Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wytrącona parafina w ON

Featured Replies

Napisano

Post dla ciekawskich, którzy nigdy nie widzieli na własne oczy jaka substancja zatyka filtry paliwa w dieslach.

Otóż ostatnio silnik mi stanął po przejechaniu niespełna kilometra.

Jako, że tego dnia był spory mróz pierwsze co mi wpadło do głowy to to, że przyczyna leży gdzieś w układzie paliwowym.

Wykręciłem filtr i oto co zobaczyłem na własne oczy:

Cały był zakitowany woskiem/ parafiną- takim samym, z jakiego robione są świeczki.

A teraz największa ciekawostka. Filtr pozostawiłem na 2 dni w kotłowni (a więc temperatura + kilkanaście stopni) a ten w ogóle nie roztajał. Ciągle leży taki biały.

Więc gdyby został w aucie pewnie ta parafina by utrudniała przepływ paliwa icon_eek.gif.

post-42301-14352510778146_thumb.jpg

Napisano

> A teraz największa ciekawostka. Filtr pozostawiłem na 2 dni w kotłowni (a więc temperatura +

> kilkanaście stopni) a ten w ogóle nie roztajał. Ciągle leży taki biały.

> Więc gdyby został w aucie pewnie ciągle ta parafina by utrudniała przepływ paliwa .

No trochę inaczej , zanurzona w paliwie parafina rozpuściła by się .

Nie mówię ,że była by to szybka akcja. Wszystko zależało by od temperatury paliwa.

Napisano

> Post dla ciekawskich, którzy nigdy nie widzieli na własne oczy jaka substancja zatyka filtry paliwa

> w dieslach.

> Otóż ostatnio silnik mi stanął po przejechaniu niespełna kilometra.

> Jako, że tego dnia był spory mróz pierwsze co mi wpadło do głowy to to, że przyczyna leży gdzieś w

> układzie paliwowym.

> Wykręciłem filtr i oto co zobaczyłem na własne oczy:

> Cały był zakitowany woskiem/ parafiną- takim samym, z jakiego robione są świeczki.

> A teraz największa ciekawostka. Filtr pozostawiłem na 2 dni w kotłowni (a więc temperatura +

> kilkanaście stopni) a ten w ogóle nie roztajał. Ciągle leży taki biały.

> Więc gdyby został w aucie pewnie ta parafina by utrudniała przepływ paliwa .

A Ty widziałeś świeczkę która roztapia się temperaturze pokojowej??

Napisano
  • Autor

> A Ty widziałeś świeczkę która roztapia się temperaturze pokojowej??

no nie, ale dotychczas byłem przekonany (i pewnie nie tylko ja), że z paliwa wydziela się jakaś "inna" parafina, która, gdy tylko zelżą mrozy, rozpuszcza się. A tu taka niespodzianka.

ps

W oleju napędowym pływają sobie rozpuszczone świece icon_eek.gifhehe.gif

Napisano

> no nie, ale dotychczas byłem przekonany (i pewnie nie tylko ja), że z paliwa wydziela się jakaś

> "inna" parafina, która, gdy tylko zelżą mrozy, rozpuszcza się. A tu taka niespodzianka.

> ps

Tu masz rację że kiedyś i ja tak myślałem blush.gif

> W oleju napędowym pływają sobie rozpuszczone świece

NGK grinser006.gif

Napisano

> Post dla ciekawskich, którzy nigdy nie widzieli na własne oczy jaka substancja zatyka filtry paliwa

> w dieslach.

Jakie paliwo tankujesz, na jakich stacjach?

Napisano
  • Autor

> Jakie paliwo tankujesz, na jakich stacjach?

paliwo ze stacji no name, ale kupione jeszcze przed mrozami jakoś koło 15-20 listopada. Widać jeszcze nie było zimowe.

Napisano

No właśnie co tankujesz? i gdzie ostatnio tankowałeś co?

284468734-filtr.JPG

post-15502-14352510784929_thumb.jpg

Napisano

> No właśnie co tankujesz? i gdzie ostatnio tankowałeś co?

Wygląda to normalnie jak zastygnięty tłuszcz z patelni... biglaugh.gif przyznaj Się lepiej ,ze tankowałeś ostatnio w McDonald's hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Wygląda to normalnie jak zastygnięty tłuszcz z patelni... przyznaj Się lepiej ,ze tankowałeś

> ostatnio w McDonald's

nie no.... zupełnie serio mówię. To był zwykły, pewnie jeszcze letni ON, żadne BIO ani nic w tym rodzaju.

Na szczęście resztka w zbiorniku. Dolałem już niby zimowego oraz profilaktycznie dodałem tego i mam nadzieję, że sytuacja już się nie powtórzy.

Napisano

ale sie ulepil ... nawet nie wyglada jak dtlowy filtr hehe.gif

Napisano

> paliwo ze stacji no name, ale kupione jeszcze przed mrozami jakoś koło 15-20 listopada. Widać

> jeszcze nie było zimowe.

A że tka sie jeszcze delikatnie zapytam - kiedy ostatnio wymieniałeś filtr biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> A że tka sie jeszcze delikatnie zapytam - kiedy ostatnio wymieniałeś filtr

no trochę mu się pojeździło wink.gif

Ale bez przesady ze 40, może 50kkm miał za sobą.

Napisano

> no trochę mu się pojeździło

> Ale bez przesady ze 40, może 50kkm miał za sobą.

A pytam dlatego bo w moim CR filtr od nowości ma 56 tys km i sie zastanawiam czy tak samo wygląda.

Napisano
  • Autor

> A pytam dlatego bo w moim CR filtr od nowości ma 56 tys km i sie zastanawiam czy tak samo wygląda.

Ten mój pewnie by jeszcze dalej posłużył, gdyby nie to letnie paliwo, a że miałem inny na wymianę, to z tym już nic nie kombinowałem, tylko sobie zostawiłem do testów hehe.gif, bo jego widok mnie naprawdę zaskoczył.

Napisano

> no trochę mu się pojeździło

> Ale bez przesady ze 40, może 50kkm miał za sobą.

A co ile powinien być wymieniony ?

Napisano
  • Autor

> A co ile powinien być wymieniony ?

pewny nie jestem, ale chyba co 50 bądź 60kkm

Napisano

> A co ile powinien być wymieniony ?

w książce przeglądów serwisowych mojego auta jest że co 2 lata lub 30000 km - zalezy co wcześniej

Pewnie dla Polski te normy powinno się zmniejszyć 2-krotnie frown.gif

Napisano

> w książce przeglądów serwisowych mojego auta jest że co 2 lata lub 30000 km - zalezy co wcześniej

> Pewnie dla Polski te normy powinno się zmniejszyć 2-krotnie

cmax tdci: 3 lata lub 60tys przebiegu.

Wymienialem przy 60tys. W lutym. Zadnych tego typu osdow nie bylo! Filter by po prostu czarny. Aha - jezdzilo toto na paliwie z belgii....

Napisano

> w książce przeglądów serwisowych mojego auta jest że co 2 lata lub 30000 km - zalezy co wcześniej

> Pewnie dla Polski te normy powinno się zmniejszyć 2-krotnie

a w moim 60kkm lub 4 lata. Podgrzewanie paliwa zapobiega takim sytuacjom.

Napisano

> nie no.... zupełnie serio mówię. To był zwykły, pewnie jeszcze letni ON, żadne BIO ani nic w tym

> rodzaju.

> Na szczęście resztka w zbiorniku. Dolałem już niby zimowego oraz profilaktycznie dodałem tego i

> mam nadzieję, że sytuacja już się nie powtórzy.

BIO nie jest najgorsze, przy -15 odpaliłem bez większego problemu.

Napisano

> Ten mój pewnie by jeszcze dalej posłużył, gdyby nie to letnie paliwo, a że miałem inny na wymianę,

> to z tym już nic nie kombinowałem, tylko sobie zostawiłem do testów , bo jego widok mnie

> naprawdę zaskoczył.

Ja w Tdci wymieniam filtr paliwa razem z wymiana oleju (serio) czyli co 10 kkm.

Napisano

> Ja w Tdci wymieniam filtr paliwa razem z wymiana oleju (serio) czyli co 10 kkm.

Zawsze podziwiam ludzi co wymieniają filtry paliwa co 50-60 tyś km....

Ja co 20 -25 tyś km układu CR z ciśnieniem do 2000 Bar nielubi brudu

Napisano

> Zawsze podziwiam ludzi co wymieniają filtry paliwa co 50-60 tyś km....

> Ja co 20 -25 tyś km układu CR z ciśnieniem do 2000 Bar nielubi brudu

to co 3 razy w roku mam zmieniac twoim zdaniem? Nie każdy robi 10 tys rocznie dieslem ( no chyba że helmuty paskiem i golfem tedei )

Napisano

Ja wolę dmuchać na zimne, tak mi poradził znajomy z serwisu forda i tego się trzymam. Tym bardziej że krótko po zakupie foki miałem przyjemność regenerować i wymieniać wtryski.

Niesmak pozostał do dziś wink.gif

Napisano

u mnie dopiero po 130kkm stwarza problemy więc po co przepłacać??

Napisano

> to co 3 razy w roku mam zmieniac twoim zdaniem? Nie każdy robi 10 tys rocznie dieslem ( no chyba że

> helmuty paskiem i golfem tedei )

Nie musisz.... twój wybór twoje pieniądze.... Jak bym miał starego merca to bym wymieniał raz na 5 lat hehe.gif ale koszt naprawy jednego wtryskiwacza w nowoczesnym silniku CR to równowartość kilkunastu lub kilkudziesięciu filtrów paliwa ja robie 45 tyś km rocznie i wole prewencję

Jak w zeszłym roku rozwaliło mi sie uszczelnienie w Stilo JTD na wtryskiwaczu ( 100 metrów od stacji po zatankowaniu paliwa które widocznie nie było jeszcze zimowe a było -26C Schell super duper power ON ) to miałem tą wątpliwa przyjemność udać się do serwisu Boscha i tam właśnie było sobie pewne BMW ..... koszt naprawy CR wyceniono na 13 tys zł faint.gif powód.... paliwo

Napisano

> Nie musisz.... twój wybór twoje pieniądze.... Jak bym miał starego merca to bym wymieniał raz na 5

> lat ale koszt naprawy jednego wtryskiwacza w nowoczesnym silniku CR to równowartość

> kilkunastu lub kilkudziesięciu filtrów paliwa ja robie 45 tyś km rocznie i

widzisz mi wymienili w aso po 40 tys i mam wymienic przy 100 tys i gdyby nie woda w paliwie ( wina poprzednika ) to bym go nie wymieniał

Napisano
  • Autor

Ale nie rozumiem w jaki sposób lekko zabrudzony filtr miałby zaszkodzić wtryskom czy ogólnie układowi paliwowemu. Przecież nie ważne jak jest zasyfiony, nie ma prawa przepuścić żadnego najmniejszego paproszka ...no i nie przepuszcza, bo niby którędy.

Napisano

> widzisz mi wymienili w aso po 40 tys i mam wymienic przy 100 tys i gdyby nie woda w paliwie ( wina

> poprzednika ) to bym go nie wymieniał

W benzynie masz 3 Bary na wtryskach ..... w nowoczesnym Dislu 2000 bar - 2 tony na jeden centymetr i rozpylanie w kilku fazach .... przez te twoje wtryskiwacze to prawie wszystko przeleci hehe.gif

Napisano

> W benzynie masz 3 Bary na wtryskach ..... w nowoczesnym Dislu 2000 bar - 2 tony na jeden centymetr

> i rozpylanie w kilku fazach .... przez te twoje wtryskiwacze to prawie wszystko przeleci

spoko, autem pokulam sie jezcze rok i zmienie na nowe wiec problemu nie ma. A nie po to kupuje nowe auto żeby zmieniac filtry pomimo zalecen producenta. A nfiltr mam pusty po 20 tys od wymiany mysle ze dodadtki do on pomagają

Napisano

> Ale nie rozumiem w jaki sposób lekko zabrudzony filtr miałby zaszkodzić wtryskom czy ogólnie

> układowi paliwowemu. Przecież nie ważne jak jest zasyfiony, nie ma prawa przepuścić żadnego

> najmniejszego paproszka ...no i nie przepuszcza, bo niby którędy.

Nie do końca tak jest.... owszem filtry paliwa te proste i tanie maja główny rdzeń wykonany z "papieru", który nie przepuszcza drobin większych niż..... to zależy od rodzaju układu paliwowego. Jest jednak pewne ale....

To co sie zbiera z jednej strony filtra "nazwijmy to bród" jest przez przepływające paliwo cały czas wtłaczane w strukturę papieru aż po czasie zaczyna przedostawać się na drógą stronę ... to tak jakbyś pchał igłę .... ba powiem więcej część tego " brudu jest rozpuszczana i w ten sposób przedostaje się do środka .... a tam sobie osadza na iglicach wtryskiwaczy i innych elementach układu ( musielibyście policzyć ile litrów przelatuje przez ten filtr między wymianami.... a i nie zapominajcie, że paliwo ciągle krąży )

wtryskiwacze w benzynie nie zatkają się całkowicie ... ale jesli masz 4 otworki i benzyna powinna być ładnie rozpryskiwana jak mgiełka zaczyna być dosłownie śikać.... ci co trochę bawili się układami wtryskowymi wiedzą... silnik nadal bedzie pracował równo bo komputer wszystko skoryguje ale jego parametry będa dalekie od tego co powinno być

Napisano

> spoko, autem pokulam sie jezcze rok i zmienie na nowe wiec problemu nie ma. A nie po to kupuje nowe

> auto żeby zmieniac filtry pomimo zalecen producenta.

Gdzieś miałem wykres z hamowni jakiegoś auta tuż przed nakazanym przez producenta wymianą filtra paliwa..... po wymianie filtra paliwa na nowy parametry silnika / moc i moment wzrastał o 5%

Pamiętajcie, że w benzynie macie tylko jedną pompę ta w zbiorniku a ona pcha paliwo do wtryskiwaczy.... im większe straty ciśnienia - opory na przytykającym się filtrze tym mniejsze ciśnienie na wtryskiwaczach.....

Czyli jak w waszym dezodorancie .... jak już nie ma ciśnienia to słabo pryska zlosnik.gif

Ale co ja tam wiem..... wink.gif

Napisano

> Gdzieś miałem wykres z hamowni jakiegoś auta tuż przed nakazanym przez producenta wymianą filtra

> paliwa..... po wymianie filtra paliwa na nowy parametry silnika / moc i moment wzrastał o 5%

> Pamiętajcie, że w benzynie macie tylko jedną pompę ta w zbiorniku a ona pcha paliwo do

> wtryskiwaczy.... im większe straty ciśnienia - opory na przytykającym się filtrze tym

> mniejsze ciśnienie na wtryskiwaczach.....

> Czyli jak w waszym dezodorancie .... jak już nie ma ciśnienia to słabo pryska

> Ale co ja tam wiem.....

spoko w wyścigówce zmieniam co sezon filtr czyli jakies 1000 km przejechane na pb98.

Co do filtra to mysle ze co dwa lata wymiana a co roku spuszczenie wody to dobre wyjście

Napisano
  • Autor

> Nie do końca tak jest.... owszem filtry paliwa te proste i tanie maja główny rdzeń wykonany z

> "papieru", który nie przepuszcza drobin większych niż..... to zależy od rodzaju układu

> paliwowego. Jest jednak pewne ale...

A te "drogie i skomplikowane" czym się niby różnią?

.

> To co sie zbiera z jednej strony filtra "nazwijmy to brud" jest przez przepływające paliwo cały

> czas wtłaczane w strukturę papieru aż po czasie zaczyna przedostawać się na drugą stronę ...

jako, że z natury jestem bardzo ciekawski, oglądałem już kilka zużytych / zabrudzonych filtrów paliwa, niektóre nawet rozcinałem i rozbebeszałem wink.gif

I powiem ci, że od środka papier zawsze był żółciutki i czyściutki, niezależnie od tego, jak mocno filtr był zabrudzony z zewnątrz.

Także wybacz, ale nie bardzo wierzę, by coś niepożądanego się przez niego przedostawało.

Napisano

> spoko w wyścigówce zmieniam co sezon filtr czyli jakies 1000 km przejechane na pb98.

ok.gifhehe.gif

> Co do filtra to mysle ze co dwa lata wymiana a co roku spuszczenie wody to dobre wyjście

Jeśli jest woda to znaczy, ze paliwo nie jest w 100% czyste... a pamiętaj jeszcze o jednym, układ paliwowy nie podlega gwarancji ..... wszystke ASO zwalą winę na złą jakość paliwa i zapłacisz za tą naprawę ..... a to nie będzie tanio

Napisano

> Jeśli jest woda to znaczy, ze paliwo nie jest w 100% czyste... a pamiętaj jeszcze o jednym, układ

> paliwowy nie podlega gwarancji ..... wszystke ASO zwalą winę na złą jakość paliwa i zapłacisz

> za tą naprawę ..... a to nie będzie tanio

po zakupie auta mialem wizyte w aso gdzie wyczyscilem caly uklad paliwowy z bakiem włącznie i dalem nowy filtr,wtryski wyczyszczone. koszt 500zł w aso . za poltora roku sprzedaje auto więc nie mam zamiaru w 3 letnim aucie wtedy zmieniac niewiadomo czego bez potrzeby

Napisano

> A te "drogie i skomplikowane" czym się niby różnią?

Ceną 4 razy większą hehe.gif a tak poważnie są kilku sekcyjne znacznie dokładniej oczyszczają paliwo....nie wiem co dokładnie za substancje są wewnątrz.... więc znacznie szybciej sie zatykają

> Także wybacz, ale nie bardzo wierzę, by coś niepożądanego się przez niego przedostawało.

Ja też sobie rozcinałem.... i również były jaśniejsze od środka ale czy białe? zlosnik.gif nigdy nie rozcinałem nowego i nie wiem czy jest biały czy zółty i nie patrzyłem pod mikroskopem na jego strukturę.... W ON filtry proste zatrzymują cząstki pyłków większe niż 3 um w CR jest znacznie mniej. Natomiast filtry paliwa stosowane w silnikach benzynowych powinny filtrować cząstki pyłków większe niż 10 um

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.