Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zaszronione/zlodowaciale szyby w środku w aucie;/ czemu tak

Featured Replies

Napisano

może mi ktoś wyjaśnić czemu codziennie mam w aucie zaszronione szyby od środka i są aż tak bardzo zaszronione ze ledwo co to da się zdrapać slinka.gif czemu od zewnątrz szyba jest czysta jak w lato a w środku takie jaja.. i z tego co zauważyłem takie akcje sa w fiatach a w większych porządniejszych autach jest czysto

facepalm.gif

Napisano

tak sie dzieje bo wewnątrz jest wilgoć, woda na dywanikach itp, która paruje jak wewnątrz jest ciepło podczas jazdy i osadza się na szybach, które później zamarzają... w sumie to też zauważyłem, że większych furach aż takiego problemu nie ma z tym...

Napisano

Daj gazetę/karton na dywanik a problem zniknie lub chociaż się dużo zmniejszy ok.gif

Napisano

Zdrap ten lód, odmroź czy co tam chcesz, a jak już skończysz jazdę, to zostaw drzwi od autka otwarte aż się wychłodzi. Najlepiej wszystkie pootwieraj na 2-3 minuty. Będzie lepiej. I pozbądź się tego lodu na dywanikach. hehe.gif

Napisano

> może mi ktoś wyjaśnić czemu codziennie mam w aucie zaszronione szyby od środka i są aż tak bardzo

> zaszronione ze ledwo co to da się zdrapać czemu od zewnątrz szyba jest czysta jak w lato a w

> środku takie jaja.. i z tego co zauważyłem takie akcje sa w fiatach a w większych

> porządniejszych autach jest czysto

znaczy ze sporo jeździsz autem jak ja. Mam to w kii jedyne wyjscie wyciagnac dywaniki gumowe, wysypać zwir dla kotów ze 3 cm i po paru godzinach w cieple odkurzyc to ( najlepiej na stacji ) bo szkoda odkurzacza. i mam suchutko

Napisano

> może mi ktoś wyjaśnić czemu codziennie mam w aucie zaszronione szyby od środka i są aż tak bardzo

> zaszronione ze ledwo co to da się zdrapać czemu od zewnątrz szyba jest czysta jak w lato a w

> środku takie jaja.. i z tego co zauważyłem takie akcje sa w fiatach a w większych

po jezdzie przewietrz auto zeby wlecialo zimne powietrze wtedy tez zmniejsza sie to oszronienei wewnatrz

Napisano

daj gazete pod dywaniki. Problem zniknie ok.gif. Tak jak pisza koledzy, masz wilgosc w srodku wink.gif. Przyjedz na spota. Wyciagnij dywaniki, niech sie wysusza, drzwi zostaw otwarte, niech wszystko wyparuje wink.gif

Napisano
wlaczasz klimatyzacje co jakis czas i nie ma problemu, a jak nie masz, to cieply nawiew na nogi i uchyl okna, a przed wsiadaniem do samochodu warto buty otrzepac ze sniegu.
Napisano

> wlaczasz klimatyzacje co jakis czas i nie ma problemu, a jak nie masz, to cieply nawiew na nogi i

> uchyl okna, a przed wsiadaniem do samochodu warto buty otrzepac ze sniegu.

mam klime w sc, nie dziala ponizej 0 stopni

Napisano

> mam klime w sc, nie dziala ponizej 0 stopni

w Peugeocie mam to samo, niby piszą, że klima pomaga w zimie odparowywać szyby a nie włącza się poniżej +3 stopni. Podobno takie zabezpiecznie żeby nie uruchamiać (uszkodzić) zamarzniętej sprężarki, parownika i przewodów.

Napisano

> mam klime w sc, nie dziala ponizej 0 stopni

gdzie sc ma czujnik szronowy?

Napisano

> gdzie sc ma czujnik szronowy?

przy chlodniczce klimy w nagrzewnicy przed nagrzewnica niestety. i tu byl moj blad, bo moglem go dac za nagrzewnica

Napisano
ja mam w kabinie, wiec da sie zalaczyc, ale jak zamarznie skraplacz, to chyba presostat wylacza sprzeglo sprezarki.
Napisano

> ja mam w kabinie, wiec da sie zalaczyc, ale jak zamarznie skraplacz, to chyba presostat wylacza

> sprzeglo sprezarki.

to tez, bo w czujniku na skraplaczu tez jest chyba czujnik temp i on przesyla informacje do sterownika

Napisano

> to tez, bo w czujniku na skraplaczu tez jest chyba czujnik temp i on przesyla informacje do

> sterownika

nie sadze. to jest czujnik cisnienia i podaje sygnal czy jest czynnik, czy zalaczac dodatkowe chlodzenie, czy wylaczyc klime bo cisnienie jest za duze, itp.

Napisano

> nie sadze. to jest czujnik cisnienia i podaje sygnal czy jest czynnik, czy zalaczac dodatkowe

> chlodzenie, czy wylaczyc klime bo cisnienie jest za duze, itp.

a kas wie kiedy zalaczyc wentylator ? Cisnienie sie zmienia wraz ze wzrostem temperatury ?

Napisano

> Cisnienie sie zmienia wraz ze wzrostem temperatury ?

tak sadze smile.gif i taki slynny wzor z fizyki/chemii p=V/T old.gif

Napisano
  • Autor

dzieki za pomoc 20.GIF

zastosuje się na dniach i zobaczymy jakie będą rezultaty ok.gif

Napisano

> tak sie dzieje bo wewnątrz jest wilgoć, woda na dywanikach itp, która paruje jak wewnątrz jest

> ciepło podczas jazdy i osadza się na szybach, które później zamarzają... w sumie to też

> zauważyłem, że większych furach aż takiego problemu nie ma z tym...

hmmm a u mnie nigdy nie zamarzały szyby od wewnątrz..... Co prawda otrzepuję zawsze buty przy wsiadaniu ale na dywanikach przy tej pogodzie przewaznie mam wilgotno/lekko mokro a rano małą warstwę lodu na dywaniku. Jak sie większa zbierze to wytrzepuję ten lód.

Nie studzę auta po jeździe - po prostu gasze silnik i pa wysiadam......

75% jazdy to trasy do 7 km więc auto tyle co się nagrzeje ale przy trasach rzedu 100km również nie ma problemu z jakimś parowaniem......

Z tym że nie wiem jak inni ale w zimie jeźdzę cały czas z nawiewem (na predkości 1 lub 2) na szybę i nogi......

Napisano

Przy dojezdzie do celu wlacz nawiew na zimne, niech tak troche popracuje, lekko okno mozna uchylic aby cale cieplo poszlo z auta. Poiwnno w jakims stopniu pomoc.

Po prostu nie zostawiaj sauny jak gasisz samochod.

Napisano

> Przy dojezdzie do celu wlacz nawiew na zimne,

Nie może bo ma spsute pokrętło zakrecony.gif

Napisano

> .. i z tego co zauważyłem takie akcje sa w fiatach a w większych

zmień auto 893goodvibes.gif

Napisano

a ja zostawiam i nic się nie dzieje zeby.GIF najlepiej jest wrzucić do auta jakiś wchłaniacz wilgoci

Napisano

> z tego co zauważyłem takie akcje sa w fiatach a w większych

Nie miałem szronu w maluchu, nie miałem w SC, nie mam w Palio.

Ale to wymaga suchego wnętrza, więc p prostu, jak masz błoto w aucie to i masz wilgoć, ta się na szybach osadza i zamarza.

I tyle

Można zgnoić mercedesa a mieć czysto w syrence.

Napisano

> Karton na szybę

od wewnątrz może być cięzko

Napisano

Też mi się pojawia przy mocnych mrozach szron od wewnętrznej strony...co zrobić, auto uzytkowane w miescie, dystanse max po 15km, wiec akurat wnętrze dobrze sie nagrzeje i znow zostaje schładzane na mrozie. Zamiast drapać używam psikacza od autolandu, daje sobie nawet rade...trza czekac do wiosny :E

Napisano

> może mi ktoś wyjaśnić czemu codziennie mam w aucie zaszronione szyby od środka

nie rób chlewu w środku to nie bedzie zaszronionych szyb.

Usuwaj snieg z dywaników, wysusz wykładzinę żwirkiem dla kota, umyj szyby od wewn i uzyj jakiegoś środka typu antypara. W żadnym aucie nie mialem nigdy takiego zjawiska a moje auta garażu nie widziały nigdy.

Napisano

Mi w Bąku AKA Kaszlu AKA 126elx zaczęło się tak robić jak mi się dziura w podłodze powstała - właśnie tam gdzie ma się piętę podczas trzymania gazu. Może też masz jakąś nieszczelność ? Niekoniecznie chodzi o dziury w budzie ale może gdzieś się woda dostaje? Auto się nagrzeje i sobie woda z dywanika paruje na szybki - potem sobie zamarza i tak w kółko...

Napisano

> od wewnątrz może być cięzko

A kto zakłada karton od wewnątrz? Chodzi o założenie kartonu na zewnątrz szyby

Napisano

> A kto zakłada karton od wewnątrz? Chodzi o założenie kartonu na zewnątrz szyby

A wątek jest o zamarzających szybach od wewnątrz

Napisano

> A wątek jest o zamarzających szybach od wewnątrz

Kolego jak chcesz załóż karton w środku auta jak masz taka potrzebę.

Wystarczy założyć katon na szyba zewnętrzna i i w środku auta nie będziesz musiał skrobać.

Napisano

> Kolego jak chcesz załóż karton w środku auta jak masz taka potrzebę.

> Wystarczy założyć katon na szyba zewnętrzna i i w środku auta nie będziesz musiał skrobać.

U mnie tez jest taki problem, ale ja od wakacji wlacze z nieszczelnoscia. I dalej nie wiem ktoredy sie leje woda do srodka. Obstawiam teraz zgnite podszybie

Napisano
  • Autor

wlożylem gazety pod dywaniki, przewietrzyłem auto i jest git smile.gif) dzieki za pomoc 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.