Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Test organoleptyczny działania termostatu w Bravie

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Dzisiaj przeprowadziłem próbę organoleptyczną działania mojego termostatu w Bravie 1.2. Po uruchomieniu zimnego silnika i kilkuminutowej jego pracy na luzie wąż gumowy idący od termostatu do chłodnicy był juz ciepły, a po ok.20 min. pracy silnika na luzie wąż ten był juz gorący a chłodnica również byla ciepła. Wskazówka wskaźnika temperatury podeszła prawie do jednej kreski poniżej połowy skali. Myślę, że chłodnica nie ma prawa być ciepla do chwili otwarcia się termostatu dla pełnego obiegu (ok. 87 st.), również wąż doprowadzający plyn do chłodnicy nie powinien być cieply po kikuminutowej pracy silnika na luzie.Świadczy to, że uklad chłodzenia pracuje od poczatku na pełnym obiegu, tj. termostat jest otwarty lub prawie otwarty i nadaje sie do wymiany. Mam rację? yikes.gif

Napisano

> Witam wszystkich. Dzisiaj przeprowadziłem próbę organoleptyczną działania mojego termostatu w

> Bravie 1.2. Po uruchomieniu zimnego silnika i kilkuminutowej jego pracy na luzie wąż gumowy

> idący od termostatu do chłodnicy był juz ciepły, a po ok.20 min. pracy silnika na luzie wąż

> ten był juz gorący a chłodnica również byla ciepła. Wskazówka wskaźnika temperatury podeszła

> prawie do jednej kreski poniżej połowy skali. Myślę, że chłodnica nie ma prawa być ciepla do

> chwili otwarcia się termostatu dla pełnego obiegu (ok. 87 st.), również wąż doprowadzający

> plyn do chłodnicy nie powinien być cieply po kikuminutowej pracy silnika na luzie.Świadczy to,

> że uklad chłodzenia pracuje od poczatku na pełnym obiegu, tj. termostat jest otwarty lub

> prawie otwarty i nadaje sie do wymiany. Mam rację?

Tak tak tak si si si

Napisano

>Świadczy to,

> że uklad chłodzenia pracuje od poczatku na pełnym obiegu, tj. termostat jest otwarty lub

> prawie otwarty i nadaje sie do wymiany. Mam rację?

ja bym raczej powiedział, że termostat nie jest szczelny, do otwarcia to mu jednak jeszcze brakuje wink.gif

Niemniej wymienić nie zaszkodzi.

Napisano

> ja bym raczej powiedział, że termostat nie jest szczelny, do otwarcia to mu jednak jeszcze brakuje

> Niemniej wymienić nie zaszkodzi.

Moj kompletnie się nie nagrzewał podczas jazdy...a termostat nie domykał sie minimalnie. Może 0.5mm

Napisano

> Moj kompletnie się nie nagrzewał podczas jazdy...a termostat nie domykał sie minimalnie. Może 0.5mm

Mój po wymianie zaczął się rozszczelniać (Vernet). Uszczelniłem poxiliną. Wygląda może niezbyt estetycznie, ale nie cieknie zlosnik.gif

Napisano

> Mój po wymianie zaczął się rozszczelniać (Vernet).

Miałem to samo. Nie dość, że przeciekał na łączeniu plastiku z metalem, to jeszcze nie trzymał temperatury. Posiedział pod maską jakieś 2,5 roku. Od niecałych dwóch miesięcy siedzi Behr i powyższych kłopotów nie ma.

Napisano

> Miałem to samo. Nie dość, że przeciekał na łączeniu plastiku z metalem,

O, to to, dokładnie w tym miejscu

> to jeszcze nie trzymał temperatury.

Mój o dziwo trzymał, pomimo wycieków. I gdybym przypadkiem nie zajrzał z innego powodu to bym się nie zorientował (no, chyba że po ubywającym płynie)

Napisano
  • Autor

> Miałem to samo. Nie dość, że przeciekał na łączeniu plastiku z metalem, to jeszcze nie trzymał

> temperatury.

Mój termostat w bravie 1.2 2001, pracował niezawodnie przez ponad 9 lat. Dlatego dzisiaj kupiłem w sklepie ASO Fiat oryginał za 70 zł. Mogłem kupić Verneta lub Goetz za 60 zł ale wolałem dopłacić te 10zł skoro ten oryginalny pracowal bez problemu ponad 9 lat (co prawda przebieg tylko 70kkm).

Napisano

> Dlatego dzisiaj kupiłem w

> sklepie ASO Fiat oryginał za 70 zł. Mogłem kupić Verneta lub Goetz za 60 zł ale wolałem

> dopłacić te 10zł skoro ten oryginalny pracowal bez problemu ponad 9 lat (co prawda przebieg

> tylko 70kkm).

Widzisz, gdybym ja miał wybór w tej cenie też bym wziął. Rzecz w tym, że moje ASO chciało za to jakichś koszmarnych pieniędzy, kazali wpłacić zaliczkę i czekać (nie byli w stanie określić jak długo). Nie chciało mi się szczerze mówiąc.

Napisano

> Miałem to samo. Nie dość, że przeciekał na łączeniu plastiku z metalem, to jeszcze nie trzymał

> temperatury. Posiedział pod maską jakieś 2,5 roku. Od niecałych dwóch miesięcy siedzi Behr i

> powyższych kłopotów nie ma.

Ja kupiłem verneta do mojej dwulitrówki, otwieram kartonik a tam BEHR:D...pytanie: czyżby vernet robił dla behr lub odwrotnie czy w hurtowni czary mary zrobili. oink.gif

Napisano

> Mój termostat w bravie 1.2 2001, pracował niezawodnie przez ponad 9 lat. Dlatego dzisiaj kupiłem w

> sklepie ASO Fiat oryginał za 70 zł. Mogłem kupić Verneta lub Goetz za 60 zł ale wolałem

> dopłacić te 10zł skoro ten oryginalny pracowal bez problemu ponad 9 lat (co prawda przebieg

> tylko 70kkm).

a idz ty .... kara.gif

madrala z 1.2 sie odezwal - u was wystarczy sam wklad za 3 dychy wymienic bo jest inny termostat niz w kazdym innym

do 1.4 mialem behr po 70-90zl

ale jak ktos mowi ze termostat starcza na 100tys km to jakies bajki pisze - ja przez 100tys mialem 3 termostaty - srednio co 2 lata padal

w klekocie musze zaplacic teraz 2x tyle bo ma 3 rurki wiecej - masakra

co do wymiany - wymiana jest prosta - najbardzoej skomplikowana czynnosc to odpowietrzenie ukladu

w kazdym razie niekotre aso biora 300zl za robocizne co jest gruba przesda w stosunku do czasu pracy jak i komplikacji czynnosci wymienno-naprawczych

nie wiem - moze 100 to i dobra cena - ale moim zdaniem cos do czego wystarczy srubokret, 2 klucze plaskie i godzina czasu to cos co mozna zrobic samemu - chocby i dla sportu

Napisano
  • Autor

> a idz ty ....

> madrala z 1.2 sie odezwal - u was wystarczy sam wklad za 3 dychy wymienic bo jest inny termostat

> niz w kazdym innym

> do 1.4 mialem behr po 70-90zl

> ale jak ktos mowi ze termostat starcza na 100tys km to jakies bajki pisze - ja przez 100tys mialem

> 3 termostaty - srednio co 2 lata padal

No to mogę dzisiaj potwierdzić praktycznie moje badanie organoleptyczne sprawności termostatu w mojej Bravie 1.2 2001. To był strzał w 10-tkę. Dzisiaj wymieniłem swój termostat na nowy, oryginalny fiatowski(kosztował70zł). Koszt wymiany termostatu łacznie z odpowietrzeniem i wymianą płynu chłodzącego to 60 zł, w dobrym, dobrze wyposażonym, dużym warsztacie w centrum miasta. Jaka ulga. Samochód inaczej, lepiej, chodzi, temperatura podniosla sie od zimnego silnika(początek skali) do połowy skali po przejechaniu ok. 3,5km, ciepełko w kabinie. A co do ilości przejechanych kilometrów na jednym termostacie to mogę to jeszcze raz potwierdzić z reką na sercu, że w moim przypadku bylo to 70kkm. Problem mam z glowy. Wszystkim dziękuje za cenne uwagi i rady.

Napisano

moj termostat wysiadl po 175tys - mial fabryczne zaciski z kropkami farby - no chyba ze szwabskie aso tez sie bawia w kolorowe plamki

z ciekawostek - termostat Behr - po demontazu zamkniety - szczelny niewiem.gif

po wladniu wrzatku otwiera sie - po ochlodzeniu zamyka

prawdopodobnie uklad byl gdzies zapowietrzony i mam wrazenie ze dopiero zlanie plynu i ponowne napelnienie pomoglo

choc moze byc ze wklad padl i otwiera sie juz np przy 80stopniach czy cus

btw JTD CF3 z chlodnica spalin ma 4 odpowietrzniki - podaje w kolejnosci poziomow

1. rurka nad oslona kolektora klucz 10 - idzie z chlodniczki oleju do chlodnicy spalin EGR (nieslusznie nazywana podgrzewaczem)

2. rura aluminiowa przy bloku silnika - klucz imbusowy

3. kurek na chlodnicy po lewej (stojac przed maska)

4. kurek na chlodnicy po prawej

teraz jest ok - samochod nagrzewa sie szybko po 3-4km przy -5 dochodzi do polowy skali

JTD na wolnych obrotach nie dogrzeje silnika tak zeby wlaczyl sie wentylator (co np benzyna bez trudu robi)

a wogole to kopnac w d..pe tego kto zaprojektowal termostat i osprzet w JTD - ale chyba tu nie bylo projektowania tylko kolejne dokladnie

otoz wyobrazcie sobie ze nie da sie zdemontowac termostatu facepalm.gif

zeby to zrobic trzeba rozebrac pol silnika tzn odkrecic obejmy chlodnicy spalin, zdemontowac uchwyt tejze chlodnicy na bloku silnika pod kolektorem dolotowym i teraz uwaga - termostat przykrecony jest specjalna sruba - z lba wystaje szpilka .. na ktorej mocowana jest srubka 10 chlodnica spalin - szpilka jest tak dluga ze trzeba miec klucz rurkowy

dopiero po odkreceniu chlodnicy mozna nia na tyle ruszac (bo wyjac sie jej nie da bo termostat blokuje 270751858-jezyk.gif)

ze da sie zdjac uchwyt z owej zas..nej szpilki - no a potem to juz latwo - trzeba miec rurkowa 13 (plaskie ani oczkowe nie dadza rady bo za male pole manewru jest - nasadowe nie spelnia sie bo owa szpilka przeszkadza

no a potem to juz z gorki - zaciski na wezach - weze trzeba jakos zdjac (pomaga podwazenie srubokretem zeby sie odkleily od rurek termostatu (po latach sa niezle przyklajstrowane)

o ile w 1.4 to byla bulka z maslem - nawet spuszczenie plynu bylo proste - z termostatu waz szedl do dolu chlodnicy - podstawienie miski - zdjecie weza i siuuu caly plyn zszedl

w jtd co z tego ze jest kurek na dole chlodnicy - tam schodzi tylko 3/4 plynu a termostat jest dalej zalany - pomijam ze mozna go uzupelnic ale pozalewalo wszystko - wydech, sprzeglo - po odpaleniu naprawde niezle dymilo - nie dalo sie oddychac w promieniu 2m od samochodu

ciekawe czy w aso maja jakas odsysarke do plynu ?:)

Napisano

no widzisz moj fabryczny Behr wysiadl przy ok 150 tys

po wyciagnieciu tez byl szczelny ale jak sprawdzilem na kompie kiedy sie otwiera to bylo to juz przy 72 stopnia i potem automatycznie temperatura spadala na 66 stopni i juz tak trzymala caly czas

w Twojego opisu wymika ze wymiana jest jeszcze gorsza niz w Cf2 smile.gif

po wymianie na Verneta ladnie trzyma temperature caly czas na ok 88 stopni

Napisano

> no widzisz moj fabryczny Behr wysiadl przy ok 150 tys

> po wyciagnieciu tez byl szczelny ale jak sprawdzilem na kompie kiedy sie otwiera to bylo to juz

> przy 72 stopnia i potem automatycznie temperatura spadala na 66 stopni i juz tak trzymala caly

> czas

> w Twojego opisu wymika ze wymiana jest jeszcze gorsza niz w Cf2

> po wymianie na Verneta ladnie trzyma temperature caly czas na ok 88 stopni

a w korku tez trzyma ? bo o ile benzynowa maja tendencje do przegrzwania to jakos w klekocie temperatura raczej dazy do chlodnych 70 kilku stopni smile.gif

dzis rano potoczylem sie przez miasto pare km - polecialem do urzedu i wrocilem - wskazowka byla prawie w polowie ale stojac w korku zdazyla opasc do 1 kreski ponizej polowy - moze pol km na autostradzie i temperatura wskoczyla na polowe i tak sie juz trzymala

generalnie zeby temperatura rosla to musi byc co najmniej 1500obr

na wolnych nie wzrosnie do polowy w zimie

normalnie magic smile.gif

Napisano

> a ja się podepnę pod pytanie, podpasuje ten termostat z aukcji do Bravy 1.9 JTD 105 z 1999 ? Silnik

> CF2. Cenę ma niezłą a wahler to chyba dobra firma

> http://allegro.pl/termostat-fiat-bravo-brava-marea-1-9-jtd-oryg-i1359205499.html

Wg opisu podpasuje.

Wyciągnij na wszelki wypadek numer z Epera i porównaj (koleś podaje nr oryginału).

Napisano

> CF2. Cenę ma niezłą a wahler to chyba dobra firma

hmm.gif Z opisu najwyraźniej wynika , że środek jest z Verneta , a obudowa Wahler-a smirk.gif

Napisano

> a w korku tez trzyma ?

nie zauwazylem spadkow, a ile stales w miejscu ?

Napisano

> Z opisu najwyraźniej wynika , że środek jest z Verneta , a obudowa Wahler-a

To znaczy że nie nada? hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> a w korku tez trzyma ?

> generalnie zeby temperatura rosla to musi byc co najmniej 1500obr

> na wolnych nie wzrosnie do polowy w zimie

> normalnie magic

No właśnie w korku, w takiej codziennej jeździe po mieście to mi też nie utrzyma 90oC. A termostat miałem wymieniany.

Taki już urok diesla.

Napisano

> No właśnie w korku, w takiej codziennej jeździe po mieście to mi też nie utrzyma 90oC. A termostat

> miałem wymieniany.

> Taki już urok diesla.

mi po wymianie trzyma caly czas ok 88 stopni jak narazie wskazowka ani drgnie

Napisano

To ja się podepnę pod ten temat. Wprawdzie termostat sprawny i trzyma w połowie skali cały czas, to mam inną zagwostkę.

Samochód nagrzewa się szybko i z kratek leci ciepełko aż miło. Niestety do pewnego momentu. Np. dzisiaj.

Wracałem z pracy (ciągły korek i max prędkość 40 km/h) i ustawiłem bez klimy 26C plus wentylator na 2 plus podgrzanie szyb i lusterek.

Efekt był taki, że ciepełko leciało przez około 30 minut. Po tym czasie (nic nie zmieniałem) nagle czuć, że leci letnie powietrze z tendencją w kierunku zimnego ( tak pozostała cześć drogi do domu około 20 minut). I za cholerę tego nie zmienię, chyba, że ustawię temperaturę na HI.

Zastanawiam się co za cholera.

Jedyna dziwna sprawa, to że wskazówka nagle potrafi przeskoczyć na wskaźniku kreskę wyżej. Po przyłożeniu newtona wraca na miejsce. Ale to raczej nie ma znaczenia.

Jak działa u Was ogrzewanie w JTD ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.