Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepustnica 46 mm do 1.2 75 kto chętny ?

Featured Replies

Napisano

Mam w przygotowaniu prototyp takiej przepustnicy i szukam chętnego żeby przetestował i zdał relacje.

Zestaw bedzie P'N'P pod seryjny kolektor, montaż zajmie 20 min bez wyciagania kolektora z auta, bedzie pasować seryjna linka gazu. Beda wolne obroty (krokowy). Zestaw dedykowany do mocniej podłubanych silników (wałek). Nie bedzie tez problemów z dolotem 270751858-jezyk.gif

Jak testy wypadna pomyslnie ruszy seryjna produkcja ok.gif

Kto sie zgłasza na ochotnika ? grinser006.gif

Napisano

> Mam w przygotowaniu prototyp takiej przepustnicy i szukam chętnego żeby przetestował i zdał

> relacje.

> Zestaw bedzie P'N'P pod seryjny kolektor, montaż zajmie 20 min bez wyciagania kolektora z auta,

> bedzie pasować seryjna linka gazu. Beda wolne obroty (krokowy). Zestaw dedykowany do mocniej

> podłubanych silników (wałek). Nie bedzie tez problemów z dolotem

> Jak testy wypadna pomyslnie ruszy seryjna produkcja

> Kto sie zgłasza na ochotnika ?

Ja moge tyle ze mam kapletna serie 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Ja moge tyle ze mam kapletna serie

Na seryjnym motorze to duzo nie da, chociaz ja mialem kiedys w 1.1 42 mm i po przekładce z 38 była odczuwalna różnica na +.

Napisano

> Na seryjnym motorze to duzo nie da, chociaz ja mialem kiedys w 1.1 42 mm i po przekładce z 38 była

> odczuwalna różnica na +.

Do burbo się nada?

Napisano
  • Autor

> Do burbo się nada?

Tak ale do turbo juz jest popunktowany prototyp kolektora ssacego z duuuza puszka i wyjsciem na bok. zlosnik.gif

Napisano

Koszty???

Dół 1.1 Tłoki na równo + blok w dół

Głowica 1.2 mpi obrobiona

Wałek wyczynowy świątka

Silnik powinien być poskładany do dwóch tygodni.

Napisano
  • Autor

> Koszty???

> Dół 1.1 Tłoki na równo + blok w dół

> Głowica 1.2 mpi obrobiona

> Wałek wyczynowy świątka

> Silnik powinien być poskładany do dwóch tygodni.

Ten zestaw bede mial gotowy gdzieś tak do końca miesiaca także w czasie byśmy sie zgrali idealnie.

Koszty to jedynie zakup odpowiedniej przepustnicy bo niestety mam tylko 1 na wzór i to nie moją.

Planujesz shamować silnik po złożeniu ?

Napisano
  • Autor

> zgłaszam swoją kandydaturę do testu w SC i PII

Bedziesz hamować ? zlosnik.gif

Napisano

> Ten zestaw bede mial gotowy gdzieś tak do końca miesiaca także w czasie byśmy sie zgrali idealnie.

> Koszty to jedynie zakup odpowiedniej przepustnicy bo niestety mam tylko 1 na wzór i to nie moją.

> Planujesz shamować silnik po złożeniu ?

Plan jest ale z planami to różnie wychodzi.

Plan miałem taki żeby poskładać to na 2P (i tak to będę robił) ale mogę na to założyć kol alu i Twoją przepustnice.

Napisano

czy to bedzie pod MPI jak np w PII w ramach testow moglbym jakas poswiecic - rozwalona. sam posiadam seryjna rozwiercona (oraz z pocieniona oska i srubami do talerzyka).

Napisano
  • Autor

> Plan jest ale z planami to różnie wychodzi.

> Plan miałem taki żeby poskładać to na 2P (i tak to będę robił) ale mogę na to założyć kol alu i

> Twoją przepustnice.

No ok. Bede mial na uwadze. A 2p zakladasz Kałuży czy samoróbki jakieś ?

Napisano
  • Autor

> czy to bedzie pod MPI jak np w PII w ramach testow moglbym jakas poswiecic - rozwalona. sam

> posiadam seryjna rozwiercona (oraz z pocieniona oska i srubami do talerzyka).

Nie, to jest do 1.2 75. Może troche źle napisalem bo nie przerabiam seryjnej przepustnicy tylko bede robić zestaw do montażu innej przepustnicy z innego auta na ten kolektor. Troche zamotałem ale chyba juz kazdy wie o co chodzi.

Napisano

> Nie, to jest do 1.2 75. Może troche źle napisalem bo nie przerabiam seryjnej przepustnicy tylko

> bede robić zestaw do montażu innej przepustnicy z innego auta na ten kolektor. Troche

> zamotałem ale chyba juz kazdy wie o co chodzi.

a jak sie przedstawia sprawa krokowego? jaką charakterystyke ma TPS?

Napisano

> No ok. Bede mial na uwadze. A 2p zakladasz Kałuży czy samoróbki jakieś ?

Kolektor swój robię 2x41

Napisano
  • Autor

> a jak sie przedstawia sprawa krokowego? jaką charakterystyke ma TPS?

Nie bede robić tajemnic jak coniektórzy tutaj. Przepustnica od fiata 1.6 16v pod plastikowy kolektor. Krokowy taki sam jak w 1.1 czy 1.2, TPS to samo.

Napisano

> Nie, to jest do 1.2 75. Może troche źle napisalem bo nie przerabiam seryjnej przepustnicy tylko

> bede robić zestaw do montażu innej przepustnicy z innego auta na ten kolektor. Troche

> zamotałem ale chyba juz kazdy wie o co chodzi.

Spoko, sam kombinuje. i szukam kogos powaznego do zmiany map w oryginalnym "sterowniku" - moze polecisz jakas firme. ta z krakowa to ogarnia?

Napisano
  • Autor

> Spoko, sam kombinuje. i szukam kogos powaznego do zmiany map w oryginalnym "sterowniku" - moze

> polecisz jakas firme. ta z krakowa to ogarnia?

Sam miałem i dłubałem 1.1 mpi w sc - jedna firma z Krakowa wlasnie mi próbowała ogarnąć i wtedy nie dala rady. Może od tego czasu coś sie zmienilo bo mineło juz 6 lat ...

Ja bym mimo wszystko radził zmiane osprzetu na ten z punto 1 1.2 75. Sam tak zrobiłem u siebie. Potem było ze wszystkim łatwo.

Napisano

> Spoko, sam kombinuje. i szukam kogos powaznego do zmiany map w oryginalnym "sterowniku" - moze

> polecisz jakas firme. ta z krakowa to ogarnia?

wstrzymaj się z bólami troszkę, na dniach będę odpalał PII na kompie z PI i wtedy remap to groszowa sprawa i bezpieczna

Napisano
  • Autor

> wstrzymaj się z bólami troszkę, na dniach będę odpalał PII na kompie z PI i wtedy remap to groszowa

> sprawa i bezpieczna

O to chodzi ok.gif

Napisano

> Sam miałem i dłubałem 1.1 mpi w sc - jedna firma z Krakowa wlasnie mi próbowała ogarnąć i wtedy nie

> dala rady. Może od tego czasu coś sie zmienilo bo mineło juz 6 lat ...

> Ja bym mimo wszystko radził zmiane osprzetu na ten z punto 1 1.2 75. Sam tak zrobiłem u siebie.

> Potem było ze wszystkim łatwo.

teraz to sie podpina pod obd i sie jedzie z koksem jak we wszystkich klekotach i tym podobnych. Jeśli nowe tsi sie daje zremapować to takie mpi tymbardziej, zwłaszcza że ten komp jest juz pare lat na rynku.

Napisano

Ja mam 1.2 8V z glowa na duzych zaworach+kicikici 283st+ przepustnica 44mm

Jak cos to moge sie shamowac jeszcze raz (ostatnio bylo 93KM) na swoim setupie, a potem z nowa P grinser006.gif

A na wiosne na 4P biglaugh.gif

Napisano

> wstrzymaj się z bólami troszkę, na dniach będę odpalał PII na kompie z PI i wtedy remap to groszowa

> sprawa i bezpieczna

ja tak nie zrobie, pojde swoja droga, auto ma byc "seryjne".

Napisano

> ja tak nie zrobie, pojde swoja droga, auto ma byc "seryjne".

zobaczymy ile sterowników "zuzyjesz" - licze na info o efektach

Napisano

> zobaczymy ile sterowników "zuzyjesz" - licze na info o efektach

nie bede testowal. wiem ze sa "magyki" w czechach - ale im nie wierze i w holandii - tym tez nie wierze bo to dziwni ludzie sa.

Napisano

> Na seryjnym motorze to duzo nie da, chociaz ja mialem kiedys w 1.1 42 mm i po przekładce z 38 była

> odczuwalna różnica na +.

Ja mam u siebie 1,2 wałek Światka oraz dłubnieta głowice u Chojnackiego on to określa jako pakiet GTX kolektor supersprint dolot węglarskiego Hamowany u Chojnackiego wyszło 128Nm i 101KM przy przebiegu 90pare tys obecnie 230 wiec juz pare koni uciekło ale byłbym zainteresowany wieksza przepustnica

Napisano

> Ja mam u siebie 1,2 wałek Światka oraz dłubnieta głowice u Chojnackiego on to określa jako pakiet

> GTX kolektor supersprint dolot węglarskiego Hamowany u Chojnackiego wyszło 128Nm i 101KM przy

> przebiegu 90pare tys obecnie 230 wiec juz pare koni uciekło ale byłbym zainteresowany wieksza

> przepustnica

pieknie wydlubal pan CH. moment w 8V brawo.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam u siebie 1,2 wałek Światka oraz dłubnieta głowice u Chojnackiego on to określa jako pakiet

> GTX kolektor supersprint dolot węglarskiego Hamowany u Chojnackiego wyszło 128Nm i 101KM przy

> przebiegu 90pare tys obecnie 230 wiec juz pare koni uciekło ale byłbym zainteresowany wieksza

> przepustnica

Napisz jeszcze jaki masz dolot. Będe w Szczecinie w delegacji pod koniec miesiaca.

Napisano
Mogę wstawić do palio biglaugh.gif
Napisano
  • Autor

> Mogę wstawić do palio

Możesz, tylko po co ? grinser006.gif

Napisano

> Możesz, tylko po co ?

Co by więcej palił biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Co by więcej palił

No nie widze przeszkód. Ale to osobiście bym musiał zamontować w wakacje zlosnik.gif

Napisano

> No nie widze przeszkód. Ale to osobiście bym musiał zamontować w wakacje

To jest wykonalneok.gif

Napisano

> Tak ale do turbo juz jest popunktowany prototyp kolektora ssacego z duuuza puszka i wyjsciem na

> bok.

cos wiecej o tym kolektorze bys powiedzial

Napisano

> Co by więcej palił

nie bedzie palil ani mniej, ani wiecej przy takiej samej jezdzie.

spalanie bedzie wieksze, gdy bedziesz marnowal benzyne, jak bedziesz szukal tych dodatkowych koni/niutonow.

Napisano

> pieknie wydlubal pan CH. moment w 8V

Miałem dobra serie bo goły miał az 76Km z tego co pamietam palacz.gif

Napisano

> Napisz jeszcze jaki masz dolot. Będe w Szczecinie w delegacji pod koniec miesiaca.

Dolot mam węglarskiego tzn strumiennice węglarskiego z dorobiona kopułka i stożkiem tak to wygląda

http://twojafura.pl/auta/418/boleksei-fiat-seicento

Napisano

kurde miałbym 8v-mke to bym przygarnął na testy, ale poszła papa, Lukleo ma mój stuff to może on weźmie,

albo KrzychuSC grinser006.gif

btw Szary chcesz dalej tą miske?

Napisano

> Miałem dobra serie bo goły miał az 76Km z tego co pamietam

ja bym Ci radzil shamowac auto jeszcze raz

Napisano

Ja to będę chętny na podstawkę pod tą przepustnice smile.gif

Kiedyś ulepiłem coś takiego: http://img121.imageshack.us/g/dsc04263custom.jpg/

robiło robotę ale spasowanie nie było idealne (miałem problem z kanałem od silniczka krokowego)

z moich doświadczeń powiem tylko ze przepustnice trzeba opuścić do kolektora na maxa ale tak żeby linka o dekiel nie chaczyla nie ma tam zbyt dużego pola manewru bo przy 1.2 ledwo mieści się to pod maska

Napisano

> ja bym Ci radzil shamowac auto jeszcze raz

PO co teraz to wiem ze juz tyle nie ma a za rok pewnie silnik sie rozleci to shamuje jak zrobie remont

Napisano

> PO co teraz to wiem ze juz tyle nie ma a za rok pewnie silnik sie rozleci to shamuje jak zrobie

> remont

Chodzi o to że ten silnik pewnie nigdy niemial takich paramwtrow (pan Ch. Zasze ma zajebiste pomiary).

Panowie to nie jest wątek żeby kolege uświadamiać:)

Napisano

> Chodzi o to że ten silnik pewnie nigdy niemial takich paramwtrow (pan Ch. Zasze ma zajebiste

> pomiary).

> Panowie to nie jest wątek żeby kolege uświadamiać:)

Może i nie mierzy dokładnie ale miesiąc póxniej na hamowni u p Swiatka wyszło tylko 4 km i 6 Nm mniej wiec biorąc pod uwage warunki atmosferyczne gorsze paliwo i inne okoliczności to róznica nie duza wiec raczej wierze ze te około 100km to miał po modach

Napisano
  • Autor

> Ja to będę chętny na podstawkę pod tą przepustnice

> Kiedyś ulepiłem coś takiego: http://img121.imageshack.us/g/dsc04263custom.jpg/

> robiło robotę ale spasowanie nie było idealne (miałem problem z kanałem od silniczka krokowego)

> z moich doświadczeń powiem tylko ze przepustnice trzeba opuścić do kolektora na maxa ale tak żeby

> linka o dekiel nie chaczyla nie ma tam zbyt dużego pola manewru bo przy 1.2 ledwo mieści się

> to pod maska

No widzisz doklanie takie cos robie tylko z alu. A jak zmienily sie osiagi po monażu tej przepustnicy ?

Napisano

> No widzisz doklanie takie cos robie tylko z alu. A jak zmienily sie osiagi po monażu tej

> przepustnicy ?

do serii silnika to kiepski pomysł bo uchylenie przepustnicy na 1/3 dawało taki efekt jak pełny but na serii, reagował nerwowo na nawet lekkie dotkniecie gazu, po naciśnięciu pedału gazu więcej niż 1/3 zmieniał się tylko dźwięk ze stożka

po lekkich modach na ecu masterze i ostrym podlaniu było czuć różnice in +, po profesjonalnym przestrojeniu zabawa godna uwagi przy serii to warto spróbować żeby zobaczyć jak to jest bo montaż jest banalnie prosty gorzej z dostępnością tych przepustnic

PS. ja miałem jeszcze za wąski dolot bo podłączyłem to pod jankowy setup i już na samym wejściu miałem redukcje, generalnie jak już wyprodukujesz te podstawki to znowu zacznę się z tym bawić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.