Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd co ile wymieniać 120 czy 60 kkm?

Featured Replies

Napisano

Witam mam trochę dziwne pytanko z uwagi, że już raz za mojej kadencji wymieniałem rozrząd w mojej Maryśce (53 kkm temu) i zbliża się "termin" 60 kkm o którym i tu i w innych miejscach słyszałem jako najlepszy czas na nowy rozrząd, no i dziwko mnie ogarnęło jak czekając dziś na żonę pogrążyłem się w lekturze Instrukcji do FIATa w której to wyczytałem 120+ i potem nic więcej (co prawda maja tylko do 180 w instrukcji ale tam też nie było plusika).

No i teraz nie wiem czy już myśleć o wymianie czy jak pojeżdżę do wiosny i będzie zrobione około 70 kkm na tym rozrządzie to nic się nie stanie??

PS: Nic nie piszczy, ostatnio jak wymieniałem rozrząd to już piszczał, teraz nawet we śnie rozpoznam ten dźwięk (nie wiedziałem co to i jak podjechałem do ASO zapytać co daje takie efekty dźwiękowe to gość "wpychał" autko na teren hali bo stwierdził, że nigdy tak zajechanego rozrządu nie słyszał - ale to było kiedyś jak byłem młody i głupi a autko miałem bardzo krótko teraz o nie dbam i dlatego pytam) xD

Napisano

Ja bym wymieniał przy 60kkm, ale ja to przewrażliwiony jestem podobno hehe.gif

Napisano

60-80 tys to maks, jeśli lubisz ,,dreszczyk'' skorzystaj z automatycznego systemu przypominającego o wymianie rozrządu w silnikach 1,6 16v fiata, najpierw robi ,,dup'' później bardzo lekko rozrusznik kręci, wtedy trzeba wymieniać na bank.

A tak poważnie, te silniki są bardzo wrażliwe pod względem rozrządu, wymiana co 60 tys powinna dać Ci spokój ducha.

Pozdrawiam.

> Witam mam trochę dziwne pytanko z uwagi, że już raz za mojej kadencji wymieniałem rozrząd w mojej

> Maryśce (53 kkm temu) i zbliża się "termin" 60 kkm o którym i tu i w innych miejscach

> słyszałem jako najlepszy czas na nowy rozrząd, no i dziwko mnie ogarnęło jak czekając dziś na

> żonę pogrążyłem się w lekturze Instrukcji do FIATa w której to wyczytałem 120+ i potem nic

> więcej (co prawda maja tylko do 180 w instrukcji ale tam też nie było plusika).

> No i teraz nie wiem czy już myśleć o wymianie czy jak pojeżdżę do wiosny i będzie zrobione około 70

> kkm na tym rozrządzie to nic się nie stanie??

> PS: Nic nie piszczy, ostatnio jak wymieniałem rozrząd to już piszczał, teraz nawet we śnie

> rozpoznam ten dźwięk (nie wiedziałem co to i jak podjechałem do ASO zapytać co daje takie

> efekty dźwiękowe to gość "wpychał" autko na teren hali bo stwierdził, że nigdy tak zajechanego

> rozrządu nie słyszał - ale to było kiedyś jak byłem młody i głupi a autko miałem bardzo krótko

> teraz o nie dbam i dlatego pytam) xD

Napisano
  • Autor

Dzięki za opinie czyli mogę troszkę naciągnąć te 60 kkm na jakieś 70 a nawet jak Patre podaje na 80 kkm - jak to mówią byle do wiosny. A na razie 20.GIF.

Napisano

> Dzięki za opinie czyli mogę troszkę naciągnąć te 60 kkm na jakieś 70 a nawet jak Patre podaje na 80

> kkm - jak to mówią byle do wiosny. A na razie .

Ja wymieniałem w Palio po 65ooo km i pasek był już pęknięty. Teraz w Multiplii wymienię przed 60ooo km. Szkoda ryzykować.

Napisano

> Witam mam trochę dziwne pytanko z uwagi, że już raz za mojej kadencji wymieniałem rozrząd w mojej

> Maryśce (53 kkm temu) i zbliża się "termin" 60 kkm o którym i tu i w innych miejscach

> słyszałem jako najlepszy czas na nowy rozrząd, no i dziwko mnie ogarnęło jak czekając dziś na

Uważam, że wymiana rozrzadu po 60kk jest grubą przesadą i nabijaniem kabzy warsztatom. Też tak myślałem i po wymianie rozrządu w mojej bravie po 60kkm stwierdzilem, że zarówno pasek jak też rolka są w idealnym stanie. Pasek nie wykazywał żadnych naderwań, pęknięć gumyi niczym nie różnił się od nowego, a rolka była lepszej konstrukcji niż nowa SKF i też nie wykazywała objawów zużycia. Teraz wiem, że pewnie rozrząd wytrzymałby te 120kk jak mówi instrukcja.

Napisano

a jakby nie wytrzymał hmm.gif

Ja wymieniałem po przy 100, potem przy 165 i przy 172 bo napinacz się zaciął i pasek na dolnym wałku przyskoczył o 2 ząbki angryfire.gif, na szczęście obyło się bez strat, ale 7kkm to trochę mało jak na skf/dayco sciana.gif

Napisano

Ja pierwszy wymieniłem przy 120 kkm. Wszystko było z częściami ok (tj. nie było oznak nadmiernego zużycia). Teraz po kolejnych 57,5 kkm pompa zaczęła na maksa ciec to zrobiłem "przy okazji" kolejną wymianę. Ale stare paski i rolka wyglądały ślicznie (ZTC mówił mechanik).

Napisano

Niezależnie od fury jaka jeżdzę.

W Stilo przy 68 pasek już był spękany, kilka mocniejszych kopów w pedał i poszedłby w wióry.

Zastanów się, czy chcesz na siłę oszczędzać - żeby się nie okazało, że potem będziesz miał klawiaturę do roboty

Napisano

Pracując w ASO Fiata widziałem miny wielu takich którzy myśleli, że rozrząd imy wytrzyma. Generalnie bezcenny widok...

Za resztę zapłacisz master card grinser006.gif

> Uważam, że wymiana rozrzadu po 60kk jest grubą przesadą i nabijaniem kabzy warsztatom. Też tak

> myślałem i po wymianie rozrządu w mojej bravie po 60kkm stwierdzilem, że zarówno pasek jak też

> rolka są w idealnym stanie. Pasek nie wykazywał żadnych naderwań, pęknięć gumyi niczym nie

> różnił się od nowego, a rolka była lepszej konstrukcji niż nowa SKF i też nie wykazywała

> objawów zużycia. Teraz wiem, że pewnie rozrząd wytrzymałby te 120kk jak mówi instrukcja.

Napisano

> Pracując w ASO Fiata widziałem miny wielu takich którzy myśleli, że rozrząd imy wytrzyma.

> Generalnie bezcenny widok...

> Za resztę zapłacisz master card

To może byś wyjaśnił dlaczego Fiat zaleca wymianę paska rozrządu po 120kkm skoro ma informacje ze swoich ASO(taką mam nadzieje), że to jest bzdura w praktyce.

Napisano

> To może byś wyjaśnił dlaczego Fiat zaleca wymianę paska rozrządu po 120kkm skoro ma informacje ze

> swoich ASO(taką mam nadzieje), że to jest bzdura w praktyce.

Bo pierwszy pasek tyle wytrzymuje,a za kolejne naprawy płaci klient 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To może byś wyjaśnił dlaczego Fiat zaleca wymianę paska rozrządu po 120kkm skoro ma informacje ze

> swoich ASO(taką mam nadzieje), że to jest bzdura w praktyce.

Interwał na wymianę paska, Fiat ustalił, zanim pierwszy model z danym silnikiem zjechał z taśmy, więc jakim cudem mieli info z ASO, jeżeli te auta jeszcze nie dotarły na salony? Jak się później okazało, przy silniku 1,6 ktoś się nieźle walnął z obliczeniami i tylko przypadek sprawi, że rozrząd wytrzyma 120 kkm. Wielu producentów na pasek daje 50-60 kkm, ale są w stanie zrobić sporo więcej, VW też dawał kiedyś 90 kkm i spokojnie można było tyle jeździć, ba nawet przekroczyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.