojete

> elektro gadzety)

> I jeszcze zapomnialem dodac ze byla juz 2w bo naprawa 4w byla bardzo kosztowna i potobno to

> standartowa usterka leciwych crv

> pali sporo i w miescie i w trasie 13-15 litrow bylo norma

> z ergonomi mnie wkurzalo ze nie widac bylo czy mam zamkniety obieg lub wlaczana klime bo lampki

> widocczne tylko noca

> o propanie nie wiem bo na benzyne byla

> rdzewiala srednio ale rdzewiala nie jak tico ale nie jak audi cos po srodku czyli

> ale powiem tylko ze obecny focus mk2 ktorym tu jezdze lepszy jest w prowadzeniu i w ogole

Znajomy ma to od dwoch lat. Wlasnie 2L benzyna. Niestety najwiekszy minus to spalanie. W cyklu miejskim sporo ponad 15L! Tak ja mu radzilem, zagazowal - sekwencja BRC. Bierze mu nieco wiecej ale przynajmniej jest taniej.

Naped na tyl wlacza sie jezeli roznica miedzy przodem a tylem wynosi chyba 10%. Po prstu na sliskim czy mokrym czuc ze tyl plynnie zaczyna pchac.

Nieporozumeniem uwazam jednak benzyne w takim samochodzie. Jezeli to ma byl kon roboczy to poszukaj czegos w ropie.

Bylismy razem na wakacjach w Hiszpani z przyczepami i oboje mielismy przyczepy 1,5 Tony. Mnie 3L palilo 9L a jemu 60 litrowy zbiornikkk gazu konczyl sie po 150 milach czerwona.gif

Trzeba jednak przyznac ogromny plus za bagaznik i przestronnosc samochodu!

Napisano

> niezawodnosc taka ze jezdzi i sie niby nie psuje ale wszystkich plynow ubywa dosc szybko ( dla

> porownania w 13 letniej brawie nic nie ubywa ale mechaniczne usterki byly)

> Z usterek to jeszcze standart dla aut w tym wieku czyli nie dzialajace podgrzewanie foteli, ledwo

> juz dzialajace elektryczne szyby i zegarek nie dzialajcy (czyli mam na mysli szeroko pojete

> elektro gadzety)

> I jeszcze zapomnialem dodac ze byla juz 2w bo naprawa 4w byla bardzo kosztowna i potobno to

> standartowa usterka leciwych crv

> pali sporo i w miescie i w trasie 13-15 litrow bylo norma

> z ergonomi mnie wkurzalo ze nie widac bylo czy mam zamkniety obieg lub wlaczana klime bo lampki

> widocczne tylko noca

> o propanie nie wiem bo na benzyne byla

> rdzewiala srednio ale rdzewiala nie jak tico ale nie jak audi cos po srodku czyli

> ale powiem tylko ze obecny focus mk2 ktorym tu jezdze lepszy jest w prowadzeniu i w ogole

jak sie zakatowało samochod to się ciezko dziwić że pali płyny , bęke benzyny i ma się nie dzałający naped .

wiesz w instrukcji napisali że olej w dyfrze zmienia się co 100 kkm , a że oryginalny olej hondy jest drogi to się nie wymieniało albo jakieś seminyntetyki zalewało .

normalnie "przegladana" serwisowana hania pali w miescie 10,5 l PB , dyfer się nie sypie gdy zalewa się go oryginalnym olejem przekadniowym hondy , do tego przy wymianie płucze się dyfer .

Co do usterek to potwierdzam ten nieszczesny zegarek na desce , z mechaniki to baj baj mówią tuleje tylnich wahaczy (ok 40 zł szt w ASO) dwa moga padać łączniki stablilizatorów ceny od 40 - 200 fabryka (120 bilstein).

Generalnie przednia zawieszenie to civ HB po 96 roku więc masy resorowane trochę inne .

Innych grzechów nie stwierdzono po 5 latach użytkowania .

Napisano

> jak sie zakatowało samochod to się ciezko dziwić że pali płyny , bęke benzyny i ma się nie

zakatowalo po 200tys?? hehe.gif

oleje w silniku zawsze syntetyk jak mozna ja zakatowac tak zeby uszczelniacz przekladni kierowniczej puszczal i plyn chlodniczy odparowywal, olej bierze nie koszmarnie, chmury nie ma ale ubywa, w sumie to nie jest jakis ewenement ale powrownanie mam tylko z 13 letnia brawa z nieco mniejszym przebiegiem i nie pije wcale

> dzałający naped .

zeby naped dzialal zwawiej to trzeba silnik elektryczny wymienic standart w 12 letnim samochodzie nie ma sie co oszukiwac ze smarowanie prowadnic pomoze

> wiesz w instrukcji napisali że olej w dyfrze zmienia się co 100 kkm , a że oryginalny olej hondy

> jest drogi to się nie wymieniało albo jakieś seminyntetyki zalewało .

samochod jest dla czlowieka a nie czlowiek dla samochodu jak to tu bardzo dobrze mowia, koles kupuje samochod i ma wiedizec co za olej w dyfrze, po za tym w uzywce to loteria wiec nie bron tak bo zylka peknie smirk.gif

> normalnie "przegladana" serwisowana hania pali w miescie 10,5 l PB

moze w recznej skrzyni i po bydgoszczy

, dyfer się nie sypie gdy zalewa

> się go oryginalnym olejem przekadniowym hondy , do tego przy wymianie płucze się dyfer .

to zupelnie jak w mojej brawie musze plukac silnik przy wymianie oleju zeby mi sie walek nie wytarl hehe.gif ale to jest rozumiesz know how a nie normalne uzytkowanie

moge powiedziec mam brawe 13 lat i sie walek nie zatarl ludzie gadaj bzdury ze im sie zaciera smirk.gif

> Co do usterek to potwierdzam ten nieszczesny zegarek na desce , z mechaniki to baj baj mówią tuleje

> tylnich wahaczy (ok 40 zł szt w ASO) dwa moga padać łączniki stablilizatorów ceny od 40 - 200

> fabryka (120 bilstein).

> Generalnie przednia zawieszenie to civ HB po 96 roku więc masy resorowane trochę inne .

to akurat standart w takich samochodach uteronowionych ze zwieszke przekladali z lzejszych samochodow,X5 z tego co slyszlaem tez ma padajca zawieszke od bmw7

> Innych grzechów nie stwierdzono po 5 latach użytkowania .

ja nie uwazam ze jakikolwiek samochod takie drobne usterki w wieku pow 10 lat dyskwalifikuja, ale zeby ludziom nie klamac ze japonczyk to benzyna tylko i eksploatacja bo to nieprawda i 10 letni samochod to zawsze wyrzeczenia i kompromisy czy naprawiac podgrzewanie siedzen czy olac to

Napisano

> zeby naped dzialal zwawiej to trzeba silnik elektryczny wymienic standart w 12 letnim samochodzie

a gdzie tam silnik w napędzie tam są zawory, cisnieniowe zwykle nie elektro

> nie ma sie co oszukiwac ze smarowanie prowadnic pomoze

nie bardzo kojarzę

> kupuje samochod i ma wiedizec co za olej w dyfrze, po za tym w uzywce to loteria wiec nie bron

> to zupelnie jak w mojej brawie musze plukac silnik przy wymianie oleju zeby mi sie walek nie wytarl

> ale to jest rozumiesz know how a nie normalne uzytkowanie

no niestety to jest normalne użytkowanie, takią procedurę przwiduje procedura serwisowa , niestety u nas w kraju pan Kazik wie lepiej . Problem uzywanych w Polsce CRV polega mn. na własciwym serwisowaniu. Honda ma specyficzne oleje od przekładni , nie ma dla nich zamiennikow markowych producentow musisz kupić Honda MTF liter coś kolo 40 zł w dyfer wchodzi ok 1,5 l drugie tyle na płukanie i masz cene.

Oczywiście Polak potrafi i przyjęlo się w u nas zamiennie zalewac skrzynię w hondach olejem silnikowym 10W40 (semisyntetyk ) o ile w skrzyni jeszcze da radę to w moście już tak sobie bo jak pisałem działa to na zasadzie pomp które tłoczą olej , odpowiednie cieśnie otwiera zaworek i powoduje załączenie sprzęgiełek .

w CRV nie ma żadnych elektozaworów czy silniczków

> ja nie uwazam ze jakikolwiek samochod takie drobne usterki w wieku pow 10 lat dyskwalifikuja, ale

> zeby ludziom nie klamac ze japonczyk to benzyna tylko i eksploatacja bo to nieprawda i 10

> letni samochod to zawsze wyrzeczenia i kompromisy czy naprawiac podgrzewanie siedzen czy olac

> to

ja nie twierdze ze taki pełnolatek jest cacy ale jak sam piszesz 13 letni fiat odpowiednio "prowadzony" może być wdzięcznym samochodem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.