Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zatarcie silnika ?

Featured Replies

Napisano

Taka praca, o której piszesz byłaby raczej nie możliwa przy takim stopniu sprężania, jaki jest w dieselu.

Napisano

> Jak jest awaria to WG otwiera się przy dużo niższym ciśnieniu. Odłączony solenoid jest otwarty.

Tego nie wiem.... wydaje mi się że w tym modelu jest turbina ze mienną geometrią a nie zawór upustowy....

Mam pytanie czy z twojego doświadczenia otwarcie zaworu WG powoduje całkowite odciążenie turbiny - brak doładowania - ale przy maksymalnym obciążeniu silnika?

Napisano

> Taka praca, o której piszesz byłaby raczej nie możliwa przy takim stopniu sprężania, jaki jest w

> dieselu.

Prosze powiedz to osobom, które wyłaczyły zapłon przy takiej awarii a silnik - auto nadal przyspieszało/pracowało. Stopień spreżania nie zmienił się nadal to było coś około 17/1 w tym silniku .. ale silnik pracował zgodnie z definicją silnika żarowego

Napisano

> Tego nie wiem.... wydaje mi się że w tym modelu jest turbina ze mienną geometrią a nie zawór

> upustowy....

Nie widzę na filmie czy volvo jest przed liftem czy po

> Mam pytanie czy z twojego doświadczenia otwarcie zaworu WG powoduje całkowite odciążenie turbiny -

> brak doładowania - ale przy maksymalnym obciążeniu silnika?

Nigdy nie otwierałem na stale wg, u mnie actuator otwiera sie przy 0,6 bara przy wypiętym solenoidzie. Jedno jest pewne w sytuacji awaryjnej i bez obciążenia turbina nie jest w stanie dać max ciśnienia. I nie ma znaczenia czy ma zawór czy zmienna geometrię. Chyba ze ktoś celowo odłączy wężyk od actuatora.

Napisano

> Prosze powiedz to osobom, które wyłaczyły zapłon przy takiej awarii a silnik - auto nadal

> przyspieszało/pracowało. Stopień spreżania nie zmienił się nadal to było coś około 17/1 w tym

> silniku .. ale silnik pracował zgodnie z definicją silnika żarowego

A czy wiesz, że silnik żarowy, zwany też średniopręznym działa wg obiegu termodynamicznego diesela?

Czy wiesz, jakie sa wady silników żarowych średniopręznych?

Między innymi niskie obroty mozliwe do uzyskania.

Więc IMO - teoria upada smile.gif

Napisano

> solenoidzie. Jedno jest pewne w sytuacji awaryjnej i bez obciążenia turbina nie jest w stanie

> dać max ciśnienia. I nie ma znaczenia czy ma zawór czy zmienna geometrię. Chyba ze ktoś celowo

> odłączy wężyk od actuatora.

Słowo kluczowe tu obciążenie ... czy silnik był pod obciążeniem mam na myśli opory wewnętrzne i zewnętrzne przy tak ekstremalnej pracy powyżej dopuszczalnego max obr/min..... być może twój tok rozumowania jest prawidłowy i faktycznie ciśnienie było mniejsze.... ale jakie 1,8 ...1,3 ....1 Bar .... a być może ta wielka dawka spalin które jak widzimy ulatniają się z tłumika i tak doprowadziła do sytuacji że nawet ustawienie łopat na zmiennej geometri nic nie pomogło.... ja przyznaje się że nie wiem

Ale dalej mam silnik żarowy czterotaktowy i nadal go w tej kategori rozpatruję

Napisano

> Ale dalej mam silnik żarowy czterotaktowy i nadal go w tej kategori rozpatruję

Ale przyjmij do wiadomości, że silnik tzw "żarowy" to też silnik diesela.

Napisano

> A czy wiesz, że silnik żarowy, zwany też średniopręznym działa wg obiegu termodynamicznego diesela?

> Czy wiesz, jakie sa wady silników żarowych średniopręznych?

> Między innymi niskie obroty mozliwe do uzyskania.

> Więc IMO - teoria upada

Hmmm sa to argumenty.... ale puszczając sobie ten film jeszcze raz i znając opis z podobnych sytuacji nie widzę ani nie słyszę aby ten silnik terkotał 1000 obr/min .... to chyba się zgodzisz jest fakt

Tu masz jakiś typ silnika żarowego w modelach:

4-taktowy silnik żarowy o poj. 18 ccm.

Charakterystyka :

Pojemność: 32,4 cm3

Zakres obr./min.: 2 000 - 11 000

Moc: 1,80 KM przy 10 000 obr/min.

Waga: 6000g

Waga z tłumikiem: 672g

Tłumik i świeca żarowa w zestawie

Rekomendowane śmigła: 13x9 - 16x8

To jest równiez silnik żarowy .... wink.gif

Napisano

> Ale przyjmij do wiadomości, że silnik tzw "żarowy" to też silnik diesela.

Jes to silnik z zapłonem samoczynnym ale czy "Disla"

Napisano

> Hmmm sa to argumenty.... ale puszczając sobie ten film jeszcze raz i znając opis z podobnych

> sytuacji nie widzę ani nie słyszę aby ten silnik terkotał 1000 obr/min .... to chyba się

> zgodzisz jest fakt

> Tu masz jakiś typ silnika żarowego w modelach:

> 4-taktowy silnik żarowy o poj. 18 ccm.

> Charakterystyka :

> Pojemność: 32,4 cm3

> Zakres obr./min.: 2 000 - 11 000

> Moc: 1,80 KM przy 10 000 obr/min.

> Waga: 6000g

> Waga z tłumikiem: 672g

> Tłumik i świeca żarowa w zestawie

> Rekomendowane śmigła: 13x9 - 16x8

> To jest równiez silnik żarowy ....

A zobacz do ilu się kręcą porównywalne zwykłe dwusuwy - znacznie więcej wyciagają.

A i taki silnik modelarski działa na specjalne paliwo w cenie 100zł za litr.

Napisano

> Jes to silnik z zapłonem samoczynnym ale czy "Disla"

Cykl termodynamiczny jest diesela.

Zobacz opis silnika przedwojennego ursusa - czy jego zasilanie w paliwo nie przypomina ci sytuacji z turbiną?

http://pubserv.uprp.pl/publicationserver/Temp/abp7oonkfdba42skoefvf7hcu5/PL15638B3.pdf

Napisano

> A zobacz do ilu się kręcą porównywalne zwykłe dwusuwy - znacznie więcej wyciagają.

Ale tu nie rozważam pracy silnika dwusuwego ani turbinowego skromny.gif

> A i taki silnik modelarski działa na specjalne paliwo w cenie 100zł za litr.

Ja za bańkę oleju Mobil 1 do Silnika płace prawie 200 zł.... za 4 litry hehe.gif a jaki olej był i w jakiej cenie w tamtym silniku tego nie wiem

Napisano

> Cykl termodynamiczny jest diesela.

I co z tego.... nie jest to silnik "Disla" o jakim wy piszecie...

> Zobacz opis silnika przedwojennego ursusa - czy jego zasilanie w paliwo nie przypomina ci sytuacji

> z turbiną?

> http://pubserv.uprp.pl/publicationserver/Temp/abp7oonkfdba42skoefvf7hcu5/PL15638B3.pdf

Nie do końca... proces spalania w tym silniku to proces spalania kropel paliwa a nie gazu.... więc to będzie silnik wolno obrotowy

Napisano

> I co z tego.... nie jest to silnik "Disla" o jakim wy piszecie...

> Nie do końca... proces spalania w tym silniku to proces spalania kropel paliwa a nie gazu.... więc

> to będzie silnik wolno obrotowy

popisuj się dalej bajkowymi teoriami plus ignorancją chociażby w prawidłowym nazwaniu silnika wysokoprężnego smirk.gif

Napisano

> popisuj się dalej bajkowymi teoriami plus ignorancją chociażby w prawidłowym nazwaniu silnika

> wysokoprężnego

Panowie, a nad czym ta debata, bo o ile wątek na początku był ciekawy, to teraz nie chce się go już czytać.

...wiem, nie muszę go czytać smile.gif

Napisano

> Panowie, a nad czym ta debata, bo o ile wątek na początku był ciekawy, to teraz nie chce się go już

> czytać.

> ...wiem, nie muszę go czytać

Przedpiszca Twojego przedpiszcy usiłuje błysnąć, ale mówi coś o "przekręcaniu silnika" (i nie umie wyjaśnić co poeta ma na myśli), o "dislu" (też nie wiem co to) i ogólnie...

No rozumiesz ? ;-)

Aha, przypadek niebezpieczny, bo próba zapytania/wytknięcia błędów merytorycznych owocuje skakaniem do oczu.

Nazwałbym trolla po imieniu, ale... Strach... :-)

Napisano

Ja tam bym chyba wpierniczył kawał mokrej szmaty w dolot, to by zatrzymało się na łopatkach turbiny odcinając dopływ powietrza do silnika. Turbina tak czy tak do roboty. Może uratował by się chociaż silnik... Ciekawe ile osób mnie za tą wypowiedź zlinczuje...???

Napisano

> Ja tam bym chyba wpierniczył kawał mokrej szmaty w dolot, to by zatrzymało się na łopatkach turbiny

> odcinając dopływ powietrza do silnika. Turbina tak czy tak do roboty. Może uratował by się

> chociaż silnik... Ciekawe ile osób mnie za tą wypowiedź zlinczuje...???

Wystarczyło by ją wsadzić w rurę zasycającą powietrze do filtra .... ok.gif

Napisano

> Wystarczyło by ją wsadzić w rurę zasycającą powietrze do filtra ....

No to na logikę można wziąć gdyż do każdej reakcji spalania paliwa niezbędne jest powietrze... więc wystarczy odciąć dopływ powietrza i powinno się zadusić. Jeżeli by nie zgasł z niedotlenienia to na bank obroty spadły by na tyle ,ze można by wtedy silnik zahamować sprzęgłem....

Napisano

> No to na logikę można wziąć gdyż do każdej reakcji spalania paliwa niezbędne jest powietrze... więc

> wystarczy odciąć dopływ powietrza i powinno się zadusić. Jeżeli by nie zgasł z niedotlenienia

> to na bank obroty spadły by na tyle ,ze można by wtedy silnik zahamować sprzęgłem....

Dokładnie tak...

Tu mój ulubiony filmik zlosnik.gif Jakiś tam silnik "TD" ... podobno V8 zlosnik.gif

Napisano

> Jak najbardziej. Możesz im jednak udowodnić i na podstawie analizy dźwięku podać dokładne obroty

> tego silnika W TYM PRZYPADKU.

Mój osobisty analizator podpowiada mi, że obroty były rzędu 6000-7000 obr/min, a w piku może nawet z 10000.

Napisano

> Proste. Prędkość spalania oleju ma swoje granice. Benzynę można rozkręcić do kilkunastu tysi, bo

> się dość szybko spala - patrz motocykle.

> Diesele maja naturalne ograniczenie fizyczne oparte o prędkość spalania oleju. I nieważne, cy ON,

> czy silnikowy.

Prędkość spalania paliwa nie ma nic rzeczy.

> Diesel nie ma prawa rozkręcić się na oleju do kilkunastu tysi - to jest fizycznie niemożliwe.

A ja myślę, że spokojnie się rozkręci. Zależy od jego budowy im bardziej kwadratowy tym większe obroty maksymalne.

Napisano

> Prędkość spalania paliwa nie ma nic rzeczy.

Masz racje. Fachowo to się nazywa "zwłoka zapłonu."

Napisano

> I ciśnienie doładowania - o ile podnosi możliwe obroty.

> Z drugiej strony - jeździłem dieslami wolnossącymi i doładowanymi i obroty max były podobne.

> w starym dieslelu, bez żadnej elektroniki, w ogóle nie było odcinki - po prostu przy pewnych

> obrotach już wyżej nie chciał się kręcić.

Każdy diesel ma ogranicznik obrotów, nawet te stare. A jak go zdejmiesz to z palcem w d.. silnik kręci się tak:

Edit: filmik był najprawdopodobniej sfakowany.

Napisano

> Każdy diesel ma ogranicznik obrotów, nawet te stare. A jak go zdejmiesz to z palcem w d.. silnik

> kręci się tak:

Też mogę sobie zamontować obrotkę pokazującą x2 i ciekawe, czy moc maksymalna mi też wzrośnie?

Napisano

> Też mogę sobie zamontować obrotkę pokazującą x2 i ciekawe, czy moc maksymalna mi też wzrośnie?

To spójrz na to LINK .

3 litrowy diesel, max rpm 9000, 750 koni.

Ładnie kopci grinser006.gif.

Napisano

> Każdy diesel ma ogranicznik obrotów, nawet te stare. A jak go zdejmiesz to z palcem w d.. silnik

> kręci się tak:

Na słuch "widać", że nie kreci tak bardzo.

Napisano

> Ale przyjmij do wiadomości, że silnik tzw "żarowy" to też silnik diesela.

Biorąc pod uwagą, że modelarskie silniki żarowe mają gaźnik z przepustnicą, sterowanie mieszanki odbywa się w sposób ilościowy, a nie jakościowy jak w dieslu, mieszanka paliwowo-powietrzna jest sprężana jak w silniku benzynowym nigdy nie nazwałbym takiego silnika dieslem to raz, a dwa to cykl jego pracy, ze względu na paliwo jest typowym cyklem otta.

Napisano

> Też mogę sobie zamontować obrotkę pokazującą x2 i ciekawe, czy moc maksymalna mi też wzrośnie?

ok.gif Nie zwróciłem uwagi na dźwięk silnika tylko zasugerowałem się opisem.

Napisano

> Masz racje. Fachowo to się nazywa "zwłoka zapłonu."

Zwłoka zapłonu jest dla spalania ON rozpylonego do postaci kropelek i o tym pisałem w " swoim Podsumowaniu" tak to jest ograniczenie predkości max dla silników "Disla" w naszych autach ok.gif

Ale ja twierdzę że ten olej silnikowy który sie dostawał do kolektora a następnie do komór spalania nie był cieczą rozpyloną tak jak ma to miejsce w "Dislach" a goracym gazem a to powoduje, że nie masz cykli spalania kropli paliwa takich tylko gazów.... zobacz lub sprawdz jaka jest temperatura oleju silnikowego podczas normalnej pracy .... zobacz jaka jest temperatura turbiny i po stronie goracej i zimnej a tym samym panewek.... co tam sie musiało dziać skoro uszczelnienie nie trzymało....

Proces spalania był prawie jak w kuchni podczas zapalenia się oparów gazu oleju z patelni.... z tą olbrzymią różnicą że było tam w komorach spalania o wiele więcej powietrza pięknie wymieszanego przez turbinke i zawirowania w kolektorze z tym gazem....

Tak jak kolega wcześniej wspomniał .... ta praca silnika podczas awarii bardziej przypomina prace silnika z wczesnych eksperymentów pana "Nicolaus August Otto" z tego co pamientam to elektryczny zapłon iskrowy wprowadził pod koniec swoich prac....

Cytat:

Spalanie kropli paliwa ciekłego charakteryzuje się dwoma wzajemnie powiązanymi procesami:

parowanie paliwa dzięki ciepłu dopływającemu z płomienia oraz spalanie w strefie oddalonej od

powierzchni kropli podtrzymywane dyfuzją par i tlenu z otoczenia. W przypadku spalania paliw ciężkich

zachodzi także równocześnie termiczny rozkład substancji kropli, którego intensywność jest tym większa,

im wyższa jest temperatura w kropli. Produkty rozkładu dyfundują razem z parami do strefy spalania. Na

ogół wielkością limitującą spalanie jest szybkość parowania paliwa.

Cytat2

Spalanie paliw ciekłych w większości zastosowań polega na ich rozpyleniu i spalaniu zbioru

kropel, stąd ważny jest mechanizm spalania pojedynczej kropli.

W procesie spalania paliw ciekłych należy wyróżnić dwie fazy: odparowania, a następnie spalania

par. Dlatego na szybkość spalania paliw ciekłych dominujący wpływ mają następujące czynniki:

- parowanie cieczy,

- mieszanie par z utleniaczem,

- kinetyka chemiczna reagowania paliwa z tlenem.

Szybkość parowania cieczy zależy przede wszystkim od strumienia ciepła dopływającego q do

paliwa ciekłego, dlatego w kwasi-ustalonych warunkach wrzenia szybkość parowania mp można

określić jako mp = q/Lp, gdzie Lp jest ciepłem parowania.

Dwa pozostałe czynniki - szybkość mieszania i kinetyka chemiczna - mają podobny wpływ na

szybkość spalania, jak dla paliw gazowych.

Spalanie kropel ciężkiego oleju jest bardziej złożone niż oleju lekkiego, ponieważ rozmiary kropel

są większe, nagrzewanie jest bardziej nierównomierne, a ponadto następuje termiczny rozkład

paliwa. Najpierw z wierzchnich warstw kropli parują lekkie frakcje oleju, które spalają się

płomieniu wokół kropli. Następnie ulegają krakingowi ciężkie frakcje oleju, a produkty pirolizy

zasilają płomień. Pozostałość koksowa, która zawiera przede wszystkim węgiel, wymaga znacznie

większego czasu do spalania niż spalanie par, dlatego determinuje długość płomienia. Umownie

spalanie kropel ciężkiego oleju można podzielić na cztery etapy:

I. czas indukcji zapłonu; zakończony zapłonem lekkich frakcji,

II. spalanie ; parowanie, kraking ciężkich frakcji oleju, formowanie się powłoki koksowej,

III. mikroeksplozja ; rozerwanie powłoki koksowej,

IV. dopalanie cząstek koksu olejowego.

Napisano

> Nie zwróciłem uwagi na dźwięk silnika tylko zasugerowałem się opisem.

Tu sobie chłopaki tylko przygazówki robią.... zlosnik.gif

Ale opis powala na nogi ... 6 Barów doładowanie i jeśli to prawda ... bo tego nie wiemy wink.gif Ten silnik z dwoma turbinami kręci się do 9000 obr/min i 750 Km yikes.gif

No dobra jaki jest rekort maksymalbych obrotów dla typowego silnika "Disla" hmm.gif

Napisano

> A czy wiesz, że silnik żarowy, zwany też średniopręznym działa wg obiegu termodynamicznego diesela?

OT: A wg. jakiego obiegu działa silnik diesla?

Napisano

> OT: A wg. jakiego obiegu działa silnik diesla?

Obieg nazywa się właśnie obiegiem diesela.

Można też użyć obieg Seiligera-Sabathé.

Napisano

> Obieg nazywa się właśnie obiegiem diesela.

> Można też użyć obieg Seiligera-Sabathé.

po raz n-ty piszesz " diesela " ...

dlaczego ?

Napisano

> po raz n-ty piszesz " diesela " ...

> dlaczego ?

Rudolf Diesel

Napisano

> Rudolf Diesel

nie mam dziś natchnienia żeby Ci udowadniać

ale generalnie prawidłowo " diesla "

ew. silnika Rudolfa Diesel-a yay.gif ( co juz niekoniecznie jest poprawne ... )

Napisano

IMHO w rzeczywistości silnik diesla i benzynowy działają w podobnym cyklu. Cykle otta i diesla są teoretyczne i nie możliwe do spełnienia w rzeczywistym silniku.

Dużo zależy od prędkości obrotowej. Im niższe tym bardziej cykl rzeczywisty przypomina cykl otta, a im większa liczba rpm to charakterystyka przesuwa się w stron diesla.

Napisano

> Można też użyć obieg Seiligera-Sabathé.

Pytanie było lekko podchwytliwe, gdybyś znał odpowiedź nie szukałbyś jej w wiki, a tym bardziej nie użyłbyś wcześniej odniesienia do obiegu Diesla.

I. Obiegi Diesla sprawdzają się przy co najwyżej kutrach rybackich.

II. Silniki diesla spotykane w autach osobowych a o takim tu jest mowa pracują wg. obiegu Sabathe - przynajmniej teoretycznie ...

III. Wszystkie książki do termodynamiki używają określenia przebieg Sabathe - a już ten znak diakrytyczny nad "e" - nie trzeba było robić "copy paste" z wiki ....

Napisano

> Pytanie było lekko podchwytliwe, gdybyś znał odpowiedź nie szukałbyś jej w wiki, a tym bardziej nie

> użyłbyś wcześniej odniesienia do obiegu Diesla.

> I. Obiegi Diesla sprawdzają się przy co najwyżej kutrach rybackich.

> II. Silniki diesla spotykane w autach osobowych a o takim tu jest mowa pracują wg. obiegu Sabathe -

> przynajmniej teoretycznie ...

> III. Wszystkie książki do termodynamiki używają określenia przebieg Sabathe - a już ten znak

> diakrytyczny nad "e" - nie trzeba było robić "copy paste" z wiki ....

szach mat hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Pytanie było lekko podchwytliwe, gdybyś znał odpowiedź nie szukałbyś jej w wiki, a tym bardziej nie

> użyłbyś wcześniej odniesienia do obiegu Diesla.

> I. Obiegi Diesla sprawdzają się przy co najwyżej kutrach rybackich.

> II. Silniki diesla spotykane w autach osobowych a o takim tu jest mowa pracują wg. obiegu Sabathe -

> przynajmniej teoretycznie ...

> III. Wszystkie książki do termodynamiki używają określenia przebieg Sabathe - a już ten znak

> diakrytyczny nad "e" - nie trzeba było robić "copy paste" z wiki ....

I coś udowodnił?

Że trudno zrobić copy - paste z książki od termodynamiki.

Śadzisz, że nie przeczytałem żadnej książ ki od termodynamiki?

Mylisz się.

i o silnikach też sporo czytałem.

tylko nie wracam do nich przy każdej jałowej dyskusji, tylko robię copy paste z wiki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.