Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Powyżej 24 punktów a uprawnienia ...

Featured Replies

Napisano

Powiedzcie jak to jest.

Zakładamy, że ktoś dobija do 24p.

Po miesiącu albo dwóch dostaje pismo z WK, że ma złożyć PJ w depozycie. Potem w ciągu 30 dni musi zrobić badania psycho... coś tam.

Idzie zrobić badania i z tymi badaniami składa do depozytu dokument prawa jazdy. Na złożony dokument dostaje potwierdzenie. Czy zdanie dokumentu jest utratą uprawnień? Czy można jeździć?

Napisano

> Czy można jeździć?

może cię nie zrozumiałem ale jak chcesz jeździć jak PJ Ci zabiora?

Napisano

Może chce jeździć bez prawa jazdy: wówczas ma się uprawnienia,

a jest ryzyko mandatu za jazdę bez dokumentu poświadczającego

owe uprawnienia.

Napisano

> Może chce jeździć bez prawa jazdy: wówczas ma się uprawnienia,

> a jest ryzyko mandatu za jazdę bez dokumentu poświadczającego

> owe uprawnienia.

ale wtedy musi dostarczyc chyba dowód do jednostki policji z której była kontrola hmm.gif

Napisano

> Może chce jeździć bez prawa jazdy: wówczas ma się uprawnienia,

> a jest ryzyko mandatu za jazdę bez dokumentu poświadczającego

> owe uprawnienia.

Ale tu nie chodzi o jazdę bez dokumentu. Pytanie, co w opisywanej sytuacji dzieje sie z uprawnieniami? Jeżeli kierujący je traci lub uprawnienia są czasowo zawieszone, to prowadzić pojazdu nie wolno, gdyż kierujący nie ma ważnych uprawnień. Może je później odzyska, ale dopóki tego nie zrobi, to ich nie ma.

Napisano
  • Autor

> może cię nie zrozumiałem ale jak chcesz jeździć jak PJ Ci zabiora?

Interesuje mnie prawny aspekt uprawnień. Czy taka osoba ma dalej czy nie. Czy straci je dopiero jak nie zda egzaminu?

Ja nie. Po prostu wiem, że ludzie tak robią. Ciekawi mnie aspekt np.: OC. Co jak walniemy?

Napisano
  • Autor

> Ale tu nie chodzi o jazdę bez dokumentu.

Dokładnie. Jak zapomnisz PJ to masz dalej uprawnienia a nie masz dokumentu

Pytanie, co w opisywanej sytuacji dzieje sie z

> uprawnieniami? Jeżeli kierujący je traci

No tak, ale traci je w ajkim momencie? Przekroczenia 24p.? Czy nie zdania egzaminu?

lub uprawnienia są czasowo zawieszone, to prowadzić

> pojazdu nie wolno, gdyż kierujący nie ma ważnych uprawnień. Może je później odzyska, ale

> dopóki tego nie zrobi, to ich nie ma.

Napisano

a to nie jest tak, że z momentem jak oddajesz prawo jazdy tracisz te uprawnienia? W końcu tracisz dokument, który te uprawnienia potwierdza niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> a to nie jest tak, że z momentem jak oddajesz prawo jazdy tracisz te uprawnienia? W końcu tracisz

> dokument, który te uprawnienia potwierdza

No właśnie nie wiem. Sam fakt nie posiadanie dokumentu nie oznacza braku uprawnień. Pytanie jest o punkty - czy one warunkują brak uprawnień czy dopiero jak nie zdasz egzaminu.

Napisano

> Powiedzcie jak to jest.

> Zakładamy, że ktoś dobija do 24p.

> Po miesiącu albo dwóch dostaje pismo z WK, że ma złożyć PJ w depozycie. Potem w ciągu 30 dni musi

> zrobić badania psycho... coś tam.

> Idzie zrobić badania i z tymi badaniami składa do depozytu dokument prawa jazdy. Na złożony

> dokument dostaje potwierdzenie. Czy zdanie dokumentu jest utratą uprawnień? Czy można jeździć?

Jak myślisz: po co są 'punkty' ?

Napisano
  • Autor

> Jak myślisz: po co są 'punkty' ?

Niegrzecznie jest odpowiadać pytaniem na pytanie oink.gif

Napisano

> No właśnie nie wiem. Sam fakt nie posiadanie dokumentu nie oznacza braku uprawnień. Pytanie jest o

> punkty - czy one warunkują brak uprawnień czy dopiero jak nie zdasz egzaminu.

Wydaje mi się że automatyznie jak oddajesz prawo jazdy to tracisz uprawnienia a pozniej je mozesz odzyskac jak zdasz egzamin.

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się że automatyznie jak oddajesz prawo jazdy to tracisz uprawnienia a pozniej je mozesz

> odzyskac jak zdasz egzamin.

Wolalbym poznac podstawe prawna a nie wydaje misie ;-)

Napisano

> Wolalbym poznac podstawe prawna a nie wydaje misie ;-)

A jaki sens byłby tego egzaminu jezeli nie traciłbyś uprawnien po przekroczeniu 24 pkt? Wtedy kazdy by jezdził bo przeciez uprawnienia ma tylko nie wział z domu...

A podstawy prawnej to sobie poszukaj... smile.gif

Napisano

Uprawnienia do kierowania traci się z chwilą przekroczenia 24 punktów! Dokument trzeba złożyć w urzędzie, ale to tylko potwierdzenie utraty uprawnień. Uprawenienia odzyskujesz po zdanym egzaminie.

Napisano

> Po miesiącu albo dwóch dostaje pismo z WK, że ma złożyć PJ w depozycie. Potem w ciągu 30 dni musi

Pomału.

W przypadku przekroczenia liczby 24 (21 dla pierwszorocznych) pktów komendant Policji kieruje do właściwego terenowo starosty wniosek o skierowanie na KONTROLNE SPRAWDZENIE KWALIFIKACJI.

Jednocześnie w w/w wezwaniu otrzymujesz pouczenie, że:

1. Oczywiście przysługuje Ci zaskarżenie tej decyzji do SKO

2. W przypadku nie poddania się egzaminowi w zakreślonym terminie zostanie wydana decyzja administracyjna o COFNIĘCIU UPRAWNIEŃ.

Natomiast powyższe NIE skutkuje zatrzymaniem/cofnięciem uprawnień z automatu i nie ma w powyższym mowy o obowiązku zdania PJ do depozytu.

> Idzie zrobić badania i z tymi badaniami składa do depozytu dokument prawa jazdy. Na złożony

> dokument dostaje potwierdzenie. Czy zdanie dokumentu jest utratą uprawnień? Czy można jeździć?

No właśnie jest luka i trochę kołomyja, bo...

1. Jeżeli policja sprawdzi Cię na drodze i stwierdzi "przekroczył 24" to zatrzymają Ci dokument (ale zwykle dadzą kwit na dojazd do domu)

2. Jeżeli policja Cię nie zatrzyma (i nie skonfiskuje Ci lejców), to masz pełne prawo przyjechać na egzamin LEGALNIE własnym samochodem (czy na co tam masz lejce) i zeń odjechać po skutecznym zdaniu egzaminu sprawdzającego.

Napisano

Pięknie, tylko w jednym szczególe się rąbnąłeś.

Pierwszoroczniakom nie wydaje się decyzji o skierowaniu na sprawdzenie kontrolne, tylko od razu o cofnięciu uprawnień. Zwykle dodając rygor natychmiastowej wykonalności.

Napisano

> Pięknie, tylko w jednym szczególe się rąbnąłeś.

> Pierwszoroczniakom nie wydaje się decyzji o skierowaniu na sprawdzenie kontrolne, tylko od razu o

> cofnięciu uprawnień. Zwykle dodając rygor natychmiastowej wykonalności.

Hmmm... No nie do końca, bo gdyby tak było, to nie byłoby skierowania na sprawdzenie, tylko od nowa cała zabawa w wyrobienie uprawnień.

Tak MA być, ale jeszcze nie jest.

Napisano

> Hmmm... No nie do końca, bo gdyby tak było, to nie byłoby skierowania na sprawdzenie, tylko od nowa

> cała zabawa w wyrobienie uprawnień.

> Tak MA być, ale jeszcze nie jest.

Tak jest od pewnego czasu. Art 140 PoRD

Quote:

Art. 140.

1. Decyzję o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdem silnikowym wydaje

starosta w razie:

3) przekroczenia, w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa

jazdy, liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego; decyzja

o cofnięciu uprawnienia wydawana jest na wniosek komendanta wojewódzkiego

Policji;

W tym wypadku odzysk polega na pójściu od nowa na kurs i egzaminy.

Napisano

Tak apropo a kursy redukujace to poco beda ?

wink.gif

Napisano

> Tak apropo a kursy redukujace to poco beda ?

To nie kurs redukujacy tylko kurs na prawo jazdy trzeba od nowa robić po cofnięciu uprawnień.

Napisano

> Tak MA być, ale jeszcze nie jest.

Raven mnie uprzedził.

Tak jest od co najmniej kilku lat - przerabiałem temat (nie na sobie, zbyt długo mam PJ), sypiąc skutecznie piasek w tryby machiny administracyjnej przez ponad rok.

Napisano

Moze jezdzic i nie musi oddawac zadnego dokumentu....

Bo 24 punkty o ktorych piszesz jeszcze mieszcza sie w limicie. Dopiero jak ktos przekroczy 24 to zaczyna sie powyzsza procedura.

Napisano

> 2. Jeżeli policja Cię nie zatrzyma (i nie skonfiskuje Ci lejców), to masz pełne prawo przyjechać na

> egzamin LEGALNIE własnym samochodem (czy na co tam masz lejce) i zeń odjechać po skutecznym

> zdaniu egzaminu sprawdzającego.

Potwierdzam, bo jakies 8 lat temu spotkal mnie dokladnie taki scenariusz jak opisany wyzej.

Napisano
  • Autor

Na chwilę obecną jest tak:

A więc tak:

- w momencie gdy przekraczam liczbę 24 punktów karnych figuruję na Policji jako osoba ze statusem '3'.

- w momencie gdy podpisuję papier na komendzie związany ze skierowaniem na badania figuruję już jako osoba ze statusem '4' (odesłanie na egzamin sprawdzający).

Owszem, zabrany mogę mieć tylko dokument (tak naprawdę już dziś powinien mi zostać odebrany wink.gif ) - cofniętych uprawnień nie mam, zatrzymywany jest jedynie dokument.

Ale - status '3-ki' bądź '4-ki' oznacza, iż pomimo niecofniętych uprawnień NIE MAM PRAWA czynnie z nich korzystać, zatem każdy haltung to 500 zł mandatu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.