Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tyrkotanie w wytrzeszczu 1.2 8v ?

Featured Replies

Napisano

Panowie co to moze byc, w wytrzeszczu zony slychac jakby cos terkotało czy klepało podczas przyspieszania. Szczegolnie slychac to okolo 2000rpm. Im zimniej to mam wrazenie ze bardziej. Sam silnik wydaje sie byc ok bo jak wrzuce na luz i gazuje to chodzi ok, jak wrzucony jest bieg i sie przyspiesza to dochodza te dzwieki. Tak jakby jakies plastiki zaczeły pod maska drgac czy cos w silnku czy gdzie ? Auto ma zaledwie 16kkm wiec raczej zawory nie moglyby klepac szczegolnie ze bez obciazenia silnik nie wydaje dziwnych dzwiekow. Wraz ze zwiekszaniem obrotow jakby czestoliwosc terkotania rosnie po czym juz nie slychac i tak na kazdym biegu.

Napisano

> Panowie co to moze byc,

Powiem tak , jakby nie terkotało byłoby dziwne biglaugh.gif , u mnie też terkocze podczas mrozów ok.gif prawdopodobnie terkocze zawór oparów , ale nigdy nie udowodniono tej teorii na AK wink.gif

Napisano

Zawór oparów paliwa tak gra.

TTTM. smile.gif

Napisano

Jak jest to tylko na zimnym motorze i ustaje na ciepłym to mozna o tym zapomnieć. Tak jak wyżej TTTM

Napisano

Miałem to samo w swoim PII i tez w okolicach 2 tyś obrotów i tylko i wyłącznie podczas dużych mrozów. Kiedy już dłużej autem jechałem to jakby przestawało. Nic z autem się nie działo było niezawodnie (nie tak jak obecne grande angryfire.gif) tak po prosu miał.

Napisano

> a co się w Grande u Ciebie dzieje?

Aktualnie prawdopodobnie pada wspomaganie. Objawy?Dziwne dźwięki wydobywające się podczas kręcenia kierownica w jedną stronę. Auto właśnie stoi w serwisie, dziś werdykt angryfire.gif

Wcześniej padło łożysko amortyzatora, potem oba łożyska tylnej osi z piastami. Klakson psuł się kilkakrotnie, potem jakiś kabelek przy hamulcach(wywalał błąd ABS+ESP), silnik pali trochę oleju. Trochę dużo tego wszystkiego jak na tak młode auto crazy.gif PII miało większy przebieg i jeździło zdecydowanie bardziej bezawaryjnie crazy.gifPrzykro mi to powiedzieć ale zaczynam zmieniać zdanie o Grande frown.gifSzkoda, bo poza tym trudno doczepić się do czegoś wink.gif

Napisano

A jaki teraz jest przebieg? Ja mam koło 32tkm i poza cieknącym wybierakiem skrzyni biegów, pęcherzem powietrza pod lakierem na tylnej klapie i chrobotaniem w tylnych hamulcach to dodatkowych atrakcji nie ma. W sumie nie jest to mało, no ale to w końcu Fiat hehe.gif. Z drugiej strony wspomaganie kierownicy to u Fiata kiła od czasów PII, akurat to się Ci nie zepsuło w PII, bo afair miałeś s-kę?

Napisano

> Powiem tak , jakby nie terkotało byłoby dziwne , u mnie też terkocze podczas mrozów

> prawdopodobnie terkocze zawór oparów , ale nigdy nie udowodniono tej teorii na AK

a nie można podłączyć FES i za pomocą jakiejś kontroli aktywnej sprawdzić czy to to? ;-)

Napisano

> A jaki teraz jest przebieg? Ja mam koło 32tkm i poza cieknącym wybierakiem skrzyni biegów,

> pęcherzem powietrza pod lakierem na tylnej klapie i chrobotaniem w tylnych hamulcach to

> dodatkowych atrakcji nie ma. W sumie nie jest to mało, no ale to w końcu Fiat . Z drugiej

> strony wspomaganie kierownicy to u Fiata kiła od czasów PII, akurat to się Ci nie zepsuło w

> PII, bo afair miałeś s-kę?

Ma coś koło 50 tys km. Fakt miałem S-kę i tam wspomaganie nie miała prawa się popsuć tak jak i w grande przynajmniej po tak niewielkim przebiegu sciana.gifZobaczymy co dziś się okaże ale czytając wypowiedzi innych optymizmem nie ma co się kierować:/. Szkoda, wielka szkoda

Napisano

> a nie można podłączyć FES i za pomocą jakiejś kontroli aktywnej sprawdzić czy to to? ;-)

W PI też mi terkotało , więc zrobiłem eksperyment i wypiąłem elektrozawór na pochłaniaczu oparów i terkotało dalej biglaugh.gif , także nie jestem przekonany do tej teorii , w PII to nawet nie wiem gdzie jest ten elektrozawór , terkocze gdzieś przy podszybiu , maskę podnoszę tylko do przeglądów rocznych i dolewania płynu do spryskiwacza biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Jak jest to tylko na zimnym motorze i ustaje na ciepłym to mozna o tym zapomnieć. Tak jak wyżej

> TTTM

Nawet jak sie zagrzeje to slychac to tyrkotanie. Czasem tyrkocze na chwile ustaje i znowu.

Napisano

> Miałem to samo w swoim PII i tez w okolicach 2 tyś obrotów i tylko i wyłącznie podczas dużych

> mrozów. Kiedy już dłużej autem jechałem to jakby przestawało. Nic z autem się nie działo było

> niezawodnie (nie tak jak obecne grande ) tak po prosu miał.

bo LIMITED SERIA EDITON CLUB był i jest najlepszy wink.gif mój nadal się dzielnie kula... czasami coś go boli mniej bardziej... ale robisz i działa... wink.gifok.gif wracaj do MK II

Napisano

> Nawet jak sie zagrzeje to slychac to tyrkotanie. Czasem tyrkocze na chwile ustaje i znowu.

A co na to fiat examiner??

Napisano

> bo LIMITED SERIA EDITON CLUB był i jest najlepszy mój nadal się dzielnie kula... czasami coś go

> boli mniej bardziej... ale robisz i działa... wracaj do MK II

Zawsze będę go mile wspominał wink.gifGrande jest brata, a czym ja aktualnie jeżdze nie będe wspominał bo mnie tu kara.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> A co na to fiat examiner??

Nie bylem. Dziwne, ze jak puszcze gaz to jest cicho, tak jakby to bylo w jakis sposob zwiazane z podawaniem paliwa ?

Napisano

> Nie bylem. Dziwne, ze jak puszcze gaz to jest cicho, tak jakby to bylo w jakis sposob zwiazane z

> podawaniem paliwa ?

Pewnie slychac zaworek w pochlaniaczu par paliwa, ktory jest schowany za przednim prawym zakolem. Jesli on wydaje takie dzwieki, to TTTM i trzeba sie przyzwyczaic, ze go slychac przy niskich temperaturach.

Napisano

> Pewnie slychac zaworek w pochlaniaczu par paliwa, ktory jest schowany za przednim prawym zakolem.

> Jesli on wydaje takie dzwieki, to TTTM i trzeba sie przyzwyczaic, ze go slychac przy niskich

> temperaturach.

raczej sadze ze to 1 jest pochalaniacz par oraz 2 zawor przy kolektorze ssacym - slychac go w pewnym przedziale obrotow silnika, przynajmniej ja tak slysze biglaugh.gif. ten w nadkolu troche inaczej brzmi.

Napisano

Mam podobnie w Punto II 1.2 8V. i pomiem że jest to z deka wnerwiajace, najgorsze że nei da się ustalić skąd dokładnie dobiega ten dźwiek, poniewaz wydobywa sie z silnika w okolicach 2 tys obrotów ale tylko pod obciazeniem, szczególnie się nasila jak przy zbyt niskiej predkosci wrzuce 2 bieg wtedy to strasznie zaczyna rzęzić..... Myslałem że to zawory ale po korekcji luzu dalej to samo frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.