Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zima i znow problemy z zapalaniem

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> diter_ i jak sprawy?

bylem, mierzylem. wyszlo ze dwie swiece sa padniete. w poniedzialek ida do wymiany. qrde a wytzrymaly niecaly rok. Lucasy mi polecali i zonk oslabiony.gif

Napisano

> wytzrymaly niecaly rok. Lucasy mi polecali i zonk

Na jakich forach ty bywasz ? icon_rolleyes.gif

Tylko oryginał Boscha albo Beru i ew. jeszcze NGK , reszta niestety nie cieszy się opinią o długiej żywotności ...

Napisano

> akus nowy, swiece zarowe nowe i dzis przy minus 10 znów załapał z wielkim trudem za 3-4razem.

Gdybyś napisał od razu jakie masz świece i co znaczy nowe (że mają rok) to problem byśmy rozwiązali już w drugim poście wink.gif

Napisano

> Na jakich forach ty bywasz ?

> Tylko oryginał Boscha albo Beru i ew. jeszcze NGK , reszta niestety nie cieszy się opinią o długiej

> żywotności ...

dokladnie Beru juz 3 lata ciagna u mnie bez problemowo

Napisano
  • Autor

> Gdybyś napisał od razu jakie masz świece i co znaczy nowe (że mają rok) to problem byśmy rozwiązali

> już w drugim poście

znaczy ze rok to duzo? przejechalem raptem w tym czasie 8kkm icon_rolleyes.gif

Napisano

> znaczy ze rok to duzo? przejechalem raptem w tym czasie 8kkm

Zależy jakie świece. Kolega Iron opisał powyżej które trzeba kupić, aby autko cieszyło się zdrowiem ciut dłużej wink.gif

Bosch i Beru akurat na forum były sprawdzone i dają radę dość długo w opinii forumowiczów.

Napisano
  • Autor

> Zależy jakie świece. Kolega Iron opisał powyżej które trzeba kupić, aby autko cieszyło się zdrowiem

> ciut dłużej

> Bosch i Beru akurat na forum były sprawdzone i dają radę dość długo w opinii forumowiczów.

i tak zrobie. kupie dwie boscha bo dwie sa dobre to nie chce ich znow wykrecac bo wiem jaka to loteria ok.gif

Napisano

> i tak zrobie. kupie dwie boscha bo dwie sa dobre to nie chce ich znow wykrecac bo wiem jaka to

> loteria

na Twoim miejscu wymienilbym wszystkie 4

Napisano
  • Autor

> na Twoim miejscu wymienilbym wszystkie 4

wymienilbym ale wole ich nie ruszac skoro grzeją a roznie bywa z ich wykrecaniem oslabiony.gif

Napisano
  • Autor
a championy beda okey czy tez sobie je darowac?
Napisano

> a championy beda okey czy tez sobie je darowac?

Uparty jesteś zlosnik.gif

Jeśli chcesz mieć dłuższy spokój ze świecami to zakup te o których napisaliśmy wcześniej ...

Napisano
  • Autor

> Uparty jesteś

> Jeśli chcesz mieć dłuższy spokój ze świecami to zakup te o których napisaliśmy powyżej ...

nie jestem uparty. tylko w sklepie championy maja od reki a bosch musza zamowic ok.gif

wymieniac te dwie swiece lucasa co dzialaja czy czekac az sie wypalą? bo troche sie boje zeby nie bylo problemow z urwaniem swiecy crazy.gif

Napisano

> wymieniac te dwie swiece lucasa co dzialaja czy czekac az sie wypalą?

Póki są sprawne to można jeździć , ale pewnie też już długo nie pociągną .

> bo troche sie boje zeby nie

> bylo problemow z urwaniem swiecy

Jeśli nie były dokręcone za mocno to nie powinno być problemu .

Napisano
  • Autor

zgłupieje z tym autem crazy.gif

świece zalozone wczoraj nowe (bosch), na centralce wychodzi 12V na wszystkie swiece, multimetr na wtyczce pokazuje 0.2ohma na kazdej swiecy a błedu nadal nie da sie skasowac i auto przy -10 nie pali.

pomysly mi sie konczą icon_rolleyes.gif

Napisano

ostatnio kupiłem nowy akuś... i powiem Ci ze przy - 17 odpalił od strzału... troszkę pokręcił i zapalił

Napisano

ja powiem to co kolega klops, jak ze stanem akumulatora? mierzyłeś napięcie ladowania ? napięcie podczas rozruchu ? może tutaj tkwi przyczyna?

Napisano

> multimetr na wtyczce pokazuje 0.2ohma na kazdej swiecy

> a błedu nadal nie da sie skasowac i auto przy -10 nie pali.

Na jakiej wtyczce ?

Rezystancję należy mierzyć między gorą świecy gdzie wchodzi kapturek z centralki a masą , czyli jej obudową - sprawna świeca powinna mieć ok. 0,8 Ohma .

hmm.gif A to że błędu nie da się skasować oznacza , że z punktu widzenia ECU układ jest nie do końca sprawny - więc nadal coś jest nie tak .

Aha - i jeszcze jedna sprawa - centralki mają różne nr dla CF-2 i CF-3 , pamiętasz nr tej co kupiłeś ?

Napisano
  • Autor

> ja powiem to co kolega klops, jak ze stanem akumulatora? mierzyłeś napięcie ladowania ? napięcie

> podczas rozruchu ? może tutaj tkwi przyczyna?

z tej strony jest wszystko w porządku ok.gif

Napisano
  • Autor

> Na jakiej wtyczce ?

> Rezystancję należy mierzyć między gorą świecy gdzie wchodzi kapturek z centralki a masą , czyli jej

> obudową - sprawna świeca powinna mieć ok. 0,8 Ohma .

mierzylismy na wtyczce wchodzącej do centralki

> A to że błędu nie da się skasować oznacza , że z punktu widzenia ECU układ jest nie do końca

> sprawny - więc nadal coś jest nie tak .

wiem ze cos nie jest w porzadku skoro auto nie pali zlosnik.gif

> Aha - i jeszcze jedna sprawa - centralki mają różne nr dla CF-2 i CF-3 , pamiętasz nr tej co

> kupiłeś ?

mam swoja zalozoną zpowrotem bo wychodzi na to ze jest dobra skoro podaje 12V na swiece?

Napisano

widze ladna jazda, nie wiem czy ta bład migania układu swiec zarowych nie odpowiada jeszcze za podgrzewacz na filtrze paliwa, musze sprawdzic u siebie czy jak odepne wtyczke to blad sie pojawia.

bo skoro swiece są dobre, a nie mozliwosc zapalania musi byc spowodowana czyms innym? cisnienie paliwa, zły odczyt temperatury? sam nie wiem passed_out.gif

masz moze swoj interfejs zeby sie podlaczyc do ECU? koszt nie wielki a mozesz sam cos pogrzebac, prównac parametry z innymi autami z forum itp

Napisano

> mierzylismy na wtyczce wchodzącej do centralki

Zmierz cęgowym pobór prądu przez każdą ze świec z osobna - jak już pisałem wcześniej - to najbardziej wiarygodny pomiar .

> mam swoja zalozoną zpowrotem bo wychodzi na to ze jest dobra skoro podaje 12V na swiece?

Niekoniecznie tak musi być - centralka łączy się jeszcze z ECU , przerwa na którymś sygnale albo nieprawidłowa wartość napięcia też będzie widziana jako błąd .

Napisano
  • Autor
temat bumerang. od trzech dni kontrolka przestała mrugać po zapaleniu auta. czary mary jakies albo gift na swieta od klekota hehe.gif
  • 2 tygodnie później...
Napisano

> Zmierz cęgowym pobór prądu przez każdą ze świec z osobna - jak już pisałem wcześniej - to

> najbardziej wiarygodny pomiar .

no ale swieca ma tak ze wewnatrz spirala grzejna sama reguluje temperature - moze byc mala rezystancja, pobor kilka amper ale swieca nawet czerwona sie nie zrobi

mialem dwie takie - ponizej -15 odpalal dopiero po 4 kreceniu zawzietym rozrusznikiem

teraz czekam mrozow - poki co przestala mi migac kontrolka swiec

Napisano

> no ale swieca ma tak ze wewnatrz spirala grzejna sama reguluje temperature - moze byc mala

> rezystancja, pobor kilka amper ale swieca nawet czerwona sie nie zrobi

Jeśli miernik ci pokaże pobór prądu zmniejszający się w ciągu kilku sekund np. z 12A do 6A to sprawa jasna że świeca powinna się wystarczająco rozżarzyć .

Jeśli natomiast pobór prądu zbyt szybko spadnie to jest problem ze świecą - oczywiście to dotyczy odpalania zimnego silnika podczas niskich temperatur .

Napisano

> Jeśli miernik ci pokaże pobór prądu zmniejszający się w ciągu kilku sekund np. z 12A do 6A to

> sprawa jasna że świeca powinna się wystarczająco rozżarzyć .

> Jeśli natomiast pobór prądu zbyt szybko spadnie to jest problem ze świecą - oczywiście to dotyczy

> odpalania zimnego silnika podczas niskich temperatur .

a to moze inaczej - udalo sie komus podpiac miernik do swiecy (nie do kabla) ?

bo tam kurtego ciezki dostep jest - koncowki swiec zakladalem hakiem z drutu i dluga penseta chirurgiczna smile.gif

w kazdym razie jesli swieca ma smiesznie maly pobor (<10A to juz cos z nia nie teges)

ponoc dzis w nocy ma byc te -13 to chyba wstane sprawdzic czy zapali heh

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.