Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

blokujace sie hamulce

Featured Replies

Napisano

Witam!

Czy przy blokujacych sie hamulcach trzeba przeczyscic "gumki"?

Pisalem kiedys ze blokuje sie (nie odbijaja do konca) co skutkuje wiekszym spalaniem oraz dodatkowym tarciem...

Wystarczy kilka razy kopnac w pedal i puszczaja...

Czy chodzi o te elementy zaznaczone na obrazku?

284588272-hamulce1.GIF

post-78200-14352511169847_thumb.gif

Napisano

A skąd wiesz, że nie odbija? Śmierdzi? Słyszysz tarcie?

Jeśli dobrze pamiętam to te gumki, które zaznaczyłeś raczej mały wpływ na to mają. Tłok siedzi w cienkiej gumowej osłonce. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

Napisano

> A skąd wiesz, że nie odbija? Śmierdzi? Słyszysz tarcie?

> Jeśli dobrze pamiętam to te gumki, które zaznaczyłeś raczej mały wpływ na to mają. Tłok siedzi w

> cienkiej gumowej osłonce. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

Jedno i drugie ma wpływ na pracę (odbijanie hamulca)

1. to co kolega zaznaczył na schemacie - to pod tymi gumkami jest prowadnica, jeśli jest zasyfiona to jarzmo nie będzie pływać swobodnie i będzie pozostawać w maksymalnym wychyleniu do wewnątrz osi samochodu trąc zewnętrznym klockiem o tarczę. może powodować odczucie, że samochód ciągle hamuje ( co jest prawdą tyle, że jednym klockiem)

2. tłoko w jarzmie - on zasyfić się nie powinien jeśli nie są uszkodzone uszczelki (kołnierz na tłok)

Jeśli jest uszkodzony to syf + korozja uniemożliwi swobodną pracę i blokuje hamulec - tu trrze para klocków o tarczę.

By to naprawić i równocześnie zdiagnozować - to zdjąć jarzmo z samochodu - wypchać tłok z zacisku ( dwa sposoby:

1.na samochodzie - czyli wypychasz tłok pedałem hamulca ( warto zabezpieczyć by nie wypadł na ziemię i sie ukruszył)

2. wyciągasz na stół - wpinasz wężyk + pompka.

Dodatkowo zestaw naprawczy - kołnierz na tłok + uszczelka na tłok.

Po rozbiórce czyścisz wszystko dokładnie i tłok z nową uszczelką wkładasz na mokro - czyli zwilżony płynem hamulcowym NOWYM. wycierasz do sucha z zewnątrz i na to kołnierz.

Gumki na prowadnicy - wyciągasz je z mocowania, sprawdź ich stan - wewnątrz są rowki na smar - wybierz stary suchy czarny (pewnie) syf. wyczyść prowadnice, smarowanie -tylko wysokotemperaturowymi preparatami - ja polecam smar miedziowy do 1100*C.

Składasz i odpowietrzasz cały układ hamulcowy:

Na początku przód tyle by przepchać powietrze i w zbiorniku był juz sam płyn, później właściwe odwietrzanie:

Czyli od najdalszego punktu w układzie: 1.TYŁ PRAWY, 2.TYŁ LEWY,3.PRZÓD PRAWY, 4.PRZÓD LEWY.

Napisano
  • Autor

Witam!

Od czasu do czasu na luzie hamuje, slychac i czuc..

A jest jakis manual do tego?

Chyba ze polecic mechanikowi..

Napisano

robota jest banalnie prosta , dasz rade sam, wystarczy odrobina dachu i pare kluczy, łyżka do opon lub inna "brecha".

primo zdjąć zaciski(klucz 13) i sprawdzic jak poruszaja sie tloczyska przodu i przy okazji wybebeszasz to co zaznaczyles na czerwono, smarujesz jesli trzeba, skladasz.

z tylem wiecej babrania bo tam trzeba tloczysko wkrecac, ogolnie taka sama robota jak przod.

Napisano

> robota jest banalnie prosta , dasz rade sam, wystarczy odrobina dachu i pare kluczy, łyżka do opon

> lub inna "brecha".

> primo zdjąć zaciski(klucz 13) i sprawdzic jak poruszaja sie tloczyska przodu i przy okazji

> wybebeszasz to co zaznaczyles na czerwono, smarujesz jesli trzeba, skladasz.

> z tylem wiecej babrania bo tam trzeba tloczysko wkrecac, ogolnie taka sama robota jak przod.

Kolega pisał chyba o przednich hamulcach (foto przedniego zacisku) hmm.gif ale nie sprecyzował niewiem.gif

Z przodu tłok jest wyciskany hydraulicznie.

Robota prosta ale do odpowietrzania potrzebne są dwie osoby.

Ułatwienie całej sprawy przy ewentualnym wyciąganiu tłoka z zacisku. - by nie spuszczać całego płynu można ścisnąć wężyki hamulcowe (gumowe) by płyn po odkręceniu/wyciągnięciu tłoka nie uciekł.

Napisano

> robota jest banalnie prosta , ... <

Witam,

Potwierdzam słowa Kolegi, robiąc to pierwszy raz wydrukowałem sobie manuala i poszło gładko ok.gif.

W moim Stilonie zapieczone były klocki w prowadnicach (w blaszkach sprężystych). Rozebranie, umycie, czyszczenie całego mechanizmu prowadzenia klocków uzdrowiło układ hamulcowy.

Napisano
  • Autor

Witam!

Oczywiscie przod, tyl wiem ze nie jest taki prosty, widzialem jak to robil mechanior..

Potrzeba do tego specjalnego klucza do blokowania.

Napisano

> Oczywiscie przod, tyl wiem ze nie jest taki prosty, widzialem jak to robil mechanior..

> Potrzeba do tego specjalnego klucza do blokowania.

Napisz co blokował tym kluczem?

Napisano

> Napisz co blokował tym kluczem?

oj, troche Kolega nieprecyzyjnie napisał, tłoczki z tyłu są wkrecane i jednocześnie wciskane, służy do tego odpowiedni zestaw kluczy, można samemu zrobić, kłopot tylko taki że jeden tloczek idzie w prawo drugi w lewo dlatego potrzeba w zasadzie dwa takie kluczyki.

Ja zrobiłem ze śruby "rzymskiej" plus klucz do tarczy szlifierki kątowej i śmiga toto niesamowicie (gdzieś są obrazki na forum). ostatnio nawet kumplowi wymieniałem w Fordzie klocki z tyłu przy pomocy tego zestawu.

Napisano

> oj, troche Kolega nieprecyzyjnie napisał,

> Ja zrobiłem ze śruby "rzymskiej" plus klucz do tarczy szlifierki kątowej i śmiga toto niesamowicie

> (gdzieś są obrazki na forum).

Obrazków na forum ze śrubą rzymską nie znalazłem. Kluczem od szlifierki już robiłem. Jeden tłoczek był mocno zapieczony ale dałem radę.

Ciekawi mnie ten pomysł ze śrubą rzymską, może jakieś foto smile.gif

Napisano

będe w domu to poszukam zdjęć

szukałem !

efekt ? musze zrobić nowe zdjęcia.

Napisano

Tylne koła...? Czy również przyczyną może być hamulec ręczny, mało używany powodujący blokowanie kół tylnych.

Proszę niech Koledzy wypowiedzą się.

Napisano

> Tylne koła...? Czy również przyczyną może być hamulec ręczny, mało używany powodujący blokowanie

> kół tylnych.

> Proszę niech Koledzy wypowiedzą się.

Jeśli ktoś odpowietrzał tylne hamulce z zaciągniętym tęcznym - TAK linka będzie ciągle blokować hamulec mimo, że przed zabiegiem odpowietrzania było wszytko ok.

Jak ustawić dobrze ręczny nie naciągając mechanicznie linki mogę napisać jak ktoś będzie chciał.

Napisano

> Jak ustawić dobrze ręczny nie naciągając mechanicznie linki mogę napisać jak ktoś będzie chciał.

Będzie chciał claps.gif ( czytaj chce ).

Napisano

> Będzie chciał ( czytaj chce ).

Linkę trzeba wcześniej poluzować w środku na tunelu - klucz 10 (jeśli dobrze pamiętam), później do kanału/ podnośnik i zacząć odpowietrzać układ hamulcowy (pierwsze koło najdalej pompy = prawy tył). Dźwignia od ręcznego zacznie się cofać do tyłu ( i tu ważne by nie była ograniczona naciągniętą linką ) ma spocząć na ograniczniku.

Przy odpowietrzaniu sprawdzamy czy nie brakuje nam płynu hamulcowego w zbiorniczku.

Tak samo z drugą stroną.

Później kasujemy luz z linki śrubą na tunelu ( nie naciągamy linki TYLKO KASUJEMY LUZ) po paru zahamowaniach ręcznym wszystko się naciąga i hamulec działa ok.gif u mnie na 1 ząbku nie stoczy się z lekkiej górki, 2 nie puści z postoju, na 3-4 ząbku blokuje koła podczas jazdy ok.gif

284600163-1395638001_2.jpg

p.s.

Sprawdź w jakiej pozycji jest dźwignia na zacisku przy spuszczonym ręcznym hamulcu.

post-120396-14352511202114_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Witam!

Hamulce rozebrane, tloczki przeczyszczone i nasmarowane.

Tloczki wygladaja tak, ze smar ktory siedzi miedzy tloczkiem a reszta czescia hamulca, pelni role amortyzujaca.

U mnie bylo sucho, smaru bardzo malo a pozatym brudny..

Za duzo smaru powoduje ze tloczek nie wejdzie do konca i nie bedzie mozliwosci zlozenia hamulcow.

Zastanawia mnie ta gumka na dolnym tloczku..po kij ona?

U mnie troche byla zblazowana, ale dalo sie jeszcze zalozyc.

W manualu pisza by go zdjac.

Napisano

można, ale przewidziana jest jako tłumik drgań, jak ją wywalisz to zaraz bedziesz słyszał jak zaciski tłuką się na nierównościach drogi a to wq..wia na maxa.

Napisano

> można, ale przewidziana jest jako tłumik drgań, jak ją wywalisz to zaraz bedziesz słyszał jak

> zaciski tłuką się na nierównościach drogi a to wq..wia na maxa.

Ja rok temu wywaliłem z tyłu i nic się nie tłucze. Dałem tylko więcej smaru.

Napisano

> Ja rok temu wywaliłem z tyłu i nic się nie tłucze. Dałem tylko więcej smaru.

Wyrzuciłem tą gumkę parę lat temu.Nic nie stuka.

Napisano

> W manualu pisza by go zdjac.

Potwierdzam... lepiej to wywalić.... jak jeszcze ktoś wleje tam jakiegoś WD-40 to ta gumka spęcznieje i układ nie będzie działał.... Lepiej dać smar miedziany do wysokich temperatur zamiast tej gumki.... ok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Wyrzuciłem tą gumkę parę lat temu.Nic nie stuka.

Ta guma służy jako osłona tłoczka aby nie dostawał się do niego syf i aby nie korodował, A smar nie wiele pomaga. Bo z czasem tłoczek i tak zkoroduje na części która jest cały czas ponad uszczelniacz. Sprawdziłem więc wiem.

Napisano

> Witam,

> Potwierdzam słowa Kolegi, robiąc to pierwszy raz wydrukowałem sobie manuala i poszło gładko .

> W moim Stilonie zapieczone były klocki w prowadnicach (w blaszkach sprężystych). Rozebranie,

> umycie, czyszczenie całego mechanizmu prowadzenia klocków uzdrowiło układ hamulcowy.

I tu kolega napisał co jest najczęstrzą przyczyną blokowania hamulców.

Korozja w zaciskach i klockach. Kloci powinny w zaciskach poruszać się swobodnie. W przeciwnym razie bedą ocierać o tarczę a i skuteczność chamowania jest gorsza. Więc w pierwszej kolejności należy zwrócić na to uwagę.

Napisano
  • Autor

Witam!

> Korozja w zaciskach i klockach. Kloci powinny w zaciskach poruszać się swobodnie.

u mnie nie sa swobodne, same blaszki powoduja ze klocek siedzi dosc ciasno, wiec nie wiem jak lekko powinny chodzic.

Prowadnice w miare czyste, nie skorodowane, a klocek siedzi dalej ciasno..

Napisano

> Witam!

> u mnie nie sa swobodne, same blaszki powoduja ze klocek siedzi dosc ciasno, wiec nie wiem jak lekko

> powinny chodzic.

> Prowadnice w miare czyste, nie skorodowane, a klocek siedzi dalej ciasno..

Blaszki ściągasz i pod blaszkami płaskim ostrym śrubokrętem ściągasz nagar. Nie smaruj czasem prowadnic smarem itp rzeczami. Jak jest czysto to do następnej wymiany bedzie ok.

Co do tłoczków (posty wyżej)

Gumka ma dwa zadania:

Uszczelniać przed brudem z zewnątrz

Uszczelniać jeśli wystąpi wyciek

Nie żadne tłumienie itp rzeczy.

Jak sie wyciągnie tłoczek - należy go wyczyścić idealnie i tak samo wyczyścić gniazdo tłoka i nie dodawać tam żadnego smaru screwy.gif - można lekko zwilżyć (by lepiej wsunąć tłok) nowym płynem hamulcowym.

Korozji tam nie będzie jeśli wszystko jest szczelne i wyczyszczone. Dla jasności szczelne nie będzie tylko jak gumka jest cala ale jeszcze musi dobrze dolegać i założona na kołnierzach bez syfu i NIE SPARCIAŁA ok.gif

A wszystko będzie dobrze działać.

Napisano
  • Autor

Witam!

> Jak sie wyciągnie tłoczek - należy go wyczyścić idealnie i tak samo wyczyścić gniazdo tłoka i nie

> dodawać tam żadnego smaru -

Ja tam mialem smar, malo ale byl. (oczywiscie w tloczkach).

Nie wiem, jesli mowisz ze ma tam nie byc smaru...

Tylko ze bez smaru to nie chcialy odbijac, jak dalem troszeczke to zaczely ladnie wypychac.

Moze faktycznie trzeba tylko dobrze wyczyscic i nie smarowac

Napisano

> Witam!

> u mnie nie sa swobodne, same blaszki powoduja ze klocek siedzi dosc ciasno, wiec nie wiem jak lekko

> powinny chodzic.

> Prowadnice w miare czyste, nie skorodowane, a klocek siedzi dalej ciasno..

Ważne jak chodzą bez blaszek.

Napisano

> Ważne jak chodzą bez blaszek.

confused.gif

sugerujesz by wyrzucić blaszki? Nie zbyt dobry pomysł - one są spolerowane i utwardzone by nie osiadał bród.

Napisano

> sugerujesz by wyrzucić blaszki? Nie zbyt dobry pomysł - one są spolerowane i utwardzone by nie

> osiadał bród.

A kto powiedział żeby je wyrzucić. Wyjąć tylko do sprawdzenia jak chodzą klocki a potem z powrotem na miejsce

Napisano
  • Autor

Witam!

Blaszki siedza mocno w zaciskach, sa tak wygiete (moim zdaniem) ze trzymaja klocek dosc mocno, nie ma mozliwosci by sie tam lekko poruszal.

Tak przynajmniej jest u mnie.

Napisano

> Ta guma służy jako osłona tłoczka aby nie dostawał się do niego syf i aby nie korodował, A smar nie

> wiele pomaga. Bo z czasem tłoczek i tak zkoroduje na części która jest cały czas ponad

> uszczelniacz. Sprawdziłem więc wiem.

Piszę o zupełnie innej gumce.Tej,która jest na prowadnicy.

Napisano

> Witam!

> Blaszki siedza mocno w zaciskach, sa tak wygiete (moim zdaniem) ze trzymaja klocek dosc mocno, nie

> ma mozliwosci by sie tam lekko poruszal.

> Tak przynajmniej jest u mnie.

Po to ona jest żeby klocek nie latał jak żyd po pustym sklepie i nie dzwonił w zacisku, a na tyle ile ma się ruszyć to da rade mimo tych blaszek.

Napisano
  • Autor

Witam!

Oczywiscie blaszki trzymaja, ale na tyle ze spokojnie da sie klocek wyjac, wiec mysle ze chodzi tam dobrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.