Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Engine fault JTD ?

Featured Replies

Napisano

Witam problem typu "engine fault" może sie już pojawił za co z góry przepraszam.

Problem polega na tym iż kiedy trzeba trochę depnąć daj my na to S1 na Cieszyn jakieś 150-160 gdzie autko ma koło 3500 obr wyskoczy engine fault i ewidentnie brakuje mocy jak by się turbo wyłączyło. A to również się dzieje przy energicznej jeździe po mieście. Rada jest na to odpóscić na chwile Gaz i tyle niestety. Było auto już u dwóch Magików z Fiata jeden po robił z Dolotami etc do Turbo i mówił <ok> a drugi stwierdził że to grucha z cięgnem przy kol. wydechowym jest do wymiany. ( nie wiem jak się to wabi dokładnie)

Ktoś pomoże ?

Dodam chociaż nie wiem czy to coś z tym ma że Pali jak smok w porównaniu z Dziewczyny pojazdem. Mój 7.2 jej 5.9 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor
2-krotnie był z czytany i co jeden magik to inny powód podawał. Mam w domu elme 327 i podaje bład czujnika Turbiny i jest tyle. Dokładny Kod błędu mogę podać wieczór.
Napisano

u mnie tak było gdy "zdechł" zawór sterowania "gruchą' turbiny (jest fatalnie umiejscowiony, zaciąga wilgoć i trzpień sterujący "zrasta" się z cewką elektromagnesu, trzeba rozebrać oczyścić i przesmarować, złorzyć, załorzyć i zapomnieć o fajlurach, na DIY'u jest manual, najlepiej przenieść na obudowę aku), doraźnie czyszczenie EGR ale obstawiam zawór, jak masz taki z metalową opaską to jest do naprawy, jak nie to mam zdaje się taki zawór na zbyciu, cały z tworzywa, nierozbieralny.

może byc jeszcze czujnik doładowania na kolektorze ssącym ,ale to rzadko nawala, koszt poza ASiO cirka 50 zeta.

Napisano

Kiedyś miałem coś podobnego-depnąłem ostrzej i wyskakiwał błąd.Okazało się że filtr powietrza był do wymiany.

Napisano
  • Autor

Akurat kurcze mam nówkę frown.gif może ma 2- tys.

Napisano

bez sprawdzenia kompa nic się nie da dokładnie powiedzieć ale:

twój błąd może być spowodowany

1. przeładowaniem turbo powyżej 1,5bara przez dłużej niż 1s

2. przeładowaniem raila

3. uszkodzeniem map-sensora

4. uszkodzeniem zaworu sterowania geometri turbo

itp

bez konkretnej diagnostyki trudno powiedzieć

Zapraszam do Cinsoftu

bo z opisu stawiam na przeładowanie turbo

Napisano

Trzeba zlogować auto i będzie wszystko wiadomo co się dzieje.

Napisano

tez to miałem jak kupiłem auto. objawy identyczne jak Twoje.

troche go pogonilem kilka razy i jakby zaczelo sie pojawiac rzadziej. a jeszcze bardziej ustapilo po zrobieniu programu biglaugh.gif zdarzy mi sie to teraz tylko na trasie. max raz w miesiacu, a troche jezdze.

najlepsze jest to ze bledow jak nie mial wczesniej tak nie ma i teraz smile.gif

Napisano

> tez to miałem jak kupiłem auto. objawy identyczne jak Twoje.

> troche go pogonilem kilka razy i jakby zaczelo sie pojawiac rzadziej. a jeszcze bardziej ustapilo

> po zrobieniu programu zdarzy mi sie to teraz tylko na trasie. max raz w miesiacu, a troche

> jezdze.

> najlepsze jest to ze bledow jak nie mial wczesniej tak nie ma i teraz

to skrajnie szalone posuniecie katowac auto w ktorym fail wyskakuje screwy.gifno.gif

Napisano

IMHO najbardziej prawdopodobna przyczyna to taka, jak podał MirekD -jeśli jesteś pewny, że to co innego, to polecałbym zastosować się z kolei do rady jian-a zlosnik.gif Oczywiście wymiana -a przynajmniej kontrola- filtru powietrza na pewno nie zaszkodzi, podobnie jak sprawdzenie wszystkich wtyczek do czujników i rur. Być może sam dojdziesz do przyczyny, ale może to nie być takie proste: u mnie na przykład też się podobnie objawiało, a żaden błąd się nie zapisywał w pamięci i dopiero aktywna jazda z kompem pozwoliła ujawnić przyczynę (i też nie za pierwszym podejściem, bo błąd nie ujawniał się "zawsze", a na początku zaledwie "czasami" -choć później coraz częściej i w coraz bardziej "określonych" okolicznościach zlosnik.gif ).

Napisano

> to skrajnie szalone posuniecie katowac auto w ktorym fail wyskakuje

czy ja wiem. jezdzilem z mechanikami, logowalismy auto i wszystko było w normie. jak pisalem zadnych bledow itp... czujnik doladowania byl wymieniany przez poprzedniego wlasciciela. i prawdopodobnie po kupnie była zasyfiona turbina... naszczescie obyło sie bez regeneracji i teraz wszystko hula bez problemu.

Napisano

Mnie to samo trapi od jakiegoś czasu. Ciągle Engine Failure :/

Raz się włączy ,raz nie . Cieżko zlogować auto ,bo co chwile znika - nie wiem ,może kable coś przerywają ?

Przeczyściłem overboosta jakiś czas temu - pomogło na jeden dzień.

Więc chyba jednak po prostu kupię nowy overboost oslabiony.gif

Napisano

> Więc chyba jednak po prostu kupię nowy overboost

Zrób to to szybko bo inaczej turbina sie "wypali" wink.gif

O ile już sie nie wypaliła....

Napisano

Pewnie już się "wypaliła" , bo żyga olejem do tego przewodu biegnącego do "pudełka" pod filtrem powietrza oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

No jutro pośmigam z Kompem zapiętym może coś to da, a pytanie trochę z innej beki dobry program pod ELMe 327 ? Co podaje nabliższe prawdy błedy zna ktoś możę być link nazwa możę być PW wink.gif będę wdzięczny. A że ty pala po Chipie to się tak nie chwal tu i tam zeby.GIFzeby.GIF nie bój nic pojadę do Cinka to też będę się bawić wink.gif termin się w PW ustawia.

Napisano

> No jutro pośmigam z Kompem zapiętym może coś to da, a pytanie trochę z innej beki dobry program pod

> ELMe 327 ? Co podaje nabliższe prawdy błedy zna ktoś możę być link nazwa możę być PW będę

> wdzięczny.

FiatEcuScan

Napisano

> No jutro pośmigam z Kompem zapiętym może coś to da, a pytanie trochę z innej beki dobry program pod

> ELMe 327 ?

tu rządzi tylko jeden: FES

Napisano

Tu nie trzeba smigać tylko zrobić jeden poprawny log i będzie wtedy wiadomo co powoduje problemy, to że na szafie nie zawsze pali sie check to nie oznacza że logi nie wykarzą co niedomaga.

Napisano

> oczyścić i przesmarować, złorzyć, załorzyć i zapomnieć facepalm.giffacepalm.giffacepalm.gif

zapamiętać jak się pisze

Napisano
  • Autor
Spoko już mam tylko się obaczy czy jest w Full czy w Demo
Napisano

> Spoko już mam tylko się obaczy czy jest w Full czy w Demo

jak coś to mam najnowszego pełną wersje płatną - zapraszam

Napisano
  • Autor

Zobaczę czy coś zdziałam i się odezwę. Dzięki za rady i po rady ok.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ja miałem dokładnie to samo, nie dało się bardziej dynamicznie jechać a o wyprzedzaniu to nawet mowy nie było.

W sobotę przy okazji innych prac konserwatorskich smile.gif odkręciłem tego overboosta i rozebrałem na czynniki pierwsze wg manuala z ZTS. Faktycznie zacierał się trzpień z tą silikonową membranką, wyczyściłem, przesmarowałem, dodatkowo przedmuchałem ten okrągły jak i prostokątny filterek i śmiga. Jak ręką odjął a przy okazji hamulce zaczęły lepiej działać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.