Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka klocków hamulcowych???

Featured Replies

Napisano

witam.zadzwoniła do mnie żonka,i powiedziała,że od jakiegoś czasu na desce rozdzielczej pojawiała się czerwona kontrolka cyt:"czerwona kontrolka,kółko i dwa przerywane nawiazy po bokach" oink.gifdomyślam się,że to kontrolka klocków hamulcowych,ale nie jestem pewien czy w mojej maryśce są klocki z czujnikami blush.gifnie mam możliwości wleźć pod auto,bo jest zaparkowane za daleko(1100km) no.gif

więc postanowilem zapytac tutaj zlosnik.gif

a wiec czy maryśka(auto z niemiec)1,6 16v 98r miała klocki z czujnikami???a może to jest kontrolka od zupełnie czegoś innego icon_eek.gif

z góry dzięki za podpowiedzi ok.gif

Napisano

ja mam brava 1.6 1997 i mam czujnik w klockach hamulcowych podłaczony więc marea też na pewno ma

Napisano

> witam.zadzwoniła do mnie żonka,i powiedziała,że od jakiegoś czasu na desce rozdzielczej pojawiała

> się czerwona kontrolka cyt:"czerwona kontrolka,kółko i dwa przerywane nawiazy po bokach"

> domyślam się,że to kontrolka klocków hamulcowych,ale nie jestem pewien czy w mojej maryśce są

> klocki z czujnikami nie mam możliwości wleźć pod auto,bo jest zaparkowane za daleko(1100km)

> więc postanowilem zapytac tutaj

> a wiec czy maryśka(auto z niemiec)1,6 16v 98r miała klocki z czujnikami???a może to jest kontrolka

> od zupełnie czegoś innego

> z góry dzięki za podpowiedzi

od klockow..miala!

kup klocki, wymien i po klopocie!

Napisano
  • Autor

> od klockow..miala!

> kup klocki, wymien i po klopocie!

spoko ok.gifteraz tylko pozostal wybór klocków 270751858-jezyk.gifco polecacie???

Napisano

> spoko teraz tylko pozostal wybór klocków co polecacie???

ja mam lucas i tarcze brembo - jest ok

miałem wcześniej tomex były kiepskie

Napisano
  • Autor

> Podobno Brembo teraz robi jakiś super klocki...

nie szukam kosmicznie drogich klocków 270751858-jezyk.gif

chodzi o to by skutecznie hamowały i nie wydawały dziwnych dźwięków oink.gif

Napisano

> nie szukam kosmicznie drogich klocków

> chodzi o to by skutecznie hamowały i nie wydawały dziwnych dźwięków

TRW

Napisano

> spoko teraz tylko pozostal wybór klocków co polecacie???

W bravo żony założyłem klocki Fomar i dobrze hamuja i nie piszczą. W oplu TRW tez bez zastrzeżeń w cenie między jednymi a drugimi przepaść. zlosnik.gif

Napisano

> W bravo żony założyłem klocki Fomar i dobrze hamuja i nie piszczą. W oplu TRW tez bez zastrzeżeń w

> cenie między jednymi a drugimi przepaść.

OK , ale nie twórzcie znowu kolejnego wątku o tym jakie kto ma klocki - takich na naszym kąciku nie brakuje old.gif

1. jeden z przykładowych

2. drugi

3. trzeci biglaugh.gif

Napisano

> nie szukam kosmicznie drogich klocków

> chodzi o to by skutecznie hamowały i nie wydawały dziwnych dźwięków

Kto powiedział, że Brembo jest kosmicznie drogie? No chyba, że szukasz czegoś za 50 zł, to rozumiem. Ja za klocki Brembo płaciłem poniżej 100 zł.

Napisano

Nie musi to oznaczać fizycznego końca klocków.

"układ kontroli" to prymitywne rozwiązanie z drutem zatopionym w klocku. W teorii, kiedy okładzina ściera się, zamykany jest obwód elektryczny z tarczą i zaświeca się kontrolka.

W praktyce (w moich fiatach, a było ich trochę) najczęściej dochodziło do swoistego nadprzewodnictwa klocka i zaświecanie się lampki, mimo grubości ponad 5 mm.

Dlatego przeważnie...ucinałem ten kabel, kontrolę zużycia pozostawiając organoleptyce.

Sprawdź, czy u Ciebie nie ma podobnej sytuacji

Napisano

Niedawno żarzyła mi się kontrolka klocków, sprawdzam, a klocków jeszcze sporo, pojeździłem trochę i zgasło.

Napisano

> Niedawno żarzyła mi się kontrolka klocków, sprawdzam, a klocków jeszcze sporo, pojeździłem trochę i

> zgasło.

-- w mućce mam dokładnie to samo, klocki mają ze 2 miechy a kontrolka wali niczym latarnia w bezchmurną noc palacz.gif

Muszę u....lić ten kabelek i znaleźć nowe zastosowanie lampki zlosnik.gif

Napisano

To zalezy od klocków. Mechanizm dzialania jest taki ze jesli zatopiony w klocku drut dotknie tarczy to zapala sie kontrolka... moze wadliwy system ostrzegania w klockach (za dlugi kabel)

Napisano

> To zalezy od klocków. Mechanizm dzialania jest taki ze jesli zatopiony w klocku drut dotknie tarczy

> to zapala sie kontrolka... moze wadliwy system ostrzegania w klockach (za dlugi kabel)

-- ćwiczyłem lucasy, TRW, ETF i Ferodo

Najmniej awaryjny drut był w tych ostatnich. IMHO uciąc, chocby po to by oszczędzić ataku paniki pasażerom " Jesssu, nie mamy hamulców??!! icon_eek.gif "

palacz.gif

Napisano

> -- ćwiczyłem lucasy, TRW, ETF i Ferodo

W Bravie 1.2 fabrycznie cały system hamulcowy, w tym klocki są ATE, przynajmniej u mnie tak jest. Na oryginalnych klockach ATE przejechałem ponad 40 tys.km i zmieniłem je po zapaleniu się lampki na pulpicie(klocki po przeciwnej stronie od tych z czujnikiem byly jeszcze całkiem, całkiem) również na ATE. Po zmianie przejechałem juz ponad 30tys. km. Od nowego nie piszczą i hamują jak należy. Koszt klocków ATE z czujnikiem u mnie to 110 zl.

Napisano

a wiec czy maryśka(auto z niemiec)1,6 16v 98r miała klocki z czujnikami???a może to jest kontrolka od zupełnie czegoś innego

z góry dzięki za podpowiedzi

Sprawdziłbym czy jest dobry stan płyny hamulcowego potem szukałbym za klockami. pozdrawiam hmm.gif

Napisano

> a wiec czy maryśka(auto z niemiec)1,6 16v 98r miała klocki z czujnikami???a może to jest kontrolka

> od zupełnie czegoś innego

> z góry dzięki za podpowiedzi

> Sprawdziłbym czy jest dobry stan płyny hamulcowego potem szukałbym za klockami. pozdrawiam

to jest bankowo kontrolka od klockow. Jesli jest mało plynu zapala sie kontrolka ta sama co dla recznego.

Napisano
  • Autor

> od klockow..miala!

> kup klocki, wymien i po klopocie!

dzisiaj oblukałem i klocki do wymiany ok.gifzastanawiam się jeszcze czy tarcz za jednym zamachem nie podmienić hmm.gifjaką grubość powinny miec tarcze w maryśce????jakie klucze potrzebne sa do wymiany klocków i tarcz?bo na wymianke jade kilka km.od mojej jamy do ciepłej hali,a tam kluczy brak oink.gifa nie chce się wracać niepotrzebnie do siebie 270751858-jezyk.gifi ostatnie pytanie,czy mogą mnie spotkac jakies niespodzianki,czy raczej wymiana kloców jest prosta???(to mój pierwszy raz z maryśką blush.gif)

Napisano

> dzisiaj oblukałem i klocki do wymiany zastanawiam się jeszcze czy tarcz za jednym zamachem nie

> podmienić jaką grubość powinny miec tarcze w maryśce????jakie klucze potrzebne sa do wymiany

> klocków i tarcz?bo na wymianke jade kilka km.od mojej jamy do ciepłej hali,a tam kluczy brak a

> nie chce się wracać niepotrzebnie do siebie i ostatnie pytanie,czy mogą mnie spotkac jakies

> niespodzianki,czy raczej wymiana kloców jest prosta???(to mój pierwszy raz z maryśką )

Z tego co pamiętam to potrzeba gimbusa nr 7 a tarcza trzyma się na szpilkach , tych co celujemy na otworki w feldze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.