Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z olejem, kontrolka swieci podczas jazdy

Featured Replies

Napisano

Daje edita:

problem tego typu ze gdzies do 2-2,5 tys. obr swieci kontrolka oleju. Wyzej sie nie zapala.

Myslalem ze miska sie rozszczelnila ale to raczej nie to. Przy pompie wody zauwazylem ze jest mokro i przy dolnym kole rozrzadu (na wale). Nie moge dojrzec skad dokladnie jest wyciek. Czy te dwie rzeczy, wyciek oleju i kontrolka moga miec cos wspolnego?

Wycieku mega nie ma, olej w normie. WTF?

Przed edycja (niewazne juz):

Pany mam miche z punto 1, podejdzie to to pod pande 1.2 8v z 2007 roku?

Swieci mi sie kontrolka oleju do 2 tys. obr. do tego pojawil sie w okolicach kola pasowego lekki wyciek oleju. Obstawiam ze micha dostala szlag i przepuszcza w tym miejscu. Chce to zrobic bo mam druga miske pytanie czy podejdzie?

Napisano

> Pany mam miche z punto 1, podejdzie to to pod pande 1.2 8v z 2007 roku?

> Swieci mi sie kontrolka oleju do 2 tys. obr. do tego pojawil sie w okolicach kola pasowego lekki

> wyciek oleju. Obstawiam ze micha dostala szlag i przepuszcza w tym miejscu. Chce to zrobic bo

> mam druga miske pytanie czy podejdzie?

jak ta z P1 jest tez z 1.2 to powinno siąsc bez problemu 1.1 juz miało otwory na sruby w innych miejscach

Napisano
  • Autor

> jak ta z P1 jest tez z 1.2 to powinno siąsc bez problemu 1.1 juz miało otwory na sruby w innych

> miejscach

no wlasnie widze ze na alledrogo chodzi ta sama micha do pandy i punto. Lece po Victora i dzalam zlosnik.gif

Napisano

> Pany mam miche z punto 1, podejdzie to to pod pande 1.2 8v z 2007 roku?

> Swieci mi sie kontrolka oleju do 2 tys. obr. do tego pojawil sie w okolicach kola pasowego lekki

> wyciek oleju. Obstawiam ze micha dostala szlag i przepuszcza w tym miejscu. Chce to zrobic bo

> mam druga miske pytanie czy podejdzie?

o to ja się podepnę pod wątek - miska jest na silikonie czy jest tam jakaś uszczelka jeszcze?

Napisano

> Tylko silikon .

ok dzięki chciałem się upewnić waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dodam jeszcze foto michy, tragedii chyba nie ma zeby blokowalo smoka?

zdjcie036u.th.jpg

Napisano

> czyli u mnie zle nie ma... czemu dziad swieci sie przy niskich obrotach panewki i pierscienie

> byly robione. luz zaworow mam do zrobienia ale to chyba by tak nie mieszalo?

a czujnik zmieniony ?

Napisano
  • Autor

> a czujnik zmieniony ?

wtyczke ost. wymienialem. czujnik zostal stary.

no to jade po czujnik, maja akurat na stanie. 7 PLN grinser006.gif

czujnij jest chyba wystarczajaco wysoko wiec oleju spuszczac nie musze aby czujnik wymienic?

Napisano
  • Autor

> a czujnik zmieniony ?

meczylem sie chyba z 30min z odkreceniem starego. troche oleju polecialo. W koncu uwalilem ten plastik zeby sie dostac do sruby i udalo sie odkrecic. Nowy czujnik jest na wieksza srube. dziada wkrecilem, skrecilem na szybko pasowe i odpalilem na krotka chwile. kontrolka nie swieci. poskladam do konca i zrobimy mala wycieczke.

jak to bylo to, to masz kiste bronkow ode mnie na borkach.

Napisano

> meczylem sie chyba z 30min z odkreceniem starego. troche oleju polecialo. W koncu uwalilem ten

> plastik zeby sie dostac do sruby i udalo sie odkrecic. Nowy czujnik jest na wieksza srube.

> dziada wkrecilem, skrecilem na szybko pasowe i odpalilem na krotka chwile. kontrolka nie

> swieci. poskladam do konca i zrobimy mala wycieczke.

> jak to bylo to, to masz kiste bronkow ode mnie na borkach.

nie omieszkam sie przypomniec zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie omieszkam sie przypomniec

ufff kamien spadl mi z serca... hula ze az milo zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

szykuj watrobe 20.GIFsmile.gif

Napisano

> ufff kamien spadl mi z serca... hula ze az milo

> szykuj watrobe

ciesze sie ze moglem pomoc smile.gif

Napisano

> Dodam jeszcze foto michy, tragedii chyba nie ma zeby blokowalo smoka?

Seria zlosnik.gif

Napisano

A na jakim filtrze jezdzisz i na jakim oleju?

Napisano
  • Autor

> A na jakim filtrze jezdzisz i na jakim oleju?

hmm... filter jakiejs polskiej produkcji. A olej 10w40 Liqui Moly MoS2 ok.gif

Napisano

> hmm... filter jakiejs polskiej produkcji. A olej 10w40 Liqui Moly MoS2

Olej masz dobry ale co do filtra to ja bym zadnych polskich dziadostw juz nie zalozyl wink.gif

Napisano
  • Autor

> Olej masz dobry ale co do filtra to ja bym zadnych polskich dziadostw juz nie zalozyl

zamontuje sie nastepnym razem filtrona ew. jak znajde to quakerstate ok.gifwink.gif

Napisano

> zamontuje sie nastepnym razem filtrona ew. jak znajde to quakerstate

Mann albo knecht ewentualnie jak Cie stac to k&n

Napisano

> Olej masz dobry ale co do filtra to ja bym zadnych polskich dziadostw juz nie zalozyl

Bo?

Napisano

> Bo?

Bo juz nie jednemu tu na forum zanim przecislo olej przez filtr naszej rodzimej produkcji to sie kontrolka jeszcze 5 sekund palila, ja po zalozeniu lepszego filtra mam tak ze silnik jeszcze porzadnie nie zaskoczy a kontrolka juz gasnie

Napisano

> Bo juz nie jednemu tu na forum zanim przecislo olej przez filtr naszej rodzimej produkcji to sie

> kontrolka jeszcze 5 sekund palila, ja po zalozeniu lepszego filtra mam tak ze silnik jeszcze

> porzadnie nie zaskoczy a kontrolka juz gasnie

Ile lat mam prawko i uzywam różnych samochodów, nigdy nie miałem tak że silnik chodził a lampka nie gasła...no chyba że silnik trup i cisnienia oleju nie było

Nawet moja 899 na koniec życia swojego, po przejechaniu ~340000km, po przekręceniu rozrusznikiem paląc na 3 gary zgasiła od razu kontrolkę. A ZAWSZE używałem polskie filtry.

Napisano

Wiesz co, nie mowie ze nie ale bylo juz chyba z 3 razy ze po wymianie filtra bylo lepiej wink.gif

Napisano

jak założysz ten który jest oryginałem to będzie ok.gif, a jak założysz lipny zamiennik to cudów nie oczekuj

Napisano

> Bo juz nie jednemu tu na forum zanim przecislo olej przez filtr naszej rodzimej produkcji to sie

> kontrolka jeszcze 5 sekund palila, ja po zalozeniu lepszego filtra mam tak ze silnik jeszcze

> porzadnie nie zaskoczy a kontrolka juz gasnie

Nie koloryzuj tak już wink.gif

To nie koniecznie musi byc tak że kontrolka musi zgasnąć w sekundę czy dwie. Bo często bywa tak że ten dobry filtr przez który jak twierdzisz szybciej przepływa olej, nie zbiera wszystkich zanieczyszczeń z oleju. A do tego służy filtr oleju prawda???

Jedynymi autami w których nie stosuję filtrów filtrona są auta japońskie. Tam często bywa że faktycznie ciśnienie oleju po zimnym rozruchu narasta bardzo powoli. Zresztą co ja będe mówił. Podłącz manometr zamiast czujnika i testuj. Na prawdę różnice będą znikome waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.