Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mówiąc be ogródek - śmierdzi w aucie.

Featured Replies

Napisano

Jesień, zima, wilgoć, śnieg za butami... no i na podłodze jest mokro...

Efekt jest taki, że jak wsiadam do auta to.. ech sick.gif niemiły zapach stęchlizny.

Suszę ale to jakoś nie pomaga za bardzo.

Jest jakiś sposób, żeby to wybawić skutecznie?

Napisano

smród produkowany jest przez bakterie - ukisiłeś wnętrze jak starą szmatę. musisz toto czymś odkazić, może czymś do czyszczenia klimy - ale przede wszystkim wysuszyć i pilnować żeby znowu nie zawilgło - wylewać regularnie wodę z dywaników i wytrzepywać buty przed wsiadaniem.

Możliwe że ci wilgoć przelazła na wylot przez wykładzine podłogową i ci woda stoi juz poniżej - żeby to dobrze osuszyć trzeba wyjąć wykładzinę.

Napisano

ciach zlosnik.gif

Gnije Ci wykładzina pod dywanikowa, a właściwie to swoistego rodzaju wygłuszenie. W panzer wagenie 2 była taka fajna z piachem wewnątrz zlosnik.gif w Uno jest niestety ze zmielonych szmat i jak przesiąknie wodą to śmierdzi niemiłosiernie. Trzeba niemal wszystko z wewnątrz wymontować i dostać się do niej.

Napisano
  • Autor

> ciach

> Gnije Ci wykładzina pod dywanikowa, a właściwie to swoistego rodzaju wygłuszenie. W panzer wagenie

> 2 była taka fajna z piachem wewnątrz w Uno jest niestety ze zmielonych szmat i jak

> przesiąknie wodą to śmierdzi niemiłosiernie. Trzeba niemal wszystko z wewnątrz wymontować i

> dostać się do niej.

Dobra od początku. Ja wiem, że gnije to co na podłodze... ale pytam jak to wybawić.

Wymontować.. ok ... i wsiepać za okno? Dać nowe? Czy jak?

Napisano

> Dobra od początku. Ja wiem, że gnije to co na podłodze... ale pytam jak to wybawić.

> Wymontować.. ok ... i wsiepać za okno? Dać nowe? Czy jak?

wyrzucasz stare, wkładasz nowe wygłuszenie, w międzyczasie suszysz wykładzinę wink.gif

Napisano

ogrzewanie na nogi i lekko uchylac szybe....

a na dzis dzien kupic zwirek dla kota zbrylajacy sie, (bentonit) pod dywanik gazete i na gazete wysypac zwirek.

po jakims czasie wmienic zwirek...

w cieplejsze dni uchylac szyby i obficie wietrzyc wnetrze...

radze tez zainwestowac w dywaniki gumowe i systematycznie wylewac badz wytrzepywac snieg..

Napisano

Ostatnio brzydki zapach wygrzałem przez 700 km z nawiewem ciepłym na nogi, poza tym nie przejmuj się, ja przez prawie cała zimę mam mokrą wykładzinę, teraz będziemy przeciwdziałać temu w ASO, jeszcze się okaże że nowe auto mi dadzą bo nie wiedzą skąd ta woda hehe.gif

Napisano

> Dobra od początku. Ja wiem, że gnije to co na podłodze... ale pytam jak to wybawić.

> Wymontować.. ok ... i wsiepać za okno? Dać nowe? Czy jak?

ja to jakimiś piorącymi chemikaliami przemywałam jak to zdemontowałem. Vanisch czy coś takiego z chlorem użyłem, potem ponowne wymoczyłem w wodzie i do suszenia ok.gif

Napisano

> ja to jakimiś piorącymi chemikaliami przemywałam jak to zdemontowałem. Vanisch czy coś takiego z

> chlorem użyłem, potem ponowne wymoczyłem w wodzie i do suszenia

zapach moze zniknie, ale ta wykladzina/mata wygluszajaca jak juz raz przemokla to teraz juz bedzie trzymac wilgoc.

mnie w lecie tez czeka czyszczenie tego bo mi sie rozlala woda, wyschlo ale i tak musze to rozebrac

Napisano

> zapach moze zniknie, ale ta wykladzina/mata wygluszajaca jak juz raz przemokla to teraz juz bedzie

> trzymac wilgoc.

> mnie w lecie tez czeka czyszczenie tego bo mi sie rozlala woda, wyschlo ale i tak musze to rozebrac

W Fiatach są jakieś debilne rozwiązania tych szmat zlosnik.gif

W starym VW golfie 2 autentycznie drobniusieńki piaseczek był wewnątrz. W Astrze nie pamiętam, ale chyba też niestety szmata. Zabić bakterie chlorem a potem prać, prać i raz jeszcze prać. Dobrze też jak sobie zabezpieczysz podłogę w miejscu styku z ta szmatą - zabezpieczenie antykorozyjne za długo takiej wilgoci nie wytrzyma.

Napisano
  • Autor

> ogrzewanie na nogi i lekko uchylac szybe....

> a na dzis dzien kupic zwirek dla kota zbrylajacy sie, (bentonit) pod dywanik gazete i na gazete

> wysypac zwirek.

> po jakims czasie wmienic zwirek...

> w cieplejsze dni uchylac szyby i obficie wietrzyc wnetrze...

> radze tez zainwestowac w dywaniki gumowe i systematycznie wylewac badz wytrzepywac snieg..

Dywaniki gumowe mam. Ze żwirkiem spróbuję waytogo.gif

Napisano

> Jesień, zima, wilgoć, śnieg za butami... no i na podłodze jest mokro...

> Efekt jest taki, że jak wsiadam do auta to.. ech niemiły zapach stęchlizny.

> Suszę ale to jakoś nie pomaga za bardzo.

> Jest jakiś sposób, żeby to wybawić skutecznie?

Jak dawno odgrzybiałeś klimę?

Może ozonowanie wnętrza zapodaj.

A nie cieknie Ci gdzieś do środka woda - z podszybia, z klimy? Sprawdź pod wykładziną, czy nie stoi woda.

Napisano
  • Autor

> Jak dawno odgrzybiałeś klimę?

> Może ozonowanie wnętrza zapodaj.

> A nie cieknie Ci gdzieś do środka woda - z podszybia, z klimy? Sprawdź pod wykładziną, czy nie stoi

> woda.

Zerknij na mój podpis. Są takie auta (wiem, to niewiarygodne) które nie mają klimy rotfl.gif

Możliwe, że mam dziurkę w podłodze. Pękło mi wzmocnienie kiedyś od lewarka i przyrdzewiało. Może tam podciekać ale sprawdzę to raczej na wiosnę jak będzie ciepło. Wytnie się, wyspawa, zakonserwuje.

Napisano

> Zerknij na mój podpis. Są takie auta (wiem, to niewiarygodne) które nie mają klimy

> Możliwe, że mam dziurkę w podłodze. Pękło mi wzmocnienie kiedyś od lewarka i przyrdzewiało. Może

> tam podciekać ale sprawdzę to raczej na wiosnę jak będzie ciepło. Wytnie się, wyspawa,

> zakonserwuje.

No to sprawdź jednak wykładzinę na podłodze - pewnie bajorko tam jest.

Napisano
  • Autor

> No to sprawdź jednak wykładzinę na podłodze - pewnie bajorko tam jest.

No jest... ale dalej nie o to mi chodziło. Bardziej szukam jakichś chemicznych sposobów na wypranie tego na aucie, żeby zneutralizować zapach ale widzę, że bez rozbiórki i wymiany się nie obędzie.

Napisano

> Jest jakiś sposób, żeby to wybawić skutecznie?

Zmienić auto.

Uno niestety tak ma, że lubi przeciekać, woda gdzieś stoi i wszystko gnije. Uszczelnisz w jednym miejscu, puści drugim.

Napisano
  • Autor

> Zmienić auto.

> Uno niestety tak ma, że lubi przeciekać, woda gdzieś stoi i wszystko gnije. Uszczelnisz w jednym

> miejscu, puści drugim.

Zmienić? Nigdy cool.gif

Napisano

> Zmienić? Nigdy

No to chyba tylko zamówić gdzieś budę do uno wykonaną z solidnej, cynkowanej blachy.

Napisano
  • Autor

> No to chyba tylko zamówić gdzieś budę do uno wykonaną z solidnej, cynkowanej blachy.

A to można gdzieś coś takiego zamówić? cfaniaczek.gifhmm.gifzlosnik2.gif

Napisano

> No jest... ale dalej nie o to mi chodziło. Bardziej szukam jakichś chemicznych sposobów na wypranie

> tego na aucie, żeby zneutralizować zapach ale widzę, że bez rozbiórki i wymiany się nie

> obędzie.

jest na to sposob ktory zastosowalem w 126 -wyjecie tapicerki do golej blachy - latwo wysycha i nie gnije smile.gif

Napisano

> No jest... ale dalej nie o to mi chodziło. Bardziej szukam jakichś chemicznych sposobów na wypranie

> tego na aucie, żeby zneutralizować zapach ale widzę, że bez rozbiórki i wymiany się nie

> obędzie.

zlikwiduj najpierw źródło bajorka

Napisano
  • Autor

> jest na to sposob ktory zastosowalem w 126 -wyjecie tapicerki do golej blachy - latwo wysycha i nie

> gnije

Jest to opcja do przemyślenia cfaniaczek.gif

Napisano

> Jest to opcja do przemyślenia

tapicerke w 126 mam tylko latem.

w tym roku wyjmowalem chyba w listopadzie, wczesniej stal na dworze, a troche padalao i po tych parunastu dniach deszczu pod dywanikami juz sie mokro zrobilo...

Napisano

Wywal te całe wygłuszenia z tych szmat, ja to wywalilem całe łącznie z tym co było na scianie grodziowej i już tak nie wali. Oczywiście do tego było porzadne suszenie wykładziny i przepranie jej vanishem do dywanow.

Napisano

> Wywal te całe wygłuszenia z tych szmat, ja to wywalilem całe łącznie z tym co było na scianie

> grodziowej i już tak nie wali. Oczywiście do tego było porzadne suszenie wykładziny i

> przepranie jej vanishem do dywanow.

Uno ma za cienkie blachy by sobie pozwolić na taką extrawagancję. Wewnątrz będzie dużo głośniej, szczególnie przy pokonywaniu nawierzchni o luźnym podłożu oraz podczas podróży w trudnych warunkach atmosferycznych, deszcz, luźny snieg etc.

Napisano
  • Autor

> Uno ma za cienkie blachy by sobie pozwolić na taką extrawagancję. Wewnątrz będzie dużo głośniej,

> szczególnie przy pokonywaniu nawierzchni o luźnym podłożu oraz podczas podróży w trudnych

> warunkach atmosferycznych, deszcz, luźny snieg etc.

U mnie przy 6krmp na pełnym przelocie i tak cicho nie jest rotfl.gif

Napisano

> zapach moze zniknie, ale ta wykladzina/mata wygluszajaca jak juz raz przemokla to teraz juz bedzie

> trzymac wilgoc.

> mnie w lecie tez czeka czyszczenie tego bo mi sie rozlala woda, wyschlo ale i tak musze to rozebrac

Nie będzie zlosnik.gif Przerabiałem problem w Corsie, bez demontażu całości, trzeba tylko duuuuużo gazet i cierpliwości. Ładujesz gazetę między blachę a wygłuszenie i często sprawdzasz jej wilgotność(gazety, nie blachy zlosnik.gif). Zmieniasz tak długo, dopóki nie będzie gazeta sucha. Wykładzina sucha jak pieprz, ale trwało to dosyć długo. bardzo długo - jakieś pół roku, ale obejmowało to jesień/zimę/wiosnę, więc łatwo nie było.

Napisano

> Uno ma za cienkie blachy by sobie pozwolić na taką extrawagancję. Wewnątrz będzie dużo głośniej,

> szczególnie przy pokonywaniu nawierzchni o luźnym podłożu oraz podczas podróży w trudnych

> warunkach atmosferycznych, deszcz, luźny snieg etc.

No fakt teraz musze jezdzic w stoperach rotfl.gif

Napisano

> No fakt teraz musze jezdzic w stoperach

Corocznego zabezpieczania podłoża masami bitumicznymi najwyraźniej Kolega nie przeprowadza co mogło by w znaczny sposób zapobiec tej jakże uciążliwej przypadłości pojazdów wykonanych z cienkiej blachy jaką niewątpliwie jest nadmierny hałas panujący wewnątrz przedziału pasażerskiego.

Napisano

> Nie będzie Przerabiałem problem w Corsie, bez demontażu całości, trzeba tylko duuuuużo gazet i

> cierpliwości. Ładujesz gazetę między blachę a wygłuszenie i często sprawdzasz jej

> wilgotność(gazety, nie blachy ). Zmieniasz tak długo, dopóki nie będzie gazeta sucha.

> Wykładzina sucha jak pieprz, ale trwało to dosyć długo. bardzo długo - jakieś pół roku, ale

> obejmowało to jesień/zimę/wiosnę, więc łatwo nie było.

a nie da się inaczej - nalac jakiś płyn wiążący wodę, który szybko paruje, np. koncentrat dobrego płynu zimowego do spryskiwaczy? Np. ten ? To prawie czysty alkohol z dodatkami zapahcowymi

Napisano

> a nie da się inaczej - nalać jakiś płyn wiążący wodę, który szybko paruje, np. koncentrat dobrego

> płynu zimowego do spryskiwaczy? Np. ten ? To prawie czysty alkohol z dodatkami zapachowymi

Da się

kup sobie osuszacz powietrza (chemiczny pochłaniacz wilgoci) albo i dwa, potem tylko będziesz dokupywać wkłady (na allegro po ok 4-5 zł)

ja trzymam w obydwóch autach cały rok, nie dość że sucho , to jeszcze szyby nie parują

Napisano

> a nie da się inaczej - nalac jakiś płyn wiążący wodę, który szybko paruje, np. koncentrat dobrego

> płynu zimowego do spryskiwaczy? Np. ten ? To prawie czysty alkohol z dodatkami zapahcowymi

To chyba pogorszy sprawę...Nie dość, że będzie waliło, jak z gorzelni, to po odparowaniu alkoholu woda i tak zostanie - ale może się mylę...

Napisano
  • Autor

> a nie da się inaczej - nalac jakiś płyn wiążący wodę, który szybko paruje, np. koncentrat dobrego

> płynu zimowego do spryskiwaczy? Np. ten ? To prawie czysty alkohol z dodatkami zapahcowymi

Żeby mi prawko zabrali za jeżdżenie na bani? hehe.gif

Napisano

> Zmienić auto.

> Uno niestety tak ma, że lubi przeciekać, woda gdzieś stoi i wszystko gnije. Uszczelnisz w jednym

> miejscu, puści drugim.

To trochę tak jak "mnie jak ząb bolał to wyrwałem". Jak głowa zaboli to też zmieniasz na inną?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.